Studioni pak më shumë rreth bioelementeve primare

Jeta në planet përcaktohet nga një grup marrëdhëniesh në të cilat ka një rrjedhë të jashtëzakonshme informacioni dhe një shkëmbim të vazhdueshëm të materies dhe energjisë. Lënda është gjithçka që ka masë dhe zë një vend në hapësirë, ajo përbëhet nga atome, të cilat janë njësitë minimale që e përbëjnë atë. Qeniet e gjalla, uji, yjet, gjithçka që na rrethon përbëhet nga atome.

Diversiteti i elementeve kimike jepet nga shumëllojshmëria e llojeve të atomeve. Secili lloj i atomit përbën një element të ndryshëm kimik. Aktualisht dihen 105 elementë kimikë, nga të cilët 84 gjenden natyrshëm dhe pjesa tjetër janë prodhuar artificialisht në laboratorë.

Siç e thamë tashmë, natyra përbëhet nga materia, dhe e gjithë materia e gjallë përbëhet gjithashtu nga materia, e cila nga ana tjetër përbëhet nga atome dhe këto përbëjnë elemente. Elementet që përbëjnë materien e gjallë njihen me emrin Bioelemente, këto nga ana e tyre klasifikohen sipas asaj nëse janë apo jo thelbësore për jetën në: Bioelemente primare dhe bioelemente dytësore

Elementet thelbësore për jetën

Bioelementet primare janë ato elemente thelbësore kimike, të pranishme në materiet e gjalla, në qelizat, indet, organet dhe sistemet që i përbëjnë ato nga më të thjeshtat deri te ato më komplekse. Siç thamë më parë, e gjithë materia, në përgjithësi, qoftë e gjallë apo jo, përbëhet nga atome, dhe gjithçka që përbëhet nga vetëm një lloj atomesh njihet si një element, elementet, të njohur deri më tani, janë 105.

Në kushtetutën e materies së gjallë mund të gjejmë të paktën 70 elementë kimikë të qëndrueshëm, praktikisht të gjithë elementët që ekzistojnë në planet, minus gazrat fisnikë. Rreth nëntëdhjetë e nëntë përqind (99%) e të gjithë lëndës ekzistuese ekzistuese, shumica e të cilave janë qeliza të përbëra nga këto gjashtë elemente: karboni (C), hidrogjeni (H2), oksigjeni (O2), Azoti (N2); Fosfori (P) dhe Squfuri (S) i cili janë më të bollshmet në këtë çështje të gjallë që i gjejmë në sipërfaqen e tokës. Ata quhen bioelementë, sepse ato formojnë një pjesë thelbësore të kushtetutës themelore ose primare të qenieve të gjalla.

Llojet e bioelementeve

Sipas nëse ato janë apo jo pjesë e përbërjes thelbësore të biomolekulave të lëndës së gjallë, Bioelementet mund të klasifikohen në: bioelemente primare dhe bioelemente dytësorë.

Bioelementet primare

Ato janë të gjitha ato bioelemente që janë pjesë e përbërjes thelbësore të lëndës së gjallë, pasi ato janë një pjesë e domosdoshme në formimin e biomolekulave organike: proteina, karbohidrate, lipide dhe acide nukleike. Ato përbëjnë lëndën e gjallë neto dhe janë: Karboni (C), hidrogjeni (H2), oksigjeni (O2), Azoti (N2); Fosfori (P) dhe Squfuri (S).

Karboni (C)

Es  përbërësi themelor thelbësor i të gjitha molekulave organike, shfaqet në të gjitha zinxhirët si skeleti që i jep formë dhe funksionim biomolekulave organike. Të gjitha përbërjet organike përbëhen nga zinxhirë karboni që formojnë lidhje me elementë ose përbërës të tjerë.

Ka katër elektrone në predhën e saj më të jashtme dhe mund të formojë lidhje kovalente me karbonët e tjerë që i lejojnë asaj të formojë zinxhirë të gjatë të atomeve (makromolekula). Këto lidhje mund të jenë të vetme, të dyfishta ose të trefishta. Ato gjithashtu mund të lidhen me radikalet e ndryshme të formuara nga elementet (-H, = O, -OH, -NH2, -Sh, h2po4) ndër të tjera, në mënyrë që të mundësojë formimin e një numri të madh të molekulave të ndryshme, të cilat do të ndërhyjnë në një shumëllojshmëri të reaksioneve kimike, dhe kështu përfitojnë nga larmia e pranishme në mjedis.

Karboni është një përbërës thelbësor për kafshët dhe bimët. Shtë një pjesë thelbësore e molekulës së glukozës, një karbohidrat i rëndësishëm për kryerjen e proceseve të tilla si frymëmarrja; ndërhyn gjithashtu në fotosintezë, në formën e CO2  (dioksid karboni).

Karboni është gjithashtu pjesë e një makromolekule tjetër thelbësore për jetën, asaj të ADN-së, kjo molekulë përmban informacionin gjenetik që i jep secilit individ karakteristikat që nuk i zotëron, dhe që nga ana tjetër përdoret nga trupi për të kopjuar dhe transmetuar atë informacion në pasardhësit e tyre

Hidrogjen

Hidrogjeni, së bashku me oksigjenin, është një pjesë thelbësore e lëndës organike. Në rastin e disa lipideve, ata shfaqin vetëm atome karboni dhe hidrogjeni në përbërjen e tyre. Joni elektron që ka atomi i hidrogjenit në shtresën e tij të fundit, ju lejon të krijoni lehtësisht lidhje me ndonjë nga bioelementet primar.

Lidhja kovalente që formohet midis karbonit dhe hidrogjenit është mjaft e fortë për të qenë e qëndrueshme, por jo aq e fortë sa të parandalojë ndarjen e tij dhe kështu të lejojë sintezën e molekulave të tjera. Molekulat e formuara, vetëm nga hidrogjeni dhe karboni, janë kovalente ndaj polareve (të patretshme në ujë).

Oksigjeni

Oksigjeni është më elektronegativi nga të gjithë Bioelementet primare dhe kur bashkohet me hidrogjenin, ai tërheq elektronin e tij të vetëm, me origjinë polet elektrike, kështu që radikalet -OH, -CHO dhe COOH janë radikale polare. Kur këto radikale zëvendësojnë disa hidrogjene të zinxhirit të karbonit dhe hidrogjeneve si glukoza (C6H12O6) krijojnë molekula si uji që treten në lëngje polare.

Oksigjeni, për shkak të elektronegativitetit të tij, ka aftësinë të tërheqë elektronet nga atomet e tjera. Ky proces përfshin domosdoshmërisht thyerjen e lidhjeve dhe lirimin e sasive të mëdha të energjisë. Përbërjet e karbonit dhe oksigjenit reagojnë me çfarë është e njohur si frymëmarrje aerobike, dhe kjo është një mënyrë e zakonshme për marrjen e energjisë. Një mënyrë tjetër për të marrë energji është fermentimi, kjo është zvogëluar që kur algat dhe bimët, përmes fotosintezës, filluan të prodhojnë oksigjen për atmosferën primitive.

Procesi i oksidimit të përbërjeve biologjike kryhet përmes zbritjes së atomeve të hidrogjenit nga atomet e karbonit. Oksigjeni, duke qenë më elektronegativ, ushtron një forcë më të madhe në elektronin e hidrogjenit sesa në elektronin e karbonit, prandaj arrin ta nisë atë.

Kështu formohet uji, me hidrogjen plus oksigjen dhe lirohet një sasi e madhe e energjisë që përfitojnë nga qeniet e gjalla. Ndërsa atomi i karbonit fillon të ndajë një elektron me hidrogjen, duke ndarë më pak elektrone me oksigjen, ai përjeton një humbje të elektroneve, domethënë oksidohet.

Azotit

Azoti është një element që është rreth 78% pjesë e atmosferës. Alsoshtë gjithashtu një përbërës thelbësor i proteinave të acidit deoksiribonukleik (ADN), përgjegjës për transmetimin e personazheve trashëgues nga prindërit tek fëmijët. ADN-ja është e pranishme në të gjitha qelizat e trupit, prandaj rëndësia e azotit për qeniet e gjalla.

Në përgjithësi, azoti nuk mund të absorbohet drejtpërdrejt, por si pjesë e përbërjeve të tjera si nitratet, nitritet ose përbërjet e amonit që e përmbajnë atë. Para se të përdoret nga qeniet e gjalla, azoti duhet të kalojë nëpër disa faza:

 • Amonifikimi, një proces me të cilin azoti shndërrohet në amoniak.
 • Nitrifikimi që konsiston në transformimin e amoniakut në nitrite dhe nitrate.
 • Procesi i fiksimit përmes të cilit azoti kalon nëpër disa procese për t'u bërë nitrit ose nitrat, të dy substanca që mund të përdoren nga qeniet e gjalla

Azoti gjendet në aminoacidet, domethënë në molekulat që përbëjnë proteinat, duke formuar amino grupe (-NH2) dhe në bazat azotike të acideve nukleike. Azoti është gazi më i bollshëm në atmosferëPërkundër kësaj, shumë pak organizma janë në gjendje ta shfrytëzojnë atë. Pothuajse i gjithë azoti i përfshirë në lëndën e gjallë nga algat dhe bimët absorbohet në formën e jonit nitrat (NH3).

Azoti është shumë i lehtë për të formuar përbërës me të dy hidrogjenin (NH3) si me oksigjenin (NO-), i cili e lejon atë të kalojë nga një formë në tjetrën, duke çliruar kështu energji.

Squfuri Si një përbërës i aminoacideve thelbësore të proteinave, vitaminave dhe hormoneve të rëndësishme, squfuri është thelbësor për të dy njerëzit dhe kafshët.

Squfuri përfaqëson 0.25% të peshës së trupit tonë, kjo do të thotë që një trup mesatar i të rriturve përmban rreth 170g squfur, shumica e tij gjendet në aminoacide. Squfuri është pjesë e acideve biliare, thelbësor për tretjen dhe thithjen e yndyrës. Ndihmon në mirëmbajtjen e lëkurës, flokëve dhe thonjve të shëndetshëm dhe ka një rol themelor në formimin e indeve. Squfuri zakonisht është i pranishëm në perime të tilla si rrepkat, karotat, produktet e qumështit, djathi, prodhimet e detit dhe mishi.

Ndeshja

Sasia e fosforit të pranishëm në atmosferë është e papërfillshme. Rezerva më e madhe e fosforit gjendet në sedimentet detare. Tokat përbëjnë, sipas rendësisë depoja e dytë e fosforit të natyrës. Ne gjithashtu mund ta gjejmë në koren e tokës si një përbërës i mineraleve të ndryshme për shkak të efektit të motit kimik, fosfatet lirohen nga minerali, ai tretet dhe transportohet nga uji.

Një pjesë e fosfatit precipiton, kryesisht në formën e fosfatit të kalciumit, dhe një pjesë tjetër arrin në detet, ku grumbullohen sasi të mëdha të fosforit, duke përbërë të ashtuquajturat kurthe fosfori.

Fosfori në formën e fosfat organik, është jashtëzakonisht e rëndësishme për materien e gjallë pasi:

 • Shtë një nga përbërësit e acideve nukleike (ARN dhe ADN, të cilat përbëjnë materialin gjenetik të organizmave
 • Ajo është gjetur si një përbërës i adenosine triphosphate, i cili është një burim pothuajse universal i energjisë qelizore në materiet e gjalla.
 • Shtë një nga përbërësit e kockave.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.