A mendoni se egoizmi është tipik për qenien njerëzore?

E vërteta është se të gjithëve na pëlqen t’i kemi gjërat tona. Ju nuk duhet të jeni një gjeni ose një psikolog për të ditur në lidhje me lidhjen që njerëzit janë të aftë të ndiejnë ndaj të mirave të tyre materiale.

Veryshtë shumë e zakonshme që të ndodhë, veçanërisht nëse kemi punuar shumë për t'i marrë ato ose nëse ndiejmë një lloj lidhjeje personale me atë diçka sepse na u la nga dikush për të cilin kujdesemi ose që ka shumë vlerë sentimentale për të ne Sidoqoftë, nganjëherë emocionohemi shumë ose jemi të lidhur me gjërat materiale, dhe mënyra jonë e të qenit nuk na lejon t'i ndajmë ato me pjesën tjetër. Ky mund të mos jetë rasti vetëm kur flasim për të mira materiale. Egoizmi mund të ndodhë në një numër të mirë të aspekteve të jetës sonë të përditshme.

Kur jemi fëmijë, në përgjithësi sillemi egoist. Kjo nuk është për shkak se fëmijët janë egoistë nga natyra larg tyre, por ata janë më të lidhur me një instinkt parësor për të ruajtur gjërat që ata mendojnë se u përkasin atyre.

Nëse marrim pak kohë, mund t'i ndihmojmë ata të jenë më të dhënë dhe njerëz altruistë, megjithatë, ka raste kur fëmija evoluon për t'u bërë një person egoist në më shumë mënyra sesa një. Në këtë post do të njohim egoizmin dhe anën e saj më të errët. Plus disa mënyra për tu marrë me të dhe për ta trajtuar nëse është e nevojshme.

Së pari, le të përcaktojmë egoizmin

Përkufizimi i këtij termi na tregon se egoizmi është dashuria e tepruar dhe e brendshme që një individ mund të ndiejë vetëm ndaj vetvetes, duke shkaktuar në këtë mënyrë që subjekti të ndiejë një interes jo të shëndetshëm për veten dhe për gjërat që vërtiten rreth tij, duke humbur plotësisht interesin për të tjerët që janë në mjedisin e tij.

Mund të jetë diçka e lehtë, si një mënyrë interesimi që, megjithëse mund të jetë i bezdisshëm për qeniet përreth tij, në të njëjtën kohë mund të tolerohet si pjesë e sjelljes; ose mund të jetë si një lloj sëmundjeje që e bën subjektin totalisht të paaftë të mendojë për diçka tjetër përveç tij. Ky është parathënia e sëmundjes së vërtetë mendore dhe sjelljes sociopatike.

Ky koncept vjen nga fjala ego, e cila në atë që i referohet psikologjisë dhe antropologjisë vjen nga koncepti që një person ka për veten e tij në kohën e njohjes së "Unë". Egoja njihet si ajo që ndërmjetëson midis realitetit dhe botës fizike dhe kupton impulset e subjektit dhe idealet e tij.

Në këtë mënyrë, mund të themi se egoizmi është koncepti krejt i kundërt i altruizmit, i cili konsiston para së gjithash në sakrifikimin e mirëqenies së vet (ose të paktën minimizimin e tij), në mënyrë që të përqendrohemi dhe të arrijmë mirëqenien e të tjerëve. Domethënë, duke kërkuar për të mirën e të tjerëve në vend që të kërkoni lehtësinë tuaj.

Egoizmi mund të ketë disa lloje

Edhe pse kjo fjalë njihet në të njëjtën mënyrë, ne mund ta lidhim atë me disa nëntipe të asaj që përfaqëson egoizmi. Më të zakonshmet janë tre që përdoren në kontekste pjesërisht të ndryshme, megjithëse ato vetë përfaqësojnë të njëjtën gjë: egoizmi psikologjik, egoizmi etik dhe egoizmi racional.

Egoizëm psikologjik

Kjo është me të vërtetë një teori që na tregon se qenia njerëzore kryen vetëm veprimet që bën me një qëllim që është i dobishëm për të. Kjo teori thotë se natyra njerëzore drejtohet vetëm nga arsye vetvlerësuese, dhe se edhe nëse bëni vepra të mira, ato në fund të fundit do të jenë jashtë nevojës për të marrë diçka në këmbim ose që tingëllon për përfitime vetjake. Kjo teori thotë se askush nuk bën asgjë për arsye altruiste.

Egoizëm etik

Gjithashtu i njohur si egoizmi moral Isshtë një teori ose lloj egoizmi që na tregon se njerëzit janë gjithmonë të aftë të kryejnë një veprim altruist, por që ata do ta bëjnë atë në një mënyrë më të dashur ose me entuziazëm më të madh nëse e dinë që kjo do të ndikojë në një përfitim të mëvonshëm për ta.

Në këtë rast ne po flasim për moralin ose etikën, sepse subjekti e di që ndihma është moralisht e saktë dhe se veprimet që ata po bëjnë janë të mira, prandaj ata kanë mundësi të ndihmojnë. Sidoqoftë ai do ta bëjë atë me shumë më tepër, le të themi, gëzim nëse e di se do të ketë një përfitim në rrjedhën e poshtme për të me atë. Ai ndryshon nga egoizmi psikologjik sepse është diçka e brendshme për qeniet njerëzore, ndërsa morali na jep mundësi.

Egoizmi racional

 Kur flasim për egoizëm racional, ne i referohemi një teorie filozofike që na tregon se në realitet, egoizmi i qenies njerëzore është i lidhur më shumë se gjithçka me përdorimin e arsyes. Theshtë mendja dhe arsyeja që na tregojnë se ne duhet të kërkojmë interesin tonë për gjërat dhe ne e kalojmë kohën duke peshuar sesi një situatë e caktuar mund të përfitojë. Megjithëse po flasim praktikisht për të njëjtën temë, kjo gjithashtu ndryshon nga shembujt e mëparshëm sepse edhe pse psikologjike bazohet në thelbin tonë, dhe morali bazohet në etikën tonë si njerëz; racionalja përqendrohet në konceptin se është arsyeja dhe mendimi që na bën egoist nga natyra.

Në fund, mund të mendojmë se të qenit egoist është një qëndrim njëqind për qind negativ., pasi përfaqëson pamundësinë e një personi për të hyrë në kontakt me emocionet dhe nevojat e një tjetri, duke shmangur kështu altruizmin; ose mund ta marrim si një mënyrë në të cilën kërkohet interesi vetjak në mënyrë që të respektohet.

Mbi të gjitha, në fund të ditës, në një masë më të madhe ose më të vogël, të gjithë ne kërkojmë të përmbushim interesat tona dhe të marrim punë të mira, gjëra të mira dhe jetë të mira, edhe nëse duhet t'i marrim të tjerët përpara, është një nga më primitivët instinktet për mbijetesë. Pavarësisht se si e shikoni, në fund të ditës është një sjellje që nuk është saktësisht më e mira për të jetuar në përputhje me normat shoqërore.

Egoizmi: Puna më e Lartë

Kur flasim për shoqërinë bazuar në këtë çështje, duhet të kuptojmë se normat shoqërore kërkojnë t'i kthejnë njerëzit në qenie altruiste që punojnë për merrni për të rritur prosperitetin dhe standardi i jetesës së grupit shoqëror. Për këtë, ka rregulla, detyra dhe ndalime që duhet të ndiqen në letër për të arritur këtë qëllim.

Ne e dimë këtë sjellje, sepse të gjithë e jetojmë. Fillon duke u rritur nga prindërit tanë dhe arrin në mesin e saj duke pasur fëmijët tanë; Na tregon se duhet të punojmë për të rritur fëmijët tanë, të jetojmë jetën tonë dhe më pas të kujdesemi për prindërit tanë të moshuar.

Koncepti i egoizmit shoqëror në këtë pjesë lind kur qëllimisht anashkaloni një nga faktorët që përfaqësohen në mënyrë që të kërkoni vetëm lumturinë autentike dhe të lini mënjanë përgjegjësitë tuaja.

Shoqëria pret që ne të bëjmë diçka dhe ekziston ideja që të mos bësh atë që pritet prej nesh është një mënyrë për të treguar se jemi egoistë. Pasi fëmijëria ka mbaruar, ne kalojmë të jemi shërbëtorë të prindërve tanë, ata që fillojnë, në një mënyrë të mbuluar dhe asnjëherë të drejtpërdrejtë, që ne t'i kthejmë ato favore që na bënë, në një mënyrë pa interes dhe pasi të vendosim të mbrohemi, bëhemi njerëz egoistë.

Nga ana tjetër, pasi të jemi rritur dhe rritur fëmijët tanë, ne do të bëjmë të njëjtën gjë me ta, duke shpresuar se ata do të na ruajnë pasi të mos mundemi. Këtu hyn edhe egoizmi i vetvetishëm dhe i qenësishëm i qenies njerëzore, sepse megjithëse proklamojmë se nuk kërkojmë interes personal, përsëri do të mbështetemi tek fëmijët tanë që të na ndihmojnë në rast nevoje.

Duhet të theksohet se në këto raste koncepti i egoizmit nuk është dhënë plotësisht, por një lloj altruizmi i detyruar. Megjithatë, thuhet se egoizmi është puna më e paguarose sepse, nëse arrini ta përfitoni atë në një mënyrë racionale, duke parë interesat tuaja, por në të njëjtën kohë duke punuar në emër të të tjerëve, do të jeni në gjendje të merrni pozicione të mira ose ngritje në detyrë bazuar në imazhin që keni krijuar për të vetveten

Një shembull i qartë mund t'u jepet njerëzve të pasur të dikurshëm dhe gjithashtu të kohërave tona. Këta njerëz, në mënyrë që të konsideroheshin altruistë, filluan bamirësi dhe dhuruan para për bamirësi për të fituar favorin e njerëzve. Sot, njerëzit e pasur dhurojnë a një pjesë e parave tuaja për shumë bamirësi sepse në atë mënyrë ata zbresin ose nuk paguajnë taksat e tyre. Ata e bëjnë atë për interesat e tyre, por në të njëjtën kohë ajo vazhdon të jetë një aktivitet "altruist" që i lejon ata të mbajnë para që përndryshe do t'u shkonin atyre në taksa.

Shtatë të dhëna që qeniet egoiste na lënë

Kur ju jeni një person egoist, dhe jo vetëm ai që vepron përmes instikteve njerëzore, por ju jeni një person me të vërtetë i interesuar, deri në atë pikë sa të jeni pothuajse patologjik ose sociopatik, ekzistojnë disa karakteristika që do t'ju dëmtojnë mënyrën e të qenurit, dhe kjo do të vërehet lehtësisht:

1: Ata nuk tregojnë dobësitë dhe dobësitë e tyre

Njerëzit që janë patologjikisht egoistë janë plotësisht të paaftë për të treguar dobësitë e tyre. Për ta, fakti i thjeshtë i pranimit të tyre do të ishte detyrimi për të pranuar se ata nuk janë aq të përsosur sa presin të tjerët të mendojnë, dhe për këtë arsye ata nuk do të pranojnë nëse gabojnë ose nëse kanë frikë nga diçka.

2: Ata nuk i dëgjojnë ata që nuk pajtohen me mendimet e tyre

Njerëzit egoistë janë pa kompromis kur një person ka një pikëpamje që është pjesërisht ose plotësisht në kundërshtim me të tyren. Ata do të gjejnë një mënyrë për të ndryshuar mendjen e tyre, dhe ata do t'ju ndërpresin, injorojnë ose do t'ju bërtasin edhe nëse ai person përpiqet të mbajë këndvështrimin e tyre.

3: Ata konsiderojnë se meritojnë gjithçka

Këta njerëz me të vërtetë konsiderojnë se gjithçka në botë është në mënyrë unike dhe ekskluzive për ta. Dhe ata do të kenë probleme nëse nuk marrin diçka ose nëse dikush tjetër e merr në vend të tyre. Ata madje do të mbajnë inat ndaj personit që pranoi ata që ata i konsideruan të tyre.

4: Ata nuk pranojnë kritika konstruktive

Njerëzit egoistë mendojnë se gjithçka që bëjnë është në rregull, dhe se nëse nuk jeni dakord me ta, kjo është për shkak se përpiqeni të zvogëloni mendimin e tyre në mënyrë që t'ju marrin një ngritje në detyrë ose një përfitim sepse ai person pushon së bëri atë që bën. Në sytë e tyre, kushdo që i kritikon është pak më shumë sesa një zili që dëshiron të keqen e tyre.

5: Zgjeroni arritjet tuaja

Nuk ka rëndësi sa e vogël është ajo që ata kanë bërë, apo sa i madh është aktiviteti që ata kanë kryer. Ata do të gjejnë një mënyrë për t'i bërë të tjerët të shohin se ata kanë bërë shumë më tepër sesa bënë në të vërtetë, në mënyrë që të tjerët të shohin sigurinë e tyre të brendshme dhe t'i shohin ata si njerëz të rëndësishëm.

6: Ata kritikojnë njerëzit nga prapa

Ata që kanë personalitet egoist në përgjithësi do të kërkojnë një mënyrë për t'i bërë të tjerët të shohin se janë më pak sesa në të vërtetë përpara të tjerëve. Në një grup, ai do të gjejë një mënyrë për t'i bërë të tjerët të shohin se të tjerët janë më pak, por me qëllimin e vetëm që, në fund të ditës, të jenë personi i vetëm i virtytshëm në vend.

7: Ata kurrë nuk marrin shanse

Ata panikohen dhe tmerrohen për të rrezikuar jetën, sepse nuk kanë mundësi të dështojnë. Sidoqoftë, në momentin që ata do të shohin një person tjetër të dështojë ata do të jenë të parët që do të ngrenë gishtin për të gjykuar ashpër dhe për të thënë "Unë gjithmonë e dija se do të përfundonte kështu".


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.