15 veprat letrare më përfaqësuese të Rilindjes

Vepra letrare e Rilindjes

Është konsideruar "renacimiento"Deri në periudhën nga 1400 në 1600 Pas Krishtit, domethënë, nga shekulli i XNUMX-të deri në të XNUMX-të. Kjo ishte një lëvizje kulturore që filloi në Evropë, ku edhe pse aspekti më i ndryshueshëm ishte letërsia, inovacionet në fushën e shkencës mund të vëreheshin gjithashtu.

Lëvizja e kërkuar ri-përvetësoni idetë humaniste, që lejojnë të gjejnë një kuptim të ri për qenien njerëzore dhe botën ku ajo jeton. Ishte sikur të ktheheshim në kohën e kulturës Greko-Latine, vetëm tani po miratohej një model kulturor në të cilin natyra kishte një vend më të rëndësishëm; gjë që iu mor nga idetë dogmatike dhe të ngurta që mbizotëruan në kontinentin Evropian në kohën mesjetare (kjo lëvizje ishte një kalim nga Mesjeta në atë moderne).

Në atë kohë, një numër i madh i veprave letrare të Rilindjes dolën në dritë, të cilat jo vetëm që bënë përshtypje në ato vite, por shumë prej tyre janë ende nga më të mirat në botë sot. Për shembull, Don Quijote de la Mancha shkruar nga Miguel de Cervantes, vepra më e përkthyer dhe e shitur në botë (pa marrë parasysh Biblën), ku praktikisht në çdo vend të botës studiohet në shkolla dhe universitete.

Ashtu si ai shembull, ka edhe më shumë vepra. Thjesht duhet të kthehesh dhe të kalosh disa periudha kohore nga e kaluara e Rilindjes dhe të kërkosh për njerëzit e famshëm që me veprat e tyre rrëmbyen miliona njerëz në të gjithë botën.

Për më tepër, nuk ka vetëm romane në veprat letrare të Rilindjes; ne gjithashtu mund të gjejmë poezi, ese apo teatër, për shembull, pasi që letërsia përbëhet nga zhanre të ndryshme. Sidoqoftë, do të vini re se si shumica e veprave janë romane, ese dhe madje edhe një traktat (Machivelo).

Utopi nga Tomas Mora

Termi "Utopi" u shpik nga Tomás Moro, krijuesi i romanit me të njëjtin emër. Kuptimi i tij është, në një kuptim të drejtpërdrejtë "pa vend", i cili i referohet një siti inekzistent kur autori dëshironte përshkruaj një shoqëri idejel (edhe pse vite më vonë fjala fitoi një përkufizim tjetër). Përveç kësaj, emri i plotë i veprës është "Libri i shtetit ideal të një republike në ishullin e ri të Utopisë" dhe botimi i saj daton nga viti 1516.

Puna është e ndarë në dy pjesë. E para është një dialog në të cilin autori përdor përshkrimin për të detajuar zonat e ndryshme të Anglisë në vitet e Rilindjes (XV dhe XVI); ndërsa e dyta përqendrohet në një personazh i cili rrëfen si është jeta në ishullin "inekzistent" në fusha të tilla si politika, filozofia apo arti, të cilat ishin krejtësisht të ndryshme nga shoqëritë e tjera në atë kohë.

Ese Miguel de Montaigne

Ese Miguel de Montaigne

ese është gjithashtu një nga veprat letrare më të njohura dhe më përfaqësuese të Rilindjes. Shtë shkruar nga Michael de Montaigne dhe botuar në 1580, domethënë në shekullin e XNUMX-të. Përveç kësaj, autori konsiderohet si një nga eksponentët kryesorë të humanizmit francez në atë kohë.

Kjo vepër është një përmbledhje e 107 eseve, prandaj mban atë emër. Ajo që është tronditëse nuk është vetëm përmbajtja e tyre, ku gjendet nga mendime të shkurtra, në ese të vërteta, ku bën përdorimin e filozofisë stoike o skeptik dhe të tjerët plot përvojë ose përvoja personale; por edhe mënyrën në të cilën janë shkruar, pasi që në krijimin e veprës, Montaigne mendoi me zë të lartë ndërsa sekretarët e tij mbanin shënime.

Princi i Nicholas Machiavelli

Princi i Nicholas Machiavelli

Kjo është Vepër letrare e Rilindjes më të popullarizuara të Makiaveli, një filozof politik dhe nëpunës civil i periudhës së Rilindjes, i cili konsiderohej babai i shkencës politike; Përveç kësaj, emri i tij shërbeu për të përcaktuar fjalët "Machiavellian dhe Machiavellianism". Nuk ka një datë të saktë të botimit, por mendohet të ketë qenë midis 1531 dhe 1532.

Princi nuk është një libër apo histori, por më tepër një traktat (zhanër letrar që lejon prezantimin e njohurive specifike në një mënyrë të rregullt) të një natyre politike. E cila kishte për qëllim t'u shpjegonte sundimtarëve të kohës (princërve) mënyrën e duhur në të cilën ata duhet të qeverisnin nëse donin të qëndronin në pushtet.

Eulogji për çmendurinë e Erasmus

Eulogji për çmendurinë e Erasmus

Në Mesjetë, Erasmus (1467-1536) konsiderohej si një nga humanistët më të shquar në kontinentin Evropian, diçka që ai demonstroi me veprën e tij "Lavdërimi i Çmendurisë" botuar në 1511 dhe të cilën ai gjithashtu ia kushtoi mikut të tij Thomas More.

Vepra është një "ese" që fillon me një fragment toni satirik, në të cilin përfshin tema të tilla si bestytni, praktika të këqija të Kishës dhe pedantë; dhe më pas zhvilloni një temë mjaft të veçantë, përparësitë e injorancës mbi arsyen dhe logjikën, e cila lejon qëniet njerëzore të klasave të ndryshme shoqërore të buzëqeshin pavarësisht situatave të ndryshme në të cilat gjenden.

Don Kishoti de la Mancha nga Miguel de Cervantes

Don Quiote de la Mancha nga Miguel de Cervantes

"Don Quijote de la Mancha" vlerësohet si vepra më e mirë letrare në botë, e cila është shkruar nga Miguel de Cervantes dhe publikoi pjesën e saj të parë në Spanjë në 1605 dhe të dytën dhjetë vjet më vonë, domethënë 1615.

Romani i Servantesit ishte pararendësi i romanit modern dhe gjithashtu polifonik (një kombinim i ideve dhe mendimeve të ndryshme përmes perspektivave të personazheve të ndryshëm). Në të, u përdor edhe toni burlesk, diçka që ndodhi për herë të parë në atë kohë dhe që më në fund u largua nga toni i sjellshëm dhe kalorësiak.

Puna nuk është vetëm një parodi e librave të kalorësisë prej atëherë, por edhe autori shfrytëzoi rastin për të kritikuar shoqërinë spanjolle dhe madje i ftoi indirekt lexuesit të reflektojnë në fusha të ndryshme, të tilla si drejtësia, dashuria ose besimi. E gjithë kjo nën një argument krijues dhe origjinal, nga një burrë në moshë mesatare nga La Mancha (50 vjeç) i cili, pasi ka lexuar një numër të madh librash kalorësiak, vendos të vishet si kalorës dhe të shkojë të jetojë aventurën e tij plot me dhe në të cilën shumë personazhe përfitojnë ose tallen me të dhe partnerin e tij, Sancho Panza. Duke arritur në fund që Don Kishoti të rifitojë mendjen e tij të shëndoshë pas përvojave të tij negative, por si kthim, ai humbet jetën.

Jeta e Lazarillo de Tormes

Jeta e Lazarillo de Tormes

Kjo është gjithashtu pjesë e më të mirëve Vepra letrare e Rilindjes Pavarësisht se nuk e njeh autorin e tij, domethënë, krijuesi i këtij romani spanjoll është anonim (megjithëse ka disa kandidatë të cilëve u është atribuar vepra, por ende nuk ka qenë e mundur të gjendet e vërteta). Përveç kësaj, ai është një pararendës i nën-zhanrit "romani picaresque" në sajë të përdorimit të elementeve të ndryshëm që nuk ishin krejtësisht të zakonshëm në atë kohë.

Kjo vepër tregon jetën e Lázaro de Tormes nga lindja e tij deri në martesën e tij, në të cilën autori preku çështje shoqërore të tilla si vese apo hipokrizi, veçanërisht atë të figurave të rëndësishme të fesë. Shtë shkruar në një mënyrë autobiografike, kështu që rrëfimi bëhet nga vetë Lázaro që rrëfen përvojat dhe përvojat e tij, si dhe takimet e tij me një klerik, skuadër, frat i mëshirës, ​​buldero, kapelan dhe më në fund, një përmbarues.

Romeo dhe Xhulieta nga William Shakespeare

Romeo dhe Xhulieta nga William Shakespeare

Kjo punë tragjike e William Shakespeare (Dramaturgu, aktori dhe poeti anglez) është gjithashtu një nga veprat letrare më të mira të Rilindjes, si i autorit, ashtu edhe i gjithë botërisht (si dhe Hamleti, megjithëse "Romeo dhe Zhuljeta" ishte më e përfaqësuar). Data e botimit është 1597 dhe është botuar në gjuhën angleze.

Shfaqja përbëhet nga një histori e dy të dashuruarve që nuk mund të ishin së bashku sepse të afërmit e tyre ishin rivalë. Sidoqoftë, të dy vendosën të shpëtojnë, të martohen në mënyrë të fshehtë dhe të jetojnë së bashku; por ky rivlerësim, së bashku me një numër të madh ngjarjesh, bëjnë që çifti të preferojnë të bëjnë vetëvrasje sesa të jetojnë pa njëri-tjetrin. Ironikisht, kur dy familjet vdesin, ata pajtohen.

Hamleti nga William Shakespeare

Hamleti nga William Shakespeare

William Shakespeare rishfaqet me një tjetër dramë tragjike që botoi në 1605, të cilën ai e quajti "Hamlet", kjo është një dramë e bazuar në të dy legjenda e amlethit dhe në Ur-Hamlet, dhe është gjithashtu më e gjata e autorit.

Historia përbëhet nga mbreti Hamlet i Danimarkës, i cili u vra nga Klaudi (vëllai i mbretit). Nga atje, djali i Hamletit duket fantazma e babait të tij që kërkon ndihmën e tij për t'u hakmarrë ndaj vrasësit.

Temat më të spikatura të shfaqjes janë hakmarrja, tradhëtia, hipokrizia apo edhe incesti. Përveç kësaj, është e qartë se si dhimbja e vdekjes së babait të tij e bën djalin ta shndërrojë këtë "pikëllim" në zemërim të tepruar.

Me të vërtetë është një klasik dhe një nga veprat letrare më të mira të Rilindjes në letërsinë angleze, si dhe dy vepra të tjera të autorit (Romeo dhe Juliet, dhe Macbeth).

Shpresojmë që këto vepra letrare të Rilindjes t'ju pëlqejnë juve, pasi në të vërtetë janë klasike që duhet t’i lexojë çdo adhurues i letërsisë. Mos harroni ta ndani atë në rrjetet tuaja sociale, pasi me siguri dikush mund të jetë i interesuar.

Libri i mirë i dashurisë së Arcipreste de Hita

Libri i mirë i dashurisë së Arcipreste de Hita

Shtë një tjetër nga më të mëdhenjtë shembuj të letërsisë së Rilindjes. Në të, do të gjejmë hyrjen e tij, ku autori e bën të qartë kuptimin e veprës. Pastaj është autobiografia, edhe pse me shumë elemente të trillimit, që tashmë është vetë libri. Një vepër që rrëfen dashuritë e ndryshme me njerëz të ndryshëm. Por jo vetëm kaq, por puna shoqërohet me fabula ose histori që ofrojnë më shumë informacion dhe një prekje të gëzueshme që ju pëlqen, shumë.

Ekziston një aludim dhe gjithashtu përshtatje me një komedi mesjetare që vjen nga dora e personazheve të Don Melón dhe Doña Endrina. Satirat dhe paroditë nuk mbeten as mbrapa. Çfarë e bën atë një tjetër nga xhevahirët e mëdhenj të kësaj periudhe që duhet të merret gjithmonë parasysh.

.Ndrra e natës së mesit të Shekspirit

.Ndrra e natës së mesit të Shekspirit

Përsëri Shekspiri formoi një tjetër shfaqje më të rëndësishme. Shtë një komedi që është shkruar për vitin 1595. Në të janë të gjitha detajet që gjenerohen rreth vitit dasma e Tezeut me Hipolitën. Ai është Duka i Athinës dhe ajo është Mbretëresha e amazonave. Historia e dashurisë është e kombinuar me shumë ëndrra, por edhe me magji, pasi zanat janë gjithmonë të pranishme. Meqenëse nuk mund të ishte më pak, kishte edhe versione të mëvonshme dhe u dërgua në botën e kinemasë në disa raste.

Komedia Hyjnore e Dante

Komedia Hyjnore e Dante

Data e saktë në të cilën është shkruar Komedia Hyjnore e Dante nuk dihet me siguri. Por dihet se është një nga kryeveprat e letërsisë italiane dhe gjithashtu universale. Ajo që na tregon ky libër është gjithçka që është mësuar ndër vite. Nga kohët më klasike deri te ato mesjetare.

Në të ai zbulon besimet e tij, veçanërisht fetare, si dhe filozofike. Bëhet shumë referencë personazhe mitologjike. Dhe është se shumë e kanë përcaktuar atë si një poezi fetare që vendos tema të tilla si mëkati ose perënditë në tryezë. Në strukturën e tij kemi disa pjesë: Ferri, Purgatori dhe Parajsa.

La Celestina nga Fernando de Rojas

La Celestina nga Fernando de Rojas

Fernando de Rojas ishte një shkrimtar spanjoll, konkretisht nga Talavera de la Reina. Ai është i njohur kryesisht për t'i dhënë jetë La Celestina. Gjithmonë ka pasur interpretime të shumta, por ajo për të cilën jemi të qartë është se tregon historinë midis tyre Calisto dhe Melibea. Një histori dashurie, tragjikomedi që daton nga fundi i shekullit të XNUMX-të.

Në atë kohë ishte e zakonshme të përdorej një person për të vepruar si ndërmjetës midis dy personave. Kështu që takimet ose takimet ndodhën midis të dashuruarve. Përveç vetë historisë, mbresëlënëse janë edhe cilësitë dhe thellësia që tregon secili personazh. Edhe pse duket se Fernando de Rojas pëlqente atë që i pëlqente krijoni dy personazhe për të plotësuar njëri-tjetrin dhe kështu karakteri i secilit prej tyre është me të vërtetë i falsifikuar.

Doctor Faustus nga Marlowe

Ky libër flet për Faust i cili është një personazh shumë i njohur në kulturën gjermane. Kështu që mund të themi se është një përrallë klasike. As nuk ka një datë të saktë të botimit të librit, por besohet se nuk do të ishte shumë larg nga 1593. Duke folur gjerësisht, mund të themi se është një tragjedi.

Megjithëse, siç ndodh shpesh, dhe pothuajse natyrshëm, do të gjejmë edhe prekje të komedisë. Ka edhe engjëj të mirë dhe të tjerë që nuk janë aq të mirë. Një kombinim që gjithashtu përfshin shtatë mëkate vdekjeprurëse.

Vdekja e Arturit nga Malory

vdekja e arturo

Isshtë një nga veprat më të njohura dhe do të rrëfejë vdekjen e Arturo, siç tregon titulli i saj, megjithëse nuk është një nga titujt më të vjetër të kësaj zhanri. Sido që të jetë, ka pjesë ku vërtet mund të thuhet se materiali është i pabotuar nga Maloy. Por te të tjerët, është një përshtatje.

Si mund të jetë më pak, është e vërtetë që përveç të folurit dhe rrëfejnë ngjarjet e mëparshme në jetën e mbretit Arthur, ai gjithashtu e bën atë në kalorësit e tryezës së rrumbullakët. Aventura të shumta që janë gjithashtu thelbësore për të qenë në gjendje të kuptojnë mirë historinë. Arturo, Merlin ose Morgana do të jenë të pranishëm në narracion.

Gargantua dhe Pantagruel

gjigant

Epo, ne nuk kemi dashur ta hedhim poshtë këtë përzgjedhje të veprave letrare nga Rilindja pa folur për veprat franceze. Në këtë rast, këto janë pesë romane që janë shkruar nga François Rabelais. Në to do të gjejmë aventurat e dy gjigantëve.

Njëri është Gargantúa dhe tjetri Pantagruel, i cili është djali i tij. Historia është shkruar në një mënyrë satirike dhe me penelata shumë ekstravagante për kohën e vet. Pa harruar fyerjet që pohohen dhe tipare të tjera disi eskatologjike, por që nuk kanë kaluar pa u vënë re. Duke u bërë një tjetër nga veprat për t'u marrë parasysh.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

3 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Gjergj Lulo. dijo

  Faleminderit, informacion i mrekullueshëm, mirënjohës për ju ...

 2.   WHITE dijo

  JU LUTEM MUND T M THONI KU T TO SHKARKOJE ARTIVITETIN E PLOT?

 3.   Estrella dijo

  Shumë mirë