Karakteristikat e alkoolit etilik, përdorimet dhe rreziqet

Në terma kimikë kjo substancë njihet si etanol, është një lëng pa ngjyrë që mund të jetë shumë toksik dhe i djegshëm, sepse përdoret edhe për qëllime të tilla, si dhe mund të vërehet në jetën e përditshme të të gjithë njerëzve, sepse me këtë pije të krijuara për argëtim dhe relaksim të njerëzve.

Konsumi i tepërt te njerëzit mund të shkaktojë dëme të mëdha në trup, megjithëse kjo formë e prodhimit nuk është e vetmja në të cilën përfshihet alkooli etilik, pasi ka shumë industri që përdorin këtë substancë, pasi përbërësit e saj kanë përdorime dhe funksione të ndryshme.

Tjetra, përbërësi kimik i njohur si Etanol do të tregohet, dhe nga ana tjetër disa që mund t'i jepen atij, duke demonstruar se në disa prej këtyre përdorimeve rreziku i përdorimit të këtyre substancave pa njohurinë e duhur, ose vetëdijen e duhur, mund të përfundojë me të vërtetë keq situatat.

Çfarë është alkooli etilik?

Alkooli etilik është një emër me të cilin njihet përbërja kimike «Etanol», e cila është një substancë që mund të trajtohet me temperaturën dhe presionin e duhur, ka karakteristikat e veta, të tilla si mos prezantimi i ngjyrave dhe të qenit jashtëzakonisht i ndezshëm. nxit atë.

Përbërja e tij kimike mund të demonstrojë atë të disa pijeve alkoolike të njohura si vera frutore, uji i nxehtë, birrat, ndër të tjera, të lartpërmendurat janë CH3-CH2-OH. E cila ka karakteristika që e lejojnë atë të jetë e përzier (mund të përzihet) me ujë, dhe pika e tij e vlimit është në një temperaturë prej gati 75º gradë Celsius.

Etimologji (Etanol)

Emri i këtij përbërësi Etanol u dha nga UPAC që shkurtesa e tij në spanjisht do të thotë Bashkimi Ndërkombëtar i Kimisë së Pastër, i cili pranoi ta vendoste atë emër mbi të sepse paraqet një molekulë me dy atome karboni për të cilën i është dhënë parashtesa «Et », Të cilat kanë një lidhje midis tyre, për shkak të kësaj ajo plotësohet me« anusin », dhe që nga ana tjetër paraqet një bashkim në grupin e tij, duke përfunduar me prapashtesën« ol », duke formuar emri shkencor i alkoolit etilik.

Në vitin 1892, saktësisht në Gjenevë, e vendosur në Zvicër, u mbajt një konferencë ndërkombëtare mbi nomenklaturën kimike, saktësisht në Prill të atij viti u krijua emri Etanol si rezultat i një rezolute të rënë dakord në atë ngjarje.

Justus Liebig, një kimist gjerman, ishte ai që krijoi prefiksin etilik ndaj kësaj substance që sot njihet më mirë si alkool etilik, sepse rrjedh nga dy fjalë nga gjuhë të ndryshme, e para është eter, e cila i referohet çdo substance me kapaciteti i avullimit nën efektet e temperaturës ose presionit, dhe një fjalë greke e shqiptuar hyle që do të thotë vetë substanca.

Përdorimet e alkoolit etilik

Etanoli ka shumë përdorime që shërbejnë për prodhimin e shumë përbërjeve, ndër të cilat spikat fusha gastronomike, sepse forma kryesore e konsumimit të kësaj substance është përmes pijeve alkoolike.

Edhe pse kjo ka funksione shumë pozitive për përdorimin e dezinfektuesve, meqenëse është një luftues i mirë i baktereve, dhe nga ana tjetër përdoret si një antifriz, ose tretës, gjithçka varet nga industria që e përdor atë dhe qëllimet për të cilat është menduar. .

Pijet alkoolike

Përdorimi kryesor që i jepet alkoolit etilik (Etanol) është si prodhimin e llojeve të ndryshme të këtyre pijeve, ndër të cilat mund të përmendim birra, uiski, ujë të nxehtë, rum, vodka, pije të ëmbla si amareto, shampanjë, ndër shumë të tjera.

Sipas KB, kjo lloj lënde psikotrope ka fituar pozicionin e më të konsumuarit nga qeniet njerëzore në të gjithë botën, pasi rreth 3000 miliardë njerëz pranojnë se e konsumojnë atë në një mënyrë të varur, rastësore, të rastit ose abuzive.

lëndë djegëse

Njihet gjithashtu si djegia e alkoolit, sepse nëse përzihet në një proporcion të caktuar me alkool metil, ai mund të prodhojë karburant për tu distiluar, i cili përdoret në çakmakë.

Kjo përmban përbërje unike karakteristike të tilla si pirobite që e bën atë të shkëlqyeshëm në përdorimin e karburantet industriale dhe shtëpiake. Përdorimi i alkoolit etilik si lëndë djegëse po studiohet gjithnjë e më shumë midis të gjitha vendeve pjesëmarrëse të KB, sepse plotëson kërkesat e propozuara në protokollin e Kiotos, i cili konsiston në uljen e konsumit të përbërjeve që rezultojnë në prodhimin e substancave të dëmshme për Mjedisi.

Përdorimi në industritë kimike

Në këtë industri të veçantë ajo ka përdorime të ndryshme, pasi, siç u përmend më lart, ka cilësi dezinfektuese, për këtë arsye përdoret gjerësisht në prodhimin e produkteve pastruese, si dhe për prodhimin e ngjitësve dhe tretësve.

Karakteristikat fiziko-kimike 

Etanoli, i cili kryesisht njihet si alkool etilik, ka disa cilësi që e bëjnë atë të domosdoshëm në prodhimin e disa përbërjeve, si dhe disa tipare që mund të jenë negative për konsum njerëzor, ndër karakteristikat më të spikatura janë: vijimi.

 • Solshtë i tretshëm në substanca të tilla si uji, alkooli metilik dhe kloroformi
 • Konsiderohet një tretës universal, sepse mund të hollojë pothuajse çdo substancë, nëse jo të gjithë.
 • Ka një erë karakteristike eterike.
 • Shtë një hidrokarbur alifatik.
 • Shtë një lëng jashtëzakonisht i ndezshëm, prandaj duhet të përdoret me shumë kujdes, për të shmangur çdo lloj incidenti të paparashikuar.
 • Nuk ka asnjë ngjyrë, kështu që është një substancë pa ngjyrë.
 • Ka një shije të veçantë të mprehtë.
 • Në kimi mund të shihni formulën e saj si më poshtë: C2H5OH

Toksiciteti i etanolit për njerëzit

Megjithëse kjo substancë njihet në shoqëri si një nga të dhënat më të njohura, të studiuara dhe verifikuara nga KB, ajo mund të jetë shumë e dëmshme për shëndetin e qenieve njerëzore, të të gjitha moshave, me theks më të madh tek fëmijët.

Klasifikuar brenda psikotrope, Përveç që ka cilësi të varësisë, kjo mund t'i çojë individët në konsumimin e një substance tjetër që është njësoj ose më e keqe se e dëmshme, për shkak të pamjaftueshmërisë që ajo shkakton dhe ngadalësimit të sistemit nervor.

Ekziston edhe një pikë e caktuar në të cilën konsumi i këtyre substancave është fatal, jo vetëm për faktin se është një substancë narkotike dhe i bën njerëzit të mos mendojnë mirë për veprimet e tyre, dhe në shumicën e rasteve ata humbin mendjen e posedon në të, përbërës vërtet toksikë për organizmin.

Rezistenca ndaj kësaj substance nuk përmirësohet tek të rriturit, pasi nivelet e toksicitetit të saj janë aq të larta saqë trupi nuk përfundon kurrë duke u mësuar me dozat e saj. Fëmijët janë më të prekurit në këtë rast, sepse janë më të prekshëm nga përbërësit e tij dhe ka raste helmimi për shkak të mbulimit të rrugëve të tyre të frymëmarrjes me lecka të mbarsura me alkool etilik.

Konsumi i këto pije në gratë shtatzëna mund të jenë të dëmshme për zhvillimin e fetuseve, lindjen me deformime, prapambetje mendore, çrregullime ose sëmundje nga efektet e etanolit, të cilat mund të rezultojnë në një sindromë të famshme të shkaktuar nga konsumimi i alkoolit etilik i njohur si “sindroma e alkoolit fetal.

Dozat vdekjeprurëse të konsumit të këtyre substancave janë 5 deri në 8 kg tek të rriturit, ndërsa te fëmijët është një sasi më e ulët, duke qenë vetëm 3g7 kg e kësaj lënde.

 

Fazat dhe efektet e helmimit me alkool etilik

Fazat e hershme të dehje nga pirja e pijeve alkoolike Isshtë një situatë që shumica e kanë kaluar, që në fillim mund të ndjeheni pak të trullosur, ose marramendje, dhe nga ana tjetër një mirëqenie të pazakontë, me një ndjenjë madhështie ndonjëherë, ndërsa kur të arrini në fazën e dytë mund të merrni jashtë kontrollit pak situata, dhe veprimet varen nga personi.

Por ka shumë pak që i dinë fazat e fundit të kësaj, sepse ato janë shumë të këqija dhe shkaktojnë kërdi në marrëdhëniet shoqërore, zakonisht pas dehjes së pakontrolluar vjen një e plotë, në të cilën mendimet, arsyetimet, shqisat dhe perceptimet e individit janë zhdukur plotësisht dhe ai vështirë se mund të reagojë ndaj ndonjë stimuli, duke e ndjekur atë nga një fazë kritike, e cila në shumicën e rasteve shkakton vdekjen.

Lidhur me efektet ushqyese që mund të shkaktojë konsumimi i alkoolit etilik, mund të ketë hiperglicemi, ose hipoglikemi, të cilat janë ndryshime në nivelet e sheqerit në gjak, si dhe marrje e pamjaftueshme e vitaminave dhe mineraleve, çrregullime të metabolizmit dhe kequshqyerjes për shkak të mungesës së kalorive në trupi.

Pacientët që nuk janë tolerantë ndaj këtyre substancave mund të kenë efekte të rënda të tilla si vdekja, ose në raste më pak serioze, akte akute të marrëzisë, maturisë, eksitimit pa ndonjë stimul, konfuzion, eufori dhe madje mund të nxisin koma.

Disa efekte mund të bëhen më akute, sepse ato janë të rënda për shëndetin e njerëzve dhe këto zakonisht shfaqen me abuzimin e vazhdueshëm të konsumit të tyre, i cili mund të çojë në depresione të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare, acidozë metabolike, kriza, anomali në sjellje edhe nëse nuk po konsumoni alkool etilik, djersitje dhe nuhatje e pazakontë, simptoma të tilla mund të jenë vërtet vdekjeprurëse për çdo qenie njerëzore.

Çfarë duhet të bëni në rast të helmimit të rëndë?

Ka pasur shumë raste të njerëzve që konsumojnë pije alkoolike më tepër, dhe përfundojnë praktikisht të pavetëdijshëm, në të cilat në disa raste mund të jenë koma etilike.

Nëse për ndonjë arsye ndonjë person i njohur do të hynte në këto shtete, është jashtëzakonisht e nevojshme të shkosh në një dhomë urgjence për të administruar një trajtim të nevojshëm, i cili zakonisht përfshin sigurimin e lëndëve ushqyese dhe serume hidratuese për të stabilizuar gjendjen e njerëzve.

Si dhe disa substanca që ndihmojnë detoksifikimin përdoren gjithashtu, siç janë disa njerëz që kanë zakon të pinë qumësht për të çhelmuar, sepse ky lëng kur lidhet me alkool brenda trupit shkakton të vjella praktikisht të menjëhershme, të cilat mund të ndihmojnë pak në heqjen e etanoli nga trupi.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.