Apa solusi empiris? Jinis, Properti lan Tuladhane

Solusi ing kimia biasane biner, iki ateges diwangun saka rong komponen, pelarut lan pelarut, siji dadi solusi sing bakal dibubarake lan liyane minangka faktor pelarut.

Adhedhasar iki, iki bisa dipérang dadi rong jinis, yaiku regane lan empiris, sing pungkasan yaiku jumlah zat terlarut lan pelarut sing ora dianggep.

Biasane ing solusi empiris, pelarut lan pelarut iku relatif, amarga iki bisa diganti mung kanthi jumlah, yen kita duwe solusi kanthi jumlah sing padha kanggo kalorone unsur, salah siji saka rong jeneng kasebut bisa diwenehake saben siji.

Apa solusine?

Kanggo ngerti kanthi jelas istilah solusi empiris, kudu dingerteni manawa solusi kasebut, sing ditemtokake minangka campuran homogen, sing umume kalebu partikel sing luwih cilik tinimbang 10 atom, umume kalebu rong zat kayata minangka pelarut lan pelarut.

Solute

Iki minangka bahan sing larut ing campuran, amarga umume akeh.

Pelarut

Iki minangka bahan sing nglarutake zat terlarut, luwih akeh tinimbang proporsi sing wis kasebut.

Solusi kasebut dipérang dadi rong jinis, yaiku solusi zat pelarut lan pelarut sing dicampur, bisa ditemtokake, sing dijenengi karo regane, lan uga empiris, yaiku sing jumlahe ora bisa ditemtokake.

Apa solusi empiris?

Iki minangka campuran sing jumlah zat terlarut lan pelarut ora bisa ditemtokake, ing endi unsur-unsur bisa dipisahake saka cairan padat, cair ing cairan, gas ing cair lan gas ing gas, dadi volume paling gedhe sing larut bocah cilik.

Variasi wektu pembubaran bakal beda-beda gegayutan karo faktor suhu, tekanan lan sifat zat terlarut, uga ing kasus gas cenderung larut zat terlarut, nggawe pelarut entuk ketebalan sing luwih gedhe.

Ana limang jinis solusi empiris sing dipérang gumantung karo kualitas pelarut lan zat terlarut, ing antarané diencerke, konsentrat, jenuh, ora jenuh lan supersaturasi.

Yen campuran duwe rong bahan kasebut minangka komponen cair, mula bakal ilang rasa bahane, lan mung sing dingerteni, amarga campuran karo jumlah sing akeh.

Jinis solusi empiris

Jinis-jinis kasebut dipérang miturut resistensi zat, lan jumlah zat terlarut ing antarane, ing ngisor iki bisa kasebut.

Solusi encer

Iki minangka jumlah pelarut sing mbayangake zat terlarut, sing uga dikenal minangka solusi sing ringkih, amarga jumlah sithik, conto bisa uga yen sendok gula ditambahake ing kopi sing ana ing suhu dhuwur utawa panas, sing bakal larut kanthi cepet amarga akeh pelarut.

Solusi konsentrat

Yaiku wong-wong sing duwe larut akeh dibandhingake karo jumlah pelarut sing ana ing campuran utawa uga bisa ditafsirake minangka jumlah maksimum zat sing larut ing jumlah pelarut, umpamane bisa uga nalika diselehake uyah 10 gram ing ½ liter banyu.

Perlu dielingake yen ora ana watesan sing tepat antarane solusi encer lan konsentrat.

Solusi sing ora jenuh

Iki ditondoi kanthi jumlah paling larut zat terlarut sing bisa dikandung, ing kahanan tekanan lan suhu tartamtu, tuladhane yaiku 30 gram uyah ing 2 liter banyu.

Solusi jenuh

Pancen bertentangan karo sing ora jenuh, amarga duwe zat terlarut sing bisa ditrapake, ing kahanan tekanan lan suhu tartamtu, kudu dielingake yen nalika larutan jenuh, zat terlarut ora larut maneh, nggawe keseimbangan antara pelarut lan pelarut.

Solusi supersaturated

Iki ngemot solute luwih akeh tinimbang solusi jenuh. Siji-sijine cara supaya zat terlarut bali menyang tumindak pelarut yaiku kanthi nggunakake campuran panas, nanging yen diidini bakal adhem, mula bakal bali menyang asline amarga supersaturasine. Iki minangka solusi sing ora stabil sing nalika entuk jotosan utawa gerakan dadakan, bakal dadi solusi jenuh.

Properti solusi

Solusi duwe akeh sifat, nanging sing paling penting yaiku kelarutan, yaiku jumlah zat terlarut sing bisa larut ing pelarut kanthi suhu tartamtu, kanthi lapisan komposit duwe tingkat kelarutan dhewe.

Uga ana zat terlarut liyane kayata konduktivitas listrik, tekanan uap, lan liya-liyane, uga pelarut kayata titik didih, utawa titik fisi, yaiku yen padatan dadi cairan.

Kanggo mbentuk solusi homogen, kudu ana daya tarik tartamtu ing antarane molekul zat pelarut lan pelarut, sing bakal ngatasi kekuwatan molekul daya tarik saka zat terlarut, sing nyebabake bisa buyar lan banjur melu karo pelarut kasebut. .

Contone, kita duwe banyu lan gula, kaya sing dingerteni, yen sampeyan nyelehake sendok gula ing segelas banyu, dheweke bakal larut, amarga molekul banyu cukup kuat kanggo narik gula., Nalika dicampur lan kedadeyan kasebut bisa dadi cairan gabungan banyu.

8 Contone sing mbantu nemtokake solusi empiris

  1. Nalika nyiyapake latte, katon kaya larut ing kopi sing padhet, lan susu minangka pelarut sing cair.
  2. Coklat lan banyu, coklat dadi zat terlarut lan banyu pelarut.
  3. Nalika ngalami pembubaran banyu lan udhara, kabut ditemokake.
  4. Cat lan timah, supaya bisa nggunakake cat minyak kanthi luwih gampang, kudu ngliwati proses pembubaran nganggo kaleng, yaiku pelarut.
  5. Banyu sabun, ing endi banyu pelarut lan sabun pelarut, iki uga bisa dadi conto solusi sing ora jenuh.
  6. Kopi karo banyu, nalika nyiyapake jinis kopi sing normal, uga bakal diencerke, nanging wektu iki nganggo banyu, sing bisa dadi pelarut.
  7. Banyu karo gula, gula minangka bahan sing bakal dibubarake lan banyu pelarut
  8. Banyu karo jus gawean, omben-omben iki minangka produk sing dehidrasi, sing fungsine minangka gula roso, tumindak padha karo sing sadurunge.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.