Cilat janë Disiplinat Filozofike? Përkufizimi dhe shembujt e koncepteve bazë

Filozofia është një nga shkencat më të mrekullueshme që qenia njerëzore ka qenë në gjendje të studiojë, përmes saj ne kërkojmë të gjejmë një përgjigje të saktë për pyetjet ekzistenciale të lidhura me zbulimin e qenies. Filozofia e ka zanafillën në Greqi, ku filozofët e parë kanë lindur për t'i dhënë kuptim brezave të ardhshëm kushtuar studimit të fenomeneve që ndodhin në natyrë në një mënyrë racionale.

Disa disiplina që i paraprijnë asaj si objekt studimi i diçkaje në veçanti burojnë prej saj, për shembull, etika, estetika, ontologjia dhe degë të tjera që formësojnë gjithçka në univers, atë tërësi që nuk mund të mos ketë një shpjegim. Ose studim filozofik.

Çfarë është filozofia?

Dashuria për mençurinë i lindur në Greqinë e lashtë, termi lindi në duart e Pitagorës. Filozofët e parë u përpoqën t'i jepnin përgjigje një tërësie nga fakti i thjeshtë i marrjes së njohurive. Ka kush ata kërkonin të bukurën mbi funksionoren si Platoni, ose ata që kërkuan logjikën ose shpjegimin e fenomeneve që ndodhën në natyrë në një mënyrë shpjeguese.

Pak nga pak ishin besimet e ngulitura të Zotave dhe fuqia e tyre për të kontrolluar elementet e natyrës që filluan të formësonin filozofin, i cili nuk ishte më i kënaqur me idenë se është Zeusi ai që bën Qiejt; Tani, kishte diçka përtej, përtej Zotit, nuk është shih dhe zbulimi dhe eksplorimi i qenies ishin dy premisat që bazoheshin në lindjen e filozofisë.

Ndryshe nga feja, filozofia nuk është objekt i besimit në fenomenet natyrore, është një shpjegim analitik dhe racional i asaj që nuk mund të kuptohet; ky është objektivi i tij kryesor, bazuar në faktin se ekziston një univers i pafund që banon te njeriu.

Në linjat e përgjithshme, e vërteta, bukuria, morali, mendja, ekzistenca, gjuha dhe njohuritë; Ata janë objekti në fjalë që do të japin një përfundim të pasëm të asaj që synohet të studiohet.

disiplinat filozofike

Cilat janë Disiplinat Filozofike?

Së pari, një disiplinë filozofike është një përkufizim themelor i një koncepti që synon të studiojë një fenomen të caktuar në veçanti; bazuar në shpjegimin e elementeve të tij dhe në një kriter që lidhet me disiplinën në fjalë. Ekzistojnë 8 disiplina kryesore filozofike dhe ato janë si më poshtë:

Logjika

Nuk është një shkencë zyrtare, por është një disiplinë që zbatohet në studimin e filozofisë. Shtë një nga elementët më të rëndësishëm pasi nxjerr një sjellje ose rezultat përfundimtar falë proceseve njohëse të shpejta; pa lënë pas duhet të analizoni në thellësi atë që dëshironi të studioni.

Etimologjia e fjalës vjen nga "logot" dhe lidhet me idetë, mendimin, arsyen ose parimin. Kjo është arsyeja pse rrjedh se logjika është shkenca që studion idetë.

Logjika përdoret për të kuptuar diçka bazuar në premisa për të arritur në një përfundim. E vlefshme apo jo, logjika gjithnjë në kërkim të arsyes mbi atë ezoterike.

Ontologjia

Kjo disiplinë kërkon të studiojë entitetet ekzistuese ose jo. Fjala "onto" vjen nga gjuha greke dhe do të thotë të jesh, kështu që ontologjia, Shtë studimi i qenies, i qenies. Ajo shkon krah për krah me metafizikën, e cila kërkon të studiojë fenomenet që ndodhin tek njeriu përmes strukturës së tyre natyrore.

etikë

Kjo disiplinë është një nga bazat e filozofisë, është një shkencë që gjithmonë kërkon të dallojë të mirën nga e keqja bazuar në parimet morale dhe angazhimet me qenien e vet dhe shoqërinë.

Kjo ju jep aftësinë për të nxjerrë sjelljet e mira nga ato të këqija sipas sjelljeve të qenies njerëzore.

Vlera të tilla si virtyti, lumturia, bukuria, detyra dhe përmbushja janë shtylla që mbështesin studimin e aftësive njerëzore nga ato që janë, në tërësi. Etika nga ana e saj, kërkon një mënyrë për të justifikuar moralin në një sistem në të cilin ai duhet të gjykohet individualisht.

Vendosja e kufijve midis të mirës dhe të keqes bën pyetje dhe pyetje të reja në lidhje me atë që konsiderohet e mirë dhe çfarë nuk është më e keqe apo jo e keqe. Pra, etika nuk është asgjë më shumë se një gjykim moral.  

estetikë

Në Greqinë e lashtë posaçërisht, estetika kishte një rëndësi të rëndësishme pasi që u kërkua një fund i bukur për atë që mund të konsiderohej funksionale. A) Po, studioni cilësitë që e bëjnë të bukur diçka ose dikë, nga ana e tij studion artin natyrisht që ka si premisë kryesore bukurinë e saj mbi faktorët e tjerë që mund të kenë shkaktuar realizimin e veprës në fjalë.

Si etika ashtu edhe estetika kanë një karakter subjektiv pasi kërkohet një gjykim mjaft i qartë ku mbizotëron studimi i elementeve të ndryshëm që përbëjnë objektin në fjalë.

Kështu, marrja parasysh e "së bukurës" duhet të mbajë qasje të shumëfishta në mënyrë që të arrihet në një përfundim filozofik dhe jo një gjykim të thjeshtë të bukurisë. Gjithmonë duke marrë parasysh që perceptimi i bukurisë që secili ka është i ndryshëm.

disiplinat filozofike g

Epistemologjia

Kjo disiplinë studion njohuritë, është një përmbledhje e fakteve historike, sociologjike dhe psikologjike në gjendje të specifikojë një përgjigje solide bazuar në përvetësimin e njohurive shkencore.

Epistemologjia ose filozofia e konsideruar gjithashtu e shkencës, studion shkallë të ndryshme të njohurive dhe mënyrën se si subjekti është i aftë të krijojë një marrëdhënie me objektin e njohur.

Gnoseologjia

Epistemologjia kërkon të gjejë origjinën e dijes, ajo është e njohur edhe si Teoria e dijes. Studioni nga ana tjetër, proceset e ndryshme njohëse për të cilat kryen mendja gjeni origjinën e mundshme të njohurive të marra.

Ashtu si disiplinat e tjera, gnoseologjia ka premisa kryesore për ta zbatuar në mënyrë korrekte në një analizë shkencore: "të dish se si", "të dish çfarë" dhe "të dish".

Axiologji

Studioni vlerat, kjo disiplinë ka një rëndësi të madhe pasi për filozofët grekë "vlera" është kuptimi që i jepet absolutisht gjithçkaje. Etika është pjesë e vetë vlerave themelore të filozofisë.

Ai synon, nga ana tjetër, të jetë në gjendje të bëjë dallimin midis të qenit i vlefshëm dhe qenies, objektiviteti përfshihet përsëri pasi aftësia për të gjykuar subjektin që studion ose vlerëson objektin, ka preferenca dhe kushte që lidhen me perceptimin e tyre të vlerës.

Një shkallë vlerash mund të lejojë një gjykim më të drejtë vlere, megjithatë, aksiologjia do të jetë gjithmonë e lidhur me gjykimet etike dhe estetike të filozofit.

Antropologji Filozofike

Kjo disiplinë kërkon të studiojë njeriun si një objekt të duhur studimi dhe nga ana tjetër si një subjekt që zotëron njohuri filozofike.

Ai ndryshon nga ontologjia, pasi nuk kërkon të studiojë njeriun dhe thelbi që e karakterizon atë është, më tepër, ai të analizojë kushtin racional të njeriut që e diferencon atë nga shpirtërorja e qenies duke i dhënë mundësi asaj.

Pyetja e parë shtrohet si shtylla bazë e antropologjisë Çfarë është njeriu? Për Kantin, kjo premisë përfshin Ç'mund të di? Çfarë mund të pres Dhe çfarë duhet të bëj? të paraqitura nga etika, epistemologjia dhe feja; në sajë të kësaj është në gjendje të diferencojë dhe përcaktojë saktësisht qëllimi i antropologjisë filozofike.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.