Teks monografi: ciri, jinis, fungsi lan struktur

"Teks" ditegesi minangka tandha utawa karakter saka wujud tulisan sing bebarengan mbentuk ekspresi sing migunani, biasane kanggo tujuan ngirim informasi utawa komunikasi. Ing cilik saka teks monografi, iki nuduhake teks sing digunakake ing sawetara genre sastra kanggo nyebutake kabeh detail babagan topik utawa mung fokus ing salah sawijining aspek

Apa sing diarani karya monografi?

Etimologi tembung kasebut asale saka basa Yunani, sing tegese "kethek" siji lan "grafik" tegese nulis. Monograf minangka teks utawa karya nalika riset ditindakake ing macem-macem sumber kayata buku, majalah, kaca web, lan liya-liyane; kanggo nglumpukake informasi sing paling gedhe lan aspek sing paling penting ing topik tartamtu.

Fitur

  • Biasane digunakake ing elaborasi saka karya tulis, riset, bayangan lan karangan.
  • Panulis duwe kemampuan kanggo nyedhaki subyek saka sudut pandang sing beda.
  • Tujuane yaiku supaya para sing maca duwe informasi lan data babagan topik sing bisa ditindakake. Kajaba iku, ing bidang akademik uga ngupayakake nemokake hipotesis sing beda supaya bisa nambah topik sing beda-beda sing dibahas ing subyek.
  • Sampeyan kudu ngetutake struktur (pitepangan, pangembangan lan kesimpulan) lan metodologi riset.
  • Sanajan umume biasane jembar, sanajan iki ora ateges kudu wajib.

Jinis teks monografi

Karya monografi bisa kanthi macem-macem jinis, sing ngemot ciri khas dhewe. Antarane, kita nemokake wartawan, ilmuwan, bocah sekolah lan jenderal.

  • Jurnalistik: yaiku sing siyap kanthi tujuwan nyebar informasi babagan siji utawa luwih investigasi jurnalistik. Sanalika, topik ditrapake saka perspektif etika lan filosofis, kanggo nggunakake argumen pribadi lan menehi pendapat sing luwih subyektif.
  • Ilmiah: Iki minangka dokumen sing mbabarake topik kanthi struktur sing teratur lan jelas, ditujukan kanggo para profesional lan komunitas ilmiah. Kanggo iki, tes kabeh jinis biasane digunakake, kayata laboratorium, sosial, eksperimen statistik, tabel utawa teori sing ngidini pendekatan obyektif kanggo subyek.
  • Bocah sekolah: Temenan iki ditindakake kanthi tujuan nyiyapake riset kanggo sekolah. Sanajan biasane nampilake karakteristik karya monografi umum.
  • Umum: pungkasane, para jenderal yaiku topik sing dadi topik sing menarik kanggo masarakat, babagan struktur dhasar. Iki biasane digunakake ing bisnis, setelan pribadi utawa pribadi.

Apa fungsi lan pentinge?

Kaya sing wis kasebut ing saindhenging artikel, dheweke pengin menehi informasi paling lengkap babagan topik tartamtu, mula dadi fungsi utamane. Nanging, jinis teks iki uga duwe tujuan liyane sing luwih spesifik, kayata:

  • Dheweke ngupaya nyumbang kanggo pendhidhikan pamaca babagan karya sing wis rampung.
  • Dheweke uga tujuane kanggo mbantu nggedhekake informasi sing ana babagan topik kasebut utawa sawetara topik sing padha; amarga panganggit kudu menehi konten sing anyar, seger utawa inovatif, saliyane kasunyatan manawa wilayah sing dadi subjek uga duwe mupangate.
  • Kanggo profesional, pangembangan jinis karya iki ngidini dheweke entuk pangenalan ing komunitas sing makarya.

Mula, saliyane nampilake sawetara fungsi, uga menehi kaluwihan utawa mupangat; sing ateges teks-teks kasebut penting banget ing macem-macem bidang kayata pendhidhikan utawa komunitas ilmiah.

Unsur utawa bagean monograf

Teks monografi bisa beda-beda amarga beda bagean sing nyipta. Gumantung saka jinis karya sing bakal ditindakake lan pamirsa sing bakal dituju.

Ana struktur dhasar sing kasebut ing ciri-cirine (introduksi, pangembangan lan kesimpulan), sing biasane digunakake ing esai lan refleksi, kayata; dene sing liyane tradisional lan siji biasane digunakake ing karya akademik utawa ilmiah, yaiku: ringkesan, pitepangan, pangembangan, kesimpulan, pustaka lan lampiran.

Unsur-unsur kasebut mujudake tujuwane dhewe-dhewe sajrone karya, mula prelu dijlentrehake supaya bisa ngerti babagan apa sejatine lan tujuwane. Amarga model tradisional luwih jembar babagan unsur-unsur lan kalebu struktur dhasar, mula bakal dadi model sing bakal diandharake ing ngisor iki.

Ringkesan

Iki nuduhake kutipan cilik babagan konten sing bakal ditemokake para pamaca ing monograf; sing digunakake dening sawetara panganggit supaya bisa nyedhiyani informasi sing bisa narik kawigatene masarakat ing subyek.

Pambuka

Iki minangka bagean saka teks utawa karya sing kudu dikombinasikake karo ide sing bakal dikembangake bebarengan karo konteks topik, supaya bisa nyiyapake para pamaca babagan apa sejatine.

Pangembangan

Iki minangka bagean sing, miturut jenenge, topik utawa topik sing dikepengini dikembangake, kanthi teratur lan nyoba nyedhiyakake informasi lan data sabisane. Kanggo struktur sing bener babagan bagean iki, sing paling becik yaiku dibagi dadi bab sing kudu diwaca supaya ngerti kanthi bener; umpamane, umpamane, ora luwih becik ngomongake babagan jinis teks tanpa ngerti tegese.

kesimpulan

Minangka bagean, jawaban kanggo ide, keraguan utawa hipotesis sing ditampilake ing subyek ditulis, uga cara ringkesake isi sing dicakup nyorot sing paling penting; ing kono bisa uga mbantah lan interpretasi kabeh informasi sing diklumpukake.

Pustaka utawa referensi

Dheweke ngrujuk pitakon sing digawe kanggo nyiyapake karya, yaiku sumber nalika kabeh materi sing digunakake ditemokake. Sanajan kasunyatane ora biasane digunakake kanthi bener ing sekolah, tujuane bagean kasebut yaiku nyedhiyakake sumber supaya sing duwe minat bisa konsultasi luwih lengkap babagan aspek tartamtu.

Lampiran

Dheweke minangka bagean pungkasan monografi ing endi panulis bisa menehi bahan grafis marang para pamiarsa sing digunakake minangka dhasar pangembangan karya, kayata tabel komparatif, statistik utawa persentase, wawancara, lan liya-liyane.

Saben materi kudu diklasifikasikake lan dijumlahake supaya bisa ngrujuk ing saindhenging pangembangan kanthi cara sing kepenak, cepet lan gampang.

Teks monografi minangka salah sawijining karya akademik sing paling akeh digunakake ing saindenging jagad, uga para wartawan, ilmuwan lan sapa wae, organisasi utawa perusahaan umume. Mula, muga-muga informasi sing diklumpukake ngidini sampeyan entuk ilmu sing dibutuhake kanggo diwujudake.


3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   karime ngandika

    Informasi kasebut migunani banget

  2.   carolina ngandika

    Bisa kanggo karya Spanyol, ya

  3.   carolina ngandika

    SIIIIIIIII nulungi aku