Chì sò inferenze

inferenze in u pensamentu

Puderete fà inferenze ogni ghjornu di a vostra vita è mancu sapendu chì si face. Hè nurmale. E inferenze sò processi di pensamentu chì sò fatti quasi senza capì è chì sò basati principalmente nantu à a conclusione di ciò chì si vede è ciò chì hè ragiunatu. Ma cumu funziona esattamente una inferenza?

Cosa hè una inferenza

E inferenze sò cunclusioni ghjunte nantu à a basa di evidenza è di ragiunamentu. I psiculoghi cognitivi utilizanu mudelli urdinatori per tirà cunclusioni (fà inferenze) in quantu à i prucessi mentali.

Inferenze mancanu pezzi d'infurmazioni chì un individuu riempie per mezu di cunniscenze precedenti o per teorie o credenze precedenti. Per esempiu, se qualchissia entra in una stanza è vede chì l'oreglie digitali lampanu, pudete "inferisce" chì ci deve esse statu una interruzzione elettrica recente. Dunque, una inferenza hè un prucessu per tirà cunclusioni basate annantu à l'evidenza. À a basa di qualchì evidenza o di una "premessa", una conclusione hè inferita. Esempii:

  • Premessa: A nutizia dice chì ci hè una probabilità di 90% di pioggia. Si deduce: Hè una bona idea di sorte cù un ombrellone.
  • Premessa: A mo gola mi face male è u mo nasu corre. Si deduce: Puderaghju avè pigliatu un fretu.
  • Premessa: L'uva hè velenosa per tutti i cani. Si deduce: Hè megliu micca dà u mo cane uva.

ciò chì hè inferenza in u pensamentu

Ci sò ancu inferenze cattivi, o inferenze chì ponu sembra persuasive chì sò ingannevuli in ispezioni successive. Per esempiu:

  • Premessa: A nutizia dice chì ci hè una probabilità di 90% di pioggia. Ùn duverete micca inferisce: Ci hè una probabilità di 10% chì ùn piova micca. Picchì?  Cù una probabilità di 90% di pioggia, hè assai pussibule chì piovi.
  • Premessa: A mo gola mi face male è u mo nasu corre. Ùn ci vole micca inferisce: Devu piglià antibiotici. Picchì? L'antibiotici devenu esse aduprati solu sè avete una malatia grave, è di solitu ùn funzionanu micca per i raffreddori quantunque.
  • Premessa: L'uva hè velenosa per tutti i cani. Ùn ci vole micca inferisce: I cani ùn devenu manghjà fruttu. Picchì? Mele è banane ponu furnisce u vostru cane cù nutrimentu vitale per u vostru cane.

A forza di l'argumentu dipende interamente da duie cose: l'accuratezza di e prove è a forza di e inferenze. Se avete prove forti è tirate inferenze valide, u vostru argumentu hè cumpletu.

Tipi d'inferenza

Per capisce megliu l'inferenze, hè necessariu differenzà chì tippi esistenu. Ci hè dui tippi basi di inferenza per capisce:

Deduzione o inferenza deduttiva

Stu tipu d'inferenza si basa nantu à a certezza logica è parte da un principiu generale è poi inferisce qualcosa nantu à casi specifici. Esempiu: 'L'uva hè velenosa per tutti i cani. ' Questu vi permette più bassu di quelli velenosi per u vostru cane.

sfarenti tippi d'inferenza

Se a premessa hè vera allora a cunclusione deve esse vera. Ùn ci hè altra pussibilità. Tuttavia, tenite à mente chì questu ùn vi dice veramente nunda di novu: una volta chì dice "l'uva hè velenosa per tutti i cani", sapete dighjà chì l'uva hè velenosa per u vostru cane particulare. A Deduzione hà u vantaghju di a certezza, ma ùn genera micca nova cunniscenza.

Induzione o inferenza induttiva

Stu tipu d'inferenza hè una inferenza basata nantu à a probabilità. Generalmente, cuminciate cù informazioni specifiche è poi inferite u principiu più generale. Esempiu: "Dapoi l'ultimi dui anni, Lucia si sveglia à 8 ore di mane tutti i ghjorni." Questu permette di inferisce chì Lucia si sveglia probabilmente a mane ancu oghje. Avete probabilmente ragiò, è hè una inferenza ragiunevule, ma ùn hè micca sicuru. Dumane puderia esse u primu ghjornu chì Lucia decide di dorme di più. Malgradu questa incertezza, però, L'induzione offre a capacità di prevede avvenimenti futuri è di creà novi insights.

Sò inferenze listesse à l'osservazione?

Una inferenza parte da una premessa (cum'è prova) è poi si va al di là. Ma chì si passa quandu si vede solu e prove per sè? Avete bisognu di fà inferenze allora? Pò parè chì l'inferenza è l'osservazione sò dui prucessi assai diversi, ligati, benintesa, ma assai diversi. Ma in fatti, ùn hè micca cusì faciule di separalli.

Esempiu: "Aghju vistu Luis andà in u supermercatu l'altru ghjornu." Questa hè una osservazione diretta. Ùn pare micca implicà alcuna inferenza. Ma se guardate attentamente è scetticamente, vedrete chì cuntene assai inferenze: chì vede veramente? "Aghju vistu qualcunu chì paria Luis entrà in u supermercatu l'altru ghjornu."

donna chì pensa à l'inferenze

Forse averete fattu un sbagliu! Hè faciule di cunfonde e persone in carrughju cù e persone chì cunnosci, dunque ùn pudete micca esse cumpletamente sicuru d'avè vistu ciò chì pensate d'avè vistu. A persona puderia ancu esse qualcunu altru o chì vi cunfundite cumpletamente.

Questu ùn hè micca u tippu di cose chì avete davveru da preoccupassi - 99% di u tempu, avete a ragione di ciò chì vedite. U puntu hè chì l'osservazioni ùn sò mai 100% affidabili, è implicanu sempre una certa quantità d'inferenza. Questu pò sembra una domanda astratta: dopu tuttu, avemu fiducia in i nostri sensi in a vita d'ogni ghjornu, è generalmente funzionanu bè. Ùn duverebbe micca esse abbastanza bonu per pudè discute cun verità?

Storia filosofica di l'osservazione è di l'inferenze

Ci hè una storia famosa in filosofia chì principia cusì:

Un grande filosofu parlava in una stanza piena di culleghi, pruvendu à tirà a so conclusione in a conversazione è capisce chì l'osservazione hè abbastanza affidabile per a maiò parte di i scopi pratichi. Per illustrà u so puntu, hà guardatu sopra è hà dettu: 'Eccu, vecu a finestra sopra à mè! Vecu i pannelli di vetru, è vecu u celu turchinu attraversu elli! Ùn ci hè micca bisognu per mè di esse scetticu nantu à e cose chì possu vede cù i mo ochji! ' Ma in fatti, a finestra era una pittura altamente realistica.

U puntu hè, ùn fate micca troppu nantu à l'osservazione diretta: i vostri sensi ùn sò micca sempre affidabili, è ancu quandu pensate di fà un'osservazione diretta, fate in realtà inferenze, chì ponu esse currette o micca.


U cuntenutu di l'articulu aderisce à i nostri principii di etica edituriale. Per signalà un errore cliccate quì.

Sianu the first to comment

Lasciate u vostru cummentariu

U vostru indirizzu email ùn esse publicatu.

  1. Responsabile di i dati: Miguel Ángel Gatón
  2. Scopu di i dati: Cuntrolla SPAM, gestione di cumenti.
  3. Legitimazione: U vostru accunsentu
  4. Cumunicazione di i dati: I dati ùn seranu micca cumunicati à terzi, eccettu per obbligazione legale.
  5. Archiviazione di dati: Base di dati ospitata da Occentus Networks (UE)
  6. Diritti: In ogni mumentu pudete limità, recuperà è cancellà e vostre informazioni.