Cilat janë antivlerat e jetës

antivlerat në mendim

Antivlerat janë ana tjetër e vlerave, Isshtë pjesa e errët, është ajo që askush nuk dëshiron ta ketë në jetën e tij, por që fatkeqësisht ndodh dhe ato janë reale si vetë jeta.

Në mënyrë që të kuptoni se çfarë janë antivlerat, duhet së pari të dini se cilat janë vlerat. Por të dyja janë të rëndësishme për të kuptuar jetën dhe gjithashtu sjelljen e të tjerëve.

Vlerat dhe antivlerat

Kur flasim për vlerat, ato janë parime që na lejojnë të drejtojmë sjelljen sipas realitetit që po jetohet. Ato janë besime themelore që na ndihmojnë të preferojmë, vlerësojmë dhe zgjedhja e disa gjërave mbi të tjerat, ose sjellja në vend të tyre. Ata janë gjithashtu një burim kënaqësie dhe lumturie sepse kur janë të qartë dhe ndjekin ato na bëjnë më të lumtur me veten dhe me të tjerët.

formimi i antivlerave

Vlerat u referohen nevojave njerëzore dhe përfaqësojnë idealet, ëndrrat dhe aspiratat, me rëndësi, pavarësisht nga rrethanat. Për shembull, edhe nëse jemi të padrejtë, drejtësia gjithsesi ka vlerë. E njëjta gjë vlen për mirëqenien ose lumturinë. Vlerat përkthehen në mendime, koncepte ose ide, por ajo që vlerësohet më shumë është sjellja, ajo që bëjnë njerëzit. Një person i vlefshëm është ai që jeton në përputhje me vlerat në të cilat beson. Ai person vlen sa vlejnë vlerat e tij dhe mënyra se si jeton.

Shembuj vlerash janë: ndershmëria, ndjeshmëria, mirënjohja, përulësia, maturia, respekti, përgjegjësia, toleranca, liria, kursimi, bashkëpunimi, sinqeriteti, etj.

Nëse, nga ana tjetër, ne po flasim për antivlera. Ashtu si ka vlera etike morale që janë një veprim i mirë, ne gjithashtu duhet të kemi parasysh që qëllimet e mira nuk janë pasur gjithmonë. Ka disa vlera negative që kanë një kuptim që veprojnë në kundërshtim me vlerat. 

antivlerat tek njerëzit

Antivlerat janë në kundërshtim me dinjitetin e natyrës njerëzore, pasi që çdo qenie njerëzore thirret të përmirësojë vetveten përmes praktikimit të virtytit duke kryer mirë. Kur një person vepron në përputhje me disa antivlera, ai po vepron nën mundësitë e tij. Në nivelin anti-njerëzor ka vlera që mund të ndërhyjnë në marrëdhëniet personale si pandershmëria, arroganca ose urrejtja. Për të kuptuar më mirë antivlerat, ne do të shpjegojmë katër prej tyre.

  • pandershmëri: tregon një qëndrim tradhtie ndaj një personi tjetër se ekziston një lidhje besimi. Një akt i pandershëm e prish atë besim në kohën e duhur si rezultat i një qëndrimi të veçantë. Në kontekstin e fushës së çiftit, një gënjeshtër është një akt i pandershmërisë.
  • Arroganca: Kjo tregon qëndrimin e krenarisë dhe arrogancës që keni në marrëdhëniet tuaja deri në atë pikë sa të silleni sikur të ishit mbi tjetrin. Njerëzit arrogantë krenohen me mburrjet dhe qëndrimet e krenarisë që thyejnë modelin e barazisë në marrëdhënie.
  • Urrejtje: është një ndjenjë në vetvete e dëmshme për viktimën sepse të urresh dikë do të thotë të dëshirosh sëmundjen e atij personi. Duhet të kemi parasysh që urrejtja prodhon një ngarkesë të madhe të energjisë negative. Urrejtja ndryshon nga zilia.
  • Zilia: Ai që është ziliqar vuan për të mirën e tjetrit por nuk dëshiron të keqen e atij personi. Por zilia është gjithashtu një anti vlerë ndërsa është në kundërshtim me dashurinë.

Disa antivlera janë: intoleranca, gënjeshtra, papërgjegjësia, zilia, arroganca, urrejtja, pandershmëria, keqpërfaqësimi, mosbindja, krenaria, padrejtësia, neglizhenca, mosrespektimi, mizantropia, pabesia, pandershmëria, tradhëtia, armiqësia, eogizmi, tallja, kritika, mungesa e mirësjelljes, mosrespektimi, etj.

Kuptoni të menduarit me vlerë dhe antivlera

Mendimi kritik krijohet falë vlerave dhe antivlerave. Njerëzit shqetësohen për shumë gjëra, dhe shpesh ato gjëra mund të bien ndesh me njëra-tjetrën. Në këtë kuptim, vlerat janë etiketat dhe kategoritë që ne krijojmë për të identifikuar motivimet dhe dëshirat që ne besojmë se do të na drejtojnë drejt një jete të mirë, megjithëse në praktikë, vlerat rregullisht bien ndesh me njëra-tjetrën. Unë vlerësoj komoditetin dhe hollësinë në të njëjtën kohë që vlerësoj shëndetin dhe industrinë.

Antivlerat janë vlera që kanë një rezultat të keq të parashikueshëm. Këto përfshijnë dominimin, hakmarrjen, sadizmin, ideologjinë, qëndrueshmërinë dhe ekskluzivitetin. Me sa duket në të kaluarën tonë fillestare, këto antivlera siguruan një farë mase sigurie dhe lulëzimi, por ato nuk kanë më një rol përfitues në komunitetet tona moderne.

Importantshtë e rëndësishme të kihet parasysh se antivlerat nuk janë sinonim i tepricës ose mungesës së një vlere tjetër. Frikacaku është mungesë guximi. Çmenduria është një tepricë guximi. As frikacaku dhe as marrëzia nuk përcaktojnë një vlerë për të cilën të gjithë përpiqen.

Përfitimet e mësimdhënies së vlerave dhe antivlerave

Ka disa përfitime nga mësimdhënia e vlerave dhe antivlerave te njerëzit. Tjetra do të flasim për këtë.

Primarja me vlera i ndihmon njerëzit të gjenerojnë argumente. Nëse dua të argumentoj se macet janë të mrekullueshme, unë thjesht mund të zbres në listën e vlerave dhe të gjej arsyet pse macet janë të mira: shëndetin, sigurinë, arsimin, lirinë, etj.

Kuptimi i vlerave motivuese prapa argumenteve është thelbësor për të vlerësuar pikat e forta dhe të dobëta të këtyre argumenteve. Kjo mund të jetë një aftësi debati shkatërruese nëse mund të kundërshtoni me sukses një argument duke referuar të njëjtën vlerë: A mendoni se macet na bëjnë më të shëndetshëm? Macet shkatërrojnë gërvishtjet e fëmijëve të vegjël çdo vit!

Vlerat mund të përdoren si mjete efektive analitike për të vlerësuar motivimet dhe efikasitetin e mëvonshëm të figurave të ndryshme historike dhe letrare.

antivlerat në makinë

Vlerat shpesh janë gjuha themelore e konfliktit. Kuptimi i vlerave konkurruese të përfshira në një mosmarrëveshje është një hap i rëndësishëm drejt një negocimi të suksesshëm.

Puna me vlerat ndihmon në ndërtimin e një identiteti moral. Njerëzit zhvillojnë shprehinë e artikulimit të motiveve themelore, duke përfshirë edhe ato të tyre.

Kuptimi i vlerave si motivuesit tanë kryesor tërheq perden mbrapa mbi shumicën dërrmuese të mosmarrëveshjeve njerëzore (tema e pjesës më të madhe të historisë dhe kurseve angleze) dhe u mundëson njerëzve të identifikojnë dhe zgjidhin më mirë konfliktet rrënjësore… Antivlerat bëjnë saktësisht të kundërtën.

Përdorimi i një liste vlerash si një burim i rregullt përmirëson sasinë dhe cilësinë e analizës, veçanërisht në veprat e shkruara për tema letrare ose historike. Të menduarit për vlerat rregullisht kontribuon në një kulturë mbështetjeje. Një fjalor i bazuar në vlera bëhet pjesë e jetës për t'u përgatitur për arritje pozitive. Sapo antivlerat të përcaktohen dhe keqtrajtohen, ato ka më pak të ngjarë të shërbejnë si motivime të qarta brenda komunitetit (kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e hakmarrjes dhe dominimit).


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.