Gjeni llojet e ndryshme të besimeve sipas kontekstit të tyre

Qenia njerëzore, që nga kohërat më të lashta, ka lindur me aftësinë e lindur për të besuar. Nga koha e shpellave, përmes Mesjetës e më tej e deri në ditët tona, ne, si një garë, kemi evoluar shumë; Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për të menduar dhe për të besuar, ne vazhdojmë të jemi e njëjta racë që populloi tokën, duke qenë pak më shumë se një kulturë pagane.

Të gjithë ne, pavarësisht nga besimi që proklamojmë, apo edhe nëse proklamojmë se nuk besojmë në asgjë, edhe atje ne po promovojmë një formë besimi.

Nëse marrim një shembull, një person që beson në feja ka një besim të bazuar në ekzistencën e një perëndie, ose të perëndive të ndryshme, sido që të jetë rasti. Në të njëjtën kohë, një ateist ka besimin se nuk ka zot dhe se kjo kryesisht i detyrohet shkencës. Pavarësisht nëse beson apo jo në një zot, një person beson në diçka.

Tani kur flasim për besim po flasim edhe për pjesët e personalitetit tonë që zgjedhin të mbajnë besim të verbër në diçka në të cilën ne besojmë. Ne kalojmë jo vetëm në degën e fesë, por duke pohuar një gjë që ne besojmë se është e vërtetë dhe në atë mënyrë e shfaqim atë para botës. Pikërisht në këtë bazohen besimet; në ato veprime të besimit që, si qenie njerëzore, ne i shpallim dhe i lëmë të vazhdojnë kursin e tyre.

Çfarë është një besim?

Konceptet që, në gjuhën tonë, ne i atribuojmë besimit, është ai i diçka në të cilën kemi besim të verbër dhe që na duket dhe është një e vërtetë e palëkundurSepse askush që përpiqet nuk do të jetë në gjendje të na bëjë të ndryshojmë mendim për mendimet tona drejt këtij besimi.

Në një koncept tjetër që ne i japim besimit në gjuhën tonë, është mendimi që mund të kemi për një person ose një objekt. Përdoret gjithashtu në të njëjtin kontekst të mëparshëm, sepse në këto mendime që kemi, ata nuk do të jenë në gjendje të na lëvizin dhe të ndryshojnë atë që mendojmë. Këto janë konceptet që në gjuhën tonë i atribuohen besimeve.

Nga i marrim besimet?

Besimet e kanë origjinën që kur jemi fëmijë, pasi që kur kemi filluar të zhvillojmë vetëdijen, ne jemi të aftë të krijojmë dogmat dhe mendimet tona. Duke ndjekur këtë bazë idesh, mund të themi se ne zhvillojmë besime bazuar në gjërat që mësojmë dhe shohim gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës sonë.

Në momentin që fillojmë të mësojmë fillojmë të besojmë, dhe pavarësisht nëse besojmë në gjëra reale dhe të provuara, ose në fantazi dhe pyetje që nuk kanë përgjigje duke folur shkencërisht, ne jemi në gjendje të mendojmë se gjërat janë të tilla, dhe asgjë nuk do të marrë ne nga ideja jonë.

Në rastin e fëmijëve, është shumë e zakonshme që ata të fillojnë jetën e tyre me besime dhe mendime që i çojnë ata në një botë fantazie.

Ka nga ata që mendojnë se kjo është e keqe për fëmijët, pasi realiteti duhet gjithmonë të futet tek ata. Sidoqoftë, ka ekspertë që thonë se lejimi i fëmijëve të besojnë në fantazitë e tyre të fëmijërisë, siç është zana e dhëmbëve ose lepurushi i Pashkëve, është i dobishëm për ta, jo vetëm sepse i lejon ata të ruajnë pastërtinë e fëmijërisë, por sepse, në momentin e zbulimit të së vërtetësEdhe pse mund të jetë e vështirë për disa, ne u tregojmë atyre se jo gjithçka që dikush mendon se është e vërtetë ose e saktë, në të vërtetë është kështu.

Ne u mësojmë atyre që besimet mund të ndryshojnë dhe, për më tepër, se ata duhet ta bëjnë këtë në mënyrë që, si njerëz, të mund të evoluojmë.

 Llojet e besimeve

Kur ata flasin me ne për besimet, ne zakonisht shkojmë drejtpërdrejt në atë që i referohet besimeve fetare. Për disa arsye, ne drejtohemi drejt fesë kur flasim për këtë, dhe nuk është çudi, që atëherë besimi në një fe është një nga më të shumtët, jo vetëm e rëndësishme, por edhe një nga më të rëndësishmet duke u kapur.

Në shumicën e rasteve, njerëzit që kanë besime fetare do të priren të jenë në gjendje të besojnë më mirë, pasi janë të lidhur me dogma besimi në të cilat lejohen të besojnë se edhe gjërat më të pamundura mund të bëhen të mundshme.

Kjo në të vërtetë trajtohet si një qasje e arsyeshme për të diskutuar, pasi njerëzit që kanë besime fetare zakonisht janë më pak të prirur ndaj cinizmit të treguar nga ata që nuk e bëjnë këtë.

Pavarësisht kësaj, besimi është i ndarë në disa nëntipe, dhe gjithçka varet nga momenti në të cilin ndodhet, dhe tema që trajtohet. Këtu do të studiojmë disa nga llojet që përbëjnë besimet:

Besimet normative

Në këtë lloj mund të merremi me besime përshkruese, dhe ato morale, të quajtura edhe normative.

 • Besimet përshkruese: Këto janë ato që fitohen nga një gjurmim i thjeshtë i papërsosur i realitetit. Ata na tregojnë atë që jetojmë në të tashmen, pavarësisht nëse kjo është ajo që duam apo jo.
 • Besimet morale: Ky grup besimesh na tregon se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, dhe përmes këtyre llojeve të besimeve ne mund të formojmë sjelljen tonë.

Besimet sipas vetëdijes

Në shumë mënyra, ne gjejmë besime që kanë një shkallë të tillë rëndësie në psikikën tonë, saqë tashmë mund t'i marrim ato në një mënyrë të pavetëdijshme. Ky dallim është konfuz sepse nuk mund të jemi plotësisht të sigurt se në çfarë mase një ide është e pavetëdijshme apo jo.

 • Besimet e ndërgjegjshme: Kur flasim për këto besime, ne u referohemi atyre që janë pjesë e tyre fjalimi ynë i përditshëm, dhe në mënyrën se si ne i shprehim bindjet tona, qoftë verbalisht ose me shkrim, dhe me të cilën u referohemi mendimeve tona.
 • Besimet e pavetëdijshme: Besimi i pavetëdijshëm është ai që mund të shprehet përmes veprimeve ose mendimeve të pavullnetshme. Për shembull një person që e beson atë gënjeshtra është gjithmonë e gabuar mund të zbuloni se nuk e mendoni me të vërtetë nëse ju jepet një situatë ku nuk ka pasoja të tmerrshme.
 • Besimet fetare: Kur flasim për besimet fetare, ne mund të kthehemi në çdo fazë të historisë, që atëherë feja ka pasur një diferencë të gjerë veprimi në sjelljen njerëzore që nga kohërat e lashta.

Në këtë aspekt, ne duhet të dimë se si të bëjmë dallimin midis besimeve fetare dhe besimeve laike.

 • Besimet fetare: Siç nënkupton vetë emri, këto besime janë të lidhura ngushtë me një fe dhe me të njëjtën vendosmëri të palëkundur një person do të përshtatet dhe do të kapet. tek dogmat dhe urdhërimet e kësaj, pavarësisht nga popullariteti i tij, sepse mbi këtë ai e ka mbështetur besimin e tij.
 • Besimet laike: Ato janë ato që nuk janë të lidhura me ndonjë fe, dhe në këtë rast mund të jenë të gjitha besimet e tjera. Në rastin e ateizmit është subjekt i debatit nëse është një besim fetar ose sekular, pasi që edhe pse ata thonë se nuk besojnë në fe, besimi i tyre kryesor bazohet në to, pasi ata besojnë se nuk janë të vërteta.

Besimet sipas dobisë së tyre

Besimi që kemi mund të ketë gjithashtu ndikim në cilësinë e jetës sonë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të dimë se si të bëjmë dallimin midis besimeve adaptuese dhe atyre jo adaptuese.

 • Besimet adaptive: Ato janë ato që na lejojnë të vazhdojmë me ditën tonë pa u dashur të dëmtojmë askënd ose të dëmtojmë në asnjë mënyrë një person tjetër ose qenie të gjallë.
 • Besimet e papërshtatshme: Në këtë kategori janë ato besime që nuk na lejojnë të bëjmë një jetë pa dëmtuar ose ndjerë paragjykime nga njerëzit e tjerë me gjërat në të cilat ne besojmë. Një lloj besimi keq adaptues mund të jetë besimi se ka raca inferiore, ose besimi mbizotërues i Nacional Socializmit që të dy homoseksualët dhe hebrenjtë duhet të shfarosen.

Besimet kolektive

Historikisht, dihet se një person mund të kapet më shumë te një besim nëse ndiejnë se e ndajnë atë me një ose më shumë njerëz të tjerë në mjedisin tuaj. Kur bëhet fjalë për të besuar, mbase numri i besimtarëve është po aq i rëndësishëm, ose më i rëndësishëm, sesa tema në të cilën ju besoni. Kjo është arsyeja pse kishat shpesh janë mënyra më e mirë për të besuar në një fe, sepse falë tyre një person mund të bashkohet me disa që ndajnë besimet dhe mënyrën e tyre të jetës.

Në sferën politike, ka pasur edhe takime të shumta bazuar në besimin në një çështje të caktuar. Kjo është arsyeja pse shumica e vendeve të botës ata marrin një qeveri dypartiake, në të cilën shumë njerëz krijojnë grupe dhe komitete që mbështesin një degë të caktuar të qeverisë, ndërsa të tjerët bashkohen për të mbështetur një sektor tjetër.

Kur bëhet fjalë për përcaktimin e besimeve te të rinjtë, mënyra më e lehtë për t'i trajtuar ato është në shkollë, pasi këtu fëmijët dhe adoleshentët zhvillojnë sjellje në grup, dhe përmes klasave dhe bisedave bindjet e grupeve mund të vendosen në klasa.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.