Si ndodh të mësuarit në bashkëpunim? Përkufizime dhe shembuj

Të mësuarit është një nga proceset më të rëndësishme më të larta njohëse për qenien njerëzore. Që në moshë të re, ne kemi lindur me aftësinë për të marrë informacion, dhe gjithashtu për ta përdorur atë siç na duket e nevojshme. Kur jeni, ose keni një fëmijë, është e rëndësishme të ndihmoni në periudhën dhe detyrën që kërkon mësimi. Nëse po kërkoni të kuptoni gjërat që ndodhin përreth jush, qoftë një i rritur apo ende fëmijë, të mësuarit është ajo që do t'ju çojë të gjeni përgjigjet për ato pyetje të paraqitura.

Kur flasim për të mësuarit, është gjithashtu e nevojshme të mbani mend se nuk duhet ta zbatoni saktësisht vetëm tuaj. Të mësuarit mund dhe duhet të zhvillohet gjithashtu në një mjedis në grup.

Është më shumë fëmijët mësojnë më së miri, në disa raste, kur punojnë në një mjedis në grup dhe janë të përfshirë në të mësuarit në bashkëpunim. Ata do të gjejnë një mënyrë për të kryer aktivitetet, dhe jo vetëm të kujdesen për interesat e tyre individualë, por edhe interesat e të gjithë grupit, duke punuar së bashku për të zgjidhur situatat që mund të paraqiten. Mësoni, duke punuar në bashkëpunim me të tjerët. Në këtë postim do të zbulojmë mënyra për të mësuar gjatë bashkëpunimit me njerëz të tjerë, dhe avantazhet që kjo mund të përfaqësojë për ju ose fëmijën tuaj.

Ky mësim, çfarë është?

Kur flasim për të mësuarit në bashkëpunim, ne i referohemi një trendi që po fiton ithtarë të rinj në mesin e shkollave dhe shkollave fillore në vende të ndryshme. Shtë një sistem arsimor në të cilin mësuesit mund t'u lënë nxënësve të tyre detyra dhe detyra që kryhen në çifte ose në një grup, dhe në këtë mënyrë ata lehtësojnë pak barrën e kryerjes së detyrave në një mënyrë individuale.

Në një kohë kur ne vetëm kohët e fundit e kemi kuptuar atë detyrat e shtëpisë po bëhen më pak të nevojshme dhe më të dëmshme për fëmijët tanë, shfaqen këto prirje të reja që na lejojnë të ecim përpara dhe të hyjmë në epokat e reja.

Megjithëse disa kohë më parë, dhe madje edhe tani, studentët u dërguan për të bërë detyrat e shtëpisë, ose në klasë ose në shtëpi, sot është treguar se puna për shtëpinë është më tepër shqetësim dhe se detyrat duhet të kryhen brenda të njëjtës zona e studimit.

Në këto raste, ajo që kanë zgjedhur të bëjnë shumë shkolla dhe institucione arsimore është dërgimi i fëmijëve për të bërë punën e tyre në grupe, dhe në këtë mënyrë ata jo vetëm që ulin barrën, por edhe i mësojnë të punojnë në bashkëpunim.

Përdoret përgjithësisht në mesin e nxënësve midis 7 dhe 15 vjeç, dhe duke qenë se integrimi kulturor po rritet gjithnjë e më shumë në shkolla dhe shkolla të mesme, është shumë e dobishme që fëmijët të integrohen me moshatarët e tyre të racave, feve dhe kulturave të tjera dhe kështu të ushtrojnë tolerancën në mënyrën më të mirë të mundshme.

Karakteristikat e të nxënit në bashkëpunim

Nëse dëshironi të studioni karakteristikat e këtij lloji të të mësuarit, duhet ta studioni atë përmes qasjes së tij, pasi që të mësuarit bashkëpunues ka karakteristika të tilla si:

 • Ai i përgjigjet qasjes sociokulturore dhe njohuritë zbulohen nga studentët dhe shndërrohen në koncepte me të cilat ata mund të lidhen. Pastaj rindërtohet dhe zgjerohet përmes përvojave të reja të të mësuarit.
 • Të nxënit strukturohet nga një mësues, megjithatë, detyra e të mësuarit i lihet studentit.
 • Kërkon një përgatitje më të përparuara nga mësuesi për të qenë në gjendje të punojnë me studentët e tyre.
 • Kjo metodë e të mësuarit ndryshon statusin e vetë mësuesit, pasi ai kalon nga eksperti në delegimin te studentët e tij, të cilët do të kryejnë punën, duke e kthyer mësuesin në një tjetër nxënës.
 • Studiuesit e shohin këtë sistem si një metodë të përbashkët mësimi midis mësuesit dhe studentëve, në të cilën të dy mund, dhe duhet, të mësojnë.

Përfitimet e këtij lloji të të mësuarit

Kur flasim për të mësuarin në bashkëpunim dhe vërejmë se çdo ditë ai fiton më shumë ndjekës, nuk mund të mos pyesim veten: çfarë e bën atë kaq të veçantë? Kështu që të mund të kuptojmë më shumë për këtë metodën e të mësuarit dhe ta zbatojë nëse është e mundur në shkolla dhe shkolla të mesme, ne do të studiojmë disa nga përparësitë e tij:

Ju lejon të luftoni ankthin e studentit

Shumë prej nesh e dinin sistemin arkaik dhe antik të mësimdhënies, në të cilin studentët (dhe mbase edhe vetvetja) u frikësuan nga ndonjë mësues imponues, i cili na mësoi me fytyrën e pak miqve; sidomos në shkollën fillore, sepse në këtë moshë fëmijët janë më të impresionueshëm. Ky sistem lejon që fëmijët, duke qenë ata që i bashkohen mësimit, të fitojnë besim dhe të rrisin vetëvlerësimin e tyre.

Zhvilloni pavarësinë

Siç mund të shihet, sapo studentët të fillojnë të punojnë me këtë metodë, ata mund të shmangin, kur kanë një pyetje ose kanë nevojë për diçka, të pyesin mësuesin, sepse shokët e tyre të klasës do të jenë në gjendje të kërkojnë kur u përgjigjen pyetjeve dhe ndihmojnë të tjerët. Kjo i ndihmon studentët të varen më pak nga figura e mësuesit dhe i lejon ata të gjenerojnë një farë pavarësie që nga koha kur janë fëmijë.

Kontribuon në një ndërvarësi pozitive

Kur flasim për një grup studentësh, nuk është sekret që do të ketë individë më të mirë ose më të përgatitur se të tjerët. Të mësuarit në bashkëpunim i lejon studentët që janë pak mbrapa të tjerëve të punojnë me ata që, për sa i përket klasave, janë në krye, me ata që janë më të përparuar dhe këto do t'i ndihmojnë ata sa të kenë nevojë në mënyrë që të arrijnë hapat e ardhshëm. Në këtë mënyrë, gjenerohet një ndërvarësi pozitive në klasë.

Përgjegjësia individuale

Kur punoni me këtë sistem, pavarësisht nëse puna kryhet në një grup, secili student do të ketë mundësinë të kryejë punën e tij individualisht brenda nevojave të grupit, domethënë, secili student do të ketë një detyrë brenda punës së përbashkët që do të kryhen. Në të njëjtën kohë, këto detyra duhet të jenë në baza të barabarta për të gjithë, dhe kanë të njëjtën udhëheqje.

Optimizon mësimdhënien

Meqenëse klasat e mbipopulluara kanë zvogëluar raportin ekzistues midis mësuesit dhe studentit, të mësuarit në bashkëpunim është krijuar për të lejuar që shkollat ​​të maksimizojnë mësimdhënien me të njëjtën sasi mediash si më parë të disponueshme. Ky mësim lejon të njëjtën gjë studentët ndihmojnë të tjerët, në mënyrë që raporti mësues-student të rritet në mënyrë eksponenciale.

Përmirësoni të menduarit kritik

Kur punojnë, dhe për sa kohë që ata e bëjnë atë në bashkëpunim, duke zhvilluar aftësitë e tyre, studentët do të jenë në gjendje të shprehin mendimet e tyre, dhe në të njëjtën kohë të zhvillojnë mendime të reja bazuar në diskutimin dhe debatin në grup. Në këtë mënyrë gjenerohet një brez i ri mendimtarësh.

Përmirësoni tolerancën kulturore

Në ditët e sotme shoqëritë janë në ndryshim të vazhdueshëm dhe falë kësaj, shkollat ​​janë mbushur me një larmi kulturore që nuk ishte parë kurrë më parë, dhe me të cilën nuk do të kishim ëndërruar më parë. Sot ne shohim nevojën për t'i mësuar fëmijët tanë, jo vetëm të tolerojnë, por të vlerësojnë këto kultura. Të mësuarit në bashkëpunim promovon një mjedis të respektit dhe barazisë në të cilin integrimi jo vetëm që mund, por duhet të jetë një bazë e rëndësishme kur punon. Në këtë mënyrë ne zhvillojmë një mjedis ndërkulturor për fëmijët tanë.

Dallimet midis bashkëpunimit dhe bashkëpunimit

Sapo të flasim për bashkëpunim dhe bashkëpunim, do të jetë pak e vështirë të zbulosh ose identifikosh cilat janë ndryshimet që mund të ndodhin midis njërit dhe tjetrit. Midis studiuesve, ata kanë arritur një konsensus në lidhje me këtë çështje dhe kanë arritur në përfundimin se strukturimi që ekziston në këto raste nga mësuesit e tyre është i rëndësishëm.

Nëse flasim për një detyrë në të cilën mësuesit strukturojnë dhe udhëzojnë vazhdimisht studentët e tyre, kjo veprimtari do të jetë bashkëpunuese; nëse në vend të kësaj nxënësit mund të bëjnë detyrat e shtëpisë me një autonomi më të madhe Dhe pa u varur shumë nga mësuesi përgjegjës, ata do të punojnë në bashkëpunim.

Për të përfunduar

Për shkak të përparimit të kohërave dhe nevojës që duhet të ecim me kohën moderne, është e rëndësishme të merren parasysh metodat e reja të të mësuarit që po shfaqen. Në këtë rast, kjo metodë e veçantë mund të jetë shumë e dobishme, sepse në këto kohë të mbipopullimit ne mund të gjejmë klasa më të mbushura me njerëz çdo ditë, dhe gjithashtu mund të shohim mësues të stresuar nga kjo çështje.

Nëse e përdorim këtë metodë për të punuar, ne mund të zvogëlojmë barrën, jo vetëm për studentët, por edhe për mësuesit, dhe në atë mënyrë ne mund të punojmë më mirë në një njësi arsimore dhe të përmirësohemi ndjeshëm kur bëhet fjalë për edukimin e fëmijëve tanë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.