Apa sel kewan iku? - Struktur, bagean lan fungsi

Sel minangka unit anatomi lan fisiologis sing ditemokake ing kabeh makhluk urip, sing ngidini fungsi lan pangembangan sing tepat. Iki dipérang dadi rong jinis, prokariota lan eukariota, ing endi tilas ana ing lengkungan lan bakteri; dene sing pungkasan ing tanduran, kewan, protista lan jamur.

Ing antarane eukariota, kita nemokake sel kewan, sing ditegesi minangka sing nggawe jaringan sing ana ing kewan. Saka kono kita bakal nyebutake sawetara data sing narik kawigaten kayata struktur utawa perangane, fungsine masing-masing lan bedane karo sel eukariotik liyane.

Gegayutan karo fungsi sel kewan umume, iki, kaya sel liyane, ngrampungake tujuan mbantu proses pangolahan sing bener sing penting kanggo eksistensi kewan; contone, dheweke melu-melu nggawe kain, ngenali sensasi, lan liya-liyane.

Apa struktur utawa bagean saka sel kewan?

bagean saka sel

Ana trilyunan sel kasebut ing kewan lan manungsa, saben duwe struktur sing kalebu amplop sel, sitoplasma lan inti sel. Sabanjure, ing njero ruangan kasebut bisa ditemokake bagean-bagean saka sel kasebut lan masing-masing bisa nindakake fungsi tartamtu.

Membran sel utawa plasma

Dumunung ing amplop sel, kasebut minangka bagean njaba sel, sing mbatesi lan, sabanjure, berfungsi minangka sistem perlindungan lan kontrol sing bisa uga ora bisa ditemokake.

Sitoplasma

Kanggo bagean kasebut, sitoplasma dununge ing antarane inti sel kewan lan membran sing kasebut ing ndhuwur; sing duwe akeh organel sing cocog karo tujuan sing beda-beda. Iki kasusun saka rong bagean, bagean eksternal (cedhak membran) lan internal (cedhak inti) lan, sabanjure, ngemot jaringan membran sing migunani kanggo proses biokimia sing ana ing njero ruangan.

Tujuane bagean sel iki yaiku kanggo nyedhiyakake organel lan mbantu pangembangan sing tepat. Antarane bisa nemokake reticle sel endoplasma sing alus lan kasar, sentriol, ribosom, lisosom, mitokondria, lan aparat golgi.

Retikulum endoplasma alus lan kasar.

Retikulum endoplasma ditetepake minangka a set membran sing mbentuk sistem sing gegandhengan, sing dununge ana ing macem-macem sel kewan miturut fungsi sing bakal ditindakake. Iki bisa dipérang dadi loro, alus lan kasar utawa endokrin.

  • Gamelan nuduhake sing tujuane kanggo nyintesis mayoritas lipid sing ditemokake ing membran sel lan sing kalebu struktur liyane. Kajaba iku, uga minangka bagean saka proses ngeculake utawa nyerep kasus sing dibutuhake.
  • Kanggo bagean kasebut, kasar kudu tanggung jawab kanggo ngasilake protein sing siyap diangkut menyang bagean liya ing sel, ing endi sawetara, kayata aparat Golgi, bisa dadi sarana kanggo ngirim menyang njaba sel.

Centrioles

Ing sitoskeleton bisa ditemokake centriole, yaiku organel sing nindakake fungsi ngangkut partikel utawa organel liyane ing sel, melu-melu ing proses divisi sel, padha njaga wujud sel lan fungsi liyane.

  • Centrosome: Centriole tanggung jawab gabung kanggo mbentuk "diplomom" ing antarane loro, sing, bebarengan karo bahan pericentriolar, dadi centrosome, sing tanggung jawab ngatur mikrotubulus.
  • Ribosom: Ribosom kasedhiya ing macem-macem bagean sel kewan, kayata retikulum endoplasma utawa mitokondria. Iki nyinaoni fungsi penerjemah, sing nyintesis protein saka informasi sing ditampa saka RNA utusan.

sel

Lysosom

Iki biasane ditemokake ing sel sing nggayuh tujuan ngrampungake penyakit; amarga ngemot enzim hidrolisis pencernaan, sing ngidini degradasi molekul sing luwih kompleks. Kajaba iku, mung ana ing sel eukariotik.

Mitokondria

Ngelingi mesin sing ngidini sel bisa dienggo, amarga ngowahi nutrisi dadi bahan bakar kanggo sel; sing arupa ATP, yaiku energi saka adenosin trifosfat.

Piranti Golgi

Yaiku sistem membran sing ditemokake ing njero sel supaya bisa nyebar lan ngowahi protein sing disintesis ing retikulum kasar utawa endokrin.

Inti sel

Organel diarani inti sel dununge ing tengah sel kewan lan dibentuk dening membran nuklir, nukleoplasma, kromatin lan nukleolus.

  • Membran utawa amplop nuklir: Iki kalebu struktur sing nglindhungi utawa mbatesi inti saka bagean liyane sing nggawe sel kewan, sing dipérang dadi rong bagéan: bagéan internal lan bagéan njaba. Fungsine yaiku nyedhiyakake papan sing dibutuhake kanggo transkripsi DNA dadi RNA lan, sabanjure, ngidini informasi saka RNA diterjemahake dadi protein.
  • Nukleoplasma: Uga dikenal minangka cariplasma utawa sitosol nuklirIki minangka "semi-cair" sing ditemokake ing bagean internal inti sel; ing endi kromatin lan nukleoli ditemokake. Iki kanggo ngidini reaksi kimia sing ana ing inti.
    • Kromatin: Bahan sing kalebu unsur-unsur sing nggawe genom, yaiku, potein, DNA lan RNA kromosom eukariotik, diarani "kromatin".
    • Nukleolus: Nukleolus minangka struktur non-membran sing tujuane transkripsi RNA lan pembentukan ribosom; Kanggo iki, proses kayata sintesis ARENr utawa kumpulan protein melu-melu. Saliyane, iki uga bisa ngetrapake fungsi kayata ngatur siklus sel, ngarahake respons stres lan uga melu-melu tuwa.

Iki minangka bagean saka sel eukariotik sing ana ing kewan lan fungsine; Muga-muga informasi kasebut gampang dingerteni lan ana pitakon, kothak komentar kasedhiya kanggo digunakake. Kita ngajak sampeyan nuduhake konten ing jejaring sosial, bisa uga ana salah sawijining kanca sing kepincut.


4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Catalina ngandika

    Hola

  2.   Ana Sofia ngandika

    Aku mbantu aku akeh

  3.   Harrison Steven Martinez Jaramillo ngandika

    mbantu aku akeh

  4.   Yolanda ngandika

    Informasi kasebut mbantu aku akeh. Matur nuwun