Gjeni saktësisht se çfarë është identiteti personal

Kush jam unë? Kush dua të jem në jetë? Çfarë më udhëzon mua? Cilat janë shijet e mia? Këto janë pyetjet tipike që të gjithë ne në botë i kemi bërë vetvetes pa vetëdije për të përcaktuar identitetin tonë personal.

Identiteti personal është perceptimi subjektiv dhe individual që një person ka për veten e tij; është vetëdija e ekzistencës. Ato mund të jenë ato informacione që shkaktojnë ndikim dhe fitohen gjatë gjithë jetës arrijnë një pikë të tillë të tejkalimit saqë ata janë të aftë të ndryshojnë plotësisht modelin e sjelljes dhe personalitetit.

Zhvillimi i tij fillon që nga fëmijëria; Kur foshnja është tashmë e vetëdijshme për praninë e të tjerëve dhe gjithashtu të vetën në botë, hap pas hapi ai fillon të përpunojë rolin që përfaqëson për shoqërinë. Identiteti personal bëhet një domosdoshmëri dhe e drejtë e personit.

Identiteti Personal1

Çfarë është identiteti personal? 

Në pjesën më të madhe të botës, konsiderohet se fëmijët duhet të zhvillohen në një mjedis që nuk ka akte imorale, pasi kjo do të parandalonte zhvillimin e një qytetari të aftë të dëmtojë të tjerët dhe veten e tij. Nga pikëpamja intime, njerëzit janë një nga elementët më të rëndësishëm në personalitetin e një individi.

Fëmijëria është thelbësore për formimin e një identiteti personal në mënyrë që gjatë procesit të rritjes deri në moshën e rritur individi të jetë në gjendje të ketë një vendimmarrje korrekte, i cili është procesi në të cilin bëhet një zgjedhje midis alternativave ose opsioneve për të zgjidhur të ndryshme situata jetësore në zona të ndryshme: familjare, personale, sentimentale, punë, etj.

Ndërveprimi shoqëror është një aftësi e integrimit shoqëror shumë domethënëse, pasi që, pa ekzistencën e kësaj, individi i zakonshëm nuk do të kishte lehtësinë për t'u identifikuar me llojet e ndryshme të shijeve dhe sjelljeve, të cilat janë detaje etherisht të vogla që përcaktojnë një person nëse ai arrin të bashkohet me një grup. Ideologjitë që ai shikon nga fëmijëria, në shkrirje me mjedisin, fillon formimin e vizionit me të cilin bota do të vlerësohet.

Përkatësia në një komunitet dhe pajtimi me idetë që ai kultivon, mund të gjenerojnë një ndikim të dukshëm në identitetin e personit. Gjuha, kombësia, fisi shoqëror, traditat dhe madje familja ndikojnë dukshëm në sjellje, sepse ata janë agjentë që na përfshijnë plotësisht dhe për shkak të transmetimit të tyre të vazhdueshëm të informacionit se si u përket atyre. Nga ana tjetër, emri dhe mosha janë një nga elementët që përbëjnë sensin e individualitetit.

Çdo person është relativisht autonom, pasi zhvillimi i tyre varet nga mjedisi i tyre shoqëror dhe kulturor, prandaj çlirimi personal arrihet vetëm duke ndryshuar grupin e institucioneve që qeniet njerëzore kanë krijuar dhe që mund të shtypin ose përfitojnë nga liria e tyre. Aktiviteti i një individi Kjo jo vetëm që varet nga sjelljet instiktive, por edhe nga aftësia e saj për të shumëzuar regjistrin simbol të mundësive për veprim, që nënkupton hapjen e mendimit drejt inovative dhe të paparë.

Karakteristikat e identitetit personal

Sipas librit "Psikologjia Sociale nga Amerika Qendrore" nga Martin-Baro, identiteti personal ka katër karakteristika themelore:

 1. It'sshtë e qëndrueshme: "Unë jam akoma i njëjtë me dje, edhe pse ndoshta për të mirë ka ndryshuar pak."
 2. I referohet një bote ose një grupi shoqëror: Individi është gjithmonë i gatshëm t’i përkasë grupeve të natyrës së ndryshme, të gjitha këto kanë një sens të veçantë dhe një kuptim të veçantë falë mjedisit shoqëror në të cilin ata kryejnë aktivitetet e tyre.
 3. Identiteti Personal konsolidohet në marrëdhëniet ndërpersonale.
 4. Identiteti Personal është produkt i shoqërisë si dhe veprimin e duhur për personin njerëzor.

Elemente që ndikojnë në ndërtimin e identitetit

Familja

Ky është agjenti kryesor që të gjithë mendojnë kur përmenden elementet, është më i drejtpërdrejti, i afërt dhe i dukshëm. Gjithçka fillon në shtëpi, kështu që familja është institucioni për të cilin flet shoqëria bëhu një person i mirë dhe në anëtarin e një grupi shoqëror.

Shkolla

Isshtë një institucion tjetër që është më i hapur se ai familjar në të cilin shoqëria i jep asaj detyrën për të trajnuar njerëzit në normat dhe zakonet shoqërore. Në këtë, individi duket më shumë e prekshme nga ndikimi nga njerëz të tjerë pasi që çdo person dhe për këtë arsye çdo familje ka një metodë të ndryshme prindërimi.

Grupe miqsh

Ky është një agjent që pjesën më të madhe të kohës është injoruar, por me të vërtetë ndikon në mënyrën tonë të të qenit dhe të vepruarit në llojin e personit me të cilin bashkohemi, siç thotë një shprehje: "Më tregoni me kë rrini dhe unë do t'ju tregoj kush jeni."

Shoqeria

Shoqëria është ai grup njerëzish dhe institucionesh që bashkëjetojnë në një vend specifik gjeografik. Nënshkrimet që ajo mbart, stili që ai fiton do t'i kontribuojnë një individi pozicionin shoqëror të personit, në lidhje me profesionin e tij.

Komplekset e tyre

Ka raste kur një individ gjithmonë do të përpiqet të mbulojë gjërat që nuk i pëlqen tek personi i tyre, duke i shndërruar këto pika negative në një mani totale që ka një rezultat të dëmshëm pasi ndonjëherë është e mundur të përqendrohet vëmendja në atë që po përpiqen të bëjnë fsheh, ndjenja e ndikuar totalisht negativisht dhe duke qenë plotësisht i ndjeshëm ndaj çdo komenti ose kritike që mund të gjenerojë ndonjë aspekt i identitetit të tyre.

Ndjesia e protokollit dhe korrektësisë që zotëron personi

Kjo ka të bëjë me atë nëse është pasuese e asaj që pritet shoqërisht prej saj në pjesëmarrjen e saj në fusha të ndryshme të jetës shoqërore, në të cilën në një kohë apo në një tjetër ajo duhet të jetë pjesë.

Identiteti Personal2

Procesi i ndërtimit të identitetit

 • Njohja e trupit tuaj.
 • Identifikimi i njerëzve më të afërt, këta janë kryesisht prindërit.
 • Gradualisht ai është i lidhur me botën që e rrethon në institucione të tjera, kjo është zakonisht shkolla.
 • Mësoni të plotësoni nevojat e tyre përmes sjelljet dhe shijet.
 • Ai e njeh që i duhen të tjerët për të jetuar dhe zhvilluar idenë e Vetes.
 • Imazhi "Unë" që pasqyron kush jam.

Nuk ekziston saktësisht një subjekt ose një identitet personal, pa ata që kontribuojnë me vendosmëri në zhvillimin e tyre.

Isshtë rezultat i marrëdhënieve me komunitetin, personi merr mënyra për të qenë dhe mënyra veprimi, zhvillon disa kapacitete dhe shtyp disa të tjera, e gjithë kjo së bashku formon identitetin. Ne jemi qenie që mund të përtërijmë dhe të krijojmë, Për këtë arsye, mundësitë e veprimit racional, të individëve dhe të specieve, janë rritur, falë këtyre kapaciteteve të mëdha mësimore.

Veprimet tona gjithashtu na përcaktojnë si njerëzorë, të cilat nganjëherë shfaqen si pasiguri ose madje janë të dëmshme. Në shumë raste, zgjedhjet mbahen në kontekste presioni. Kështu, kompleksiteti i veprimeve njerëzore ose i fenomenit moral është pranuar.

Tipike diferencimi midis një etike të bindjeve Dhe një etikë konsekuencialiste i ka lënë vendin një lloj pyetjeje midis të dyve, e cila ka mbështetur shfaqjen e një edukimi të bazuar në autonominë morale të personit dhe në zhvillimin e sensit të tyre kritik, i cili bazohet në aftësinë për të rishikuar bindjet, asimilojnë ato që janë vërejtur dhe mësuar të reja, në thyerjen e të gjithë trashëgimisë kulturore dhe në kërkimin e argumenteve të reja racionale të bazuara në një ligjërim logjik.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.