Çfarë është hulumtimi në terren - Fazat, karakteristikat dhe teknikat

"Kërkim" është veprimtaria që synon marrjen e njohurive të reja ose zgjerimin e informacionit, të dhëna që përdoren për të zgjidhur problemet në fushën shkencore. Sipas objektit të studimit, është e mundur të klasifikohet në llojet e mëposhtme: analitike, të aplikuara, bazë dhe fushore.

Kërkimi në terren është ai që do të analizojmë gjatë gjithë këtij postimi, duke kërkuar jo vetëm të japim një përkufizim në lidhje me karakteristikat e tij; por gjithashtu zhvillojnë fazat e saj dhe gjejnë teknika që lejojnë që ajo të kryhet në mënyrë efektive.

Isshtë një lloj hulumtimi që përdoret për të kuptuar dhe gjetur një zgjidhje për një problem të çdo lloji, në një kontekst specifik. Siç tregon emri i saj, bëhet fjalë për të punuar në sitin e zgjedhur për kërkimin dhe mbledhjen e të dhënave për të zgjidhur problemin.

Studiuesi duhet të hyjë në kontekst për të kuptuar se si problemi mund të ndikojë në atë vend, si dhe të konsultohet me burime pranë; të dhëna që do të merrni dhe duhet të analizoni duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm, të tilla si psikologjik, arsimor, variablat socialë, ndër të tjera.

hulumtimet në terren

karakteristika të

 • Hulumtimi kryhet në vendin ku ekziston problemi ose objekti i studimit.
 • Studiuesi arrin thellojnë njohuritë për rritjen e sigurisë dhe mbështetjes gjatë trajtimit të informacionit të mbledhur.
 • Ai mbështetet në të dhënat e mëparshme për të qenë në gjendje të planifikojë punën që do të kryhet dhe analizën pasuese të informacionit të mbledhur.
 • Të dhënat e mbledhura janë marrë përmes teknikave të tilla si intervista dhe pyetësorë.
 • Në disa raste, hetuesi duhet të gënjejë për identitetin e tij, në mënyrë që ai të mund të marrë më shumë informacion nga njerëzit e prekur, për shembull.

Cilat janë llojet e hulumtimeve në terren?

Llojet mund të klasifikohen në dy kategori: eksploruese dhe të përqendruara në verifikimin e hipotezave; prej të cilave shfaqen variante të ndryshme sipas arsyeve që e bëjnë studiuesin të shkojë në vendin me interes.

 • Eksploruese: Ai konsiston në pjesëmarrjen e studiuesit në vendin ku ndodhet objekti i studimit, me qëllim vlerësimin e sitit dhe analizimin e elementeve që mund të vërehen; kjo në mënyrë që të përpiqemi të gjejmë një model që lidh aspekte të ndryshme dhe kështu të jetë në gjendje të bëjë "parashikime" në lidhje me sjelljen që do të ketë fenomeni.
 • Verifikimi i hipotezave: Ky është ai në të cilin personi i ngarkuar me kryerjen e hulumtimit duhet të përballet me mjedisin ku është objekt studimi; pasi që qëllimi i tij është të gjesh një shpjegim për fenomenin.

Fazat 

Necessaryshtë e nevojshme të njihen fazat e kryera në procesin e përpunimit të tij; të tilla si përcaktimi i problemit, vlerësimi i burimeve, zgjedhja e mjeteve ose teknikave të përshtatshme, ndër hapat e tjerë që do të shohim më poshtë.

fazat e hulumtimit në terren

Përcaktoni problemin

Gjëja kryesore është të përcaktohet problemi që do të trajtohet dhe të përcaktohet, domethënë, edhe pse mund të jetë një problem që prek jo vetëm vendin që kemi zgjedhur, por edhe zona të tjera në të njëjtin territor apo edhe në të gjithë botën; Ideja është të kufizojmë vetëm veten të analizojë dhe vlerësojë situatën vendndodhja me interes për hetimin.

Zgjidhni mjetet ose teknikat e duhura

Pasi të dimë problemin, situatën ose fenomenin që po ndikon në sit, është koha të zgjedhim mjetet ose teknikat e këtij hetimi. Midis tyre ekziston një larmi e madhe opsionesh, të tilla si intervista, pyetësorë, eksperimente dhe më shumë, të cilat do t'i shohim në një seksion tjetër.

Për të zgjedhur teknikat e duhura, kjo do të varet nga problemi i paraqitur dhe qëllimi ose qëllimi për të cilin do të kryhet hetimi.

Përdorni mjetet

Pasi të kemi zgjedhur teknikat për t'u përdorur në hetim, duhet të dimë se si t'i përdorim ato në mënyrë korrekte dhe efektive. Për shembull, kur përgatisim një intervistë, duhet të dimë se çfarë pyetjesh do t'u bëjmë të prekurve.

Analiza e të dhënave

Gjatë mbledhjes së të dhënave me teknika, ato duhet të analizohen në mënyrë objektive; në mënyrë që të mos ketë vend për manipulim nga studiuesi; meqë qëllimi është gjeni zgjidhjen e problemit (nëse ekziston vërtet), mos e hidhni poshtë teorinë e studiuesit, e cila në disa raste mund të jetë e gabuar nëse e para e fazave të hulumtimit në terren fillon në këmbë të gabuar.

Ekspozoni të dhënat e marra

Më në fund, një instrument si ese do të përdoret (për shembull) për të paraqitur të dhënat që janë marrë nga problemi, si dhe teoritë ekzistuese në lidhje me të dhe zgjidhjet e mundshme ose pyetjet që e ftojnë lexuesin të reflektojë.

Cilat janë teknikat më të përdorura?

Ka disa teknikat për kërkime në terren që mund të përdoret në këtë lloj studimi, edhe pse siç e përmendëm në fazën e "zgjedhjes së mjeteve", ju do të jeni në gjendje të zgjidhni atë që është më efektive për qëllimin e punës.

Për shembull, në rastin e vlerësimit të faktorëve sasiorë, rekomandohet përdorimi i studimit; ndërsa për ato cilësore, një intervistë e pastrukturuar është shumë më e mirë.

Eksperimentet në terren

Eksperimentet lejojnë vlerësoni sjelljet e individëve në jetën e tyre të përditshme, gjë që e sjell studiuesin edhe më afër situatës ose fenomenit që ai kërkon. Sidoqoftë, problemi është se subjektet, nëse janë të vetëdijshëm për eksperimentin, mund të modifikojnë ose ndryshojnë një pjesë të sjelljes së tyre dhe kështu të sigurojnë të dhëna të gabuara për hetimin.

vërejtje

Një nga metodat më të përdorura, pavarësisht nga qëllimi i punës, vetëm se ndryshon në varësi të saj. Funksioni i tij nuk është vetëm të "shoh" por të analizojë secilin nga aspektet, domethënë, objekti i studimit do të vlerësohet në të gjitha kuptimet. Kjo mund të jetë pasiv ose pjesëmarrës.

Në rastin pasiv, i referohet faktit që studiuesi vazhdon të vëzhgojë dhe / ose të analizojë nga jashtë; ndërsa pjesëmarrësi, siç nënkupton vetë emri i tij, është kur studiuesi është i pranishëm në një grup që preket.

sondazh

Shtë një metodë jashtëzakonisht interesante dhe e dobishme, pasi lejon që ajo të kryhet tek një numër i madh njerëzish dhe pa nevojën për të qenë me ta (mund ta dërgojmë me postë, për shembull). Teknika lejon marrjen në pyetje të atyre që preken ose nuk preken. E vetmja gjë është që ne duhet të dimë se si t'i shtjellojmë pyetjet e saj.

Intervistë

Mund të thuhet se është e kundërta e sondazhit, për faktin se është gjithashtu një teknikë për të marrë në pyetje, por në të cilën kemi kontakte të drejtpërdrejta me njerëzit në hetim. Sidoqoftë, ato kanë lidhje me të dyja.

 • Kjo teknikë lejon marrjen e të dhënave shumë më të hollësishme dhe të hollësishme, përveç faktit se njerëzit që bashkëveprojnë në to priren të kenë më shumë njohuri në lidhje me problemin ose fenomenin që do të studiohet.
 • Nuk janë intervista të strukturuara ose të pastrukturuara. E para i referohet asaj në të cilën më parë kemi elaboruar një seri pyetjesh në një renditje specifike; ndërsa e dyta në intervistat falas që zakonisht kur nuk kemi të dhëna të mjaftueshme për të përpunuar pyetje të llojit të parë.

Tregime jete

Teknikat ku synohet të grumbullohen të dhëna nga njerëzit për përpunimin pasues të një kujtese kolektive (ose personale) që i referohet objektit të studimit. Për këtë teknikë ju nuk mund të dëgjoni vetëm njerëz, është gjithashtu e mundur të gjeni të dhëna interesante në letra, gazeta, ndër të tjera.

Grupet e diskutimit

Më në fund gjejmë grupet e diskutimit, të cilat zakonisht përdoren për qëllime cilësore. Këto zakonisht përdoren së bashku me intervistat, pasi të dhënat fillimisht merren individualisht dhe më pas vazhdojnë vlerësoni grupin e njerëzve për më shumë informacion në lidhje me strukturën shoqërore dhe aspektet e tjera.

Shpresojmë që hyrja rreth hulumtimit në terren, karakteristikat, fazat dhe teknikat e tij të ketë pëlqyer. Nëse keni ende ndonjë pyetje ose dëshironi të kontribuoni më shumë përmbajtje, mos hezitoni të përdorni kutinë e komenteve që do ta gjeni pak më poshtë.


4 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   KARINA DOMINGUEZ MAGAÑA dijo

  Pershendetje te shkelqyeshme informatat qe ju na ndani ju faleminderit

 2.   engjëll i o dijo

  informacion i shkëlqyeshëm, faleminderit

 3.   Meri Mirabal dijo

  Përshëndetje mirëmbrëma, informacion i shkëlqyeshëm.

 4.   NOA dijo

  Përshëndetje, unë do të doja të referohem në këtë faqe dhe të citoj autorin, kështu që unë do të doja të di emrin (emrat) dhe mbiemrin (s), si dhe vitin e botimit

  falënderim