Jinis kesalahan

mitomaniak

Yen sampeyan nate mikir babagan filsafat lan psikologi, iku beda-beda nanging uga ana gandhengane kanthi akeh cara. Salah sawijining cara hubungane yaiku ngrembug tema ide lan pamikiran. Jinis kesalahan uga nggabungake.

Kita nemokake kesalahan logis lan argumentasi, konsep sing digunakake kanggo ngesahake utawa njupuk kesimpulan babagan sing digawe ing pacelathon utawa debat. Sabanjure kita bakal ngobrol luwih akeh babagan jinis konsep iki.

Apa sing salah

Kesalahan minangka alesan yen sanajan ana argumen sing bener, nanging ora. Ana sebab sing salah lan kesimpulan sing ditampilake ora bisa ditampa amarga ora valid.

Ora preduli manawa kesimpulan kesalahan kasebut bener utawa ora (bisa uga sengaja), proses sing sampeyan entuk alesan kasebut ora bener amarga ora ngetrapake aturan logis. Penting ngakoni bantahan sing ora valid kaya ngono ing sesambetan saben dinane kanggo ngerteni apa sejatine dudu kebenaran sing mutlak.

Fallacies lan psikologi

Wong-wong mesthi duwe kecenderungan tartamtu sajrone sejarah ngetrapake kapasitas dhewe kanggo pamikiran sing rasional, tundhuk karo aturan logis kanggo tumindak lan mbantah kanthi koheren.

Bisa dingerteni manawa wong diwasa sehat tumindak miturut motif lan alesan sing bisa ditulis kanthi gampang lan umume kalebu ing rasionalitas rasional. Nalika tumindak ora rasional, dikira bisa amarga kelemahane utawa amarga wong kasebut ora ngerti carane menehi nilai koherensi tumindak kasebut.

Wis pirang-pirang taun kepungkur nalika wiwit nampa manawa tumindak ora rasional ing urip kita minangka perkara sing lumrah, yaiku rasional iku istiméwa lan ora liya. Wong pindhah kanthi impuls lan emosi sing ora mesthi rasional.

hubungan antarane wong

Amarga iku, fallacy wis wiwit dingerteni sing saiki ana ing jaman saiki, nanging sing kudu dingerteni supaya bobot awak kurang. Filsafat nyinaoni babagan kesalahan lan psikologi nyelidiki cara digunakake. Iki minangka argumen palsu sing ana ing masarakat.

Jinis utama fallacy

Ana macem-macem jinis fallacy dadi kita bakal fokus karo sing paling umum. Semono wae, ngerti sing bakal kita rinci, dheweke bakal dadi referensi supaya bisa ndeteksi nalar kasebut. Kanggo ngatur supaya sampeyan bisa ngerti kanthi apik, kita bakal dadi rong kategori: kesalahan resmi lan non-formal.

Kesalahan sing ora resmi

Jenis kesalahan iki minangka kesalahan panalaran sing ana gandhengane karo isi argumen kasebut. Iki minangka argumen sing ora ngidini nggawe kesimpulan, apa premis kasebut bener utawa ora. Iki tegese ide ora rasional digunakake minangka operasi samubarang kanggo wenehi perasaan apa sing dicritakake iku bener, nanging ora.

  • Fallacy ad ignorantiam. Gagasan dianggep gampang amarga ora bisa dituduhake minangka salah.
  • Verecundiam iklan utawa kesalahan panguwasa. Yen wong sing duwe panguwasa ujar manawa premis kasebut mesthine sejatine.
  • Argumentasi iklan akibat. Kebenaran premis gumantung saka apa sing dikarepake utawa ora.
  • Generalisasi sing cepet banget. Generalisasi sing ora bisa dibahas
  • Kekalahan manungsa jerami. Gagasane mungsuh ora dikritik nanging malah dimanipulasi.
  • Kirimake hoc ergo propter hoc. Yen ana kedadeyan sawise kedadeyan liyane, amarga kedadeyan kasebut kedadeyan pisanan, tanpa bukti liya sing bisa dituduhake.
  • Kesalahan iklan hominem. Kejujuran ide ditolak amarga bagean ide sing beda disorot. Dheweke uga bisa kleru.

hubungan antarane wong

Kesalahan formal

Ing jinis kesalahan iki amarga konten ide ora ngidini nggawe kesimpulan sing wis ditemokake, yen ora ana hubungane antarane argumen nggawe inferensi ora valid. Gagal kasebut ora gumantung karo konten nanging ana gandhengane karo ide. Dheweke ora goroh kanthi alesan ide sing ora relevan, yen ora amarga ora ana koherensi argumen sing digunakake.

Nalika kesalahan iki kedadeyan, bisa dideteksi kanthi ndeleng manawa argumen kasebut sesuai karo aturan logis utawa ora. Sabanjure kita bakal ndeleng sawetara jinis:

  • Nyangkal saka antecedent. Yaiku kesalahan sing diwiwiti saka kahanan. Contone: "Yen aku menehi kembang mawar, dheweke bakal tresna karo aku." Nalika unsur pisanan ditolak, salah disalahake ing sing nomer loro ditolak: "Yen aku ora menehi kembang mawar, dheweke ora bakal tresna karo aku."
  • Penegasan saka akibat kasebut. Iki uga minangka bagean saka kahanan karo conto sadurunge, nanging elemen nomer loro salah nalika sing pertama bener. Contone: "Yen aku setuju, kita duwe bir" / "Kita duwe bir, mula aku setuju."
  • Istilah tengah sing ora disebar. Yaiku silogisme sing nyambung loro proporsi nanging ora ana kesimpulan saengga ora nduweni koherensi kanthi sakabehe. Contone: "Saben Yunani Yunani", "Sawetara Jerman Eropa", "Mula sawetara Jerman Yunani".

Pikirane kuat banget

kesimpulan

Kaya sing wis sampeyan ngerteni, luwih-luwih yen sampeyan ora ngerti apa kesalahan kasebut sadurunge maca artikel iki, kalebu ukara lan argumen sing digunakake saben dina ing urip masarakat. Ing bidang sosial apa wae, sanajan ing politik.sampeyan bisa terus-terusan gagal.

Penting sampeyan kudu ngerti cara ngenali lan nganalisa kanthi cara iki, sanajan sampeyan bisa ndeteksi, kriteria kasebut ora dianggep angel utawa kritik. Kanthi cara sing padha, yen sampeyan wis ngerti sampeyan ora bakal tiba ing wong-wong mau Lan yen sampeyan kudu mbantah, sampeyan bakal mesthi golek kebenaran sing mutlak lan ora mung sebagean.

Wiwit saiki, sampeyan bisa luwih wicaksana lan nemokake kesalahan sing sadurunge ora bakal dingerteni, nanging saiki, sampeyan ngerti apa sejatine, apa tegese lan kenapa kedadeyan kasebut pancen bener. Sanajan wong sing ngomong mau malah ora ngerti yen sing diomongake iku salah.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.