Cilat janë ilaçet depresive? Llojet dhe efektet

Droga depresive ndikon gjithnjë e më shumë në shoqëri, megjithëse konsumi i saj është më i vogël se ilaçi stimulues, ajo vazhdon të shkaktojë kërdi në problemet e brendshme të vendeve.

Disa njerëz përdorin këtë lloj ilaçi për të marrë ndonjë përfitim që u jep atyre qetësi shpirtërore dhe i bën ata të shmangin problemet e ditës së tyre të përditshme, në raste të tjera qëllimi i krijimit të tij ishte që të ishin në gjendje t'u siguronin pacientëve në shëndet serioz me uljen e dhimbjes dhe vuajtjet e shkaktuara nga sëmundje të ndryshme.  

Çfarë janë barnat?

Në fushën medicinale, termi ilaç i referohet substancës së përdorur për të shëruar ose shëruar ndonjë faktor serioz shëndetësor.

Në terma bisedor fjala drogë i referohet substancave psikoaktive të përdorimit të paligjshëm.

Droga mund të modifikojë ndjesitë, mendimet dhe emocionet e individit që e konsumon, kjo substancë vdekjeprurëse shkakton varësi dhe mund të jetë fatale.

Varësia ndodh falë hormoneve që truri sekreton dhe prodhojnë kënaqësi, të cilat përhapen kur personi përdor çdo lloj droge.

Nevoja për të konsumuar bëhet gjithnjë e më e vazhdueshme duke krijuar një gjendje varësie dhe varësie te individi.

Çfarë është depresioni?

Isshtë një kimikat që ndikon drejtpërdrejt në funksionet e trurit dhe zvogëlon aktivitetet e sistemit nervor qendror.

Ato përdoren në mjekësi si pilula gjumi, qetësues dhe lehtësues të dhimbjeve, përdorimi i tyre duhet të mbikëqyret gjithmonë nga një specialist.

Nga ana tjetër, ato përdoren për qëllime jo-terapeutike që ndikojnë në jetën e personit që i konsumon ato, përgjithësisht individi merr depresantët në mënyrë të paligjshme të cilët do të prodhojnë një varësi të fortë dhe varësi në planin afatgjatë.

Varësia ndaj këtij lloji të ilaçeve shkaktohet kryesisht nga disa çekuilibër sentimental ose psikologjik të pranishëm në funksionet e atyre që vuajnë nga ai.

Nevoja për të shmangur problemet e përditshme është shkaku kryesor i varësisë ndaj këtij lloji të ilaçeve.

Cilat janë ilaçet depresive?

Meqenëse i njihni termat "ilaç" dhe "depresori"Ne vazhdojmë të shpjegojmë se çfarë janë ilaçet depresive: këto lloje të substancave lidhen drejtpërdrejt me funksionet e sistemit nervor.

Ky lloj ilaçesh sigurohet legalisht nga psikologë, psikiatër dhe profesionistë të tjerë shëndetësorë për të zvogëluar efektet e depresionit dhe ankthit, ndonjëherë pacienti ka fuqitë të vetë-mjekohet, megjithatë ata vazhdojnë të kenë mbikëqyrje të rregullt mjekësore.

Problemi me ekzistencën e këtij lloji të drogës është përdorimi i paligjshëm që disa njerëz i japin asaj, ose për pasurim ose për konsum të vazhdueshëm.

Droga depresionuese është pjesë e sëmundjeve shoqërore, megjithëse është e vërtetë që bashkëkohësia ka dhënë kontribute të mëdha në botën e mjekësisë, megjithatë, ajo ka sjellë si pasojë që njerëzit me sjellje të keqe të kenë qasje në konsumimin e këtij lloji të narkotikëve.

Raste të tilla si marihuana dhe kokaina janë shembuj të ilaçeve depresive që ndikojnë drejtpërdrejt në sistemin nervor qendror.

karakteristika të

Shtë e nevojshme të merret parasysh se ilaçet depresive ndikojnë drejtpërdrejt në funksionin e trurit dhe sistemin nervor qendror.

Këto lloj substancash munden atrofi i indeve të trurit dhe madje zvogëlojnë proporcionet e saj.

Megjithëse jo të gjitha llojet e depresionëve shkaktojnë të njëjtat simptoma, të tilla si alkooli, i cili nuk ka të njëjtat karakteristika si heroina ose marihuana, ai ul aktivitetin e trurit të të varurit.

Origjina e këtij lloji të ilaçeve

Origjina e saktë e këtyre llojeve të barnave nuk vihet në një periudhë specifike kohore. Dihet që që nga kohërat antike, përdorimi i gjetheve të marihuanës dhe ilaçeve të tjera të nxjerra nga natyra ishin përfshirë në rituale të ndryshme të një natyre magjike ose medicinale.

efectos 

Secila prej substancave të ndryshme depresive ka efekte të ndryshme prandaj ato kanë tendencë të kenë variacione të caktuara në to, megjithatë ato mund të ndajnë disa efekte anësore me njëra-tjetrën.

Në të gjitha rastet, funksionimi i trurit ndikohet drejtpërdrejt nga konsumi i barnave depresive narkotike.

Përveç varësisë së fortë që personi vuan në lidhje me ilaçet depresive, ka efekte të tjera anësore që manifestohen si në planin afatgjatë ashtu edhe në atë afatshkurtër si:

Afatshkurtër

Efekti kryesor i prodhuar nga ilaçet depresionuese është ngadalësia e funksionit të trurit dhe i njëjti faktor është ai ul stimulimin e sistemit nervor qendror të të varurit.

Droga depresive në doza të larta mund të shkaktojë simptoma të tilla si lodhje, marrje mendsh dhe ulje të vëmendjes.

Pamundësia për të folur saktë është e dukshme brenda pasojave të ilaçeve.

Simptomat fiziologjike gjithashtu mund të shfaqen në mesin e tyre janë diarreja, vështirësia dhe djegia për të urinuar, zgjerimi i nxënësit dhe ethet.  

Afatgjatë

Këto janë ato që kanë ndikimin më të madh në shëndetin e njerëzve, efektet afatgjata mund të parandalojnë një jetë të plotë për të varurit nga droga depresive; varësia prej tyre ka efekte të shumëfishta që mund të qëndrojnë me kalimin e kohës edhe duke u trajtuar.

Për këtë arsye, është e rëndësishme të theksohet se rritja e njerëzve është sa më përgjegjëse që të jetë e mundur, për të shmangur këtë lloj rreziqesh në të ardhmen, të cilat ndikojnë drejtpërdrejt në përbërësit e ndryshëm shoqërorë.

Llojet e ilaçeve depresive

Ekzistojnë lloje të ndryshme të ilaçeve depresive, ato klasifikohen sipas efekteve që shkaktojnë dhe ashpërsisë së varësisë, midis tyre gjejmë si më poshtë:

Opiumet

Ato janë substanca që nxirren nga farat dhe bimët e rritura kryesisht në Amerikën e Jugut, Azi dhe Afrikë.

Lulëkuqja dhe gjeli janë emrat e bimëve që kanë këtë lloj të substancave. Alkaloidët që i përkasin opiumit janë ato që nxirren prej tij për të bërë përbërjen e ilaçeve depresive.

Ky term përdoret gabimisht për t'iu referuar të gjitha barnave që kanë efekte të tilla si ato të pranishme në morfinë.

La morfina, kodeina dhe thebaina Ata janë përbërësit kryesorë kimikë të përbërë nga opiatet, megjithëse nuk kanë efekt të drejtpërdrejtë në sistemin nervor qendror, ato prapë i përkasin ilaçeve shtypëse.

heroina

Kjo lloj droge mund të konsumohet në mënyrë intravenoze ose e tymosur, përdorimi i saj universal dhe është shkaku i shumicës së varësive në botë.

Efektet anësore të heroinës përfshijnë: uljen e shikimit, marramendjen, varësinë, ndjenjat e euforisë, periudha të gjata kënaqësie të ngjashme me orgazmën, relaksimin dhe hiperaktivitetin.

Oksikodoni

Shtë një substancë që përdoret shpesh më së shumti në popullatën amerikane, është një opiumi gjysëm sintetik e cila rrjedh nga thebina. Nxjerrja dhe përbërja relativisht e lehtë e ilaçit e bën atë të arritshme për të gjitha llojet e audiencave.

Efektet e saj janë të ngjashme dhe madje edhe më të forta se ato të heroinës, ndonjëherë mund të shkaktojë kriza.

Metadona

Ky ilaç shitet gjithashtu komercialisht dhe legalisht me emrin dolofin. Ironikisht, qëllimi i krijimit të tij ishte furnizimi me këtë ilaç për pacientët me një varësi të fortë ndaj heroinës.

Shtë një ilaç sintetik me origjinë gjermane që ka efekte anësore të tilla si: kapsllëku, depresioni i frymëmarrjes, bradikardia, zgjerimi i nxënësit, rritja e temperaturës së trupit dhe përqendrimi i glukozës në gjak.

Kraton

Kjo bimë është një familje kafeje, është një ilaç shumë i zhdërvjellët që ka përfitime të pafund shëndetësore, megjithatë, mund të shkaktojë gjendje të forta varësie për shkak të efekteve anësore që ka; kjo drogë depresante është një lëndë narkotike e përdorur si zëvendësim i opiumit  

Alkooli etilik

Ajo është më e konsumuar në popullatën botërore që ka një shije të ëmbël dhe varëse. Alkooli etilik merret duke fermentuar glukozën nga frutat.

Furnizimi me alkool është gjithmonë oral dhe marrja gjithmonë tenton të ngadalësojë sistemin e tretjes. Duhen disa orë që trupi ta asimilojë atë. Ndonjëherë kjo nuk ndodh dhe mbrojtjet e trupit janë të dehur.

Sasi të mëdha alkooli shkaktojnë dëme në organet e ndryshme të trupit si stomaku, mëlçia, veshkat, truri dhe përbërës të tjerë jetësorë si gjaku.

Efektet e alkoolit ndryshojnë në varësi të dozës që personi konsumon, ato gjithashtu ndikojnë në gjendjen psikologjike të konsumatorit, duke gjeneruar efekte kënaqësie që i bëjnë ata të shmangin realitetin dhe problemet.

Funksionet motorike të të varurit ndikohen nga konsumi i alkoolit, mund të ndërhyjë në funksionet e trupit duke shkaktuar dëmtime motorike.

Në një nivel emocional dhe psikologjik, alkooli mund të sjellë pasoja të mëdha të cilat nuk janë momentalisht të dukshme për personin që e konsumon atë.

Karisoprodol

Përdoret si relaksues i muskujve e cila shkakton efekte përgjumjeje, zbatohet në mjekësinë konvencionale për të lehtësuar tendosjet e forta të muskujve dhe gjendje të tjera që lidhen me dhimbjen e muskujve.

Abuzimi i kësaj droge nga personi i varur mund të çojë në pasoja fatale të tilla si mbidozimi ose sulmet në zemër. Nuk është një ilaç që kërkon një recetë, prandaj, të gjitha llojet e njerëzve kanë qasje në të.

Barbituratet

Isshtë një acid i zbatuar për të arritur efektet e relaksimit dhe kënaqësisë. Përdoret në mënyrë mjekësore për të parandaluar krizat, si qetësues anestetik dhe si qetësues.

Ky ilaç ka një recetë të rreptë dhe duhet të sigurohet nga një specialist.

Benzodiazepinat

Ato janë substanca hipnotizuese-qetësuese që veprojnë drejtpërdrejt në sistemin nervor qendror. Përdoret në mjekësi për të qetësuar çrregullimet depresive, ankthin dhe madje edhe hiperaktivitetin.

Abuzimi me këtë lloj të substancave ka efekte anësore të tilla si paaftësia motorike, dhe degradimi i funksioneve të trurit.  

GHB

Njihet më mirë si ekstazi i lëngët, ky acid shfaqet në manaferrat dhe si një produkt fermentimi i aplikuar në verë dhe birrë. Në përdorim jo medicinal konsumohet në formë të lëngshme. Shtë shumë i fortë për pacientin e varur nga kjo lloj droge, pasi prodhon efekte të tilla si euforia dhe mbindjeshmëria e shqisave.

Cilët faktorë shkaktojnë varësinë nga droga?

Ka shkaqe të ndryshme që ndikojnë në zhvillimin e plotë dhe të ekuilibruar të qenieve që vuajnë nga varësia nga droga.

Faktori i familjes ndikon nga rritja dhe të mësuarit e individit, vlerat me të cilat ai rritet janë thelbësore për bashkëjetesën e shëndetshme të së njëjtës me mjedisin, personi i cili ka lindur në një familje me pak vlera pozitive mund të ndoshta bien në varësi nga ilaçet

Kjo është arsyeja pse edukimi i fëmijës ka shumë peshë në të ardhmen e të njëjtit, ndonjëherë braktisja e njërit prej prindërve ose të dyve është shkaku i varësisë nga droga.

Nga ana tjetër, nëse babai ose nëna e fëmijës ka historia e lidhur me drogën, Mund të ndikojë në zhvillimin e foshnjës duke i shkaktuar atij disa aftësi të kufizuara ose duke dështuar që, në moshën e rritur ai të jetë i prirur të jetë i varur nga droga.

Sidoqoftë, nuk është e mundur të sigurohemi saktësisht se cilat janë arsyet që e shtyjnë një person të bëhet i varur nga droga.

Në moshën e rritur, një individ tashmë është i aftë të vendosë nëse do të pranojë të konsumojë këtë lloj droge narkotike, pasi arsyet mund të jenë të lidhura thelbësisht me ndjenjën shpirtërore ose psikologjike.

Cilat janë arsyet e mundshme të varësisë?

Në përgjithësi, një person mund të bëhet i varur nga droga falë efekteve anësore që prodhon kur konsumohet dhe gjithashtu për arsyet e mëposhtme:

  • Të ndihesh mirë: ndjesia e kënaqësisë dhe qetësisë që truri përjeton është një nga arsyet pse një person bëhet i varur nga droga.
  • Për të "performuar" më mirë: Çrregullime të tilla si ankthi, stresi ose depresioni mund të jenë arsye që një person të bëhet i varur nga droga. Konsumi i shpejtë i narkotikëve bën që ky lloj shqetësimi të zvogëlohet ose zhduket menjëherë nga jeta e të varurit.
  • Sepse të tjerët bëjnë: Në adoleshencë, shpesh ndodh që personi të ndihet i presionuar nga shoqëria dhe për këtë arsye bie dakord të konsumojë këto lloj substancash pa parë më parë nëse bërja e kësaj u sjell atyre ndonjë përfitim shëndetësor. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të theksohet edukimi i dhënë fëmijës në shtëpi, rekomandohet që prindërit të komunikojnë me të sinqerisht dhe hapur me të në mënyrë që ai të mësojë rreth rreziqeve që i sjellin ilaçet gjatë jetës së tij.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.