Si dhe tek cilat specie ndodh frymëmarrja e lëkurës

Siç e dimë tashmë, të gjitha qeniet e gjalla në botë nuk janë vetëm të afta, por gjithashtu duhet të marrim frymë. Somethingshtë diçka shumë e rëndësishme për të ruajtur jetën, dhe pavarësisht nëse jeni një qenie njerëzore, një amfib, një kafshë apo një bimë, do t'ju duhet, në një mënyrë ose në një tjetër, për të thithur oksigjen.

Frymëmarrja pulmonare është mesme përmes të cilat njerëzit, dhe gjithashtu shumica e kafshëve, ata marrin oksigjenin e nevojshëm për të qëndruar cmbi jetën. Ne thithim dhe nxjerrim gazrat nga mjedisi duke fryrë mushkëritë tona. Frymëmarrja fotosintetike është ajo që njohim përmes bimëve, të cilat pasi e kryejnë gjenerojnë një pjesë të oksigjenit që na duhet për të jetuar.

Frymëmarrja e lëkurës, ndërkohë, është menduar për lloje të ndryshme të amfibëve dhe anelidave. Dhe njihet si një proces me të cilin gazrat depërtojnë në brendësi të lëkurës dhe lejojnë thithjen e oksigjenit. Gjatë gjithë këtij postimi do të mësojmë disa gjëra më shumë rreth këtij lloji të frymëmarrjes; Cilat janë kafshët ose speciet që mund ta kenë, si funksionon dhe cilat janë karakteristikat kryesore që ka, frymëmarrja e lëkurës.

Cili është përkufizimi juaj?

Siç kemi përmendur më parë, kjo është një lloj frymëmarrjeje përmes lëkurës, e cila ndodh në shumicën e specieve të amfibëve, të anelideve dhe gjithashtu të disa ekinodermave. Për këtë lloj frymëmarrjeje është e rëndësishme të bëhet dallimi i përbërësit të trupit, i cili konfiguron strukturën e frymëmarrjes. Lëkura, nga ana e saj, e cila është mjeti me të cilin do të bëhet shkëmbimi i gazit, duhet të jetë e hollë, e lagur mirë dhe në të njëjtën kohë të ujitet nga ambienti i kafshës në fjalë.

Ky shkëmbim gazi me të cilin kryhet ky proces kryhet përmes epidermës, për sa kohë që kutikula e jashtme është e lagur mirë.

Kafshët që janë të afta për frymëmarrje kutane zakonisht jetojnë në mjedise të lagështa ose në mjedise ujore, pasi që kjo frymëmarrje do të jetë efektive vetëm në këto mjedise.. Disa kafshë që kanë këtë lloj frymëmarrje janë kandil deti, anemone, disa kalamaj dhe bretkosa, krimba toke dhe disa të tjerë.

Si kryhet frymëmarrja e lëkurës?

Frymëmarrja kutane, së bashku me gushën, frymëmarrjen dhe frymëmarrjen pulmonare, është një nga katër llojet e frymëmarrjes që kafshët mund të zhvillojnë. Kjo frymë jepet në momentin kur një shkëmbim i gaztë bëhet përmes të lëkurës ose të disa zonave të tilla si zgavrat e gojës ose në zgavrat e brendshme që, kur mbushen me ujë, përbëjnë të ashtuquajturat mushkëri ujore.

Amfibët, kur kalojnë në fazën e tadpoleve të tyre, kanë aftësinë për të marrë frymë nën ujë përmes gushës që ata posedojnë vetëm gjatë kësaj faze të zhvillimit të tyre.

Pasi të kenë gushkat e pjekura fillojnë të zhduken dhe amfibët zhvillojnë mushkëri që i lejojnë ata të marrin frymë në tokë. Edhe kështu, ata janë në gjendje të kryejnë frymëmarrje kutane, pasi kanë një epidermë shumë të hollë, si dhe një dermë që është vaskularizuar mirë dhe që i lejon ata të mbajnë oksigjen në të gjithë trupin përmes gjakut.

Cilët janë faktorët që duhet të ekzistojnë që ajo të ndodhë?

Që ky proces të kryhet në mënyrë efikase është e rëndësishme që kafsha të ketë një lëkurë të depërtueshme dhe të hollë, e cila lejon hyrjen e oksigjenit në trup përmes gjakut. Njerëzit dhe shumica e kafshëve nuk janë në gjendje të kryejnë këtë lloj frymëmarrjeje pasi që lëkura e tyre është shumë më e trashë se sa kërkohet, dhe në disa raste është shumë e ashpër për të arritur frymëmarrjen lëkurore.

Lëkura e kafshës duhet të ketë një pjesë të madhe të sipërfaqes në kontakt me pjesën e jashtme dhe një aktivitet të ulët metabolik. Bazuar në këtë, në disa amfibë lëkura ka rrudha të vogla që i lejojnë ata të rrisin sipërfaqen e ekspozuar në mënyrë që të shkëmbejnë gazra në mënyrë më efikase.

Nëse flasim për rastin e amfibëve, frymëmarrja e lëkurës mbulon vetëm 2% të mbërritjes së oksigjenit që prodhohet, ndërsa në rastin e lakuriqëve të natës, kiropteranëve, kjo frymëmarrje mbulon 20% të oksigjenit që marrin, pasi lëkura e saj është mjaft e gjerë dhe i hollë dhe mbulon gjymtyrët torakale, prandaj sasia e lëkurës së ekspozuar maksimizohet.

Një fakt interesant është se në shumicën e kafshëve që kanë këtë lloj frymëmarrjeje, kjo ndodh si pjesë e dy frymëmarrjeve. Si në rastin e amfibet dhe lakuriqet e nates, që megjithëse mund të kryejnë frymëmarrje kutane, ato gjithashtu kanë frymëmarrje pulmonare.

Frymëmarrja e lëkurës në specie të ndryshme

Sot ka specie që nuk kanë mushkëri, por janë akoma të afta të marrin frymë përmes këtij frymëmarrjeje. Në të njëjtën kohë, ka specie që e marrin atë si një plotësim të një frymëmarrje tjetër, pasi ato janë të afta t'i kryejnë të dyja për të mbijetuar. Tani do të dimë se si kryhet frymëmarrja e lëkurës në specie të ndryshme.

Amfibët

Në shumicën e amfibëve lëkura është e adaptuar për këtë lloj frymëmarrjeje, dhe shumë prej tyre ata nuk kanë mushkëri që i lejojnë ata të marrin fryma të llojeve të tjera. Nëse marrim për shembull të quajtur me ironi sallamander i pulsuar Ne mund të shohim se kësaj specie amfibësh i mungojnë plotësisht mushkëritë; Sidoqoftë, ai klasifikohet si speciet më të shumta të salamandrës në tokë.

Ndërsa amfibët janë plotësisht të zhytur në ujë, frymëmarrja zhvillohet përmes lëkurës së tyre. Kjo është një membranë poroze me anë të të cilave ajri mund të përhapet dhe të lëvizë nga enët e gjakut në gjithçka që i rrethon.

Ka edhe raste të amfibëve që marrin frymë përmes gushës, si dhe ekzistencën e të ashtuquajturve zhabë shkretëtirë të cilët kanë lëkurë të thatë. Në këto raste ky lloj i frymëmarrjes është i parealizueshëm.

Gjitarët

Gjitarët në përgjithësi janë specie endotermike, të njohura edhe si gjakftohtë. Këto kafshë kanë një aftësi metabolike më të lartë se ato që quhen gjakftohtë.

Po kështu, lëkura e këtyre kafshëve, siç është përmendur tashmë, është një organ mjaft i vështirë dhe në disa raste me yndyrë, gjë që nuk lejon, në shumicën e gjitarëve, një frymëmarrje e lëkurës është e vlefshme. Sidoqoftë, ka disa që janë të aftë ta kryejnë atë, por ato në fakt përbëjnë një përqindje të vogël të popullsisë.

Lakuriqët e natës janë të aftë të marrin 20% të oksigjenit që u nevojitet për të mbijetuar përmes lëkurës, ndërsa qeniet njerëzore janë të afta të thithin vetëm 1% të oksigjenit të nevojshëm për mbijetesën e tyre, gjë që nuk do t'i lejonte ata të mbijetojnë vetëm me këtë lloj frymëmarrjeje. .

Reptiles

Për shkak se lëkura e tyre është pothuajse e përbërë nga luspa, aftësia e zvarranikëve për të kryer këtë lloj frymëmarrjeje zvogëlohet shumë. Megjithatë, mund të ketë një lloj shkëmbimi të gaztë midis shkallëve, ose në ato zona ku dendësia e shkallëve është më e ulët.

Në ato periudha të letargjisë nënujore, disa breshka varen nga frymëmarrja e lëkurës përreth kloakës në mënyrë që të mbijetojnë këtë periudhë.

Nga ana tjetër, disa gjarpërinj deti janë të aftë të kryejnë një shkëmbim gazi lëkuror për të thithur rreth 30% të oksigjenit që trupi i tyre ka nevojë për mbijetesë. Kjo bëhet thelbësore për ta nëse kanë nevojë të zhyten në ujë. Ata mund ta bëjnë këtë duke ulur sasinë e gjakut që furnizon mushkëritë dhe duke e drejtuar atë të furnizojë kapilarët në lëkurë.

peshk

Ky lloj i frymëmarrjes gjithashtu gjen vend në specie të ndryshme të peshqve në të gjithë globin, qofshin ato detare apo ujëra të ëmbla. Kur bëhet fjalë për frymëmarrje, siç e dimë tashmë, peshqit kërkojnë ekskluzivisht përdorimin e gushës. Sidoqoftë, ka disa peshq që janë të aftë të kryejnë këtë frymëmarrje dhe që mund të thithin midis tyre 5 dhe 50 për qind të oksigjenit që u nevojitet për të mbijetuar përmes lëkurës. Sigurisht, e gjithë kjo do të varet nga lloji i mjedisit, temperatura dhe peshku në fjalë.

Për shembull, për peshqit që marrin oksigjen nga ajri, një frymëmarrje e bërë mirë e lëkurës është shumë e rëndësishme. Në këto specie mund të bëhet ajri që absorbohet përmes lëkurës 50% të asaj që është e nevojshme për të jetuar. Peshqit që kërcejnë dhe peshqit korale janë të njohur në këtë specie.

Ekinodermat

Në këtë zonë mund të gjejmë thumba deti, të cilat i përkasin kësaj familjeje dhe gjenden në thellësi. Ata posedojnë hala të shumta që janë të tyret mjetet e mbrojtjes kundër grabitqarëve, dhe janë të aftë të marrin frymë përmes gushës dhe gjithashtu përmes lëkurës së tyre.

Po kështu, kastravecat e detit gjithashtu mund të kryejnë këtë frymëmarrje. Megjithëse disa prej tyre kanë disa tuba që i lejojnë të marrin frymë, të cilat janë afër anusit, ato janë gjithashtu të afta të marrin frymë në lëkurë.

Insectos

Kur flasim për insektet, mund të themi se megjithëse shkëmbimi i gazit është bujar, nuk është e vetmja mjet që duhet të gjesh jetesën tënde. Shumica insektet thithin oksigjenin e nevojshëm dhe lëshojnë dioksid karboni përmes një indi të quajtur kutikulë, e cila ndodhet në pjesën më të jashtme të epidermës së jovertebrorëve.

Ka disa familje insektesh që kanë nevojë për këtë frymëmarrje për të transportuar hemolimfën në trupin e tyre sepse nuk kanë një sistem të përcaktuar të frymëmarrjes. Hemolimfa është e ngjashme me gjakun që kanë insektet.

Shumica e insekteve tokësore përdorin një sistem trake për të kryer atë që do të ishte procesi i tyre i frymëmarrjes. Sidoqoftë, për insektet ujore, gjysëm ujore ose endoparazitike, frymëmarrja përmes lëkurës është e një rëndësie të madhe, pasi ato nuk mund të thithin oksigjenin e nevojshëm përmes trakesë.

Përfundim

Shumë herë ne mund të gjejmë në jetesën përreth nesh mënyra të ndryshme që banorët e ndryshëm të mjeteve të përmendura duhet të mbijetojnë. Nga fluturimi ose ecja, gjuetia ose të qenit vegjetarian, deri te frymëmarrja me mushkëri ose përmes lëkurës.

Atje ndryshime mbresëlënëse në të gjithë botën që mund t’i gjejmë në speciet e ndryshme. Në këtë rast po flasim për frymëmarrjen, e cila është një nga gjërat më të rëndësishme për të cilën duhet të jetojmë, dhe natyrisht më ngutëse.

Duke parë se si ka specie të ndryshme që kanë arritur në një mënyrë ose në një tjetër të qëndrojnë gjallë na tregon se evolucioni është i mundur dhe se ndoshta në një të ardhme të afërt qeniet njerëzore mund të jenë në gjendje të marrin disa nga këto sekrete ose fitojnë aftësi që na lejojnë mbijetesë më të madhe. Ka akoma shumë që mund të mësojmë nga kafshët dhe nga ato


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.