Acid klorhidrik - Historia, vetitë dhe përdorimet

Acidi klorhidrik karakterizohet nga të qenit një lëng pa ngjyrë, dhe që nga ana tjetër ka një erë të mprehtë, megjithëse në disa raste mund të vërehet se substanca ka një ton të verdhë, sepse përmban gërsheta klori, lëndë organike ose në raste alternative hekur.

Kjo përbërje mund të merret nga a proces i kombinimit dhe thithjes në ujë të hidrogjenit të gaztë dhe klorit, është i njohur mirë për cilësitë e tij të qëndrueshmërisë termike dhe aplikimet e ndryshme që mund të jepen, në fakt është një kimikat që është shumë i dobishëm sot për shumë nga proceset e kryera në industri dhe kompani prodhuese, si dhe në laboratorët kimikë .

Fillimet e këtij acidi të mrekullueshëm që në shkallën e popullaritetit botëror është i dyti, menjëherë pas acidit sulfurik, ishin në epokën mesjetare, kur në vend të shkencëtarëve ekzistues, ose kimistëve, këto përbërje u trajtuan nga alkimistët.

Aspektet më të rëndësishme të historisë se si u gjet kjo përbërje për herë të parë, si dhe cilësitë, aspektet, vetitë, përdorimet dhe masat paraprake të tij do të shënohen më poshtë.

Çfarë është acidi klorhidrik?

Acidi klorhidrik është një tretësirë ​​ujore e gazit e njohur si klorur hidrogjeni, Karakteristikat e të cilit janë se mund të jetë vërtet korrozive dhe acidike. Përdorimet më të zakonshme që mund të gjenden për këtë acid janë si një reagent kimik. Acidi klorhidrik është një përbërje që mund të ndahet plotësisht në tretësira ujore.

Kjo përbërje ka karakteristika të caktuara në temperaturën e dhomës, të tilla si të paturit e një ngjyre të verdhë të lehtë, është korrozive, ka një peshë më të lartë në ajër, ka një erë shumë irrituese dhe është e ndezshme, kur ekspozohet në ajër, acidi klorhidrik formon shumë korroziv konsiderohet dendësia, e cila mund të vërehet nga ngjyra e tyre përkatëse e bardhë, kjo gjithashtu mund të dëbohet natyrshëm nga vullkanet.

Klorur hidrogjeni mund të formohet duke djegur përbërje të ndryshme, të tilla si plastika, dhe kur bie në kontakt me ujin, kur krijohet acid klorhidrik, këto dy përbërje janë shumë korrozive.

histori 

I njohur si fryma e kripës nga alkimistët e lashtë të kohërave mesjetare, saktësisht në shekullin e shtatëmbëdhjetë, acidi klorhidrik është një përbërje të cilës zbulimi i ishte atribuar gabimisht Jabir Ibn Hayyan, sepse ai ishte autori i një vepre të njohur si "Pseudo- Korpus Gerber ", vepra u pagëzua me këtë emër sepse Jabir ishte i njohur edhe si Gerber.

Në Evropë kishte një rritje tepër të madhe për shkak të substancave alkaline, kjo ishte gjatë kohës së revolucionit të parë industrial, për shkak të kësaj kërkese të madhe Nicolás Leblanc zhvilloi një metodë të re të marrjes, e cila lejoi prodhimin të rritet në nivel, duke arritur prodhimin masiv, dhe nga ana tjetër duke e bërë atë më pak të kushtueshme për prodhimin.

Në procesin e Leblanc qymyr, gur gëlqeror dhe acid sulfurik përdoren për të shndërruar ujin në sodë, Kjo arrihet duke lëshuar klorur hidrogjeni si një produkt i mbeturinave, i cili u lëshua më parë në atmosferë, por për shkak të një ligji që u krijua në 1863, ajo detyroi industritë të thithnin gazin e mbeturinave, në ujë, për shkak të Kjo filloi të prodhonte klorhidrik acid në shkallë globale.

Procesi i Leblanc zgjati për shumë vite, megjithëse në shekullin e XNUMX-të u zëvendësua nga një më efikas, por si pasojë nuk lejoi gjenerimin e acidit klorhidrik, pavarësisht kësaj kjo përbërje ishte përdorur gjerësisht në të gjithë botën, kështu që Industritë e mëdha investuan një pjesë të madhe të kohës së tyre në proceset për ta marrë atë, sepse tashmë kishte një kërkesë për acid klorhidrik.

Karakteristikat e acidit klorhidrik

Acidi klorhidrik ka veti që janë shumë të zakonshme në botën e kimisë, siç janë pikat e shkrirjes dhe vlimit, pH dhe dendësia, të cilat varen nga përqendrimi i përbërjes HCl në tretësirën e ngurtë. Për të qenë në gjendje të matni përqendrimin, duhet të përdorni molaritetin, edhe pse kjo nuk është në të gjitha rastet.

Acidi klorhidrik më i zakonshëm, i cili mund të gjendet në mes të produkte me te shitura ne treg, zakonisht gjendet në përqendrime ndërmjet 38% dhe 25%

38 gramë të kësaj përbërjeje mund të hollohen në ujë për çdo 100 mililitra të tij, por në temperatura të ulëta ka aftësinë të formojë kristale të HCI H2Ose me 68% HCl, një tretësirë ​​e tillë është e aftë të formojë një azeotrop.

Për shkak të reaksioneve të klorimit organik të substancave organike me di-klor, formohen sasi të mëdha të acidit klorhidrik, ky proces është shumë i zakonshëm në industritë e mëdha kimike.

Produktet pastruese zakonisht kanë një përqendrim të kësaj përbërjeje figurash nga 10% në 12% zakonisht, të cilat njihen si zgjidhje për përdorim shtëpiak.

Ekzistojnë përbërës të këtij lloji me përqendrime të larta, siç janë ato prej 40%, megjithëse këto zakonisht janë paksa të rrezikshme, sepse niveli i avullimit është shumë më i lartë, prandaj duhen marrë masa të caktuara për t’i ruajtur ato.

Një metodë tjetër shumë efektive e prodhimit për të përftuar acid klorhidrik është duke elektrolizuar një tretësirë ​​të përbashkët kripe, e cila mund të prodhojë di-kloro, di-hidrogjen dhe hidroksid natriumi. Duke marrë gaz di-klor në këtë mënyrë, ai mund të kombinohet me gaz di-hidrogjen për të formuar përbërjen HCI, e cila karakterizohet nga kimikisht e pastër.

 

kimi

Kloruri i hidrogjenit njihet si a acid monoprotikKjo pasi në përbërjen e tij i cili përbëhet nga një jon i vetëm i njohur si proton, i cili ka aftësinë të lidhet me një molekulë uji për të përftuar një jon oxonium, kjo për sa kohë që është në një tretësirë ​​ujore.

Acidi klorhidrik ka një jon tjetër që është kloruri, për shkak të kësaj, kjo përbërje ka aftësinë të përdoret për të krijuar kripëra që njihen si klorure, siç është klorur natriumi.

Acidi klorhidrik dihet të ketë një strukturë vërtet të fortë, pasi mund të disociohet plotësisht në ujë.

Acidet monoprotike mund të tregojnë nivelin e disocimit të ujit me anë të një konstante disociimi e cila përfaqësohet nga Ka, Kur keni një tretësirë ​​ujore të HCI, vlera e konstantës së përshkruar më sipër zakonisht është e lartë në acide të forta si HCI kur shtohen klorure, siç është NaCI, në këto procese PH përfundimtar mbetet praktikisht i njëjtë, për shkak të ndryshimi nuk ka shumë rëndësi, gjë që tregon se merret një bazë e konjuguar jashtëzakonisht e dobët e quajtur jon CI, e cila tregon se HCl është në një gjendje thuajse të plotë të disocimit kur është në tretësira ujore.

Ky acid pavarësisht se ka karakteristika që e përcaktojnë atë si një acid të fortë, rezulton se është një nga më pak të rrezikshmet për tu manipuluarPavarësisht aciditetit të tij të dukshëm, ai prodhon jon klorur relativisht reaktiv dhe jo-toksik.

Analiza kimike është praktikisht zona e saj e paracaktuar, për shkak të përdorimit të madh që jepet, nga ana tjetër është shumë e dobishme në tretjen e mostrave për analizat e tyre përkatëse.

Si të merrni acid klorhidrik

Mund të merret duke përdorur klorur natriumi dhe duke e tretur në ujë. Në proceset industriale arrihet përmes sintezës së klorurit të natriumit, dhe kështu që kjo të mos ndodhë me dhunë, të dy gazrat fillojnë të përzihen sapo të fillojë të ndodhë reagimi, kjo është për shkak të reagimit midis klorit dhe hidrogjenit mund të jetë eksploziv në natyrë . Ky proces realizohet duke kaluar një rrymë të veçantë të gazrave të klorit nëpër një flakë hidrogjeni.

Lënda e parë për këtë proces është klorur natriumi. Për të arritur nivelet e nevojshme të klorit dhe hidrogjenit, duhet të kryhet një elektrolizë e tretësirës së përqendruar të klorurit të natriumit, e cila njihet më shpesh me emrin e shëllirës.

Sagua la Grande është një qytet në Kubë, vendi i të cilit është shtëpia e një fabrike kimike të njohur si Electroquímica de Sagua, në të cilën kjo përbërje merret përmes proceseve të përshkruara më sipër. Emri i vërtetë i bimës është "Elpidio Sosa".

Zbatimet më të zakonshme të këtij përbërësi

Acidi klorhidrik ka cilësi të shkëlqyera, kështu që ka aftësinë për të përmbushur disa detyra, sepse konsiderohet si një acid i fortë, i paqëndrueshëm dhe më e mira nga të gjitha, është një acid i lirë. Përdorimi më i zakonshëm që mund të gjendet për këtë përbërje është si pastrues, pasi mund të heq gurët gëlqerorë.

Në industritë e prodhimit të ushqimit, përdorimi i tij mund të vërehet për të tretur kockat me të cilat përgatitet xhelatina.

Ky acid mund të përdoret gjithashtu për të eleminuar mbetjet që substancat alkaline mund të lënë pas, nga ana tjetër përdoret për të rregulluar PH të disa tretësirave, ose për të kuptuar më mirë aciditetin e tyre, të tilla si ushqimi, uji dhe produktet farmaceutike.

Një përdorim i rëndësishëm është shpërndarja e shtresës së oksidit që mund të formohet në sipërfaqet metalike, ky proces është karakteristikë e industrisë së procesit metalurgjik.

Një nga aplikimet më të rëndësishme është rigjenerimi i rrëshirave të shkëmbimit jonik, për të cilat duhet të përdoret një acid klorhidrik me cilësi të lartë.

Rreziqet dhe efektet e dëmshme

Keqtrajtimi dhe manipulimi i këtij përbërësi, ose i proceseve për ta përftuar atë mund të ketë pasoja serioze, për të cilat është jashtëzakonisht e rëndësishme të kesh të paktën një njohuri minimale, për atë arsye të thjeshtë do të tregohen më poshtë disa efekte dhe rreziqe të dëmshme. sjell konsumim, ose kontakt me acidin klorhidrik.

Efektet e dëmshme

Efektet e dëmshme të acidit klorhidrik mund të pësohen edhe kur jeni pak larg reagimeve të tij, sepse është një përbërje shumë irrituese dhe gërryese për çdo lloj indi, kështu që të qenit në afërsi të tij ose të vendosni kontakte të drejtpërdrejta mund të shkaktojë përfshirjen e vdekjes.

Bazuar në përqendrimin dhe distancën e këtij përbërësi, mund të shkaktojë nga një acarim i lehtë, deri në djegie serioze në lëkurën e njerëzve, madje edhe një ekspozim që mund të konsiderohet si i ulët për një kohë të gjatë mund të prodhojë disa simptoma të tilla si acarim në fyt, në sy, probleme të frymëmarrjes dhe ndryshim të ngjyrës në dhëmbë.

Përkundër faktit se kjo përbërje është jashtëzakonisht e dëmshme për njerëzit, stomaku ka të paktën 3% acid klorhidrik, sepse ndihmon në dekompozimin e ushqimit, dhe denatyrimin e vitaminave.

Mungesa e këtij përbërësi në stomak mund të shkaktojë sëmundje të rënda të tilla si hipoklorhidria dhe aklorhidria, të cilat janë katapultë të mundshëm për një sëmundje të rëndë të njohur si gastroenterit.

Në industri ka qenë e mundur të vërehet dhe studiohet se disa punëtorë të ekspozuar ndaj këtij acidi kanë vdekur nga kanceri i mushkërive i shkaktuar nga i njëjti acid klorhidrik.

Rreziqet më të zakonshme

Ekzistojnë rreziqe të ndryshme që mund të lindin kur bien në kontakt të çdo lloji me acid klorhidrik, i cili mund të jetë duke e thithur atë, duke e gëlltitur atë ose duke pasur kontakt me sytë ose lëkurën, të cilat do të përshkruhen më poshtë.

Rreziqet e thithjes

Ekspozimi i thithjes zakonisht ndikon në sistemin e frymëmarrjes, dhe si parazgjedhje në sistemin e frymëmarrjes, duke shkaktuar sëmundje të tilla si bronkiti akut, korrozioni i rëndë i traktit respirator dhe acarimi i traktit respirator.

Për të luftuar simptomat e shkaktuara nga ekspozimi ndaj kësaj përbërjeje, është e nevojshme së pari të vëzhgoni seriozitetin e çështjes, për shembull në një nga rastet më të këqija që personi i prekur vuan nga ndalimi i frymëmarrjes, është e nevojshme të kryhet një kardiopulmonare reanimacion ose i njohur më mirë si CPR, dhe në raste më të qeta, personi i prekur duhet të dërgohet në një vend me ajër të pastër, të mbahet në një temperaturë konstante dhe të mbahet plotësisht i qetë.

Rreziqet për sytë

Ekspozimi i organeve vizuale mund të ketë pasoja mjaft serioze për ta, dhe si parazgjedhje për shëndetin vizual të personit, sepse ata mund të vuajnë nga pezmatimi në sy, acarimi i syve dhe acarimi i hundës, i cili mund të ketë si pasojë një shtesë të hundës ulçerë, dhe në raste më të rënda nekrozë në sy, që do të thotë se qelizat e indeve të syrit fillojnë të prishen dhe të vdesin.

Për të trajtuar simptomat, ose vetë ekspozimin ndaj acidit klorhidrik, personi i ekspozuar duhet të fillojë një proces larjeje të syve me shumë ujë, kjo procedurë duhet të zgjasë të paktën 15 minuta. Shtë shumë e rëndësishme të mos përzieni klorin fare, ose të ekspozoheni pas tij pas acidit klorhidrik.

Rreziqet e lëkurës

Lëkura që vuan nga ekspozimi i afërt ose i largët mund të çojë në acarim të lëkurës, dhe madje edhe djegie të forta në indet e lëkurës, si dhe raste të ulçerave.

Për të trajtuar një person që ka vuajtur nga ekspozimi i acidit klorhidrik në lëkurë, vazhdoni të prisni dhe hiqni të gjitha rrobat, të cilat përfshijnë pantallona, ​​këmisha, këpucë, çorape, ndër të tjera dhe më pas lani tërësisht ujin në zonën e prekur për të paktën 20 minuta .

Rreziqet e gëlltitjes

Rreziqet më të zakonshme pas gëlltitjes së këtij përbërësi janë gastriti, edema e stomakut, nekroza e indeve të stomakut dhe organeve pranë, gastriti hemorragjike dhe djegiet e stomakut.

Në mënyrë që të trajtohet dhe ndihmojë një individ që ka vuajtur nga një ekspozim i këtij lloji, i cili mund të thuhet se është më seriozi, sepse hyn në trup, është për ta bërë atë të pijë sasi të mëdha të ujit, ose qumështit, dhe asnjëherë , në asnjë rrethanë duhet të shkaktohet të vjella.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

2 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Alejandro Guillen dijo

  faqe e shkelqyer dhe shume e dobishme, faleminderit! 😉

  1.    Maria Jose Roldan dijo

   Faleminderit që na lexove! 🙂