Çfarë është njohja? Gjeni informacionin më të plotë në lidhje me këtë aftësi njerëzore

Absolutisht të gjitha qeniet njerëzore janë të afta të ketë këtë fakultet, ndonjëherë i konsideruar si një seri e procedurave themelore për perceptimin e elementeve të jashtme përmes perspektivave të shumta. Shtë pjesë e psikologjisë dhe psikanalizës, si mënyrë e vlerësimit të tipareve ose sjelljeve të qenies njerëzore.

Ne e dimë që ju jeni të apasionuar pas dijes dhe zbulimit të termave të rinj universalë, prandaj jemi detyruar të krijojmë një artikull ekskluziv mbi njohjen dhe proceset njohëse. Në këtë mënyrë do të dini nëse e vendosni vetë-njohjen në praktikë në mënyrë korrekte.

Çfarë është njohja?

Siç u përmend më parë, njohja është një aftësi e qartë njerëzore ku njeriu është i aftë të asimilojë dhe përpunojnë informacionin sipas proceseve të ndryshme të të nxënit. Zgjidhja e problemeve, kujtesa, ndjenjat, arsyetimi, të mësuarit, vëmendja dhe madje edhe marrja e vendimeve përfshin një proces të vetëm mendor të quajtur njohje.

Shtë e lidhur me konceptet abstrakte që banojnë në mendjen e njeriut, për psikologjinë ky proces përfshin objekte të ndryshme të asimilimit të informacionit të konsideruar që i përkasin inteligjencës njerëzore. Aty ku vihet theksi tek aftësia për të zgjidhur problemet, planifikimi, vendimmarrja dhe të mësuarit për t'i dhënë një kuptim të saktë aftësive të aftësisë dalluese.

Një rekomandim që u jepet gjithnjë e më shumë qenieve njerëzore është që ato të zgjerojnë horizontet e mundësive brenda jetës së tyre, domethënë që ata të krijojnë përvoja të reja nga zakone të reja dhe në qëndrime të ndryshme për të zgjeruar fushën njohëse dhe kështu të ruajnë një shëndet shumë mendor. aktiv

Përkufizimet e termit

Kjo fjalë vjen nga latinishtja dhe kuptimi i saj është i prirur për veprimin e "njohjes", është atëherë se njohja nuk është asgjë më shumë sesa akti i njohjes së faktorëve të brendshëm dhe të jashtëm që lejojë njeriun të krijojë procese mësimore shumë më tepër në përputhje me mundësitë ose kufizimet e tij.

Në të njëjtën kohë, ai përfshin kapacitetet e qenies njerëzore për të qenë në gjendje të ketë emocione të vetëdijshme, të marrë vendime, të krijojë zakone të reja dhe madje të mësojë përmendësh një ngjarje të kaluar ose të fundit.

Kështu, prania e faktorëve stimulues të jashtëm krijon gjithashtu një përvojë më të këndshme për kujtimet dhe qëndrimet e qenies. Në përgjithësi, aftësia për të mbajtur informacionin në sajë të një stimuli të jashtëm ndijor, quhet njohje.

Aktiviteti njohës

Për tu thelluar më tej në temë, proceset e ndryshme të njohjes mund të klasifikohen sipas standardeve të psikologjisë, për shembull, ne zbulojmë se veprimtaria njohëse përcakton njohjen si një proces mendor që përbëhet nga karakteristikat ose fazat e mëposhtme:

 

 • Procesi ndijor: Procesi ndijor është gjithçka që kryhet përmes stimujve shqisorë, ku shihet sjellja e personit ndikuar nga aftësia për të marrë stimuj të tillë nga realiteti. Qëllimi kryesor i procesit ndijor është që të jetë në gjendje të kuptojë plotësisht realitetin.
 • Procesi i integrimit: Kjo veprimtari njohëse përfshin integrimin e stimujve të jashtëm të përmendur dhe përvojave shqisore në lidhje me informacionin e vazhdueshëm. Thenshtë atëherë që personi merr informacionin me aftësinë për ta rinovuar atë sa herë që dëshiron, kështu që ata mund të modifikojnë ose përshtatin stimujt e perceptuar për të gjeneruar njohuri.
 • Krijimi i idesë: një nga tiparet më mbizotëruese brenda veprimtarisë njohëse është krijimi i ideve, nëse një person nuk është në gjendje të integrojë njohuri kuptimplota përmes imazheve dhe krijimit të skenarëve, do të ketë një proces njohës relativisht të pavlefshëm.

 

 • Procesi i strukturimit: kjo veprimtari rezulton në mundësinë e strukturimit të ndërtimit të njohurive. Ky proces u jep një strukturë hierarkike llojeve të njohurive që e përbëjnë atë.  

Struktura njohëse

Ekzistojnë shumë elementë nën studim që lidhen me strukturën që përbën njohjen. A është atëherë ajo përcaktojnë cilat aktivitete përbëjnë proceset njohëse ose njohëse.

Në terma të përgjithshëm, struktura njohëse deklaron se është e nevojshme t'i nënshtroheni disa proceseve që e përcaktojnë atë. Sot ka polemika për sa i përket përkufizimi i saktë i termit dhe objektet e studimit, megjithatë, ne e kuptojmë se çdo qasje psikologjike mund të ketë homologë; pa të, evolucioni do të ishte i pamundur.

 

 • vëzhgimi: Shtë aktiviteti i parë që njohja kryen për të perceptuar imazhet dhe informacionin që do të përpunohet përmes këtij stimuli shqisor. Kjo i lejon individit të kapë me sukses stimulin për të gjeneruar mbajtje në një mënyrë ideale.
 • Identifikimi i variablave: Isshtë aktiviteti i dytë që përfshin strukturën njohëse dhe ka të bëjë me identifikimin e variablave që ndodh kur stimuli është perceptuar dhe kapur tashmë. Ato krijojnë një moment të organizimit të elementeve të kapura më parë me të cilët ata njihen brenda një perceptimi të mundshëm të së kaluarës.
 • Krahasimi: një proces pas identifikimit të ndryshoreve dhe konsiston në aftësinë për të gjeneruar një krahasim të elementeve të perceptuar kohët e fundit me ato të ruajtura tashmë në kujtesë.
 • lidhja: Pasi të keni gjeneruar një krahasim, marrëdhënia midis objekteve të perceptuara prodhohet në mënyrë që të merrni përvetësimin e njohurive globale.
 • Renditja: Ndodh përmes strukturave të rregullta për të shpërndarë ose ruajtur në mënyrë efikase përvetësimin e njohurive.
 • Klasifikimi hierarkik: Më në fund, procesi i klasifikimit hierarkik ndodh në strukturën njohëse si klasifikim hierarkik i njohurive të marra sipas informacionit të dhënë.

 

Proceset njohëse

Proceset njohëse janë ato që kryhen për të gjetur njohuri të reja dhe për të qenë në gjendje të kenë ato aftësia për të integruar zgjidhje për të. Ekzistojnë disa funksione njohëse që punojnë së bashku për të gjeneruar integrimin e njohurive.

 

 • Perceptimi: Ky proces lejon që qenia njerëzore të jetë në gjendje të perceptojë mjedisin e tij në mënyrë efektive dhe optimale, këtë proces njohës merr informacionin e kapur nga sistemi nervor qendror përmes stimulimit shqisor nga organet e jashtme. Pesë shqisat janë themelore dhe themelore në mënyrë që perceptimi i të gjithë informacionit të marrë të jetë i shpërndarë ose i shtrembëruar; Thenshtë atëherë që informacioni nuk mund të ketë qasje në tru pa përfshirë proceset njohëse. Perceptimi natyrisht kushtëzohet nga njohuritë dhe vlerat e marra gjatë gjithë jetës, i tillë është rasti i besimeve të rrënjosura thellë ose pasigurive dhe vetëvlerësimit.
 • vëmendje: Shtë një pjesë kryesore e proceseve njohëse siç është mundësia e organizimit të aktiviteteve që përqendrohen në një stimul ose aktivitet specifik. Prandaj modulon funksionin e proceseve të ndryshme perceptuese. Isshtë një aftësi e qenies njerëzore që të jetë në gjendje të përqendrohet dhe t'i kushtojë vëmendje funksionimit të saktë njohës të mendjes, kështu që një qenie me pak stimulim njohës mund të jetë një problem serioz për vete.  
 • kujtesës: ruan, rimerr dhe modifikon ngjarjet e së kaluarës, atëherë ajo njihet si një vazhdim i funksioneve njohëse në vend të një aktiviteti spontan të qenies njerëzore.
 • menduar: një nga proceset njohëse më e përdorur nga njerëzit, ka një kufizim të vështirë dhe për këtë arsye, kuptimi i fjalës do të jetë gjithnjë relativ. Sidoqoftë, në terma të përgjithshëm, të menduarit mund të vlerësohet si blerja e informacionit të ri përmes funksioneve themelore mendore. Kështu, mendimi konsiderohet veprim kyç për të zhvilluar perceptimin, vëmendjen dhe kujtesën reciprokisht. Bëni të dobishëm më pas për të menaxhuar mendime të reja.
 • Gjuhe: Ky term i referohet metodës komunikuese që njerëzit përdorin verbalisht ose jo verbalisht. Ndryshe nga gjuha, gjuha mund të shprehet në shumë mënyra sipas vetë nevojave të qenies. Në këtë kuptim, ai është një nga proceset njohëse më përfaqësuese dhe ndonjëherë kufizuese për qenien njerëzore. Përmes gjuhës, elementet abstrakte mund të strukturohen në mënyrë hierarkike, të cilat në përgjithësi janë të vështira për t'u shpjeguar. Për këtë ka gjuhë.
 • Të mësuarit: Më në fund dhe si një sintezë e secilit prej proceseve njohëse ne gjejmë të mësuarit. Kjo, është përgjegjëse për adresimin e të gjitha llojeve të njohurive të ruajtura në mendje paraprakisht.

 


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.