Taksonomia e Bloom në Arsim

çfarë është taksonomia e lulëzimit dhe nga çfarë përbëhet ajo

Ndoshta keni dëgjuar ndonjëherë Taksonomia e Bloom-it por në të vërtetë nuk e dini për çfarë bëhet fjalë ose si mund të përdoret. Në fakt është më e thjeshtë sesa tingëllon, por duhet t'i kushtoni vëmendje të gjithë faktorëve ndikues në mënyrë që të përfitoni sa më shumë prej tij. Në arsim, gjithçka që do të thotë të përfitosh nga të mësuarit është e mirëseardhur.

Edukimi është një proces në të cilin një student trajnohet ose mëson për një temë të veçantë. Objektivi është që këta njerëz të zhvillojnë dhe të kenë kapacitete më të mira njohëse, afektive, morale dhe gjithashtu shoqërore. Edukimi është thelbësor në shoqërinë tonë për të transmetuar njohuri nga njëra te tjetra dhe që ne të jemi në gjendje të përshtatemi dhe evoluojmë në mjedisin në të cilin gjendemi. Në këtë mënyrë njerëzit do të jenë në gjendje të mësojnë njohuri dhe aftësi që e çojnë shoqërinë përpara dhe jo të ngecin.

Aktualisht arsimi është një e drejtë universale, por jo gjithmonë ishte e tillë. Cilat janë objektivat e të mësuarit zyrtar? Një model për vlerësimin e të mësuarit të njerëzve është Taksonomia e Bloom dhe është e rëndësishme ta kuptoni atë për të ecur përpara.

Cfare eshte

Taksonomia e Bloom është një klasifikim me objektiva të ndryshëm që duhet të arrihen përmes arsimit zyrtar. Ajo u krijua nga Benjamin Bloom në 1956 për të promovuar mënyra më të larta të të menduarit në arsim, të tilla si analizimi dhe vlerësimi i koncepteve, proceseve, procedurave dhe parimeve, në vend se thjesht të kujtohet fakte (të mësuarit me gojë).

Kuadri i zhvilluar nga Bloom dhe bashkëpunëtorët e tij përbëhej nga gjashtë kategori kryesore: Njohuri, Kuptim, Zbatim, Analizë, Sintezë dhe Vlerësim. Kategoritë pas Njohurive u prezantuan si 'aftësi dhe aftësi', me kuptimin që njohuritë ishin parakushti i domosdoshëm për t'i vënë në praktikë këto aftësi dhe aftësi.

Ndërsa secila kategori përmbante nënkategori, të gjitha në vazhdimësi, nga e thjeshta te ato komplekse dhe konkrete te abstrakte, taksonomia mbahet mend gjerësisht sipas gjashtë kategorive kryesore.

Taksonomia e Bloom dhe Truri Njerëzor

Taksonomia origjinale e Bloom nga 1956

Këtu janë shpjegimet e shkurtra nga autorët e këtyre kategorive kryesore:

 1. Njohuri. Ai përfshin rikuperimin e aspekteve specifike dhe universale, rikuperimin e metodave dhe proceseve ose rikuperimin e një modeli, strukture ose konfigurimi.
 2. Kuptimi.  I referohet një lloji të kuptuarit ose të kuptuarit të tillë që individi e di se çfarë po komunikohet. Ju mund të përdorni materialin ose idenë që po komunikohet pa e lidhur domosdoshmërisht atë me materialin tjetër ose duke parë implikimet e tij më të plota.
 3. Aplikacion. I referohet përdorimit të abstraksioneve në situata të veçanta dhe konkrete.
 4. Analiza. Përfaqëson ndarjen e një komunikimi në elementet ose pjesët përbërëse të tij, në mënyrë që hierarkia relative e ideve të jetë e qartë dhe marrëdhëniet midis ideve të shprehura të bëhen të qarta.
 5. Sinteza. Ai përfshin bashkimin e elementeve dhe pjesëve për të formuar një tërësi.
 6.  Gjeneroni gjykime në lidhje me vlerën e materialeve dhe metodave për qëllime specifike

Taksonomia e azhurnuar e Bloom (2001)

Një grup psikologësh njohës, teoricientë të kurrikulës dhe studiuesve të udhëzimeve dhe specialistëve të testimit dhe vlerësimit botuan një përmbledhje të taksonomisë së Bloom në 2001 nën titullin Taksonomia për Mësimdhënien, Mësimin dhe Vlerësimin. Ky titull e devijon vëmendjen nga nocioni disi statik i "qëllimeve arsimore" (në titullin origjinal të Bloom) dhe tregon për një konceptim më dinamik të klasifikimit. Prandaj, specialistët e arsimit sot mbështeten në këtë taksonomi të azhurnuar të Bloom të jetë në gjendje ta përdorë atë në mësimdhënien dhe mësimin e çdo fushe arsimore.

Rëndësia e organizimit të mësimit

Autorët e taksonomisë së rishikuar nënvizojnë këtë dinamizëm, duke përdorur folje dhe gerunda për të etiketuar kategoritë dhe nënkategoritë e tyre (në vend të emrave nga taksonomia origjinale). Këto "fjalë veprimi" përshkruajnë proceset njohëse me të cilat mendimtarët takohen dhe punojnë me njohuri:

 1. Mos harroni (njohja, kujtimi)
 2. kuptoj (interpretimi, ilustrimi, klasifikimi, përmbledhja, krahasimi, shpjegimi)
 3. aplicar (ekzekutimi, zbatimi)
 4. analizuar (diferencimi, organizimi, atribuimi)
 5. Vlerësoni (kontrolluar, kritikuar)
 6. Krijo (gjenerimi, planifikimi, prodhimi)

Në taksonominë e rishikuar, njohuritë janë në bazën e këtyre gjashtë proceseve njohëse, por autorët e tyre krijuan një taksonomi të veçantë të llojeve të njohurive të përdorura në njohje:

 1. Njohuri faktike (njohuri mbi terminologjinë dhe detaje specifike ose elemente)
 2. Njohuri konceptuale (njohuri për klasifikimet, kategoritë, parimet, përgjithësimet, teoritë, modelet ose strukturat)
 3. Njohuri procedurale (Njohja e aftësive, algoritmeve, teknikave dhe metodave, kriteret për përdorimin e procedurave të duhura)
 4. Njohuri metakognitive (njohuri strategjike, detyra njohëse dhe njohje e vetvetes)

Pse të përdoret taksonomia e lulëzimit

Autorët e taksonomisë së lulëzimit e shohin efektivitetin absolut në të pasi e shoqërojnë atë si një përgjigje didaktike ndaj të mësuarit të çdo personi. Ata mendojnë se taksonomia e lulëzimit duhet të përdoret sepse:

 • Përcaktohen objektivat ose qëllimet e të nxënit, të cilat janë të rëndësishme për të qenë në gjendje të kemi një shkëmbim të mirë pedagogjik. Mësuesit dhe studentët e kuptojnë që në momentin e parë llojin e shkëmbimit arsimor që do të kenë.
 • Objektivat janë të organizuara mirë dhe është një ndihmë për të sqaruar ato që janë më të rëndësishme për studentët.
 • Kanë qëllimet tuaja të organizuara ndihmon mësuesit dhe profesorët të planifikojnë udhëzime të përshtatshme, të hartojnë detyra dhe strategji të vlefshme të vlerësimit, dhe të sigurojnë që udhëzimet dhe vlerësimet të jenë në përputhje me objektivat e deklaruara.

teoritë dhe modelet e të mësuarit njerëzor

Taksonomia e Bloom përcakton qartë objektivat që duhet të arrihen në drejtim të një lloji specifik të të mësuarit, kështu që mund të lehtësojë punën e mësuesve, dhe studentët do të dinë se çfarë të presin në çdo kohë. Studenti gjithashtu duhet të jetë protagonist i të mësuarit të tyre dhe madje edhe nëse përcaktohen objektivat, studenti duhet të jetë pjesëmarrës në çdo kohë në atë që ndodh në këtë proces mësimdhënie-mësimnxënie.

Aktualisht dhe duke marrë parasysh që shoqëria po përparon me hapa të mëdhenj dhe se mediat e reja janë përfshirë në mësimdhënie, si dhe në përdorimin e teknologjive të reja, është e nevojshme të rinovohet vetvetiu. Për këtë arsye, po përfshihen aspekte në lidhje me përdorimin e teknologjive të reja të informacionit dhe komunikimit, kur modele të reja që i ngjajnë njëri-tjetrit sepse kanë të njëjtin qëllim.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.