28 Autorët më përfaqësues të romantizmit

Autorë të romantizmit

"Romantizmi" konsiderohet të jetë lëvizja kulturore që u zhvillua në fund të shekullit të XNUMX-të në Mbretërinë e Bashkuar dhe Gjermaninë, e cila kishte për qëllim të luftonte kundër neoklasicizmit dhe racionalizmit që ishin imponuar në shprehjen artistike, jepni përparësi ndjenjave mbi pjesën tjetër.

Kjo lëvizje jo vetëm që pati jehonë të madhe në të gjitha vendet evropiane, por arriti edhe në kontinentin amerikan ku u prit me krahëhapur dhe u miratua nga shumë artistë të letërsisë, pikturës dhe muzikës së kohës. Prandaj, ekziston një numër i madh dhe larmi i autorëve të romantizmit.

Lëvizja letrare Romantizmi

Lëvizja letrare e romantizmit

Mund të thuhet se i ashtuquajturi Romantizëm është a lëvizje kulturore. Ajo u shfaq për herë të parë në fund të shekullit të XNUMX-të, në mënyrë që të prishej me ato që përmendi Neoklasicizmi dhe të zgjedhë një mbrojtje ndaj ndjenjave dhe fantazisë.

Në shekullin e shtatëmbëdhjetë u shfaq për herë të parë në Angli, megjithëse përkthehej si diçka joreale. Nga ana tjetër, në Gjermani u përkthye si mesjetare. Secili vend i dha asaj një kuptim të caktuar, por është e vërtetë që pavarësisht nga ndryshimet në fillim, ishte lëvizja e parë kulturore që pushtoi të gjithë Evropën. Ajo e ka origjinën në Francë, si dhe Spanjë, Gjermani ose Mbretërinë e Bashkuar për prisni idetë e vendosura dhe kërkoni lirinë.

Thuhet se më vonë, Romantizmi mund të përkufizohet si ajo mënyrë e të ndjerit në një mënyrë shumë më intensive, drejt vetes ose drejt natyrës. Zhvillimi i tij në Spanjë ishte pak më vonë, si dhe i shkurtër, por intensiv. Apogjeni i tij i madh ishte midis viteve 1800 dhe 1850.

Karakteristikat e Romantizmit:

 • Ata mbruan liberalizmin, si dhe punën e papërfunduar ose të papërsosur.
 • Kishte më shumë vlerë për atë ide që ishte e ndryshme sesa për të përbashkëtën.
 • Krijimtaria mbretëronte para imitimit.
 • Thekson personalitetin dhe subjektivizmin.
 • Në veprat do të perceptohet ndjenja ndaj misterioze ose melankolike.
 • Mendja e romantikut do t'i shmanget shoqërisë në të cilën ai ka jetuar.

Cilët janë autorët e romantizmit?

Gustavo Adolfo Becquer

Gustavo Adolfo Becquer

Poet dhe tregimtar i lindur në Spanjë më 17 shkurt 1836 dhe i cili vdiq nga tuberkulozi më 22 dhjetor 1870. Babai i tij ishte një piktor (José Domínguez Insausti) dhe nëna e tij Joaquina Bastida Vargas.

Gustavo ishte i njohur në jetë, por deri në vdekjen e tij veprat e tij u bënë të famshme. Ndër më të spikaturit janë ato që gjenden në "Rima dhe Legjenda”, Meqenëse ato janë objekt studimi i letërsisë spanjolle.

Megjithëse ai ishte një shkrimtar me sukses të sigurt në jetë, pa dyshim, të gjitha njohjet e tij të mëdha u ngritën pas vdekjes së tij. Vepra më e njohur është 'Rhymes and Legends'. Isshtë një grup tregimesh që janë bashkuar për t'i dhënë jetë një prej librave të mëdhenj të letërsisë sonë. Që në moshë shumë të re, ai vendosi të vizatonte si vëllai i tij. Ai ishte jetim shumë i ri dhe shkoi të jetonte me një teze. Megjithëse ky fakt do të shënonte personalitetin e tij që gjithmonë kishte prirje për pesimizëm. Legjendat, teatri dhe artikuj të tjerë do të mbeten gjithmonë në kujtesën e veprës së tij të madhe.

vepër letrare gustavo adolfo becquer
Artikulli i lidhur:
30 fraza nga Gustavo Adolfo Bécquer që do t'ju bëjnë të ndiheni të veçantë

Hoze de Espronceda

Hoze de Espronceda

Poeti spanjoll konsiderohet si më përfaqësuesi i epokës romantike në Spanjë. Ai lindi në 25 Mars 1808 dhe vdiq në moshën 34 vjeç në 1842 nga difteria. Mësuesi i tij ishte poeti i njohur Alberto Lista.

Ndër veprat e tij gjejmë romanin e paplotë "El Palayo" dhe një roman tjetër të quajtur "Sancho Saldaña". Megjithatë, poezitë e tij kishin më shumë ndikim pasi nxori një vëllim në 1840 në të cilin trajtoheshin temat tipike të romantizmit; më të spikatur janë "Studenti nga Salamanca" dhe "El Diablo Mundo", si dhe "Canto a Teresa" dhe "Canción del pirata".

Mariano Jose de Larra

Mariano Jose de Larra

Ai është gjithashtu një nga autorët më të shquar spanjollë të romantizmit, së bashku me Bécquer dhe Espronceda. Ai lindi në 1809 dhe vdiq në 1837, i cili ishte një shkrimtar, politikan dhe gazetar. Punimet e Mariano José de Larra ishin:

 • Macias.
 • Donell i Don Enrique i trishtuar.
 • Kontin Fernán González dhe përjashtimin e Castilla.

Ai shkroi më shumë se 200 artikuj, duke promovuar kështu zhanrin ese. Duhet përmendur se ndonjëherë ai gjithashtu botonte me pseudonime të caktuara si: Figaro, Duende ose Bachelor. Spanja do të ishte boshti qendror i veprës së tij, në një mënyrë satirike. Së bashku me Espronceda ose Bécquer, ai është një tjetër nga figurat më të rëndësishme të Romantizmit.

Lord bryron

Lord bryron
Një nga autorët më përfaqësues të modernizmit në të gjithë botën dhe në kulturën angleze, pasi ai është një poet anglez, i cili përveç praktikimit të poezisë, gjithashtu konsiderohej i famshëm në kohën e tij për shkak të atraktivitetit dhe personalitetit të tij. Ai lindi në 1788 në Londër dhe vdiq në Greqi në 1824.

Ai ishte autor i një numri të madh të veprave, të tilla si Ora boshe, Nusja e Abydos, Giaour, Lara, Meloditë Hebraike, Rrethimi i Korintit, Kain, Epoka e Bronzit, Don Juan, Ndër të tjera.

Victor Hugo

Victor Hugo

Victor Hugo është një nga poetët, romancierët dhe dramaturgët më të njohur të kohësVictor, me origjinë franceze, lindi në 1802 në Paris dhe vdiq në 1885 në të njëjtin qytet. Përveç kësaj, ai ishte gjithashtu një politikan dhe një personazh me ndikim në atë kohë.

Punimet e tij janë shumë të ndryshme për shkak të të gjitha fushave ku artisti u zhvillua, të tilla si:

Si romancier ai botoi nëntë vepra (si p.sh. Bug-Jargal, Nëntëdhjetë e Tre, Zoja e Parisit, Punëtorët e Detit dhe Njeriu që Qesh); ndërsa si poet ai botoi më shumë se 15 vepra, të tilla si "Varri dhe trëndafili" dhe "Kush do nuk jeton".

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe
Johann ishte një dramaturg, novelist, poet dhe shkencëtar i lindur në Gjermani në 1749, i cili vdiq nga një atak në zemër në moshën 82 vjeç në 1832. Ky është gjithashtu një nga më të përfaqësues i lëvizjes së romantizmit dhe të Gjermanisë, meqenëse organizmi që është i ngarkuar me transmetimin e kulturës së këtij vendi nëpër botë, merr mbiemrin Goethe si emër.

Nga ana tjetër, veprat e tij shërbyen si frymëzim për shumë artistë të tjerë. Midis tyre, një nga më të spikaturit është "Wilhelm Meister", megjithëse është gjithashtu e mundur të gjesh shumë të tjerë si "Faust" dhe "Poezia dhe e Vërteta"; ndërsa ishte gjithashtu autor i "Teorisë së Ngjyrave".

George Isaacs

George Isaacs

Novelisti dhe poeti nga Kolumbia, i cili lindi në 1837 dhe vdiq nga malaria në 1895. Ai është një nga autorë të romantizmit të Amerikës Latine, e cila botoi dy vepra që e bënë atë popullor. I pari është libri me poezi i botuar në 1864; ndërsa i dyti është romani Mary, të cilën ai e botoi në 1867 dhe që ka përkthime në më shumë se tridhjetë gjuhë.

Esteban Echeverria

Esteban Echeverri
Gjithashtu një nga autorët e Amerikës Latine të lëvizjes. Esteban Echeverría ishte një Poet dhe shkrimtar argjentinas i lindur në 1805, i cili vdiq nga Leukemia në 1851. Kjo ishte pjesë e të njohur "Brezit të 37".

Punimet e tij kryesore janë "Thertorja"(Historia e parë argjentinase ku përdoret realizmi),"Dogma Socialiste"(Ai shërbeu për krijimin e kushtetutës së vitit 1853) dhe"Robri".

Mari strehë

Mari strehë

E njohur në zona të ndryshme për shkak të kontributeve të saj si filozof, dramaturg, tregimtar dhe eseist britanik. Ai lindi në Londër në 1791 dhe vdiq në 1851 nga një tumor në tru.

Ndër veprat e tij më të mira është e mundur të gjesh Poetikë nga Percy Bysshe Shelley, Falkner, Lodore, Njeriu i fundit, Poezi pas vdekjes nga Percy Bysshe Shelley, Mathilda, ndër të tjera.

Jose Mermer

osé Mermer
Përsëri midis amerikanëve latinë gjejmë një autor përfaqësues të tillë si José Mármol, një argjentinas i cili lindi në 1817 dhe vdiq në 1871, i cili ishte një politikan, tregimtar, gazetar dhe poet i kohës dhe i përkiste lëvizjes.

L veprat e romantizmit Më të spikatur të José janë: si poet, libri "Cantos del peregrino" dhe "Poesías" ose "Harmonías"; ndërsa në teatër u dallua për "El cruzado" dhe "El poeta".

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas

I njohur gjithashtu si Alexander Dumas, ai është një dramaturg dhe romancier me origjinë franceze, i cili lindi në 1802 dhe vdiq në 1870 për shkak të një goditje në tru. Punimet e tij janë mjaft të larmishme pasi ai interpretoi në zhanre të ndryshme si p.sh. romane të shkurtër, për fëmijë, horror, historik, ndër të tjera.

Ne mund të zgjedhim midis të gjithë "Një shpirt i palindur", "Një udhëtim në Hënë", "Mbreti i Bowling", "Tre musketeistët", "Kont i Montecristo", "Kont i Hermann" dhe "Cristina ”

Xhakomo Leopardi

Xhakomo Leopardi
Ai është një nga autorët kryesorë të romantizmit në Itali, i lindur në atë territor në 1798 dhe vdiq nga kolera në 1837 në moshën 38 vjeç. Giacomo punoi si filozof, studiues, poet dhe filolog.

Vepra e tij më e rëndësishme në poezi ishte libri "Canzoni" botuar në 1824; megjithëse bie në sy edhe përmbledhja e dytë e poezisë së tij të quajtur "Versi", e cila u botua në 1826.

Samuel Taylor Coleridge

Samuel Taylor Coleridge

Ashtu si Lord Bryan dhe William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) është një nga artistët letrarë më përfaqësues në Angli në epokën e Romantizmit dhe sot; i cili ishte një kritik, poet, filozof dhe mik i madh i Wordsworth.

Në poezi u dallua me "Ballands Lyrical", në të cilën gjen "Bilbili"Dhe" Rima e marinarit të vjetër ". Gjithashtu Christabel dhe "Poezi bisede"; ndërsa ai spikati gjithashtu në zhanre të tjera si teatër, prozë dhe një vepër të quajtur "Biographia literaria" ku demonstroi aftësitë e tij në degë të ndryshme.

Francois-Rene de Chateaubriand

Francois-Rene de Chateaubriand
Një diplomat, shkrimtar dhe politikan me origjinë franceze, i cili lindi në 1768 dhe vdiq në 1848, i cili ishte Viscount of Chateaubriand. Sipas ekspertëve, ai është një nga themeluesit e lëvizjes në Francë, e cila e vendos atë midis autorëve kryesorë të romantizmit.

Ndër veprat e tij gjejmë Atalá, René, Les Martyrs, Essai sur les révolutions, Mémoires d'outr-tombe dhe Vie de Rancé.

Walter scott

Walter scott

Një shkrimtar dhe poet Skocez i cili u shqua për kontributin e tij në romantizmi britanik, i cili gjithashtu arriti të reklamonte veprat e tij në shumë pjesë të botës dhe në këtë mënyrë të fitonte njohje ndërkombëtare; diçka jo shumë e zakonshme për kohën.

Edhe pse ishte shumë popullor në kohën e tij, sot nuk është një nga më të njohurit, por gjithsesi ka klasikë që është e pamundur të harrohen. Midis tyre gjejmë Zemra e Midlothian ó Ivanhoe, për shembull.

William Wordsworth

William Wordsworth
Përveç se ishte një nga autorët më të njohur të lëvizjes, kontributi i tij kryesor ishte në zhanrin e poezisë; arsye pse konsiderohet si një nga më të rëndësishmet dhe përfaqësuese poetë të romantizmit anglez. William Wordsworth lindi në 1770 dhe ndërroi jetë në 1850 në moshën 80 vjeç.

Punimet e tij dallohen për disa karakteristika, siç janë konteksti, personazhet, temat, gjuha, ndër të tjera; gjë që mund të shihet në veprat e tij më të njohura si p.sh. Korrësi i vetmuar, Preludi, unë endesha vetëm si një re, tabelat u kthyen dhe shumë më tepër.

William Blake

William Blake

Bëhej fjalë për një piktor dhe poet anglez i cili lindi në Londër në 1757 dhe vdiq në 1827, e cila ishte e panjohur në kohën e tij, por që me kalimin e viteve fitoi njohje më të madhe; duke u konsideruar sot ndër artistët më të mirë britanikë.

Më parë ilustroheshin veprat e tij poetike, të cilat nuk i dhanë njohjen e merituar; deri më sot ne mund t'i bashkojmë të dy artet për t'i kuptuar dhe vlerësuar veprat e tij me sy të ndryshëm. Midis librave të tij të ndriçuar marrim Të gjitha fetë janë një, ndër të pandriçuarit është "Skica poetike"Dhe së fundmi, në ato të ilustruara gjejmë"Mendimet e natës", E cila është shkruar nga Edward Young.

Oskar i eger

Oskar i eger
Një poet, shkrimtar dhe dramaturg Irlandez, i cili lindi në 1854 dhe vdiq në 1900 në moshën 46 vjeç. Ai përdori shtyllat e romantizmit të shkosh për degë të tjera, siç është estetizmi; Dhe përveç kësaj, ai gjithashtu kishte një jetë të dyfishtë për shkak të preferencave të tij seksuale.

Ndër veprat e tij më të shquara gjejmë romanin e famshëm historik "Portreti i Dorian Gray", "Rëndësia e të quajturit Ernesto" dhe "Burri ideal" dhe botimet e tij më të fundit "De Profundis" dhe "Balld of Reading", i cili shkruajti në burg.

John Keats

John Keats

Ai lindi në Londër në 1795 dhe vdiq në Romë në 1821, i cili ishte një poet britanik i cili është ndër autorët më përfaqësues të romantizmit. Pavarësisht se jetoi vetëm 25 vjet, ai kontribuoi shumë vepra të rëndësishme për letërsinë angleze, ku shkroi më të mirët pak para vdekjes nga tuberkulozi.

Ndër veprat e tij gjejmë "Endymion: një romancë poetike", "Hyperion", "Ylli që shkëlqen", "Lamia dhe poezi të tjera", ndër të tjera.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe
Një nga autorët më të njohur dhe të njohur të romantizmit. Edgar Allan poe ishte një shkrimtar, kritik, poet dhe gazetar Amerikan. I famshëm për kontributin e tij në tregime të shkurtra, romane gotike, histori horror dhe tregime detektive.

Punimet e tij janë vërtet të larmishme, ndër të cilat janë Macja e zezë, Pusi, lavjerrësi, Krimet e Rue Morge, Portreti oval, Zemra përrallore, Ndër të tjera.

Emily Brontë

Emily Brontë

Shkrimtarja britanike (1818-1848) njihet për veprën e saj "Wuthering Heights", e cila është pjesë e klasikëve të letërsisë angleze. Ajo përdorte pseudonime me motrat e saj për të fshehur gjininë e tyre, pasi në atë kohë ishte shumë më e vështirë për gratë të njihnin punën e tyre.

Friedrich Schiller

Friedrich Schiller
Një filozof, dramaturg, poet dhe historian i lindur në Gjermani në 1759, i cili vdiq nga Tuberkulozi në 1805 në moshën 45 vjeç. Oneshtë një nga dramaturgët më të njohur në vend dhe lëvizja romantike, si Goethe. Përveç kësaj, poezitë e tij janë ndër më të njohurat në botë.

Veprat e tij përfshijnë drama si "Kabale und Liebe", vepra të vogla si "Dorëheqja" dhe shkrime filozofike si "Anmut und Würde".

Alessandro Manzoni

Alessandro Manzoni

Narrator dhe poet i lindur në Itali në 1785, i cili vdiq në të njëjtin vend në moshën 88 vjeç në 1873 për shkak të meningjitit. Ky është një nga më të njohurit në letërsinë italiane, falë një prej romaneve të tij

historike "Nusja dhe dhëndri".

Jane Austen

Jane Austen

Romancier britanik i lindur në 1775 dhe Steventon, i cili vdiq nga tuberkulozi në 1817. Gjithashtu një nga klasikët e letërsisë angleze dhe autorët referues të Romantizmit.

Ndër romanet e tij më të shquar gjejmë "Krenaria dhe paragjykimi", "Ema" dhe "Ndjesia dhe ndjeshmëria"; ndërsa gjithashtu vepra të tjera si "Lady Susan" ose "Los Watson" arritën famë.

Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau

Një nga kryesore autorë të preromantizmit, i cili lindi në 1712 dhe vdiq në 1778 në moshën 66 vjeç. Ai ishte një pedagog, muzikant, botanist, shkrimtar dhe natyralist zviceran.

Ndër veprat e tij kryesore letrare gjejmë "Kontrata shoqërore", "Ligjërimi mbi origjinën e pabarazisë midis burrave", "Julia ose Eloisa e re" dhe "Emilio, ose Edukimi".

Heinrich Heine

Portreti i Heinrich Heine në Romantizëm

Ai lindi në Paris në 1797 dhe vdiq në 1856. Ai konsiderohej si një nga poetët më të rëndësishëm të kohës. Ndoshta, ndër të tjera, sepse thuhet se ai ishte poeti i fundit i romantizmit. Ai ishte shumë i suksesshëm me të tijin 'Libri i këngëve'.

Gjatë jetës së autorit, ai takoi gjithsej 12 botime. Thuhet se pas tij, ai i lëshoi ​​vendin një lirike me një gjuhë shumë më realiste. Jeta e tij i kushtohej gjithashtu politikës, gazetarisë dhe eseve. Trueshtë e vërtetë që përveç punës së tij, thuhet se ai kishte një jetë mjaft të vetmuar.

Novalis 

Novalis si autor i romantizmit

Një emër tjetër që duhet përmendur është edhe Novalis. Shtë një pseudonim i adoptuar nga autori, Georg Philipp Friedrich von Hardenberg. Ai ishte një nga përfaqësuesit e romantizmit të hershëm. Ai lindi në 1772 dhe vdiq në 1801. Ndër veprat e tij mund të nxjerrim në pah 'Hymns to the night' dhe fragmentet 'Polen and Faith and Love'.

Ai gjithashtu shkroi një përmbledhje poetike tema e së cilës ishte fetare dhe la disa vepra jo të plota dhe dy ese. Temat e tij të preferuara kishin natyrën si protagonist ose studimin e minierave, pasi puna e tij ishte përqendruar në të qenit inspektor i minierave të kripës.

Alfred de Musset

Alfred de Musset

Ai ishte një shkrimtar francez i cili lindi në 1810 dhe vdiq në 1857. Përveçse ishte shkrimtar dhe i përkiste romantizmit, ai nuk e humbi dëshirën e tij për të studiuar mjekësi, si dhe vizatim ose juridik. Thuhet se ai ishte një nga të parët që mori estetikën romantike. Poezitë e tij më të njohura janë 'Rolla dhe Katër Netët'. 'Los caprichos de Mariana' ose 'Las castañas del fuego' janë gjithashtu vepra të tjera të tij.

Këta ishin disa nga autorët më të shquar romantikë të kohës, të cilët kanë kontribuar jashtëzakonisht shumë në zhvillimin e letërsisë me kontributin e veprave të mëdha siç janë ato të përmendura në secilën prej tyre.

Punimet kryesore të romantizmit 

 • prozë: Mariano José de Larra me artikuj në gazetë të tillë si 'Martohet shpejt dhe keq'. 'Les miserables' nga Víctor Hugo dhe tregimet e shkurtra nga Edgar Allan Poe janë shembuj të tjerë për t'u marrë në konsideratë si "Tre musketeerët" ose "Numërimi i Monte Cristo" nga Alecandre Dumas.
 • poezi: José de Espronceda dhe 'Studenti i Salamanca'. Konsiderohet si një nga poezitë më të mira. Isshtë bazuar në temën e Don Juan, ku tregohet historia e Felix dhe Elvira. 'Rimas' i Bécquer-it janë një tjetër nga trashëgimitë e mëdha të Romantizmit.
 • Teatro (drama): Pa dyshim, duhet të përmendim José Zorrilla dhe veprën e tij 'Don Juan Tenorio'. Ai është një nga dramaturgët më të rëndësishëm. Si dhe Larra dhe vepra e tij 'Macías'.

Nëse doni të kontribuoni në përmbajtje në lidhje me një autor ose të përmendni një që ne e kemi harruar, jeni i lirë ta bëni përmes komenteve. Nëse dëshironi, mund të lexoni edhe disa nga poezi te romantizmit më përfaqësues dhe që do ta gjeni në lidhjen që sapo ju lamë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

6 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Oktavio Gomez Rios dijo

  Më pëlqen shpjegimi i secilit prej autorëve të romantizmit, por a mund të tregoni burimet nga keni marrë informacionin?

  Ju faleminderit.

 2.   Luis dijo

  informacioni është i mirë

 3.   yll dijo

  falënderim

 4.   Luis dijo

  Përmendja mungon: Jane Eyre (Ch. Bronté), Përrallat e Grimm, Legjenda e kalorësit pa kokë (Irving), The Last of the Mohicans (F. Cooper).

 5.   Luis dijo

  Mungojnë: Jane Eyre (Ch. Bronté), Përrallat e Grimm, Legjenda e kalorësit pa kokë (Irving), The Last of the Mohicans (F. Cooper).

 6.   Ana Maria Pereira dijo

  Nuk pasqyrohet në një zgjedhje të tillë. Julio Michelet, i lindur në 1798-1874. Përfaqësuesi më i shquar i historiografisë romantike franceze. Autori i: Një Histori e Madhe e Francës që u botua midis 1833 dhe 1873, ku shihet pjesa më e rëndësishme: Revolucioni Francez