Cilat janë përbërësit e emocioneve?

komponentët e emocioneve

Është fakt që emocionet Ato janë pjesë e përditshmërisë së secilit. Ata do të ndikojnë drejtpërdrejt në vendimmarrje dhe kur lidhen me njerëzit e tjerë. Megjithatë, emocionet janë shumë më komplekse sesa ajo që njerëzit mund të kuptojnë dhe dinë. Prandaj është e rëndësishme të njihni përbërësit e këtyre emocioneve, kur bëhet fjalë për t'i kuptuar ato në mënyrë të qartë dhe koncize.

Në artikullin vijues do të flasim për një më të detajuar nga komponentët e emocioneve dhe elementet e brendshme që janë të pranishme në to.

cilat janë emocionet

Para se të filloni të analizoni përbërësit e emocioneve, është e rëndësishme të shpjegoni se çfarë nënkuptohet me emocione. Në këtë mënyrë mund të thuhet se emocioni është një përvojë e ndërgjegjshme, e karakterizuar nga një aktivitet i rëndësishëm mendor që ka kontakt të drejtpërdrejtë me disponimin, temperamentin ose personalitetin e personit.

Emocionet janë mjaft komplekse dhe nuk janë gjë tjetër veçse gjendje të ndryshme ndjenjash që do të shkaktojnë ndryshime fizike dhe psikologjike në sjelljen e njerëzve. Në këtë mënyrë, mund të thuhet se njerëzit ekstrovertë priren t'i shprehin emocionet lirshëm dhe pa presion, ndërsa personat introvertë preferojnë të fshihen dhe të mos shfaqin emocionet e tyre.

Përbërësit e emocioneve

Emocionet janë gjendje subjektive që njerëzit i përjetojnë kur përballen me stimuj ose situata të caktuara. Megjithatë, ka shumë teori që qarkullojnë për atë që lidhet me emocionet ka një sërë komponentësh Ato janë në thelb të pranishme në të gjitha emocionet. Të gjithë këta komponentë do të ndërveprojnë me njëri-tjetrin, duke u bërë një pjesë e rëndësishme në shprehjen e emocioneve të ndryshme.

Pavarësisht kësaj, duhet theksuar se fusha e emocioneve është mjaft komplekse dhe e ndërlikuar, Prandaj, ekzistojnë teori të shumta për të kuptuar në mënyrën më të mirë të mundshme gjithçka që rrethon botën e emocioneve. Më pas do të flasim me ju në mënyrë më të detajuar për secilin nga komponentët e emocioneve.

komponentë emocionet

komponent fiziologjik

Komponenti i parë i emocioneve është fiziologjik. Emocionet janë të lidhura thelbësisht me përgjigjet fiziologjike të trupit. Kur përjetohet një emocion i caktuar, sistemi nervor aktivizohet dhe çliron një sërë hormonesh, duke shkaktuar një sërë ndryshimesh fizike tek personi në fjalë.

Këto ndryshime mund të konsistojnë në një rritje të ritmit të zemrës, një përshpejtim të konsiderueshëm të frymëmarrjes ose lirimin e adrenalinës. Këto reaksione fiziologjike që pëson trupi ndodhin në mënyrë të pavullnetshme dhe ato do të ndryshojnë sipas llojit të emocionit që përjeton personi.

komponenti kognitiv

Komponenti i dytë i emocioneve është ai që i referohet aspektit kognitiv. Mendimet mund të ndikojnë drejtpërdrejt kur përjeton emocione të ndryshme. Mendime të tilla ndikojnë në intensitetin e një emocioni të caktuar dhe në mënyrën se si do të shprehet. Në të njëjtën mënyrë, besimet e ndryshme dhe përvojat e kaluara formojnë kuptimin e emocioneve dhe mënyrën e menaxhimit të tyre.

komponent subjektiv

Secili person do të përjetojë emocione në një mënyrë unike dhe të ndryshme. Kjo është arsyeja pse emocionet kanë një komponent subjektiv mjaft të theksuar. Mënyra se si shprehet një emocion i caktuar do të ndryshojë në varësi të kulturës ose personalitetit që ka personi. Përveç kësaj, intensiteti dhe kohëzgjatja e emocioneve do të ndryshojnë edhe në varësi të personit që i shpreh ato.

komponenti i shprehjes

Shprehja është një tjetër nga komponentët më të rëndësishëm të emocioneve. Gjuha e trupit, të folurit ose shprehjet e fytyrës së dikujt Ato ndihmojnë në komunikimin e emocioneve me të tjerët. Mënyra e të shprehurit të emocioneve ka një ndikim të rëndësishëm në marrëdhëniet me njerëzit e tjerë. Përveç kësaj, shprehja emocionale ka një ndikim të drejtpërdrejtë në përpunimin e emocioneve.

komponent motivues

Komponenti motivues ka një rol të rëndësishëm dhe thelbësor brenda emocioneve. Secili prej emocioneve do të ketë një komponent motivues që na shtyn të veprojmë në një mënyrë ose në një tjetër. Ky komponent motivues është kyç kur merr një sërë vendimesh dhe kur është fjala për përshtatjen në mënyrë adekuate me mjedisin që ka personi në fjalë.

emocionale-menaxhimi

Komponenta sociale

Emocionet kanë gjithashtu një komponent mjaft të rëndësishëm social që duhet analizuar. Bota e emocioneve është e lidhur drejtpërdrejt me marrëdhëniet shoqërore. Emocionet mund të transmetohen nga personi në person, duke krijuar një farë ndjeshmërie dhe një lidhje të fortë tek ata.

Komponenti vlerësues

Ky lloj komponenti i referohet marrëdhënies që ekziston midis emocioneve dhe vlerësimi që bëhet mbi situatat e ndryshme që e rrethojnë personin. Emocionet ndikohen nga perceptimi i vetë personit për një fakt ose ngjarje të caktuar.

komponent kulturor

Komponenti i fundit i emocioneve është kulturor. Nuk ka dyshim se emocionet do të ndikohen nga faktorë të ndryshëm kulturorë. Çdo kulturë është e ndryshme dhe ka normat dhe shprehjet e veta në lidhje me menaxhimin e emocioneve të ndryshme. Komponenti kulturor do të ketë gjithashtu një ndikim të drejtpërdrejtë në interpretimin dhe kur analizon kuptimin e emocioneve.

Me pak fjalë, të qenit në gjendje të njohësh komponentët e ndryshëm të emocioneve është thelbësore kur i menaxhon ato në mënyrën më të mirë të mundshme. Kuptimi i këtyre komponentëve ndihmon për të pasur një pamje mjaft të plotë të të gjitha emocioneve. Përveç kësaj, do të mundësojë zhvillimin e një sërë aftësish për të arritur një menaxhim totalisht të shëndetshëm të tyre. Njohja në thellësi e strukturës së brendshme të emocioneve ju lejon të shijoni një mirëqenie të caktuar në baza ditore dhe të përmirësoheni në një mënyrë optimale për sa i përket marrëdhënieve ndërpersonale.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.