Çfarë janë materialet sintetike? Karakteristikat dhe përdorimet

Ato janë materiale të krijuara nga puna njerëzore, zakonisht më rezistente dhe të përhershme sesa ato natyrore, të cilat përdoren gjerësisht në industri për krijimin dhe prodhimin e shumë produkteve.

Këto materiale kanë zëvendësuar kryesisht ato natyrore, të tilla si qeset e letrës, për ato plastike, përdorimin e pëlhurave natyrore për pëlhura të bëra nga kjo përbërje e njëjtë, si dhe shishet e disponueshme që shihen në pjesën më të madhe të kontejnerëve që ishin qelqi.

Këto përbëjnë pak më pak se gjysmën e asaj që përfshin të gjitha materialet ekzistuese në tokë, dhe janë shumë më të lira se ato natyrore, dhe nuk degradojnë aq lehtë me kalimin e kohës, gjë që ka shkaktuar disa polemika midis ambientalistëve siç janë thënë të ketë shkaktuar probleme për mjedisin.

Çfarë janë materialet sintetike?

Këto janë materiale të krijuara nga përdorimi i sintezës kimike, e cila kërkon të imitojë disa procese natyrore, duke përmirësuar karakteristikat e tyre, për të krijuar materiale me një përbërje kimike më të mirë në lidhje me qëndrueshmërinë dhe rezistencën.

Këto janë të natyrës artificiale, pasi nuk mund të gjenden me procese natyrore në tokë, derisa sot janë krijuar një numër prej 26 prej këtyre përbërjeve që kanë numrat atomikë nga 85 në 118, madje ka disa materiale që janë krijuar në mënyrë sintetike, që me kalimin e viteve u gjet një burim natyral i këtyre, siç është plutoniumi.

Karakteristikat e materialeve sintetike

Materialet sintetike, sidomos plastika, krijohen me një rrëshirë themelore, e cila është përbërësi kryesor i këtyre, ato rrjedhin nga vaji dhe përbëhen nga makromolekula, të cilat nga ana tjetër përbëhen nga bashkimi i qindra molekulave, proceset për të merrni këto makromolekula janë si më poshtë.

Shtesa poliadike

Shtë një reagim që arrihet duke lëshuar sasi të larta nxehtësie që njëkohësisht polimerizojnë dy ose më shumë monomere, me këtë procedurë mund të merret gome sintetike.

Polimerizimi

Fillon duke shtuar një katalizator dhe një përshpejtues të reagimit që përdoren me frekuencë të madhe, konsiston në bashkimin e dy molekulave homogjene dhe individuale për të marrë molekula më të mëdha.

Polikondensimi

Dy molekula kërkojnë bashkëveprimin ndërmjet tyre, duke gjeneruar makromolekula, në të cilat nuk merren molekula aq të mëdha sa ato që fillojnë polimerizimin, kjo është për shkak se ato po formohen së bashku, gjë që për pasojë vonon të gjithë procedurën.

Materialet kryesore sintetike dhe përdorimet e tyre

Duke qenë materiale të krijuara qartë nga njeriu, kjo është shumë e dobishme në lidhje me tregtinë, sepse qëllimi kryesor i tyre është krijimi i produkteve më të qëndrueshme dhe rezistente, për të kënaqur nevojat e konsumatorit dhe ndër më kryesoret në industritë e prodhimit janë si në vazhdim.

plastik

Isshtë një material që mund të depozitohet dhe të formohet sipas nevojës për të, gjithashtu i mungon një pikë avullimi, dhe është më i përdoruri nga industritë sot, dhe është përbërësi kryesor i shumë materialeve sintetike.

Lloji i parë i plastikës që u vu re në histori ishte në vitin 1860 kur një burrë organizoi një konkurs për dikë për të shpikur një material për të zëvendësuar fildishin në topa të bilardos, gjë që ai pati sukses dhe ishte një produkt shumë i rëndësishëm për kohën.

Plastika ka një strukturë makromolekulare, të cilat janë substanca kimike të njohura si polimere, e cila arrihet falë polimerizimit. Këto kanë cilësi unike të shkëlqyera si një peshë shumë e lehtë, rezistencë ndaj degradimit të shkaktuar nga mjedisi dhe çdo ngjyrë mund të aplikohet.

Kjo, nga ana tjetër, është shumë e lehtë për tu punuar, rezistente ndaj korrozionit, izolues të papërshkueshëm nga uji dhe të mirë nga energjia elektrike, ndër shumë karakteristika të tjera që ka ky material kaq i përdorur sot.

Elastane

Njihet komercialisht si stilastik ose spandex, është një kopolimer uretani i përbërë nga 95% në total të poliuretaneve të segmentuara, baza kryesore e të cilave është eteri polibutenik, duke marrë kështu zinxhirë të gjerë molekularë, të cilët mund të formojnë monofilamente ose multifilamente   

Isshtë një pëlhurë që është e këndshme në prekje dhe shtrihet lehtë, përdoret gjerësisht në veshjet sportive sepse përshtatet me trupin dhe i jep rehati ekstreme në përdorim, funksionon si një fije e vazhdueshme për shkak të karakteristikës së saj për të qenë monofilament ose multifilament siç tregohet më sipër. .

Të gjitha llojet e rrobave prodhohen me këtë material, të tilla si këmisha sportive, dollakë ose stilastikë, çorape sportive, mbathje, rroba banje ose rroba banje, ndër shumë të tjera.

Najloni

Bën pjesë në grupin e poliamideve, kur një diamin polikondensohet me një diacid, gjenerohet ky polimer, i njohur si Najloni nga marka tregtare "Najlon" dhe gjithashtu besohet se emri u dha nga punonjësit e shërbimeve të transportit, të cilët gjeti Ishte shumë e vështirë për të shqiptuar emrin origjinal, kështu që ata i dhanë asaj inicialet e qyteteve kryesore që e dërgonin, të cilat ishin New York dhe London, duke marrë shkronjat NY nga e para dhe LON nga e dyta.

Ky komponent përdoret gjerësisht në industri për të krijuar produkte të tilla si vida, pjesë motorri ose makinerie, najloni peshkimi, zinxhirë, ndër të tjera.

Fiber karboni

Këto janë fletë të krijuara në shtëpi të karbonit që përmbajnë fije të imta prej afërsisht 5 deri në 10 mikrometra që janë ekuivalente me një të dhjetën e asaj që do të ishte një milimetër, ka shumë ngjashmëri me çelikun për sa i përket vetive të tij mekanike, nga ana tjetër tregon më shumë rezistencë se kjo kur ndikon kundër një objekti të topitur.

Në fillim ishte një material tepër i shtrenjtë që përdorej vetëm për qëllime fitimi hapësinor, por kjo po ulte koston e saj, dhe industritë e tjera filluan të përfitonin prej tij për forcën e saj si ajo e çelikut, por një peshë tepër e lehtë si ajo e plastike.

Së pari ata filluan me mjetet e transportit, makinat ishin gjithnjë e më rezistente dhe më të lehta, gjë që promovoi përdorimin e motorëve me më pak fuqi në disa prej kompanive, dhe nga ana tjetër rriti interesin në tregti, pasi Këto ditë ju mund të vini re praninë e këtij materiali në biçikleta, orë, kuleta ndër shumë të tjera që janë për përdorim të përditshëm.

Plastikë ekologjike

Gjithashtu të njohur si bioplastikë, ato janë materiale që janë shumë të ngjashme molekulare me polimeret normale, por me ndryshimin e madh që këto janë prodhuar me burime të rinovueshme, të cilat u japin atyre cilësinë e të qenit në gjendje të degradojnë natyrshëm.

Këto vijnë së bashku me të ardhmen, mundësitë e përdorimit të tyre edhe kur shishet që përmbajnë lëngje të konsumueshme janë duke u studiuar, kështu që kur hidhen ato nuk do të ndoten me të njëjtin ndikim që bëjnë plastikat origjinale.

Akrilikë

Shtë një fletë plastike që merret nga polimerizimi i metakrilatit metil, kjo është më rezistentja midis plastikës transparente, për atë arsye ajo ka vlerë të madhe tregtare midis industrive të ndryshme si automotive, mjekësore, ndriçimit dhe argëtimit.

Isshtë një material jashtëzakonisht i lehtë për tu riparuar për sa i përket gërvishtjeve, ato kanë një kosto të ulët prodhimi që i bën ata shumë interesantë nga pikëpamja industriale, e cila shihet më shpesh çdo ditë, madje edhe në zbukurimet e shtëpive, për shkak të mënyrës së saj të thjeshtë për të myk atë dhe rezistencë, në disa raste i ngjan qelqit, por dobësia e thyerjes.

Nuk plaket me rrezet UV të diellit, as me kalimin e proceseve mjedisore në të, të paktën deri pas 10 vjetësh, ka karakteristika izoluese ndaj energjisë elektrike dhe qëndrueshmërisë termike, është më transparente se qelqi, ka lehtësi të madhe trajtimi gjatë përpunimit dhe formësimit të tij.

Kevlar

Isshtë një lloj plastike shumë rezistente e cila ka karakteristika të vështirësisë kur e prodhon, është një poliamid, i cili mekanizimi i tij është i komplikuar, por pasi kjo u arrit ajo filloi të tregtohet shpejt, për shkak të fuqisë së saj të madhe të rezistencës ndaj pothuajse çdo sulm

Falë këtij materiali, ka qenë e mundur të prodhohen produkte aq rezistente sa çeliku, por me një peshë krejt të lehtë, të tilla si kajakë, doreza mbrojtëse kundër prerjeve ose copëzave, kostume hapësinore, kabllo USB për pajisje të lëvizshme, jelekë antiplumb, helmeta të motoçikletave dhe të formulës 1, fijet për qepje, përdoren në disa modele këpucësh sportive, ndër shumë të tjera.

Ai gjithashtu ka veti të tilla si rezistencë e lartë ndaj prerjeve, veti kimike, ka qëndrueshmëri termike, ka përçueshmëri të ulët në lidhje me energjinë elektrike dhe ka një strukturë të fortë dhe të fortë.

Polimere të zgjuar

Me përparimin eksponencial të teknologjisë, është kërkuar që këta të posedojnë cilësi të përbërësve natyralë, siç janë përshtatja ndaj disa kushteve klimatike, për të ruajtur më tej qëndrueshmërinë e tyre.

Karakteristikat e këtij polimeri kanë çuar në konsideratë në përdorimin e tij për prodhimin e disa produkteve të tilla si dritare dhe gota të mençura, muskuj artificialë, administrim ilaçesh ndër shumë të tjerë që edhe pse nuk janë akoma fizikë, kjo mund të vërehet në të ardhmen e afërt në produktet e përditshme.

Ndikimi mjedisor i sintetikës

Përdorimi i këtyre materialeve ka krijuar shkatërrim të madh në mjedis, për shkak të konsumizmit masiv për sa i përket produkteve në të cilat ato përmbahen me materiale plastike, të cilat kanë krijuar një sasi të madhe mbeturinash që nuk kanë cilësi për tu degraduar për shkak të numrit të tyre , nëse jo deri në rreth 200 vjet.

Nga ana tjetër, si një kundërsulm, fushatat e riciklimit kanë filluar, kështu që kur bëhet fjalë për hedhjen e një produkti sintetik, ai riciklohet, në mënyrë që mbetjet e kësaj të lejojnë prodhimin e produkteve të reja, duke qenë një cikël përdorimi.

Madje janë studiuar mundësitë e krijimit të polimereve të biodegradueshëm, siç janë bioplastikat, të cilat bëhen nga materiale organike të ricikluara.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.