Shkrimtarët më të shquar të Amerikës Latine

“Në Amerikën Latine, shkrimtarët mendohen si elementë përmbysës ose fagot,të varur nga droga y gënjeshtarë. Thellë thellë, kjo është ndoshta ajo që ne jemi ". Roberto Bolaño.

Letërsia e Amerikës Latine është një udhëtim për shumë, por fatkeqësisht një injorancë totale për të tjerët. Ajo shquhet për të dhënat e saj historike, mestizo, peisazhet dhe përshkrimet e qyteteve më karakteristike të vendeve latine, ku personazhet zakonisht kryejnë një aventurë të rëndësishme. Përzierjet e trillimeve dhe realitetit, interpretuesit që mbajnë një idiosinkrazi të tillë që e bën lexuesin të identifikohet me atë që vlerëson. Mund të thuhet se është një shkrim mjaft i larmishëm dhe argëtues që shumicën e kohës jo vetëm që ofron një kënaqësi të paqartë, por edhe të dhëna dhe informacione që vendosin në kontekst për rajonin në të cilin zhvillohet historia e rrëfyer.

Shkrimtarët kryesorë të Amerikës Latine

Tjetra, ne do të paraqesim një nga shkrimtarët e Amerikës Latine që ka fituar njohje për kontributet që ata kanë dhënë në profesion dhe në vendin e tyre si pjesë e një zhvillimi kulturor. Këta shkrimtarë ishin dëshmitarë të kohërave, vendeve, situatave politike, sociale, ekonomike dhe përvojave të tjera që ndikuan në veprimin e numërimit dhe bënë një ndryshim në tekstet e tyre.

(Santiago de Kili, 28 prill 1953 - Barcelona, ​​15 korrik 2003)

ROBERTO BOLANO AVALOS

Ishte një Shkrimtar dhe poet kilian, fitues i çmimit Premio Herralde në 1998 dhe çmimit Rómulo Gallegos në 1999. Edhe pse ai tashmë kishte një njohje të madhe në jetë, ishte pas vdekjes së tij që ai vazhdoi të arrinte arritje me tekstet e tij, duke u bërë një nga shkrimtarët më me ndikim të Amerikës Latine .

Veprat e tij, nga të cilat spikasin detektivët e egër dhe 2666, janë përkthyer në disa gjuhë, përfshirë anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht? dhe Hollandeze. Përveç kësaj, dy titujt e përmendur së bashku me romanin "ylli i largët" janë pozicionuar në 15 vendet e para në listën e "100 librave më të mirë në gjuhën spanjolle të 25 viteve të fundit" të krijuar nga kritikë letrarë dhe autorë me të njëjtën rëndësi .

Duhet të theksohet se, kur vdiq, autori kishte 37 kontrata botimi në 10 vende dhe gjatë muajve u rrit në 50 botime dhe 49 përkthime në 12 vende.

Në punën e Bolaño ka një larmi stilesh, të cilat përfshijnë romanin, tregimet e shkurtra, poezinë, fjalimet letrare dhe ese.

 • Romanet e tij janë: Këshilla nga një dishepull i Morrison për një adhurues të Joyce; Rruga e elefantëve; Sheshi i akullit; Letërsia naziste në Amerikë; Yll i largët; Detektivët e egër; Amulet; Nata e Kilit; Antwerp dhe një roman lumpen. Pas vdekjes së tij, 2666 u botuan; Rajhu i Tretë; Problemet e policit të vërtetë; Fryma e Varreve Sci-Fi dhe Kaubojve.
 • Dhe historitë e tij: thirrjet telefonike dhe kurvat vrasëse. Me çështje pas vdekjes të tilla si gaucho i papërfillshëm, ditar bar dhe sekreti i së keqes.

Ai ka fituar afërsisht 8 çmime.

KORRIK FLORENCIO CORTAZAR

(Ixelles, Bruksel; 26 gusht 1914 - Paris; 12 shkurt 1984)

Shkrimtar, përkthyes dhe disa shkrime të tjera poetike. Ai konsiderohet si një nga shkrimtarët më të rëndësishëm spanjishtfolës për mënyrën e tij të vazhdueshme eksperimentale të të shkruarit që novoi dhe prishi normat e vendosura të tregtisë. Ajo spikati për tregimin e shkurtër, prozën dhe rrëfimin në përgjithësi.

Diçka karakteristike dhe e veçantë e Kortazarit është stili surreal, e cila e ngre atë nga shkrimtarët e tjerë të Amerikës Latine, ecën midis fantastikes dhe reales, duke rezultuar në një realizëm magjik që sipas lexuesve magjeps.

Pavarësisht se ishte argjentinas, autori zgjodhi kombësinë franceze për arsye të diktaturës ushtarake të vendit të tij. Ai lejon shumë vlerësim për këto dy vende në veprat e tij, të cilat janë përkthyer në një larmi gjuhësh; duke qenë "Hopscotch" më i njohur që ka 30 përkthime të ndryshme, që edhe në Kinë ka dublime në Mandarin.

Duhet të theksohet se për shkak të mënyrës në të cilën Hopscotch është i përbërë dhe mund të lexohet, ai konsiderohet si një nga romanet e parë surrealist në Argjentinë.

Ai ka pasur një numër njohjesh që shkojnë përtej çmimeve, siç janë sheshet dhe institucionet arsimore që mbajnë emrin e tij, si dhe monumentet e tij dhe referencat.

 • Romanet e tij janë: Çmimet; Çikërrimë; 62 Modeli i ndërtueshëm; Libri i Manuelit; Divertimento; Provimi, dhe më pas një kapitull i huaj i këtij romani u botua si një libër: Ditari i Andrés Fava.
 • Historitë e tij përfshijnë: Bestiari; Loja mbaroi; Armët e fshehta; Të gjithë shkrepin zjarrin; Oktaedri; Dikush që është atje; Ne e duam shumë Glendën; Deshoras dhe bregu tjetër.

(Aracataca, 6 mars 1927 - Qyteti i Meksikës, 17 prill 2014)

GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Përveçse shkrimtar, ai ishte një gazetar, redaktor dhe skenarist kolumbian. Lidhur drejtpërdrejt me realizmin magjik për shkak të historisë së veprave të tij dhe mënyrës së të shkruarit, duke kombinuar realitetin me fantazinë. Ai mori Çmimin Nobel për Letërsi në 1982.

Ndër njohjet e tij më të mëdha janë kontributet e tij në gazetari për shkak të stilit të tij letrar në raporte, intervista dhe zhanre të tjera hibride gazetareske që promovuan dhe revolucionarizuan një mënyrë të tillë të të shkruarit në shtypin e shkruar të kontinentit.

Vepra e tij më e madhe, ose e konsideruar kështu nga ekspertët, është romani Njëqind vjet vetmi, i cili është gjithashtu përfaqësues i lëvizjes letrare surreale dhe ka pasur një numër të madh përkthimesh në gjuhë të shumta. Në fakt, Shoqata e Akademive të Gjuhës Spanjolle dhe Akademia Mbretërore Spanjolle botoi një botim përkujtimor në 2007 duke e konsideruar atë si një nga klasikët më të mëdhenj hispanikë të të gjitha kohërave. Një fakt kurioz i lidhur me këtë tekst është se ai mezi u lansua, brenda një jave shiti afërsisht 8000 kopje.

I thirrur për apokopin e tij, Gabo, një nga shkrimtarët më të mirë të Amerikës Latine, e bëri të qartë se ai nuk kishte një stil të caktuar pasi ai gjithmonë dëshironte të ndiqte shtigje të ndryshme në çdo vepër, pavarësisht nga fakti se ekziston një ngjashmëri e njohur në shkrime . Gjithashtu në një rast ai deklaroi se të gjitha tekstet e tij ishin të bazuara në realitet.

Një fakt i diskutueshëm që e bëri atë gjithashtu popullor ishte pozicioni i tij politik dhe miqësia që ai mbajti me Fidel Castro.

Midis sasisë së njohjeve që janë kryesisht çmime, nxjerr në pah rindërtimin e shtëpisë ku ai lindi i konvertuar në një muze; disa rrugë me emrin e tij, një qendër kulturore dhe një seri biletash që mbajnë imazhin e tij.  

 • Romanet e tij janë: Mbeturina; Koloneli nuk ka kush t’i shkruaj; Ora e keqe; Njëqind vjet vetmi; Vjeshta e Patriarkut; Një kronikë e një vdekjeje të parathënë; Dashuria në kohën e kolerës; Gjenerali në labirintin e tij; Për dashurinë dhe demonët e tjerë dhe Kujtimin e kurvave të mia të trishtuara.
 • Lidhur me historitë e tij: Varrimet e Big Mom; Historia e pabesueshme dhe e trishtueshme e Eréndira-s së çiltër dhe gjyshes së saj të pashpirt; Sytë e Qenit të Kaltër (përmbledhje e tregimeve të tij të para) dhe Dymbëdhjetë Përralla Pilgrim.

JORGE MARIO PEDRO VARGAS LLOSA

(Arequipa, 28 mars 1936)

Çmimi Nobel në Letërsi 2010, ai është një nga shkrimtarët e Amerikës Latine - peruan - i cili gjithashtu ka kombësi spanjolle. Ai qëndroi midis ligjit dhe letrave, duke marrë të dy karrierat. Përveç profesionit të shkrimtarit, për të cilin ai njihet gjerësisht si romancier, ai njihet edhe si eseist bashkëkohor.

Zakonisht spikat në historitë e tyre, temat politike dhe historike dhe megjithëse ata zakonisht jetojnë në Peruan, ata gjithashtu kanë ajër dhe takime në vende evropiane sepse autori ka banuar në atë kontinent, midis Spanja, Britania e Madhe, Zvicra dhe Franca.

Midis romaneve të tij më të rëndësishëm që i dhanë famë, spikasin qyteti dhe qentë, shtëpia e gjelbër, biseda në Katedralen, Pantaleón dhe vizitorët dhe festivali i dhisë.

 • Përveç atyre që u përmendën tashmë, romanet e tij të tjerë janë: Halla Julia dhe shkrimtari; Lufta e Fundit të Botës; Historia e Mayta; Kush e vrau Palomino Moleron? Biseduesi; Lavdërimi i njerkës; Lituma në Ande; Fletoret e Don Rigobertos; El Paraíso në cepin tjetër; Çmenduri të vajzave të këqija; Dreamndrra kelte; Heroi diskret dhe Pesë Këndet.
 • Historitë e tij: Shefat, dhe këlyshët.

Vargas Llosa ishte gjithashtu një Përkthyes i Unesco dhe në 1990 ai ishte kandidat për presidencën e Perusë. Ai gjithashtu u vlerësua me Çmimin Princi i Asturias për Letërsi dhe Çmimin Cervantes.

(Buenos Aires, 24 gusht 1899 - Gjenevë, 14 qershor 1986)

JORGE FRANCISCO ISIDORO LUIS BORGES ACEVEDO

Borges konsiderohet si një nga shkrimtarët më të shquar të Amerikës Latine të shekullit XNUMX. Përveç kësaj, vepra e tij karakterizohet nga të qenit universal, me tema dhe interpretime të ndryshme, duke qenë i përbërë nga ese, tregime, poezi dhe analiza.

Një nga gjërat që e karakterizojnë atë janë shpikjet e tij të peizazhit të ofruara si për lexuesit e zakonshëm ashtu edhe për ata që i përkushtohen studimit me interesa mësimi dhe pyetjeje. Midis këtyre panoramave janë Ontologjitë Fantastike, Gjenealogjitë Sinkronike, Gramatikat Utopiane, Gjeografitë Romane, Tregime të Shumëfishta Universale, Bestiaries Logjike, Etika Narrative, Matematika Imagjinare, Drama Teologjike, Shpikjet Gjeometrike dhe Kujtimet e Krijuara.

Duhet të theksohet se gjithashtu në punën e tij të eseve dhe letërsisë ekziston një prani e fortë filozofike që e pozicionon atë si një mendimtar të madh që ndihmon lexuesin të pyesë pa qenë një filozof i duhur.

Një fakt kurioz është se Borges u emërua për Çmimin Nobel për letërsi për gati 30 vjet. Publiku po vë bast se ai nuk fitoi për shkak të idealeve të tij të krahut të djathtë. Sidoqoftë, ai mori një numër tjetër të madh çmimesh, më shumë se 15.

Dallohet për "gjuhën e tij të bukur" poetike që e përvetëson atë nga gjuha, hyn në librin e tij Ficciones në XNUMX librat më të mirë të të gjitha kohërave sipas Klubit Norvegjez të Librit dhe XNUMX librat më të mirë të shekullit të XNUMX-të sipas gazetës pariziane Le Monde.

Pas Borges, ka një numër të madh të shkrimtarëve të Amerikës Latine të ndikuar dhe të mbështetur në letërsinë e këtij shkrimtari të madh, madje bashkëkohor me të.

Përveç kësaj të përmendur tashmë, midis historive të tij është Historia Universale e Infamisë; Alefi; Raporti i Brodie; Libri i rërës dhe kujtesa e Shekspirit.

Dhe repertori i poezisë përbëhet nga Fervor de Buenos Aires; Hëna përpara; Fletore e San Martín; Prodhuesi; Tjetri, i njëjti; Për gjashtë tela; Në lavdërim të hijes; Ari i tigrave; Trëndafili i thellë; Monedha prej hekuri; Historia e natës; Figura dhe komplotistët.

OCTAVIO IRINEO PAZ LOZANO

(Qyteti i Meksikës, 31 mars 1914 - 19 prill 1998)

Çmimi Nobel në Letërsi për 1990, Octavio Paz është një tjetër nga shkrimtarët e Amerikës Latine që ka shërbyer si një ndikim i madh për shkrimtarë të ndryshëm. Ashtu si Borges, ai ishte një poet dhe eseist; dhe ka njohjen e të qenurit një nga poetët e mëdhenj spanjishtfolës të të gjitha kohërave.

Një nga kuriozitetet më befasuese është se ai shkroi artikullin e tij të parë në moshën 16 vjeç bazuar në vënien në dyshim të lidhjes midis moralit dhe poezisë, kjo u titullua "etika e artistit".

Lidhur me stilin e tij letrar, Octavio Paz përshkruhet zakonisht si eksperimental dhe madje si një nga shkrimtarët e pakënaqur të Amerikës Latine për atë që lejon të parashikojë në tekstet e tij poetike; gjë që e lejon atë të mos etiketohet ose klasifikohet si një poet ekzistencial, ose një poet neo-modernist, ose një poet surrealist, pasi ai kaloi nëpër të gjithë ata dhe nuk qëndroi me asnjë.

Një tipar mbizotërues në poezinë e tij janë vargjet që përmbajnë imazhe që lexuesit i vlerësojnë me shumë bukuri. Eksperimenti e bëri atë të krijojë poezi hapësinore që ai vetë i quajti "topoemas"; duke e konceptuar termin si "poezi e kundërt me poezinë tipike kohore dhe diskursive".

Vepra e tij poetike është mjaft e gjerë: Hëna e egër; Nuk kalon!; Rrënja e njeriut; Nën hijen tënde të qartë dhe poezi të tjera për Spanjën; Midis gurit dhe lules; Në skaj të botës dhe Dita e Parë, Nën hijen tënde të qartë, Rrënja e njeriut, Nata e ringjalljeve; Lirimi me kusht; Shqiponjë apo diell? (në prozë); Farërat për një himn; Vajza e Rappaccini (poezi dramatike).

Vazhdimi me Piedra de sol; Sezoni i dhunshëm; Lirimi me kusht. Vepër poetike; Salamander; Era e plotë; E bardhë, e shkruar në tre kolona; lejon lexime të ndryshme; Discos visual, me Vicente Rojo; Shpati i Lindjes; Topoema; Renga, me Jacques Roubaud, Edoardo Sanguineti dhe Charles Tomlinson; Majmuni gramatikor (në prozë); E kaluara në të qartë; Kthimi; Air Born / Hijos del aire, me Charles Tomlinson; Poezi (1935-1975); Pema brenda; Vepër poetike (1935-1988) dhe figura dhe figuracione, me Marie José Paz.

Shkrimtarët e Amerikës Latine në takime

 • "Kam mësuar herët që kur emigroni humbni patericat që kanë shërbyer si një mbështetje deri atëherë, duhet të filloni nga e para, sepse e kaluara është fshirë në një goditje dhe askush nuk kujdeset nga vini ose çfarë keni bërë më parë. " -Isabel Allende.
 • "Utopia është në horizont. Unë eci dy hapa, ajo merr dy hapa larg dhe horizonti shkon dhjetë hapa më tej. Pra, për çfarë funksionon utopia? Për këtë, është e dobishme për të ecur ”. —Eduardo Galeano.
 • "Mos besoni në atë që ata ju tregojnë për botën (madje as atë që po ju them juve) Unë tashmë ju thashë se bota është e panumërueshme". -Mario Benedetti.
 • "Të kesh atdheu Shtë një dhuratë që duhet të përgjigjet herë pas here. » -Gabriela Mistral.
 • “Unë kurrë nuk kam ndaluar së prodhuari, dhe nuk është për punë estetike apo për të qenë një punëtor arti. Unë e urrej punën. Moreshtë më shumë për mbijetesë. Sëmundja në këtë vend është shumë e shtrenjtë. Por edhe pa dramë, me pak ironi i shtrembëroj dorën dhe vazhdoj të ec ”. —Pedro Lemebel.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Hoze Colmenares dijo

  Faleminderit që tani keni njohur njohjen me shkrimtarët e Amerikës Latine.