Çfarë duhet të bëni për të mos qenë i trishtuar? 10 këshilla për të mos rënë poshtë

Në këtë artikull ne do të shpjegojmë çfarë mund të bëni për të shmangur trishtimin ose depresionin. Gjëja më e rëndësishme është që ju duhet të dilni nga zona juaj e rehatisë dhe të zbatoni me disiplinë 10 këshillat që do t'ju japim në këtë artikull.

1) Jini kurioz

çfarë të bëjmë për të mos u trishtuar

Arritja e qëllimeve tuaja fillon nga baza e të qenit i vëmendshëm ndaj jetës, ndaj gjërave që ndodhin dhe ndaj personit tuaj. Kjo nënkupton rregullimin dhe stërvitni një gjendje mendore të kuriozitetit, të kërkimit të përhershëm, të dëshirës për të admiruar dhe njohur gjërat që meritojnë vëmendjen tonë. Pastaj do të vijë "të qenit i vetëdijshëm", që nënkupton realizimin e nevojës për të thelluar, për të kërkuar dhe vendosur udhëzime që ju lejojnë të kuptoni dhe integroni emocionet, mendimet, nevojat dhe përvojat tuaja.

Në fund të fundit, "të jesh zgjuar" do të thotë të jetosh çdo moment duke ditur kush je, çfarë të duhet ose do të doje të arrini për të arritur pikën tjetër, duke krijuar, sa më qartë që të jetë e mundur, një shkallë vlerash që ju lejon të jini të vetëdijshëm për thelbin tuaj të brendshëm dhe perceptoni dhe respektoni atë të të tjerëve.

Siç thotë Anthony de Mello në librin e tij Vetëlirim i brendshëm, "Të jesh zgjuar do të thotë të arrish një gjendje në të cilën ti je ai që ka ndryshuar për të hyrë në realitet dhe tani e sheh gjithçka të qartë".

 1. 2) Gjeni se çfarë dëshironi vërtet.

Ne po flasim për dëshirat e vërteta, ato për të cilat ne jemi të gatshëm të luftojmë dhe të vendosim shumë energji për t'i arritur ato. Diçka krejt ndryshe nga listat e dëshirave romantike që pothuajse të gjithë kemi bërë si çift. Dreamndërrimi është i mrekullueshëm dhe i domosdoshëm, por kur do të kushtojmë përpjekje dhe energji për të arritur diçka që duam vërtet, ia vlen të ndalemi një moment para dhe të jemi të qartë për atë që po përpiqemi të arrijmë. Më mirë akoma, çfarë do të arrijmë.

 1. 3) Pyete veten se si do të ndihesh duke e pasur atë.

duke u ndjerë i lumtur

Pajtohem; ju doni atë që ka një emër dhe mbiemër. Në të vërtetë, e dëshiron vërtet? Për ta zbuluar, duhet të zhytesh brenda.

E mira e gjithë kësaj nëse e keni të qartë, është se, në të vërtetë, nuk ka rëndësi se sa i vështirë është qëllimi juaj. Viktor Frankl në librin e tij "Kërkimi i njeriut për kuptimin", na kujton rëndësinë e vullnetit tonë. Në këtë mënyrë, kur vendosni të luftoni për diçka, duhet të dini se gjëja logjike është që ju ta merrni atë. Kështu që Goodshtë mirë që e keni të qartë se çfarë do të ndodhë dhe si do të ndiheni kur ta arrini atë.

Më e rëndësishmja nga të gjitha këto argumente është lumturia. A e keni menduar arritjen e një qëllimi që ju ndihmon të jeni vërtet më të lumtur?

 1. 4) Vlerësoni pasojat që do të ketë mbi të tjerët.

Ju duhet të kujdeseni pak për zilinë dhe atë që ata do të thonë, por duhet të keni parasysh nëse të tjerët do të ndihen të dëmtuar nga suksesi juaj. Bëhet fjalë për të marrë më shumë, por jo në kurriz të të tjerëve. Liria jonë mbaron aty ku fillon e fqinjit tonë. Gjithashtu, ka kaq shumë njerëz të shkëlqyeshëm pranë nesh ...

Nëse keni një minutë, provoni, por gjithmonë me zemrën tuaj, buzëqeshni me ta. Gjëja më e mirë për gjërat më të rëndësishme (si kjo) është se sa më shumë që jepni, aq më shumë keni. Një marrëveshje e vërtetë! Unë ju rekomandoj atë.

 1. 5) Krijoni një metodologji që është e përshtatshme

Në të vërtetë kjo është pjesa e lehtë, të paktën për inxhinierët, njerëzit që pëlqejnë metodat dhe recetat. Ka shumë metodologji për t'ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja. Për shkak të thjeshtësisë dhe forcës së tij, ndoshta më e rekomanduara është RRITENI, shkurtesat e të cilave u referohen katër hapave të sistemit në të cilin bazohet: Caku (qëllimi ose objektivi); Realitet (realiteti aktual në të cilin ndodhet një, bota në të cilën tani lëvizim); Opcionet (analizoni opsionet e ndryshme që na paraqiten për të arritur objektivin e dëshiruar), dhe Përfundim ose Will (përfundimi dhe vullneti). Këtu në këtë fazë të fundit është përcaktuar plani i veprimit për të arritur objektivin, duke specifikuar se si të veprohet për të kapërcyer pengesat që normalisht do të shfaqen gjatë rrugës.

 1. 6) Identifikoni atë që mund të kundërshtoni

Ka shumë të bëjë me metodën R të RRITJES.

Në të njëjtën mënyrë që është mirë të mendosh për të tjerët për t'i respektuar ata, është po aq e rëndësishme të mendosh për të tjerët mos lejoni që ne të mbingarkohemi ose të nëpërkëmbemi për të drejtat tona. Unë jam duke folur për të drejtat tona pohuese.

Dy reflektime të shkurtra në këtë drejtim: një, që nganjëherë armiku dhe kufizuesi ynë kryesor jemi vetvetja, duke i mohuar vetes të drejtën për të arritur atë që duam, dhe dy, që ndonjëherë armiku nuk janë as të tjerët, por imazhi ynë për të tjerët, gjë që na shtyn t'i imagjinojmë ata më keq ose më kërcënues sesa janë në të vërtetë. Ky besim i gabuar do të na kufizojë dhe largojë energjinë nga qëllimi ynë. Nëse keni pak, jepni Besimet e gabuara që e bëri të famshëm Dr. Albert Ellis (dhe me të drejtë).

 1. 7) Përqendrohuni dhe përqendrohuni për veprim

le trishtimin
Përqendrohuni në atë që duhet të bëni, jini praktikë, arrini në pikë dhe shmangni shmangiet, humbjen e kohës dhe energjisë. Çfarë gjërash të gjitha në të njëjtën kohë!

Në të vërtetë mesazhi është sa i thjeshtë aq edhe i fuqishëm: nëse e vesh, e vesh. Eliminoni shpërqendrimet, ndaloni marrëzitë. Nëse doni të ju tregoj gjëra specifike në lidhje me të, unë mund t'ju jap disa të dhëna:

* Përqendrohuni në atë që duhet të bëni. Ka mjete që do t'ju ndihmojnë, siç janë qarqet e shqetësimit dhe ndikimit ose veprimi i vetëdijshëm i përqendrimit në atë që është produktiv. Veryshtë shumë e rëndësishme të dini se si të thjeshtoni, i cili është një mjet i vërtetë, i cili konsiston në vendosjen e përparësive dhe krijimin e zakoneve të reja ose miratimin e rutinave lehtësuese.

* Përqendrohuni në veprim. Për t'ju ndihmuar të përvetësoni këtë zakon, mund të keni ushtrime të ndryshme praktike, siç është fakti i përqendrimit në detyrë (përqendrimi) ose teknika e pastrimit të një hapësire.

* Organizoni kohën tuaj. Për të mos u zgjeruar, unë do të përmend vetëm disa konsiderata në këtë drejtim. E para është lehtësia që ju të bëni një lloj ushtrimi mbi shpërndarjen reale të kohës që keni në dispozicion. E dyta është që të ndërgjegjësoheni për kohën që humbasim duke vonuar dhe duke mos u adresuar atyre në atë kohë. Në këtë mënyrë është e mundur të shmanget ajo që tingëllon kaq keq dhe që tani ata e quajnë zvarritje, e cila është një fjalë spanjolle që vjen në Fjalorin e Akademisë Mbretërore dhe që do të thotë të shtyhet ose të shtyhet.

 1. 8) Besoni vetes dhe aftësive tuaja

Pas pjesës metodologjike, është e rëndësishme të kthehemi tek ajo që ka më shumë rëndësi: ti.

Ne kemi biseduar për arritjen e qëllimeve që na lejojnë të jemi më të lumtur. Në fund të fundit gjithçka ka të bëjë me të njëjtën gjë, për të luftuar për të qenë të lumtur çdo ditë dhe në çdo akt të jetës sonë.

Themeli që duhet të mbajë lumturinë tonë pasi njerëzit fillojnë me besimin në vetvete. Për të besuar në veten tuaj nevojiten tre kërkesa: njohja e vetvetes, vetë-pranimi dhe vetëvlerësimi.

Dy të parat kërkojnë shumë punë personale të analizës, reflektimit, vëzhgimit dhe pjekurisë. Të dy janë një nga dy përbërësit kryesorë të inteligjencës emocionale. Por, ç'të themi për vetëvlerësimin? Edhe pse disa mund të mos e besojnë atë, të dashurosh nuk është e lehtë. Të duash veten nuk përjashton të duash të tjerët. Unë e kuptoj dhe pranoj që ju duhet ta doni të afërmin tuaj si veten tuaj, por a e doni veten? ju kujdeseni për veten tuaj? Sinqerisht, edhe pa ju njohur personalisht, mendoj se duhet ta doni dhe të kujdeseni për veten. Arsyeja, nëse ju nevojitet, është e thjeshtë: e keni në një parullë reklamuese që tani e dëgjojmë çdo ditë: "Sepse ju e meritoni atë dhe e dini atë."

 1. 9) Le të mos ju dekurajojë asgjë

Kur të vishni, të vishni, dhe asgjë përveç vetes do të jetë në gjendje t'ju ndalojë. Unë ju rekomandoj që të mos e humbni zemrën në përpjekjen tuaj për të qenë më të mirë dhe të jesh më i lumtur, sepse e meriton dhe e di atë.

Unë ju tregoj përvojën time. Më shumë se njëzet vjet më parë, mora një punë të shkëlqyeshme. Unë e konsideroja veten shumë të vlefshme (e meritoja!). E keqja është se menjëherë pas bashkimit kuptova kufizimet e mia, të cilat ishin më shumë sesa i njihja vetë, veçanërisht kur isha i vetëdijshëm për vlerën e jashtëzakonshme të kolegëve të mi. Isha shumë i mbingarkuar dhe situata stresuese shkaktoi një tkurrje të tmerrshme të muskujve në qafën time.

Ilaçi im ishte një mantra që vazhdimisht e përsërisja: "Ata nuk do të jenë në gjendje për mua". Kështu që vendosa të luftoj dhe i vura vetes qëllimin e përmirësimit të shumë aftësive të mia për të qenë aq konkurrues dhe aq efikas sa ata pa u vetë-poshtëruar.

Ndoshta nuk kam qenë në gjendje të shpjegoj se në shpërthimin tim kishte vetëm admirim për kolegët e mi. Admirim i sinqertë, përveç shumë zhgënjimit dhe zemërimit për paaftësinë time, por unë nuk doja të jepja dorëheqjen për shkak të pafuqisë time të ndjerë. Çelësi ishte të mos dorëzohesh dhe të mos e heqësh veten, por për të identifikuar qartë objektivin dhe për ta ndjekur atë pa dështuar.

Për mua ishte dora e një shenjtori dhe sot, vite dhe kompani më vonë, unë ende kam një marrëdhënie madhështore profesionale me shumë prej tyre. Shpresojmë që diçka nga përvoja ime mund të jetë e dobishme edhe për ju.

 1. 10) Gjithmonë keni një plan B

Në rast se gjërat shëmtohen ose diçka shkon keq. Nëse e keni të qartë për këtë dhe vendosni mendjen për të, do ta arrini qëllimin tuaj. Siç thotë Richard Bach në Ura në pafundësi:

"Ju mund të arrini çdo qëllim që i vendosni vetes, por, po, do të duhet të paguani çmimin sepse pothuajse asgjë nuk është falas".

Në këtë drejtim, unë kam dy vëzhgime: një, që mundesh, dhe dy, që nëse do të ishte një ngjarje e vështirë dhe fatkeqe që elementët të kthehen kundër teje, thjesht kanë përgatitur një plan alternativ.

Në atë rast, këshilla ime e parë do të ishte ta përvetësoni dhe ta qani (duelin, e dini), mos u dorëzoni dhe pasi të keni tharë lotët, lini të buzëqeshur në mënyrë që, pasi të keni dëgjuar për vështirësitë tuaja, miqtë tuaj të gëzohen për qëndrimi dhe armiqtë tuaj bezdisen sepse, ju e dini atë, e vërteta është se ju mund të arrini gjithçka në të cilën vendosni mendjen tuaj. Pra shkoni për të!


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.