Chakras

A keni menduar ndonjëherë nga se është bërë universi? Isshtë bërë nga energjia dhe trupi juaj, i cili është pjesë e universit, nuk bën përjashtim. Kulturat e lashta e dinin se të gjitha qeniet e gjalla në planet kishin një forcë jetësore. Ata i quajtën ato qendra të energjisë dhe këto lëvizin brenda nesh dhe janë 7 chakrat. Por cilat janë saktësisht ato?

Cilat janë chakrat

'Chakra' është një fjalë e lashtë që vjen nga Sanskritishtja e cila përkthehet fjalë për fjalë në 'timon'. Kjo sepse forca jetësore ose prana, lëviz brenda nesh në formën e një rrote sepse 'rrotullohet'. Kjo energji rrotulluese ka 7 qendra në trup dhe fillon në bazën e shpinës dhe lëviz në majë të kokës.

Nëse jeni një person i shëndetshëm dhe i ekuilibruar, 7 chakrat mund t'ju ofrojnë sasinë e energjisë që ju nevojitet për secilën pjesë të trupit, mendjes dhe shpirtit tuaj. Nga ana tjetër, nëse ndonjë nga chakrat tuaja është shumë i hapur dhe rrotullohet shumë shpejt ose nëse ato janë shumë të mbyllura dhe lëvizin ngadalë, atëherë shëndeti juaj do të vuajë.

Kuptimi i 7 chakrave që përbëjnë trupat tanë do t'ju ndihmojë të jeni në një linjë me ciklet natyrore të energjisë në trupin tuaj. Ju mund ta përdorni këtë informacion për të qenë në gjendje të dini nëse keni çekuilibër fizik, emocional apo shpirtëror në varësi të chakras që peshojnë secilën pjesë. Idealisht, ju duhet të ekuilibroni chakrat tuaja në mënyrë që të jetoni një jetë të shëndetshme dhe të ekuilibruar si fizikisht ashtu edhe emocionalisht.

7 ngjyrat e çakrave

Çakrat ose 'rrotat' e rrotullimit të energjisë korrespondojnë me qendrat masive nervore në trup. Secila nga 7 chakrat kryesore përfaqëson zonat dhe organet kryesore të trupit, si dhe gjendjen psikologjike, emocionale dhe shpirtërore të qenies. Meqenëse ata janë gjithmonë në lëvizje, është thelbësore që 7 chakrat kryesore të qëndrojnë të hapura, të rreshtuara dhe të rrjedhin me njëra-tjetrën. Nëse ka një bllokim, energjia nuk mund të rrjedhë.

Mbajtja e një çakre të hapur është sfiduese, por jo edhe aq e vështirë kur je i vetëdijshëm për të. Mendja, trupi, shpirti dhe shpirti janë të lidhur, duke qenë i vetëdijshëm për një çekuilibër në ndonjë prej këtyre zonave mund të ndihmojë për të rifituar ekuilibrin.

Një shembull për të kuptuar funksionimin e chakras

Një grua e ve së fundmi fillon të zhvillojë bronkit akut, dhimbja mbetet në gjoksin e saj dhe ajo ka dhimbje në këtë zonë sa herë që kollitet. Çakra e zemrës ndikohet nga komentet në këtë rast. Nëse gruaja e ve e kupton lidhjen midis humbjes së burrit të saj dhe bronkitit, Ju do të jeni në gjendje të shëroheni më shpejt dhe do të jeni në gjendje të kapërceni pikëllimin më me sukses duke trajtuar edhe sëmundjen fizike.

simbolet e chakras

7 chakrat

Tri çakrat e para: çakrat e materies

Tre çakrat e para, të cilat fillojnë në bazën e shtyllës kurrizore, janë çakra të materies. Ata kanë natyrë më fizike dhe janë si më poshtë:

Çakra e parë

Muladhara është chakra e stabilitetit, sigurisë dhe nevojave tona themelore. Mbulon tre rruazat e para, fshikëzën dhe zorrën e trashë. Kur kjo chakra është e hapur, ne ndihemi të sigurt, të guximshëm dhe të ekuilibruar. Roli i kësaj chakra është të lidhë të gjithë energjinë tuaj me Tokën, e cila quhet tokëzim.

 • Ngjyrat: e kuqe dhe e zezë.
 • Gurët: Agat, diaspër i kuq, granatë, koral, hematit, turmalinë e zezë, obsidian, oniks.
 • Elementi i tokës.
 • Shenjë bricjapi

Çakra e dytë

Chakra Svadhisthana është qendra jonë e krijimtarisë dhe seksualitetit. Ndodhet mbi kockën pubike, poshtë kërthizës dhe është përgjegjëse për shprehjen tonë krijuese.

 • Portokalli
 • Gurët: Agat Carnelian, Gur hëne, Citrine portokalli, Kalcit portokalli.
 • Elementi: Uji (emocionet).
 • Shenjat: Kanceri dhe Akrepi.

Çakra e tretë

Chakra Manipura do të thotë perlë e shkëlqyer dhe është zona nga kërthiza deri në sternum. Çakra e tretë është burimi ynë personal i energjisë.

 • Ngjyra: e verdhë e artë.
 • Gurët: Kuarc citrin, sy tigri, aventurinë e verdhë, topaz i verdhë, pirit, qelibar.
 • Elementi i zjarrit.
 • Shenjat: Dashi dhe Luani.

Çakra e katërt: lidhja midis materialit dhe shpirtit

E vendosur në qendër të zemrës, chakra e katërt, anahata është në mes të shtatë dhe bashkon chakrat e poshtme të materies dhe chakrat më të larta të shpirtit. Dhoma është gjithashtu shpirtërore por shërben si urë lidhëse midis trupit, mendjes, emocioneve dhe shpirtit tonë. Çakra e zemrës është burimi ynë i dashurisë dhe lidhjes. Kur punojmë përmes çakrave tona fizike, ose tre të parëve, ne mund t'i hapim chakrat shpirtërore më plotësisht.

 • Ngjyrat: Jeshile kur përafrohet me çakrat e poshtme dhe Rozë kur vendoset ose vibrohet me ato më të larta.
 • Gurët: Kuarc trëndafili, aventurinë jeshile (ose kuarc jeshil ose gjithashtu aventurinë), turmalinë rozë, kunzite, smerald, lodh, agat jeshil.
 • Elementi: Ajri.
 • Shenjat: Peshorja dhe Demi.

7 chakrat

Çakrat e shpirtit

Chakra e pestë

Çakra Vishuddha është chakra e pestë, është e vendosur në zonën e fytit. Ky është burimi ynë i shprehjes verbale dhe aftësia për të thënë të vërtetën tonë më të lartë. Çakra e pestë përfshin qafën, gjëndrat tiroide dhe gjëndrat paratiroide, nofullën, gojën dhe gjuhën.

 • Ngjyrat: blu ose vjollcë.
 • Gurët: Ametist, bruz, akvamarin, krizokolla, lapis lazuli.
 • Elementi: Eter.
 • Shenjat: Binjakët dhe Virgjëresha.

Chakra e gjashtë

Ajna chakra është e vendosur midis vetullave. Njihet gjithashtu si chakra "syri i tretë". Ajna është qendra jonë e intuitës. Të gjithë kemi një ndjenjë të intuitës, por mund të mos e dëgjojmë ose t'u vëmë veshin paralajmërimeve të tij. Përqendrohuni në hapjen e chakrës së gjashtë dhe kjo do t'ju ndihmojë të grihni këtë aftësi.

 • Ngjyrat: vjollcë dhe vjollcë.
 • Gurët: Sodalite, Ametist, Lapis Lazuli.
 • Elementi: Të gjitha sa më sipër, të pastruara.
 • Shenjat: Shigjetari dhe Peshqit.

Chakra e shtatë

Chakra Sahaswara ose chakra "mijëra petale", ndodhet në kurorën e kokës. Kjo është chakra e ndriçimit dhe lidhja shpirtërore me veten tonë të lartë, me të tjerët, dhe në fund të fundit me hyjnoren. Ndodhet në kurorën e kokës.

 • Ngjyrat: ari, e bardhë, vjollcë dhe transparente
 • Gurët: Kuarc kristal, kuarc transparent, kalcit i artë, ametist, selenit, diamant.
 • Shenja: Ujori.

Ushtrime për të hapur chakras

Për të filluar hapjen e chakras tuaj do të duhet ta vendosni veten në një pozicion për të medituar, kjo quhet mudras. Mudrat kanë fuqinë të dërgojnë më shumë energji në chakras. Për të rritur efektin e energjisë është më mirë të këndoni tinguj. Këta tinguj janë shkronja sanskrite që kur këndohen shkaktojnë rezonancë në trup dhe ju do të ndjeni chakrën për të cilën është caktuar çdo tingull.

Për shqiptimin duhet të merrni parasysh që 'A' shqiptohet 'ah', 'M' shqiptohet si 'mng'. Ju do të duhet të bëni një meditim prej 7 deri në 10 frymëmarrje për çdo chakra që dëshironi të hapni. Këndojeni tingullin disa herë për çdo frymëmarrje (për shembull, tre herë).

Hapni chakrën e parë

Bëni majën e gishtit të madh dhe prekjes së gishtit tregues. Përqendrohuni në pozicionin e kësaj chakra dhe këndoni LAM. Më vonë:

 • Qëndroni drejt dhe të relaksuar. 
 • Vendosni këmbët në gjerësinë e shpatullave. 
 • Pak përkulni gjunjët. 
 • Vendosni legenin tuaj pak përpara. 
 • Mbani trupin tuaj të ekuilibruar në mënyrë që pesha juaj të shpërndahet në mënyrë të barabartë në shputat e këmbëve. 
 • Zhyt peshën tuaj poshtë.
 • Qëndroni në këtë pozicion për disa minuta.

Hapni chakrën e dytë

Vendosni duart në prehër, pëllëmbët lart, njëra mbi tjetrën. Dora e majtë poshtë, pëllëmba juaj prek pjesën e pasme të gishtërinjve të dorës së djathtë. Këshilla e gishtave të mëdhenj prek butësisht. Përqendrohuni te chakra e dytë. Këndoni tingullin VAM.

Hapni chakrën e tretë

Vendosni duart përpara stomakut tuaj, pak më poshtë pleksusit tuaj diellor. Lërini gishtat të takohen në majë, të gjitha duke u larguar nga ju. Kryqëzoni gishtat e mëdhenj. Shtë e rëndësishme të drejtoni gishtat. Përqendrohuni te chakra e katërt. Këndoni tingullin RAM.

Hapni chakrën e katërt

Uluni me këmbët e kryqëzuara. Lërini të prekin majat e gishtit të madh dhe gishtit tregues. Vendosni dorën tuaj të majtë në gjurin tuaj të majtë dhe dorën tuaj të djathtë përpara sternumit të poshtëm (pak mbi pleksusin diellor). Përqendrohuni te chakra e katërt. Këndoni tingullin YAM.

Hapni chakrën e pestë

Kryqëzoni gishtat brenda duarve tuaja, pa bravo. Lërini gishtat e mëdhenj të preken në pjesën e sipërme dhe vendosini pak lart. Përqendrohuni tek chakra e pestë. Këndoni tingullin HAM.

Hapni chakrën e gjashtë

Vendosni duart përpara pjesës së poshtme të gjoksit. Gishtat e mesëm janë të drejtë dhe prekin në pjesën e sipërme, duke treguar përpara. Gishtat e tjerë janë të përkulur dhe prekin dy falangat e sipërme. Gishtat e mëdhenj po drejtojnë drejt jush dhe përqendrohen kah maja.
Përqendrohuni te chakra e gjashtë. Këndoni tingullin OM ose AUM.

Hapni chakrën e shtatë

Vendosni duart para stomakut. Lërini gishtat e unazës të drejtohen lart, duke prekur në majë. Kryqëzoni pjesën tjetër të gishtërinjve, me gishtin e madh të majtë nën të djathtë. Përqendrohuni tek chakra e shtatë. Këndoni tingullin NG. Meditimi nuk është i nevojshëm për këtë chakra.

Nëse dëshironi të dini më shumë ushtrime, mos i humbni këto për të hapur chakrat tuaja, gjeni një vend të qetë për të filluar praktikën.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Rrapi i Guillermina Valdivia dijo

  Shumë interesante, tema dhe kuptimi i energjisë në trupin tonë