Funksionet dhe karakteristikat e blloqeve ekonomike

Kur ka traktate midis disa vendeve, ata bien dakord për një marrëveshje tregtare që përfiton nga të gjitha palët e përfshira, për të zhvilluar kapitalin dhe investimet e tyre, duke u përballur me një numër sfidash në të cilat preken strukturat ekonomike të të gjithave.

Blloqet ekonomike kanë avantazhe dhe disavantazhe, pasi që përveç krijimit të mundësive për biznese të reja ndërkombëtare dhe komunikimit të të njëjtit nivel, krijon gjithashtu polemikë midis njerëzve që nuk pajtohen me efektet që mund të krijojë në disa të drejta të njeriut, madje edhe kundër mjedisi

Çfarë do të thotë bllok ekonomik?

Kjo i referohet tërësisë së vendeve që bien dakord të formojnë një grup që kërkon çlirimin ekonomik, e zhvillon atë dhe një lidhje tregtare me të cilën kompanitë mund të kenë më shumë mundësi shitjeje, duke rivlerësuar ekonominë e tyre.

Llojet e blloqeve ekonomike

Blloqet ekonomike janë të ndara në disa lloje, të cilat klasifikohen sipas integrimit tregtar që kanë, dhe gjithashtu nga marrëveshjet e vendosura, të cilat mund të ndikojnë edhe në monedhën e përdorur në disa vende, të tilla si Euro, e cila përdoret në vende të ndryshme. të kontinentit evropian.

Marrëveshjet doganore

Kjo i referohet bashkimit të kontrollit doganor dhe zbatimit të tarifave për vendet ose bllokun ekonomik që nuk i përkasin atyre që i zbatojnë ato, duke forcuar doganat e shteteve që janë brenda marrëveshjes dhe nga ana tjetër të përfitojnë nga tregtia e lirë midis vetë vendeve.

Këto lloje të marrëveshjeve synojnë të pengojnë tregtinë nga vendet e tjera, të cilat mund të jenë të interesuara të marrin pjesë për shkak të ekzistencës së mundshme të një rrjedhshmërie optimale tregtare, ato do të ndikohen nga rregulloret doganore të zbatuara bashkërisht nga ky grup.

Marrëveshjet e plotësimit ekonomik

Këto synojnë të hapin më shumë tregje të prodhimit, ata praktikojnë marrëveshje bilaterale që i lejojnë ata të marrin më shumë mallra dhe më pak kufizime në nivelin e tarifave, gjë që lejon mallra më të mira midis vendeve të përfshira.

Në Amerikën Latine ekziston ALADI, e cila është "shoqata e integrimit të Amerikës Latine e cila përfaqëson një kornizë ligjore për marketing midis vendeve të Amerikës Latine, duke krijuar një ekonomi më të fuqishme në nivelin kontinental.

Komuniteti ekonomik

Bëhet fjalë për bashkimin e shteteve për të krijuar një entitet të vetëm që qeveris të gjitha doganat dhe tarifat e vendeve të atij komuniteti, duke formuar një bllok ekonomik më të bashkuar, sepse ato funksionojnë si një.

Komuniteti Evropian është më i rëndësishmi i këtij lloji, duke mbuluar një territor të madh të këtij kontinenti, dhe madje duke krijuar një monedhë që përdoret në të gjitha rajonet pjesëmarrëse. Ky komunitet ka shkuar më larg nga sfera tregtare dhe ka filluar të vendosë lidhje politike, të cilat ndikojnë në vendimmarrjen e shteteve, ose që i marrin ato së bashku.

Zonat e tregtisë së lirë

Duke qenë një nga kategoritë që jep kontributin më të vogël në përparimin ekonomik, i cili në thelb eliminon pengesa të caktuara midis dy ose më shumë vendeve, megjithëse nuk i eleminon të gjitha, vazhdon të përfitojë nga të dy palët në një situatë vetëm tregtare.

Ajo bazohet në shkëmbimin e produkteve dhe faktorëve të punës midis kombeve pajtuese, por vazhdon të ruajë barrierat e saj doganore në lidhje me palët e treta. Shtë një nga ata që pasqyrojnë më pak lirinë ekonomike në pjesët e saj.

Bashkimi ekonomik

Whenshtë kur vendet nënshkruese bien dakord të bashkohen jo vetëm në sferën ekonomike, por edhe në sferën politike, e cila lejon krijimin e një aleance të besimit të madh midis palëve, e cila siguron mundësi pune për komunitetet e të dy rajoneve, dhe që përbëjnë tregjet në tërësi.

Kur flitet në terma ekonomikë, thuhet se ky lloj blloku ekonomik është më i fuqishmi, pasi ai jo vetëm që kërkon të përmirësojë ekonominë dhe tregtinë midis vendeve pjesëmarrëse, por gjithashtu krijon një union politik-ekonomik.

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, mund të vërehet kjo lloj marrëveshjeje, në të cilën njësitë ekonomike që rregullojnë ligjet e zbatuara për tregtinë punojnë së bashku, dhe monedha e përdorur në të gjithë territorin është Dollari i Shteteve të Bashkuara (USD), duke demonstruar unitetin që është arritur në atë pjesë të kontinentit amerikan, i quajtur edhe kontinenti i ri.

karakteristika të

Një nga karakteristikat kryesore të tyre është globalizimi, i cili nënkupton rritjen e unitetit që ekziston në njerëzim midis vendeve të tij të ndryshme, në të gjitha nivelet, të tilla si kulturore, sociale, politike dhe më të rëndësishmet dhe kryesore të kësaj çështje. Ajo ekonomike.

Sindikatat që blloqet ekonomike arrijnë mund të tejkalojnë nivelet e tregtisë, duke arritur politikën dhe për këtë arsye ligjore, duke marrë një objektiv të mirë të përbashkët në shoqëritë që janë të integruara në këto.

Avantazhet dhe disavantazhet e blloqeve ekonomike

Këto kanë përparësi shumë pozitive për mjedisin ekonomik, politik dhe shoqëror, por meqenëse jo gjithçka mund të jetë perfekte, ajo ka faktorë me të cilët jo të gjithë janë krenarë, dhe që ndikojnë në cilësinë e jetës së disa njerëzve, kafshëve dhe mjedisit.

avantazh

 1. Ajo e çon ekonominë në nivele ndërkombëtare duke krijuar tregje globale që tregtojnë në nivele më të larta se tregjet kombëtare.
 2. Krijohen dhe përdoren mjete të reja, më efikase të komunikimit, siç është interneti, i cili ka revolucionarizuar të gjitha format e komunikimit.
 3. Ai përfshin rritjen e ndërmarrjeve dhe bashkimet e tyre, për shkak të numrit të madh të kërkesave që krijohen midis vendeve.
 4. Krijohen tregje të reja ndërkombëtare dhe, nga ana tjetër, ato që tashmë ekzistojnë kërkojnë të rinovohen në mënyrë që të konkurrojnë në nivelet e larta që kërkon kjo.
 5. Për shkak të komunikimit të madh ndërkombëtar që arrijnë këto, kulturat e vendeve të tjera përhapen më shpejt dhe me efikasitet.
 6. Shkenca evoluon në një mënyrë të pabesueshme, për shkak të faktit se gjithnjë e më shumë eksperimente kryhen midis entiteteve nga vende të ndryshme, duke punuar së bashku.
 7. Disa rregulla ose rregullore janë hequr nga sistemi ekonomik botëror, duke i dhënë atij më shumë liri veprimi.

disavantazhet

 1. Eksporti i substancave ndoshta të rrezikshme në vendet e tjera ku përbërësit e tyre janë plotësisht të panjohur dhe si mund të ndikojnë ato.
 2. Konsumizmi i tepërt, për shkak të një produkti që gjeneron nevojë në popullatë, i cili krijon shumë kërkesa për një produkt specifik.
 3. Mund të gjenerojë pak kushte që ndikojnë në cilësinë e jetës së punëtorëve për shkak të shkallës së lartë të prodhimit që u nevojiten këtyre tregjeve.
 4. Në lidhje me konsumizmin e tepruar, speciet shtazore dhe madje edhe bimore mund të zhduken.
 5. Njerëzit që nuk pajtohen me këto kushte, do të zgjidhnin refuzimin duke protestuar dhe në raste ekstremiste duke praktikuar terrorizëm.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   esetssefcgdf dijo

  shume mire