Di thellësisht se çfarë do të thotë barazi gjinore

Njihet për barazia gjinore veprimit të dhënies së të drejtave dhe detyrave në mënyrë të barabartë një qenie njerëzore, pavarësisht nëse ai është një burrë apo një grua, Duke kërkuar që të mos ketë ndryshim në përdorimin e mallrave dhe shërbimeve të ofruara nga shteti dhe entitetet private.

Në mënyrë që të kuptohet më mirë termi, është e nevojshme të ndahen dy fjalët që e përbëjnë atë. Koncepti i barazisë bazohet në zbatimin e barazisë, paanësisë dhe drejtësisë për të arritur një ekuilibër në shoqëri, ndërsa gjinia është termi i përdorur për grupimin e dhënë qenieve njerëzore brenda grupeve që ndajnë disa karakteristika biologjike, të cilat përbëhen midis burrave dhe gratë.

Barazia gjinore

Në historinë e njerëzimit, është vërejtur si gjithmonë ka pasur një preferencë shumë të dukshme ndaj burrave mbi gratë, por ndërsa mendimet dhe shoqëria si e tillë kanë evoluar, filluan lëvizje të caktuara shoqërore në kërkim të barazisë. Midis të gjitha qenieve njerëzore pavarësisht nga gjinia , vendosja e burrave dhe grave në mënyrë të barabartë para ligjeve, të drejtave dhe mundësive të punës.

Kjo synon të shtypë plotësisht preferencat që kishin dikur ndaj burrave në sferën e punës dhe shoqërisë, në mënyrë që gratë të gëzojnë të gjitha këto përfitime në mënyrë të barabartë.

Më parë, gratë paguheshin më pak për të bërë të njëjtën punë në të njëjtat kushte si burrat thjesht sepse ishte e një gjinie tjetër, e cila pak nga pak po ndryshonte për shkak të revolucionit shoqëror që mund të vërehej vetëm disa dekada më parë nga gratë.

barazia gjinore

Si është e mundur që barazia gjinore të ruhet?

Të jetë në gjendje të mbajë gjithçka që nënkupton barazia gjinore është e nevojshme që të ekzistojë dy situata thelbësore dhe konkrete në mënyrë që të mund të ekzistojë, të cilat janë, së pari, krijimi i kushteve që lejojnë respektimin e asaj që vendoset brenda kornizës së barazisë, dhe së fundmi, lehtësia dhe barazia e mundësive për të dy gjinitë.

Prandaj ky term nënkupton se ekziston mundësi të barabarta në të gjitha aspektet për burrat dhe gratë, ose në sferën personale, në sferën sociale, ose në vendin e punës.

Sipas asaj që është vendosur në ligjet e shumicës së vendeve që praktikojnë këto aktivitete, mund të vërehet se si kërkohet që të dy gjinitë të kenë drejtësinë e duhur, e cila do të merret parasysh në përputhje me nevojat e secilit individ, dhe megjithëse ato mund të kanë disa variacione, gjithmonë do të kërkohet që ata të favorizojnë njerëzit në mënyrën më të drejtë të mundshme.

Megjithëse, për të arritur një stabilitet më të mirë gjatë gjithë procesit, është dashur të zbatohet diskriminimi pozitiv, i cili kërkon të favorizojë individë të një gjinie të caktuar në disa aspekte.

Diskriminimi pozitiv

Në kulturat e lashta u konsiderua se të gjithë individët me një lloj paaftësie fizike konsideroheshin njerëz të rendit të dytë, në të cilat ishin të përfshira edhe gratë, kështu që Diskriminimi pozitiv filloi të zbatohej për të siguruar që këta individë të arrijnë të njëjtat të drejta në mënyrë të barabartë, duke ofruar mundësi për përfitime sociale dhe punësimi që më parë nuk ishin arritur, siç ishin pozicionet politike ose shoqërore me shumë rëndësi.

Zbatimi i këtyre masave në shumicën e vendeve ka arritur shumë përparime sepse sektorët e njerëzve që konsideroheshin të prekshëm filluan të kishin mundësi më të mëdha dhe madje të njëjta me ato të një individi normal.

Në realitet, diskriminimi pozitiv mund të përkthehet në mundësi të barabarta punësimi në individë që kanë një paaftësi motorike ose mendore në të cilën përfshihen edhe gratë sepse sipas kulturave të krishtera dhe patriarkale këta ishin individët e rendit të dytë, por Me ardhjen e këtij ligji, ata gëzojnë mundësinë për të qenë të barabartë para ligjit për të zgjedhur punën që duan.

Për të arritur ekzistencën e këtij lloji të ligjeve, duhej të kishte një pretendim të madh shoqëror në të cilin u përfshinë miliona njerëz duke kërkuar atë që u takon atyre me të drejtë, e cila është mundësia për të qenë dikush i rëndësishëm në këtë jetë, dhe jo për të thjeshtë fakti i të qenit grua, ose me aftësi të kufizuara të çfarëdo lloji, nuk mund t'i përdorë këto mundësi.

Pas një periudhe të gjatë kërkesash dhe shtetet kanë vendosur të dorëzohen dhe të japin atë që u kërkua kaq dhe madje një numër të madh të ligjet që mbrojnë këta njerëz, të tilla si dhuna gjinore, ndihma financiare, ndër të tjera, të cilat ishin zhvilluar në mënyrë rigoroze për të përmirësuar stilin e jetës së këtyre njerëzve pa pasur nevojë që ata të varen nga një tjetër.

Barazia gjinore në nivelin ndërkombëtar

Barazia gjinore aktualisht ka një rëndësi jetike në shoqëri, dhe është se edhe Organizata e Kombeve të Bashkuara ka dekretuar në të drejtat universale të njeriut që këto duhet të praktikohen nga të gjitha vendet që e përbëjnë atë si bazë të legjislacionit të tyre.

Në shumicën e rajoneve, madje janë krijuar ligje që favorizojnë gratë në shumë aspekte, veprimi i lartpërmendur u ndërmor pas kaq shumë abuzimesh sa vuajtën më parë në vendin e punës, kështu që ata kanë mundësi më të mira në politikë, dhe sa i përket arsimimit që ofrohet atyre.

Dallimi midis barazisë dhe barazisë gjinore

Barazia gjinore i referohet të kuptuarit se gratë dhe burrat janë njësoj qenie njerëzore, megjithëse secili ka nevoja të ndryshme, për këtë arsye, disa aspekte duhet të merren parasysh gjatë kryerjes së aktiviteteve të caktuara të zbatuara në to, ndërsa barazia gjinore thekson sigurimin e të njëjtave mundësi pune për secilin individ në një shoqëri, pavarësisht nga gjinia.

Kur bëhet fjalë për zbatimin e barazisë gjinore, është e nevojshme që e gjithë shoqëria të punojë së bashku, dhe që shteti të jetë i ngarkuar me futjen tek individët e përfshirë se si duhet të jenë qëndrimet e tyre në mënyrë që të mund të zbatohen, megjithëse është gjithashtu e nevojshme që barazia dhe solidariteti të praktikohen në mënyrë që liria, dinjiteti, respekti dhe ndjeshmëria të mund të ekzistojnë.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.