Si është struktura letrare e fabulave dhe rëndësia e tyre në fëmijëri

Kur vijmë në botë nuk kemi ide se çfarë sjelljeje duhet të kemi, për atë që konsiderohet e mirë apo e keqe nga standardet e shoqërisë. Ne jemi argjilë që duhet të formohet.

Të fillojnë të formojnë ndërgjegjen e fëmijëve dhe duke mbajtur parasysh që mendjet e tyre po zhvillohen dhe të gjitha njohuritë duhet të menaxhohen duke bërë Përdorimi i mjeteve që e bëjnë më të lehtë përvetësimin e informacionit, u shpik një teknikë që me anë të ilustrimeve të animuara dhe tregimeve të thjeshta, tregohen histori në mënyrë që fëmija të ndihet i identifikuar me komplotet dhe moralin që ata lënë shërbejnë si reflektim dhe mbështetje për të drejtuar sjelljen e tyre në mënyrën më të mirë dhe në të mirë të shoqërisë.

Kjo teknikë u quajt fabula. Koncepti do të zgjerohet më tej më poshtë.

Çfarë janë fabulat?

Fabulat janë histori, i njohur gjithashtu si histori të shkurtra, në përgjithësi me yje të kafshëve që mbajnë qëndrime njerëzore dhe përdorimin e gjuhës në vargje ose në prozë, kërkojnë përmes tregimeve që përshkruajnë sjelljet dhe qëndrimet e këqija të njerëzve, për të dhënë një mesazh ose moral.

Origjina e fabulave

Fabulat e kanë origjinën më shumë se dy mijë vjet më parë në Mesopotamia, një vend ku u gjetën ilustrimet e para të kafshëve që tregonin histori të skalitura në pllaka argjile, ato ishin përdoret në biblioteka e kohës.

Më vonë në Greqi në shekullin e XNUMX para Krishtit autori Hesiod lëshoi ​​fabulën e parë të shkruar, të quajtur bilbil dhe më pas në shekullin e XNUMX Nicostrato shkroi një koleksion të fabulave për qëllime edukative.

Vite më vonë Roma ishte gjithashtu pjesë e kësaj lëvizjeje, kur autori Horacio shkroi disa kopje dhe Phaedrus zbatoi gjuhën në vargje duke e shndërruar atë në një zhanër poetik.

Në Mesjetë, fabulat u bënë komedi kafshësh, dhe këtu është ku poeti María de Francia shkroi 63 kopje. Pastaj në periudhën e Rilindjes, humanistët si Leonardo da Vinci kompozuan libra të këtyre llojeve të tregimeve.

Në shekullin e XNUMX-të, fabulat u kultivuan në pjesën tjetër të botës, për t'u bërë më vonë një revolucion i madh letrar në shekullin XNUMX.

përbërje

Fabulat janë zhanre letrare që përbëhen nga:

 • Karakteret: kryesisht kafshë ose objekte të pajetë, të cilat zhvillohen gjatë komplotit në situata të komplikuara.
 • Struktura: ato zakonisht fillojnë me një përmbledhje të shkurtër të vendit dhe skenës, me gjuhë proze dhe / ose vargu dhe kulmojnë me një mësimdhënie ose moral.
 • Përmbajtja: në mënyrë të zakonshme Mbulohen temat e sjelljes njerëzore, ku spikasin veset, zilia, arroganca. Zemërimi, pandershmëria, lakmia dhe lakmia.

 • Rrëfimi: zakonisht fabula lidhet nga një narrator i cili tregon historinë në vetën e tretë.

Përfitimet e fabulës

 • Rëndësia e gjinisë qëndron në promovimin e sjelljes dhe qëndrimit të mirë tek fëmijët dhe të rinjtë. Ato janë mjete të dobishme që shërbejnë për t'i mësuar ata dhe motivimi i tyre, mund të merret sa më poshtë nga zbatimi i tij si në shtëpi ashtu edhe në institucionin arsimor:
 • Morali që këto tregime të shkurtra lënë, mësojnë fëmijët dhe adoleshentët të sillen si duhet, gjithmonë duke marrë parasysh vlerat e dashurisë, miqësisë, ndershmërisë, bindjes, respektit, mirëkuptimit dhe të tjerëve.
 • Ata stimulojnë imagjinatën dhe aftësinë arsyetimin e fëmijës dhe të rinjve.
 • Me fabulat ata mësojnë të respektojnë dhe vlerësojnë kafshët, duke parandaluar kështu keqtrajtimin e tyre.
 • Me aktivitetet rekreative që zhvillohen me përdorimin e leximeve, fëmija mëson të tregojë dhe të ndajë me të tjerët, si dhe të zhvillohen dhe të shprehen duke përdorur vizatim dhe këndim.
 • Ata nxisin interesin për të lexuar.
 • Disa shembuj
 • Këtu ju tregojmë disa modele fabulash që do të shërbejnë si mjet mësimor për fëmijë dhe adoleshentë ose ata thjesht do t'ju japin një përvojë të udhëtimit në kohë në mënyrë që të mbani mend ato momente kur ju pëlqyen këto histori:

Breshka dhe lepuri:

Njëherë e një kohë ishte një lepur shumë krenar dhe i kotë, i cili vazhdonte të përhapte se ishte më e shpejta dhe tallej me ngadalësinë e breshkës.

- Hej, breshkë, mos vrapo aq shumë sa kurrë nuk do ta arrish qëllimin tënd! Tha lepuri duke qeshur me breshkën.

Një ditë, breshka u ngjit me një bast të pazakontë për lepurin:

- Jam i sigurt që mund të të fitoj një garë.

- Për mua? Lepuri pyeti i habitur.

- Po, po, për ty, tha breshka. Le të vendosim bastet tona dhe të shohim kush fiton garën.

Lepuri, shumë i mendjemadh, e pranoi bastin.

Kështu që të gjitha kafshët u mblodhën për të dëshmuar garën. Owl vuri në dukje pikat e nisjes dhe të mbërritjes, dhe pa zhurmë të mëtejshme filloi garën mes mosbesimit të të pranishmëve.

Dinake dhe me shumë vetëbesim, lepuri e la breshkën të merrte më të mirë dhe vazhdoi të tallej me të. Pastaj ai filloi të vraponte shpejt dhe e kapërceu breshkën që ecte ngadalë por pa u ndalur. Ai u ndal vetëm në gjysmë të rrugës përpara një livadhi të gjelbër të harlisur, ku u vendos për të pushuar para se të mbaronte garën. Atje ajo ra në gjumë, ndërsa breshka vazhdoi të ecte, hap pas hapi, ngadalë, por pa u ndalur.

Kur lepuri u zgjua, ai pa me frikë se breshka ishte një distancë e shkurtër nga qëllimi. Në fillim, ai vrapoi me gjithë fuqinë e tij, por ishte tepër vonë: breshka kishte arritur qëllimin dhe fitoi garën!

Atë ditë lepuri mësoi, në mes të një poshtërimi të madh, se kurrë nuk duhet të tallesh me të tjerët. Ju gjithashtu mësuat se vetëbesimi i tepërt është një pengesë për arritjen e qëllimeve tona. Dhe se askush, absolutisht askush, nuk është më i mirë se kushdo.

Kjo fabul na lë si morale, që pavarësisht rrethanave dhe fatkeqësive që lindin, njerëzit duhet të qëndrojnë gjithmonë optimistë dhe këmbëngulës, pasi në këtë jetë gjithçka është e mundur. Na mëson vlerën e përpjekjes dhe se kurrë nuk duhet të tallemi me të tjerët për kufizimet ose pengesat e tyre.

Lejleku dhe luani:

Një luan i egër dhe arrogant, në një rast, po përpinte gjahun e shijshëm që sapo kishte gjuajtur. Ai ishte aq i uritur sa pa dashje futi shumë mish në gojë dhe u mbyt në një kockë. Ai filloi të kërcejë, të rrotullohet, të kollitet ... Ishte e pamundur, kocka ishte ngulitur në fyt dhe ai nuk mund ta hiqte atë në asnjë mënyrë. Ai madje u përpoq të fuste putrën e tij në gojë, por vetëm arriti të gërvishtte thonjtë dhe irritoi qiellzën e tij.

Një lejlek po e shikonte nga maja e një peme. Duke parë që luani ishte i dëshpëruar, ai u interesua për të.

- Çfarë nuk shkon, luan? Ju nuk bëni asgjë tjetër përveç ankesës!

- Po kaloj keq. Unë kam një kockë të mbërthyer në fyt dhe mezi marr frymë Nuk di si ta nxjerr!

- Mund të heq qafe atë kockë që të shkakton kaq shumë ankth sepse kam një sqep shumë të gjatë, por ekziston një problem dhe ai është ... Kam frikë se do të më hani!

Luani, me shpresë, filloi të përgjërohet me lejlekun. Ai madje u ul në gjunjë, diçka e pazakontë për mbretin krenar të xhunglës!

- Të lutem më ndihmo! Premtoj të mos të lëndoj! Unë jam një kafshë e egër dhe kam frikë nga të gjithë, por gjithnjë e mbaj atë që them. Fjala e mbretit!

Lejleku nuk mund ta fshihte nervozizmin e tij. A do të ishte e sigurt t’i besonit luanit? Nuk ishte aspak e qartë dhe ajo ishte e zhytur në mendime duke vendosur se çfarë të bënte. Familja, ndërkohë, ankohej dhe qante si një bebe. Lejleku, i cili kishte një zemër të mirë, më në fund u pendua.

- okshtë në rregull! Do te kem besim tek ti. Shtrihuni në shpinë dhe hapni gojën sa më gjerë.

Luani u shtri duke parë qiellin dhe lejleku vendosi një shkop që mbante nofullat e mëdha, në mënyrë që të mos i mbyllte dot.

- Dhe tani, mos lëviz. Ky operacion është shumë delikat dhe, nëse nuk shkon mirë, ilaçi mund të jetë më i keq se sëmundja.

Duke iu bindur urdhrit, luani qëndroi shumë i qetë dhe zogu hodhi sqepin e tij të gjatë dhe të hollë në fyt. Iu desh pak, por për fat të mirë ai arriti ta lokalizojë kockën dhe e nxori me shumë aftësi. Më pas, ai tërhoqi shkopin që po e mbante gojën hapur dhe me shpejtësi të plotë, për çdo rast, ai fluturonte larg për t'u strehuar në folenë e tij.

Pas disa ditësh, lejleku u kthye në fushën e luanit dhe e gjeti atë shumë të përqendruar në gllabërimin e një pjese tjetër të madhe mishi. Ai u ul me kujdes në një degë të gjatë dhe tërhoqi vëmendjen e luanit.

- Përshëndetje, mik ... Si po ndiheni?

- Siç mund ta shihni, unë jam shëruar plotësisht.

- Do të të them një gjë ... Ditën tjetër as nuk më falenderove për favorin që të bëra. Nuk është për asgjë, por mendoj se përveç vlerësimit tuaj, unë meritoj një çmim. Nuk mendon

- Nje cmim? Ju duhet të jeni të lumtur sepse ju kurseva jetën! Ky është një çmim i mirë për ju!

Luani, pasi lëshoi ​​këto fjalë me një ton mjaft të pavend, vazhdoi biznesin e tij, duke injoruar lejlekun fisnik që i kishte shpëtuar jetën. Zogu, natyrisht, ishte shumë i zemëruar me përbuzjen me të cilën luani pagoi për ndihmën e tij vetëmohuese.

- Oh po? Pra, ju mendoni? Ju jeni mosmirënjohës dhe koha do të më tregojë të drejtë. Ndoshta një ditë, kush e di se kur, e njëjta gjë do të të ndodhë përsëri dhe të siguroj që nuk do të vij të të ndihmoj. Atëherë do të vlerësosh gjithçka që kam bërë për ty. Mos harroni ato që ju them, luan mosmirënjohës! Dhe pa thënë asgjë tjetër, lejleku u largua përgjithmonë, duke lënë pas luanin, i cili as nuk e shikoi, i interesuar vetëm për të kënaqur oreksin e tij.

Moral: gjithmonë duhet t'u jemi mirënjohës atyre që na japin mbështetjen e tyre në një rrethanë të vështirë. Përndryshe mund të jetë shkak i ofendimit dhe armiqësisë.

Gomari që mbante kripë dhe gomari që mbante sfungjer:

Dy gomarë po shkonin në një shteg. Njëri mbante kripë dhe tjetri sfungjer. E para ndalej aq shpesh, e ngarkuar nga pesha, duke dashur të duronte përqeshjen e të dytit që ishte më i lehtë.

Ata erdhën në një lumë që duhet të kalonin dhe gomari i mbushur me kripë u fut në ujë. Në fillim u fundos nën peshë, por uji tregoi kripën dhe, tani shumë më e lehtë, ishte në gjendje të arrinte në bregun tjetër. Gomari i dytë, duke parë që shoku i tij kishte kaluar, u fut në ujë pa u menduar. Ndërsa ai mbante sfungjer, ata thithën ujin dhe rritën peshën e tij, duke fundosur kafshën dhe ajo u mbyt.

Moral: Asnjëherë mos u mashtroni nga përshtypja e parë, është rezultati përfundimtar që ka rëndësi.

Luani dhe mushkonja:

Njëherë e një kohë ishte një luan, ai ishte shumë i qetë në xhungël, kur një mushkonjë shumë e madhe vendosi ta shqetësonte ”. Mos mendo se sepse je më i madh se unë kam frikë nga ti!«Tha mushkonja duke sfiduar luanin, i njohur si mbreti i xhunglës. Pas atyre fjalëve, mushkonja as e shkurtër dhe as dembel, filloi të gumëzhinte kokën e luanit duke fluturuar nga njëra anë në tjetrën, ndërsa luani e kërkonte mushkonjën si i çmendur.

Luani gjëmoi nga zemërimi për guximin e mushkonjës dhe pavarësisht përpjekjeve të tij për ta vrarë, mushkonja e kafshoi atë në pjesë të ndryshme të trupit, derisa luani shumë i lodhur u shemb në tokë. Mushkonja, duke u ndjerë fituese, rifilloi shtegun nga i erdhi. Në një kohë të shkurtër mushkonja u shkel mbi një rrjetë merimange dhe u mund gjithashtu.

Moraleja: Asnjëherë nuk ka rreziqe të vogla, as pengesa të parëndësishme.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

2 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Luis Gonzalez dijo

  Struktura letrare është shumë e gjerë dhe efektive. Faleminderit.

 2.   Maria del Roble Luna Pérez dijo

  I nderuar redaktor dhe ekip administrator
  Një artikull i shkëlqyeshëm, më bëri të kujtoj kur babai im më tha fabula që i dua dhe tani dua të bëhem një tregimtar dhe fabulat janë më të mira sepse ato janë të shkurtra dhe lënë moral, një mësim jetësor që është aq i nevojshëm.
  Përgëzime
  MaR Moon