Shkaqet, pasojat dhe konfrontimet e revolucionit Ayutla

Ajo u krye në shtetin e Guerrero, e vendosur në jug të Meksikës, revolucioni Ayutla ishte një lëvizje pioniere në shumë ngjarje historike përkatëse në këtë vend, njëra prej tyre, ekzekutimi i reformës liberale, e cila ishte një veprim kundër qeverisë i presidentit për jetën Antonio López de Santa Anna.

Abuzimet, gjendja e mjerimit në të cilin ishte zhytur kombi dhe shitja e një pjese të Mesilla, territori verior i asaj që aktualisht është kombi i Meksikës, ishte shkëndija që filloi shpërthimin e kësaj lufte, e cila kërkoi largimin e një diktatori që konsiderohej tradhtar, sepse pasi kishte qenë pjesë e radhëve liberale, një pushtet, ai u kishte kthyer shpinën atyre që e kishin dërguar, duke u kthyer në përfitimin e sektorëve të pasur si ushtria dhe ata që i përkisnin klerit.

Si rezultat i kësaj lëvizjeje, ndryshime të rëndësishme u zbatuan në kushtetutën e shtetit Ayutla, ku u vendos një sistem që ndiqte barazinë shoqërore.

Fillimi: shpallja e planit Ayuteca.

Zhvillimi i revolucionit Ayutla e pa fillimin e tij në pakënaqësinë e përhapur, të motivuar nga vendimet e marra nga diktatori Antonio López de Santa Anna, i cili nën mbrojtjen e titullit të tij të Lartësia e qetë, zhvilloi një qeveri abuzimesh dhe zemërimesh, duke tradhtuar premisat që e pozicionuan atë si president. Shumë nga udhëzimet që kushtëzuan ngritjen në fuqi të Santa Anës u krijuan në të mirënjohurit Plani i JaliscoShumë prej tyre u shkelën pasi ai e pozicionoi veten si një diktator, dhe midis atij që bie më shumë në sy, mund të përmendim censurimin e të drejtës së popullsisë për lirinë e shprehjes, me ndalimin e përdorimit të shtypshkronjës. Eshtë e panevojshme të thuhet, kjo çoi në pakënaqësi popullore dhe reagimi i natyrshëm i të shtypurve ishte qarkullimi i botimeve klandestine kundër qeverisë dhe shfaqja e grupeve liberale konspirative.

Korrupsioni qeveritar, i cili, me koston e varfërisë dhe urisë së popullsisë, çoi në pasurim të paligjshëm si nga vetë Antonio López de Santa Anna, ashtu edhe nga njerëzit që ishin afër tij. Kjo filloi të zgjojë mohimin e popullsisë, duke aktivizuar dëshirën më të thellë për një ndryshim dhe shtyllat e asaj që më vonë do të shpërthente si një revolucion i transformimeve filluan të orkestroheshin, në të cilat sektorët e favorizuar si kishtari dhe grupe të caktuara ushtarake , ata do të humbnin përfitimet dhe trajtimin e veçantë që administrata Santa Anna u kishte ofruar atyre.

Një aspekt tjetër që lëshoi ​​pakënaqësi ishte shitja e një shtrirje të madhe të territorit Mesilla, ekzekutimi i së cilës u motivua nga kënaqësia e interesave personale dhe grupi shoqëror që e mbështeste atë. Ky vendim u hodh poshtë nga sektorët nacionalistë, pasi dënoi banorët e atij rajoni për humbjen e identitetit të tyre, duke iu nënshtruar juridiksionit të një kombi të ri.

Manifesti i Plani Ayutla, Prej të cilëve Florencio Villareal, Juan vlvarez dhe Ignacio Comonfort (eksponentët kryesorë të kryengritjes) ishin pjesëmarrës në shpalljen e saj, u shpall në 1 Mars 1854, duke e konsideruar veten pikënisjen e revolucionit Ayutla. Plani Ayutla është një dokument në të cilin u ekspozuan shkaqet e pakënaqësisë dhe veprimet u paraqitën si përgjigje, kryesore e së cilës tregohet më poshtë:

 1. Largimi i Lartmadhërisë së Tij të Qetë, Antonio López de Santa Anna dhe atyre zyrtarëve që kanë ndjekur linjën e tij korruptive dhe shtypëse.
 2. Anulimi i atyre statuteve që kërcënojnë mirëqenien e popullsisë, midis tyre: tërheqja e pasaportave dhe taksat e fajdeve, të vendosura mbi popullin, nën emrin e kapitullit.
 3. Zgjedhja e një presidenti të përkohshëm, në të cilin do të marrë pjesë një anëtar i secilit shtet, i cili do të ketë fuqinë për të marrë pjesë dhe zgjidhur problemet në lidhje me sigurinë dhe pavarësinë e Kombit.
 4. U propozua që shefi kryesor, në veprim të përbashkët me një grup prej 7 personash, të formonte shtetin e ri liberal, duke vendosur një seri të re ligjesh dhe statutesh që do të qeverisnin territorin, duke respektuar gjithmonë parimin që kombi ishte i vetëm, i pandashëm dhe I pavarur
 5. Theksi vihet në nevojën që, pas themelimit të saj, qeveria e re duhet t'i kushtojë vëmendje çështjeve ekonomike, pasi shteti po kalonte një krizë të thellë, e cila ishte theksuar me politikat e qeverisë. Vëmendje e veçantë u kërkua t'i kushtohej çështjeve që lidhen me tregtinë e jashtme dhe të brendshme.
 6. Wasshtë vërtetuar se trajtimi i "armikut të kombit" do t'i jepej cilitdo që shkelte udhëzimet e vendosura në këtë dokument. Transformimi i ushtrisë kërkohet, në një forcë që ndihmon në mbrojtjen e garancive dhe të drejtave të popullsisë.

Hapat e revolucionit Ayutla

Para shfaqjes së Planit të lartpërmendur Ayutla, reagimi i njerëzve ishte i menjëhershëm dhe unanim: mbështetje dhe forcë totale për propozimin e liberalëve, prandaj, me shumë shqetësim për forcën e lëvizjes, përgjigjja e qeverisë konservatore ishte menjëherë., dhe veprimet e tyre u përpoqën të ndalonin veprimin e kryengritësve nga:

 • Rritja e shkallës së taksave për të mbledhur fonde për luftën (kjo larg qetësimit të pakënaqësisë, motivoi sektorë të ndryshëm për t'u bashkuar me luftën e Juan vlvarez).
 • Dënim me vdekje për ata që gjenden me një kopje të planit të Ayutla dhe për civilët që mbajnë armë.

Përballja në Fort San Diego: Me më shumë se 5000 burra në ushtrinë e tij, López de Santa Anna drejtohet për në Akapulco, ku ishin kryengritësit. Juan vlvarez kishte vetëm një forcë prej rreth 500 burrash, megjithatë, ushtria liberale arriti të përballej me betejën dhe Shkëlqesisë së Tij iu desh të tërhiqej, pasi ai pësoi viktima, pa llogaritur njerëzit që humbi për shkak të sëmundjeve dhe dezertimit. Në shenjë hakmarrjeje, për këtë disfatë, veprimet e dhunshme filluan kundër pronave të atyre që ishin pjesë e lëvizjes, ose që e sponsorizuan atë në ndonjë mënyrë.

Revolucioni Ayutla vazhdoi ritmin e tij të pandalshëm, duke shkaktuar frikë tek konservatorëtPrandaj, presidenti konservator kërkoi nga guvernatori i Puebla, me anë të një letre, të mbajë banorët e saj të izoluar nga ata të Guerrero-s ndërsa zgjati kryengritja, duke kërkuar gjithashtu që ai të merrte masa ndaj atyre me sjellje të dyshimta.

U bënë përpjekje të mëdha nga ana e qeverisë për të mbajtur portet nën kërcënim nga liberalët e mbrojtur: La Paz, Acapulco, Guaymas dhe Mazatlán, ishin objektivat, megjithatë, gjithçka ishte e padobishme, pasi asgjë nuk e ndaloi përparimin e Juan vlvarez. Në funksion të kësaj, qeveria nisi veprime shpifëse, duke transmetuar lajme të rreme rreth disfatës së kryengritësve dhe rivendosjen e rendit.

Mbështetje për kryengritjen: Në përgjigje të pakënaqësisë së madhe nga veprimet e qeverisë konservatore, revolucioni i Juan vlvarez filloi të fitonte pasues. Në ditën e Virgjëreshës së Guadalupe, një përplasje ndodhi në Puebla në të cilën Regjimenti Puebla Lancers (i cili dikur drejtohej nga Antonio López de Santa Anna) ishte protagonist. Qeveria e vendosi këtë veprim kryengritës dhe urdhëroi ekzekutimin e autorëve të saj. Kishte gjithashtu një shpallje në kodrën e Loreto, në të cilën 100 burra nga kompania e batalionit aktiv të Querétano, folën në favor të planit.

Viti 1855: Në fillim të vitit 1855, përpjekjet liberale kishin fituar terren në republikë, dhe në këtë pikë, opinioni publik në Puebla nuk ishte në favor të Santa Anna, megjithatë, në nivelin zyrtar, autoritetet mbajtën një qëndrim neutral, por pak pak nga pak revolucioni pushtoi të gjitha hapësirat. Deri më 15 gusht 1855, Liberalët kishin arritur respektimin e Puebla ndaj planit Ayutla. Antonio López de Santa Anna, i mundur nga revolucioni Ayutla, largohet nga vendi i mundur për në Granada të Re. Shtë krijuar një qeveri kalimtare, në të cilën Juan Álvarez është instaluar si president.

ndikim

Fitorja e Revolucionit Ayutla solli një seri ngjarjesh në favor të rivendosjes së parimeve të barazisë shoqërore, këto mund të përmblidhen në aspektet e mëposhtme:

 1. Presidenca e Juan vlvarez: Që nga shkarkimi i qeverisë konservatore, lideri revolucionar Juan vlvarez ngrihet në pushtet, i cili ishte vetëm dy muaj në detyrë, megjithatë, ai ushtroi veprime të fuqishme për të mirën e fshatarëve. Pas dorëheqjes, ai u pasua nga shoku i tij i armëve, gjithashtu liberal Ignacio Comonfort.
 2. Miratimi i ligjeve të ndryshme kundër pabarazisë: Në 1855, u shpall ligji Juarez, i cili vendosi barazi midis qytetarëve para ligjit, duke shtypur gjykatat speciale të klerit dhe ushtrisë. Një dekret tjetër i rëndësishëm ishte ligji i lerdo, i cili detyron popullsinë civile dhe kishtare të shesin pronat që nuk po ua zënë njerëzve njerëzve të cilëve i kishin dhënë me qira, në mënyrë që të promovonte një përdorim më të mirë të pasurisë.
 3. Falni të internuarit: Pas disfatës së Santa Anës, qeveria e re hapi kthimin e të internuarve dhe të përndjekurve politikë.
 4. Çarje me kishën: Klerikët të inatosur që interesat e tyre preken tregojnë kundërshtim ndaj reformave. Pasuritë e kishës kaluan në administratën publike, manastiret u mbyllën dhe autoriteti i tyre në regjistrin e proceseve civile u revokua: martesa, lindje, vdekje.

Eksponentët kryesorë të Revolucionit Ayutla

Më poshtë ishin figurat më me ndikim në këtë lëvizje çlirimtare:

 1. Antonio Lopez de Santa Anna: Diktatori, i cili vjen në pushtet pas një marrëveshje midis konservatorëve dhe liberalëve, të cilët përballë krizës ekonomike që pllakosi Meksikën, ranë dakord të bashkojnë forcat. Pozicioni politik i këtij personazhi u përshkrua si i paqartë, pasi që gjatë gjithë historisë ai ishte aktiv në partitë e pozicioneve të kundërta.
 2. Juan Alvarez: Ushtria meksikane, e cila kishte një pjesëmarrje vendimtare në shumë nga konfliktet meksikane. Promovuesi kryesor i miratimit të planit të reformës dhe udhëheqësi i revolucionit Ayutla, ai udhëhoqi sulmet nga rebelët dhe përpiloi plane që çuan në përmbysjen e Presidentit Santa Anna.
 3. Florencio Villarreal: Ushtria meksikane me origjinë Kubane, e cila punoi së bashku me revolucionarët në vendosjen e reformave.
 4. Ignacio Comonfort: Meksikan i cili pasoi Juan vlvarez në presidencë. Ai ekzekutoi reforma të rëndësishme të parullës liberale. Qeveria e tij karakterizohej nga një konfrontim i hapur me Kishën Katolike, e cila në qeveritë konservatore kishte fituar pozicione pushteti, dhe pjesëmarrje politike.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.