Cila është qeliza shtazore? - Struktura, pjesët dhe funksionet

Qelizat janë njësi anatomike dhe fiziologjike që gjenden në të gjitha qeniet e gjalla, të cilat lejojnë funksionimin dhe zhvillimin e tyre të duhur. Këto ndahen në dy lloje, prokariotët dhe eukariotët, ku të parët janë të pranishëm në harqe dhe baktere; ndërsa këto të fundit te bimët, kafshët, protistët dhe kërpudhat.

Ndër eukariotët gjejmë qelizën shtazore, e cila përcaktohet si ajo që përbën indet e pranishme në kafshë. Prej të cilave do të përmendim disa të dhëna me interes si struktura ose pjesët e saj, funksionimi i secilës prej tyre dhe ndryshimi me qelizat e tjera eukariote.

Në lidhje me funksionimin e qelizave të kafshëve në përgjithësi, këto, si qelizat e tjera, përmbushin objektivin për të ndihmuar në funksionimin korrekt të proceseve thelbësore për ekzistencën e kafshëve; për shembull, ata ndërhyjnë në krijimin e pëlhurave, identifikojnë ndjesi, ndër të tjera.

Cila është struktura ose pjesët e qelizës shtazore?

pjesët e një qelize

Ka triliona prej këtyre qelizave në kafshë dhe njerëz, secila prej tyre ka një strukturë që përfshin zarfi qelizor, citoplazma dhe berthama qelizore. Nga ana tjetër, brenda tyre është e mundur të gjesh pjesët e qelizës dhe se secila prej tyre përmbush një funksion specifik.

Membrana qelizore ose plazmatike

E vendosur në zarfin e qelizës, ajo përcakton pjesën e jashtme të qelizave, e cila i kufizon ato dhe, nga ana tjetër, funksionon si një sistem mbrojtjeje dhe kontrolli i asaj që mund ose nuk mund të dalë prej tyre.

Citoplazma

Nga ana e saj, citoplazma ndodhet midis bërthama e qelizës shtazore dhe membrana e lartpërmendur; e cila ka një numër të madh organelesh që përmbushin objektiva të ndryshëm. Ajo është e përbërë nga dy pjesë, një e jashtme (afër membranës) dhe një e brendshme (afër bërthamës) dhe, nga ana tjetër, përmban një rrjet të membranave që janë të dobishme për proceset biokimike që ndodhin në të.

Qëllimi i kësaj pjese të qelizës është vetëm të strehojë organelet e përmendura dhe të ndihmojë në zhvillimin e tyre të duhur. Midis tyre është e mundur të gjesh rrjetën qelizat endoplazmatike të lëmuara dhe të përafërta, centriolet, ribozomet, lizozomet, mitokondria dhe aparati golgi.

Rrjeti endoplazmatik i lëmuar dhe i ashpër.

Rrjeti endoplazmatik përcaktohet si a grup i membranës që formojnë një sistem të ndërlidhur, të cilat janë të vendosura në pjesë të ndryshme të qelizës shtazore sipas funksioneve që duhen kryer. Kjo mund të ndahet në dy, e butë dhe e ashpër ose endokrine.

 • Qetë i referohet atij, qëllimi i të cilit është të sintetizojë shumicën dërrmuese të lipideve që gjenden në membranën qelizore dhe ato që përbëjnë strukturat e tjera. Përveç kësaj, ajo është gjithashtu pjesë e procesit të lëshimit ose thithjes së kasës sipas nevojës.
 • Nga ana e saj, i përafërti është përgjegjës për prodhimin e proteinave të gatshme për t'u transportuar në pjesë të tjera të qelizës, ku disa prej tyre, të tilla si aparati Golgi, mund të shërbejnë si një mjet për t'i dërguar ato jashtë qelizës.

centrioles

Brenda citoskeletit është e mundur të gjesh centriolet, të cilat janë organele që kryejnë funksionin e transportimit të grimcave ose organeleve të tjerë në qelizë, ndërhyni në procesin e ndarjes qelizore, ato ruajnë formën e qelizës dhe shumë funksione të tjera.

 • Centrosome: Centriolet janë të ngarkuara të bashkohen së bashku për të formuar "diplosomet" midis dy prej tyre, të cilat, duke qenë së bashku me materialin pericentriolar, bëhen centrosomi, i cili është përgjegjës për organizimin e mikrotubulave.
 • Ribozomet: Ribozomet janë të pranishme në pjesë të ndryshme të qelizës shtazore, të tilla si rrjeta endoplazmatike ose mitokondria. Këto përmbushin funksionin e përkthyesve, të cilët sintetizojnë proteinat nga informacioni i marrë nga mesazhi RNA.

qelizë

lizosomet

Këto zakonisht gjenden në qelizat që përmbushin objektivin e trajtimit të sëmundjeve; meqenëse përmban enzima hidrolitike tretëse, të cilat lejojnë degradimin e molekulave më komplekse. Për më tepër, është i pranishëm vetëm në qelizat eukariote.

Mitochondria

Duke marrë parasysh motorin që lejon qelizën të funksionojë, pasi ajo shndërron lëndët ushqyese në karburant për qelizat; e cila përbëhet nga ATP, e cila është energjia e adenozinës trifosfatit.

Aparati Golgi

Thatshtë ai sistem i membranave që është brenda qelizës me qëllim të shpërndarjes dhe modifikimit të proteinave që sintetizohen në rrjetën e përafërt ose endokrine.

Bërthama qelizore

Organela quhet bërthama qelizore e vendosur në qendër të qelizave shtazore dhe formohet nga membrana nukleare, nukleoplazma, kromatina dhe nukleusi.

 • Membrana ose zarfi bërthamor: Ai përbëhet nga struktura që mbron ose kufizon bërthamën nga pjesët e tjera që përbëjnë qelizën e kafshëve, e cila ndahet në dy pjesë: pjesa e brendshme dhe pjesa e jashtme. Funksioni i tij është të sigurojë hapësirën e nevojshme për transkriptimin e ADN-së në ARN dhe, nga ana tjetër, të lejojë që informacioni nga ARN-ja të përkthehet në proteina.
 • Nukleoplazma: Gjithashtu i njohur si kariplazma ose citosoli nuklearShtë "gjysmë i lëngshëm" që gjendet në pjesën e brendshme të bërthamës qelizore; ku gjenden kromatina dhe nukleoli. Kjo ka për qëllim të lejojë reagimet kimike që ndodhin në bërthamë.
  • Kromatina: Kromatina është emri që i është dhënë substancës që përfshin ato elemente që përbëjnë gjenomin, domethënë poteinat, ADN-në dhe ARN-në e kromozomeve eukariote.
  • Bërthama: Bërthama është një strukturë jo-membranore që synon transkriptimin e ARN-së dhe formimin e ribozomeve; Për këtë, ndërhyjnë procese të tilla si sinteza e ARENr ose montimi i proteinave. Nga ana tjetër, ai gjithashtu përmbush funksione të tilla si rregullimi i ciklit të qelizave, drejtimi i përgjigjeve të tyre të stresit dhe gjithashtu ndërhyrja në plakjen e tyre

Këto janë pjesët e qelizave eukariote të pranishme në kafshë dhe funksionet e secilës; Shpresojmë që informacioni të jetë i lehtë për t'u kuptuar dhe për ndonjë pyetje, kutia e komenteve është në dispozicion për përdorimin tuaj. Ne ju ftojmë të ndani përmbajtjen në rrjetet tuaja sociale, ndoshta një nga miqtë tuaj mund të jetë i interesuar.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Catalina dijo

  Përshëndetje

 2.   Ana Sofia dijo

  Më ndihmoi shumë

 3.   Harrison Steven Martinez Jaramillo dijo

  më ndihmoi shumë

 4.   Yolanda dijo

  Informacioni më ndihmoi shumë. Faleminderit