Hapat e metodës shkencore: cilat janë ato, përkufizimi dhe si t'i bëjmë ato

Quhet "Metoda shkencore”Për grupin e hapave ose teknikave që kryhen për të gjetur informacion të azhurnuar në lidhje me temat që lidhen me ndonjë nga shkencat; ku, për t'u konsideruar shkencor, kërkimi duhet të bazohet në përvojë, matjen e të dhënave dhe, të marrë parasysh logjikën.

Hapat ose fazat e metodës shkencore mund të jenë të ndryshme dhe madje mund të diferencohen në varësi të kërkimit dhe fushës së shkencës në të cilën është kryer (disa janë shumë më të lehta për tu verifikuar se të tjerët). Për atë arsye, së bashku me faktin që duam të tregojmë hapat që duhet të ndjekin për ata që janë të interesuar të kryejnë një hetim të këtij lloji, ne kemi përgatitur këtë artikull.

Cilat janë hapat e metodës shkencore?

Hapat ose fazat e kësaj metode janë: pyetjet, vëzhgimi, deklarata e hipotezës, eksperimentimi, analiza dhe përfundimi. Të gjithë ata që përdoren për të vlerësuar një temë, për të propozuar një zgjidhje, për të eksperimentuar dhe për të nxjerrë përfundime; kështu që tani do të vazhdojmë me detaje secilin prej tyre për përdorimin e tyre korrekt.

Bëni pyetjen e duhur

Për të filluar një hetim duke përdorur metodën shkencore, është e nevojshme të bëni një pyetje në lidhje me temën e interesit. Për të kuptuar më lehtë, ne do të përdorim disa shembuj:

 • Cila gotë ka kapacitetin më të madh të ujit?
 • Pse druri noton mbi ujë?

Vëzhgimi dhe hetimi

Necessaryshtë e nevojshme të ndalemi në bëj një vëzhgim dhe kërkime që lejojnë mbledhjen e sa më shumë të dhënave që të jetë e mundur për t'iu përgjigjur pyetjes ose pyetjeve që janë ngritur. Këto duhet të jenë vëzhgime dhe hetime cilësore, kështu që më poshtë do të shpjegojmë disa metoda vëzhgimi.

Vëzhgimi shkencor punon për të qenë në gjendje të shpjegojë pse ose ndonjë pyetje tjetër, me ndihmën e të dhënave të mbledhura në mënyra të ndryshme. Kjo mund të ndahet në tre lloje, vëzhgimi asistematik, gjysmë sistematik dhe sistematik. Sidoqoftë, në hapa zakonisht përdoret sistematika.

 • Josistematika i referohet asaj në të cilën vëzhgimi kryhet pa ndonjë planifikim ose organizim paraprak, domethënë ne vetëm vëzhgojmë problemin dhe përpiqemi të mbledhim të dhëna që mund të jenë me interes për ne.
 • Gjysmë-sistematika karakterizohet nga fakti që objektivat e vëzhgimit duhet së pari të gjurmohen, në mënyrë që të jetë shumë më e lehtë të dihet se çfarë kërkohet me të. Megjithëse problemi është se aspektet që do të vërehen nuk janë të organizuara.
 • Së fundmi, ekziston një vëzhgim sistematik, i cili lejon, me ndihmën e një planifikimi të mëparshëm të objektivit ose aspekteve që do të vlerësohen, mbledhjen e të dhënave në një mënyrë më specifike. Përveç kësaj, është e nevojshme të kategorizohen të gjithë faktorët e vëzhgimit (sjelljet ose sjelljet, faktet, ngjarjet, fenomenet në zona të ndryshme, ndër të tjera).

Deklarata e hipotezës

Ky është një nga hapat e metodës shkencore ku duhet gjetur një shpjegim (i mundshëm ose jo) që i përgjigjet pyetjes së bërë, duke marrë parasysh të dhënat e mbledhura përmes vëzhgimit ose hulumtimit. Madje është e mundur të merren disa hipoteza, por asnjë prej tyre nuk mund të konsiderohet si "e vërtetë" derisa të provohet përmes eksperimenteve (hapi tjetër).

Kur ngrisni hipotezën, ne rekomandojmë këshillat e mëposhtme:

 • Identifikoni problemin.
 • Identifikoni ato që dini (efektet) dhe ato që jo (shkaqet).
 • Gjeni një "me mend" që i përgjigjet asaj që dini.
 • Përdorni strukturën "Nëse X atëherë Y", ku "X" është ajo që nuk e dini dhe "Y" është ajo që dini; kështu që "shkaqet" ndodhin për shkak të supozimit tuaj të "efekteve".

Kjo është një mënyrë e thjeshtë dhe e thjeshtë për të bërë një hipotezë në disa hapa, por ju mund të kërkoni për më shumë teknika ose informacione në internet (gjithashtu mund të na lini një koment).

eksperimentimi

Eksperimentet janë pjesë e fazat e metodës shkencore meqenëse përmes saj është e mundur të kontrollohet një hipotezë sipas ndryshoreve. Kjo do të thotë që personi që kryen hulumtimin duhet të manipulojë me variablat shkaktarë për të vëzhguar efektet e ndryshme që mund të ndodhin në variablat e varur, në mënyrë që të masë efektet mbi to.

Për më tepër, eksperimentimi synon gjithashtu të rikrijojë situatën, ku duhet të plotësohen kushtet e nevojshme dhe elementet që përbëjnë objektin e studimit.

Nëse eksperimenti mund t'i japë vlefshmëri hipotezës, atëherë këto mund të jenë të sakta sipas testeve të kryera (po, është e mundur që sipas testeve të tjera të jenë të gabuara); Ndërsa nëse eksperimenti nuk mund të provojë hipotezën, atëherë hipoteza nuk do të ishte më e qëndrueshme, ose të paktën do të vihej në dyshim.

Analiza dhe përfundimi

Sipas eksperimentit të kryer, një sërë të dhënash duhet të ishin mbledhur për të lejuar analiza të mëtejshme. Në të cilën të gjitha të dhënat duhet të merren parasysh, pavarësisht nëse këto mund të ndikojnë në rezultate, në përputhje me atë që menduam se do të ndodhte. Kjo e fundit i referohet faktit se nëse një pjesë e të dhënave nuk pajtohet me atë që prisnim, ne gjithashtu duhet ta përfshijmë atë dhe t'i analizojmë për të marrë rezultate të besueshme në hetim.

Më në fund, duhet të bëhet një interpretim i të dhënave të mbledhura dhe të analizuara; në mënyrë që të përcaktohet nëse hipoteza është e vërtetë apo e gabuar. Ku në rastin e parë, do të tregohej se me anë të eksperimentit hipoteza mund të verifikohej, gjë që nuk e bën aspak të vërtetë; ndërsa çështja e dytë mund të përfundojë eksperimentin ose të jetë një fillim për vendosjen e një hipoteze tjetër.

Këto janë hapat e metodës shkencore që duhet të kryeni për të kryer një hetim; gjë që shpresojmë të keni mundur ta kuptoni drejt. Hapa të tjerë mund të përfshihen, ato janë botimi i rezultateve ose bërja e një hetimi që një shkencëtar tjetër ka kryer tashmë (për të kontrolluar hipotezën e tij), por ato tashmë do të ishin hapa më shumë se të dukshëm, prandaj nuk është e nevojshme të jepni detaje.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Rolando dijo

  Informacion shumë i saktë dhe i sintetizuar, nevojitet vetëm pika e fundit:
  Perfundimi