Si formohet një ideologji: nga çfarë saktësisht përbëhet ajo

Struktura etimologjike e kësaj fjale ka origjinë greke, ajo është formuar nga dy elemente të asaj gjuhe: ide, të përcaktuara si "formë ose pamje" dhe prapashtesë shtëpizë që i referohet studimit të diçkaje specifike.

Interesi personal i bën vend origjinës së tij, bazuar në nevojat që mbajnë në këmbë një mendim të caktuar. Shtë i pavarur nga kushtet reale të grupit shoqëror sepse largohet prej tyre duke i manipuluar për interesin e vet.

Ideologjia karakterizohet nga synimi për të ruajtur ose ndryshuar sistemin socio-ekonomik, politik ose kulturor që mbizotëron në një shoqëri të caktuar. Analizon sjelljen e së njëjtës si një e tërë dhe rrjedhimisht bën një plan për të arritur atë që e konsideron idealin, pasi, me pak fjalë, përfaqëson një shoqëri dhe në të njëjtën kohë siguron një program politik.

Isshtë një themel teorik që përcakton idealet e dëshiruara të jetës dhe nga ana tjetër, është një themel praktik që përcakton tërësinë e veprimeve, masave dhe ndryshimeve të nevojshme për të arritur atë që dëshironi të arrini.

Besimet dhe idetë të personalizuara, grupore ose shoqërore në një zonë të caktuar të individit ata përcaktojnë ideologjinë e tyre, mënyrën e tyre të të menduarit.

Një ideologji përfshin sfera të ndryshme të ngjarjeve në një shoqëri; politike, ekonomike, fetare, sociale, shkencore dhe teknologjike. Mund t'u referohet ideve dhe mendimeve të një individi, të një shoqërie dhe madje të periudhave historike.

Kur në një shoqëri ekziston një grup idesh specifike që lidhen me realitetin e saj dhe ato ndahen dhe pranohen me vetëdije si të vërteta, ne jemi në prani të ideologjisë së këtij grupi shoqëror.

Këto ide bëhen një tipar që i identifikon ato në një mënyrë analoge me vlerat e tyre fetare, klasën shoqërore, seksin, shijet politike, kombësinë, etj. Ata mund të grupohen si në grupe të vogla dhe për shembull sekte fetare, si dhe në grupe më të mëdha për shembull; mbështetës të partive politike, ekipeve sportive, etj.

Ideologjia1

Llojet e ideologjive

Në lidhje me numrin e njerëzve që pajtohen me ideale të caktuara, këto mund të klasifikohen si:

 

 • Veçanërisht .: I referohet mendimit ideologjik të një personi të vetëm
 • Dominuese:  Kur një ideologji shtrihet në një bashkësi të plotë.
 • Alternativa: Kur pritjet e një ideologjie dominuese nuk kënaqin ndjekësit e saj dhe inkurajohet një ristrukturim i idealeve. Në lidhje me ndjeshmërinë e tyre ndaj ndryshimeve, ideologjitë mund të jenë:
 • Konservatorët: Ata kërkojnë ruajtjen e sistemit.
 • Revolucionare: Ato zbatojnë transformime të papritura dhe ekstreme.
 • Reformistët: Zbatohen ndryshime graduale
 • Restauruese: Ato ristrukturojnë një sistem ekzistues.

Ideologjitë mund të përparojnë gradualisht duke komunikuar, monitoruar dhe përshtatur me pëlqimin e ndërsjellë të asaj që ata e konsiderojnë si të saktë ose të dëmshme në sistemin shoqëror.

Të tjerët imponohen nga grupe të mëdha prej shumë vetash fuqia manipuluese e mendimit interesi kryesor i të cilit është të ndikojë dhe kontrollojë një komunitet, ndonjëherë duke përdorur mjete dhune.

Këto procese ideologjike të zbatimit nuk dallojnë një grup specifik shoqëror, ato mund të jenë institucione, lëvizje shoqërore, politike, fetare ose kulturore.

Ideologjia 2

Ideologjitë politike.

 

Fashizmi

 

Kjo ideologji bazohet në idenë se pushteti duhet të përqendrohet në një udhëheqës dhe komb mbi individin. Kontroll i plotë i bindjes kolektive. Fuqia e burrit mbi gruan.

 

Nacionalizmi

 

Mbrojtja e identitetit territorial mund të përfshijë lloje të ndryshme ideologjike; ekonomike, etnike, fetare, kulturore etj.

 

Liberalizmi

 

Oneshtë një që parashikon ndarjen e pushteteve të shtetit, të drejtat e individëve dhe administrimin e drejtë të drejtësisë pa nënvlerësuar vlerat fetare, barazinë midis njerëzve dhe të drejtën për pronën e tyre private.

Ideologjitë ekonomike

 

kapitalizëm

 

Objektivi kryesor i tij është akumulimi i kapitalit si shtylla kurrizore e aktivitetit ekonomik. Në të, burimet e prodhimit janë ekskluzivisht në pronësi private, funksionimi i tyre bazohet në fitim dhe aktivitetet financiare merren në bazë të investimeve kapitale. Në këtë ideologji të gjithë përfshihen ata sillen sipas interesave që i lëvizindhe; pronari i kapitalit (kapitalist) shkon në kërkim të fitimeve më të larta; punëtori kryen punën në mënyrë që të marrë një pagesë (paga) dhe konsumatorët kërkojnë të marrin produktet ose shërbimet më të mira me çmimin që u përshtatet më mirë atyre. Shpesh quhet një ekonomi e tregut të lirë.

Prona private është boshti i saj kryesor dhe elementet që e përbëjnë atë rregullohen sipas saj, përkatësisht; liria e ndërmarrjes, aktiviteti i përcaktuar nga interesi i vetë investitorit, sistemi i çmimeve, konkurrenca e biznesit dhe ndërhyrja e vogël e shtetit.

 

komunizmi

 

Ajo bazohet në një organizatë shoqërore që nuk njeh pronë private, as ndryshimin në klasat shoqërore. Ka kontroll mbi mjetet e prodhimit dhe siguron shpërndarjen e mallrave në të njëjtën mënyrë midis anëtarëve të shoqërisë sipas nevojave. Ky sistem kërkon të zbatojë masa ekstreme në mënyrë që të shpronësojë pronën individuale në mënyrë që të mund të shfrytëzohet nga shteti.

 

socializëm

 

Shteti është ai që mban pronësinë e mjeteve prodhuese dhe administrimin e tyre, ai gjithashtu ka për qëllim eliminimi progresiv i klasave shoqërore. Ai mbron teorinë që të gjithë sektorët kryesorë të ekonomisë duhet të jenë nën kontrollin e shtetit.

Megjithëse duket pak si komunizmi në bazat e tij ideologjike, socializmi propozon një plan ekonomik ku komuniteti është pronari i mjeteve të prodhimit dhe shpërndarjes së tyre, ose i një qeveria centraliste që monopolizon planifikimin dhe kontrollin e ekonomisë.

 

Demokracia Sociale

 

Isshtë, në të cilën kërkohet një transformim paqësor i sistemit kapitalist në socializëm me reforma graduale brenda sistemit, duke shmangur rrugët e dhunës. Ajo synon të arrijë nivele më të larta të lirisë, barazi dhe mirëqenie për të gjithë shoqërinë, si dhe stimulon vlera të drejtësisë shoqërore, solidaritetit, përgjegjësisë, progresivizmit dhe humanizmit.

Ata nuk pajtohen me mënyrën në të cilën ekonomia e tregut shpërndan burimet, megjithatë e pranojnë atë, por kërkojnë ndërhyrjen e shtetit në kërkim të ekuilibrit që garanton lirinë ekonomike.

Ideologjitë gjinore.

Kjo ideologji bazohet në bindjen e mbështetësve të saj, se perceptimi shoqëror i qenies mbizotëron mbi gjendjen e tij biologjike dhe se sjellja e saj shoqërore është më e rëndësishme sesa ajo që trupi i saj duket biologjikisht. Ata refuzojnë klasifikimin biologjik të gjinisë (femër-mashkull) duke argumentuar se nuk lë vend për asnjë opsion tjetër. Duke miratuar termin gjuhësor "gjini", ajo u lejon atyre t'i referohen tre klasifikimeve (mashkullore, femërore dhe asnjanëse).

Ata konsiderojnë se nga ana shoqërore, ajo që një person pretendon të jetë në aspektin seksual (seksi i tij psikologjik) duhet të pranohet në mënyrë të pavarur nga ajo që i identifikon trupërisht biologjikisht (seksi biologjik).

Studimet në lidhje me identitetin seksual të një personi vërtetojnë ekzistencën e tre aspekteve të ndërvarura për t'u marrë parasysh; seksi biologjik, seksi psikologjik dhe seksi sociologjik.

Si te burrat ashtu edhe te gratë ekziston një kohezion i ngushtë midis përbërësve të tyre të trupit, psikike dhe shpirtërore, si dhe biologjike dhe kulturore.

Përkrahësit e kësaj ideologjie janë kryesisht homoseksualë, transgjenikë, biseksualë. Kjo ideologji kërkon çlirimin e njeriut në të gjitha fushat e shoqërisë.

Lënda e ideologjive është kaq e gjerë dhe në të njëjtën kohë aq komplekse. Shumë janë të lidhura me njëra-tjetrën sepse të qenit një koncept posaçërisht i natyrshëm i mendimit njerëzor dhe mjedisit të tij shoqëror, i cili përfshin të gjitha fushat e jetës, ndodh në mënyrë të pashmangshme bashkëveprim ideologjik gjë që e bën studimin e tij kaq të gjerë.

Këtë herë ne kemi ecur nëpër ideologjitë më aktuale dhe më të diskutueshme në shoqëri dhe të vetëdijshëm se ka shumë të tjerë që ia vlen të analizohen.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.