Inteligjenca emocionale - Çfarë është ajo, llojet dhe frazat

Në vitet e fundit, shumë profesionistë kanë bashkëpunuar në kërkimin e një shpjegimi logjik për gjithçka që na ndodh; të tilla si emocionet, të cilat kanë një arsye pse shprehen dhe përgjigja u quajt "Inteligjenca emocionale", një term që edhe pse u përdor disa vjet më parë, u bë i njohur në 1995 falë botimit të librit të Daniel Goleman, i cili kishte të njëjtin emër me titullin e tij.

Për shkak të popullaritetit që kjo temë e veçantë ka fituar në një kohë të mbushur me sipërmarrës dhe njerëz me interes për t'u përmirësuar dhe zhvilluar si individë, ne vendosëm të kontribuojmë me grurin tonë të rërës me një hyrje mjaft të plotë. Shpresojmë të kënaqeni me leximin.

Çfarë është inteligjenca emocionale?

Kuptimi i këtij termi është hipotetik, pasi ka disa hetime dhe teori rreth tij. Sidoqoftë, mund të përkufizohet si Aftësia njohëse që njerëzit duhet të njohin, kuptojnë dhe menaxhojnë emocionet e tyre; në të njëjtën mënyrë që është gjithashtu e mundur të njohim, kuptojmë dhe ndikojmë në ato të të tjerëve.

Inteligjenca emocionale (EI) lindi për shkak të nevojës për të qenë në gjendje të vlerësojmë në mënyrë kognitive një individ në një mënyrë më të plotë, pasi matësit e inteligjencës (koeficient të inteligjencës) nuk vlerësoi se si një individ i kuptonte dhe vlerësonte emocionet ose ndjenjat e tyre ose të njerëzve të tjerë. Diçka që Howard Gardner përmendi me botimin e tij të "Inteligjencave të shumëfishta: teoria në praktikë", një libër që u botua në 1983.

Vetëm në vitin 1985 termi fitoi pak më shumë dukshmëri me tezën e Wayne Payne; megjithëse në 1964 dhe 1966 Inteligjenca Emocionale ishte emëruar tashmë nga Beldoch dhe Leuner. Sidoqoftë, në vitin 1995 ishte kur termi u bë me të vërtetë popullor me librin e Daniel Goleman, të cilin e përmendëm në fillim të hyrjes; meqenëse ky pati jehonë të madhe.

Sipas vetë Daniel Goleman, është e nevojshme të kuptohet se si funksionon truri në mënyrë që të përcaktohet fuqia që kanë emocionet mbi mendimet tona. Një shpjegim që mund ta gjejmë në punën e tij:

Llojet sipas Daniel Goleman

Inteligjenca emocionale mund të ndahet në pesë elemente, të cilat përshkruhen nga Daniel Goleman si vetë-vetëdijësim, vetëkontroll emocional, vetë-motivim, ndjeshmëri dhe aftësi shoqërore.

Këto artikuj mund të ndryshojnë shumë në varësi të personaliteti individual Dhe madje edhe për shkak të gjinisë së tyre, për shembull, në shumicën e rasteve burrat janë më të vetëdijshëm; ndërsa gratë ndiejnë më shumë ndjeshmëri.

Ji i vetëdijshëm për veten

Shtë aftësia e një personi të njohë se çfarë ndjenjash dhe emocionesh kanë, si dhe të kuptojë se si ato ndikojnë në mendimet e tyre ose në përgjithësi. Me fjalë të tjera, është të njohësh vetveten, të jesh i vetëdijshëm për pikat e forta (cilësitë ose aftësitë) dhe dobësitë e tua.

inteligjencës emocionale

Kontrolli i emocioneve tuaja

Njihet si vetë-rregullimi ose vetë-kontrolli emocional, Theshtë elementi që është i ngarkuar të kontrollojë dhe reflektojë mbi emocionet ose ndjenjat tona, me qëllim që ata të mos mund të kenë kontroll mbi mendimet dhe veprimet.

Në thelb është aftësia që ne duhet të kuptojmë pse i ndiejmë ato emocione dhe të mësojmë t'i kontrollojmë ato në momentet e nevojshme, pasi që normalisht kur ato janë efektive përfundojmë të pendohemi për të thënë ose bërë diçka që nuk do të kishim dashur nëse nuk do të ishte emocionet ndikuan në sjelljen dhe mendimin tonë.

Motivim vetjak

Ai konsiston në të dish të përqendrosh emocionet në një drejtim të dobishëm, që do të thotë, të vendosësh një qëllim ose një objektiv dhe të dish të drejtosh vëmendjen ndaj tyre; në mënyrë që të motivojmë vetveten.

Mund të thuhet se është "optimizëm" konstant dhe logjik (megjithëse ndonjëherë lufton kundër rrymës), së bashku me fuqinë e "iniciativës" që na bën të ecim përpara në një mënyrë pozitive për t'u rritur në aspekte të ndryshme të jetës sonë.

ndjeshmëri

Theshtë ai që lejon njohin emocionet dhe ndjenjat e njerëzve të tjerë, të cilat zakonisht transmetohen në mënyrë të pavetëdijshme. Mund të quhet gjithashtu "inteligjencë ndërpersonale", e cila ishte një nga aspektet që Howard Gardner përmendi se nuk mund të matte treguesit e inteligjencës si p.sh. koeficient të inteligjencës.

Një individ i cili është i aftë të njohë, kuptojë dhe ndikojë në emocionet e njerëzve të tjerë, ka mundësi më të mëdha për të krijuar lidhje me të; Për më tepër, individët empatikë janë ata që posedojnë kapacitete më të mëdha inteligjencës emocionale.

Aftësitë sociale

L marrëdhëniet ndërpersonale Ato janë një faktor themelor dhe thelbësor për zhvillimin korrekt të një personi; meqenëse këto kanë një ndikim të rëndësishëm në lumturinë, produktivitetin dhe rritjen personale.

Ky faktor përmend indirekt të ndjeshmërisë, e cila është e nevojshme për të vendosur këto marrëdhënie; në të njëjtën mënyrë që është një aspekt i domosdoshëm për të përmirësuar IE-në tonë për arsyet e shpjeguara më parë.

Zbuloni aftësitë tuaja me një test

Ashtu si koeficienti i inteligjencës, ka disa teste të inteligjencës emocionale që mund t'i gjejmë në të gjithë uebin. Pavarësisht kësaj, gjëja më e këshillueshme është të shkoni te një specialist i cili mund të kryejë një vlerësim më personal dhe jo të përgjithshëm siç janë testet që do të gjeni në internet.

Edhe pse nëse keni dyshime, këto teste mund t'ju japin një ide të cili është niveli juaj IE, kështu që mund të jetë e këshillueshme ta bëni këtë. Sigurisht, për shkak se testet janë me shumë zgjedhje, duhet të jesh sa më i sinqertë dhe të përpiqesh të analizosh me të vërtetë se cili do të ishte reagimi yt për raste të caktuara; Vetëm në këtë mënyrë do të arrini një rezultat më të saktë.

Inteligjenca emocionale tek fëmijët, kompanitë dhe rrjetet sociale

Për shkak të popullaritetit të arritur, ka shumë hetime të kryera mbi këtë temë në zona të ndryshme. Midis tyre, më të spikatur janë kontrolli i emocioneve që posedojnë fëmijët, punonjësit dhe përdoruesit e rrjeteve sociale.

1. fëmijë

Fëmijët duhet të edukohen emocionalisht në mënyrë që ata të mund të zhvillojnë elementet e elementeve të lartpërmendura dhe në atë mënyrë, të jenë në gjendje të kenë kontrollin e emocioneve të tyre dhe të kuptojnë ato të të tjerëve për marrëdhëniet ndërpersonale, të cilat, siç pamë, kanë një rëndësi të madhe.

Megjithatë, inteligjenca emocionale tek fëmijët zakonisht mësohet në praktikë, domethënë me zhvillimin e tij në jetën reale. Kështu, këto mësime mund të mbështeten me ndihmën e familjes, prandaj ne rekomandojmë sa vijon:

 • Mësojini ata të kontrollojnë zemërimin dhe të jenë të vetëdijshëm se ka reagime për të shmangur.
 • Tregojini atij cilat janë emocionet më të zakonshme dhe si t'i njohin ato tek njerëzit e tjerë, në mënyrë që ata të zhvillojnë ndjeshmëri.
 • Mësojeni atë të përmend emocionet që ata ndiejnë në situata të caktuara.
 • Tregoni atij teknika që i lejojnë ata të shprehen dhe të merren me emocione ose ndjenja.
 • Inkurajoni komunikimin në mënyrë që ata të ndihen rehat duke u shprehur, duke dhënë mendimet e tyre ose çfarëdo tjetër që ata ndiejnë ose mendojnë.

2. Kompanitë

Studimet dhe hulumtimet e EI në lidhje me fushën e biznesit kanë dhënë rezultate me interes të madh, që nga viti punëtorët me inteligjenca emocionale janë shumë më produktive dhe të lumtura. Sipas të dhënave të mbledhura, ata punëtorë që janë në gjendje të kontrollojnë emocionet e tyre dhe të njohin se cilët janë ata të klientëve të tyre, kanë një aftësi më të madhe për të shitur produkte dhe shërbime.

Kjo ka rezultuar që punonjësit me IE të jenë shumë më të kërkuar nga kompanitë, pasi ata kanë nevojë për individë të aftë të përballen me situata të vështira me vendosmëri dhe pozitivizëm. Prandaj, kompanitë kanë filluar të testojnë këtë lloj inteligjence kur zgjedhin se kush do të jetë pjesë e ekipit të punës.

3. Rrjetet sociale

Rrjetet sociale janë një tjetër mjet komunikimi, kështu që kjo mund të ketë një farë rëndësie në disa aspekte. Sidoqoftë, nuk është bërë shumë hulumtim për këtë, kështu që ne do të kufizohemi vetëm në komentimin e disa veçorive.

 • Njerëzit në rrjetet sociale priren të jenë më empatikë, pasi ato botime që tregojnë situata të vështira ose të komplikuara kanë tendencë të kenë më shumë përhapje. Po kështu, njerëzit që marrin pjesë në suksesin tuaj gjithashtu priren të kenë më shumë pranim.
 • Për kompanitë, përfitimet e EI janë më se të dukshme kur menaxhojnë rrjetet sociale. Meqenëse u lejon atyre të dëgjojnë më shumë klientët e tyre, të pranojnë kritika, të jenë pozitivë dhe realistë në varësi të situatës, të përmirësojnë nevojat e audiencës së synuar, ndër të tjera.

Fraza të inteligjencës emocionale

Më në fund, diçka mjaft e kërkuar dhe që në Recursosdeautoayuda ne jemi gjithmonë të gatshëm për të mbledhur, janë frazat (Ju duhet të vizitoni kategorinë tonë!). Kështu që shpresojmë t’i shijoni.

 • Nëse doni të jeni të lumtur, duhet të jepni dorëheqjen duke parë të tjerët të lumtur. - Bertrand Russell
 • Problemi është, nëse nuk e jetoni jetën për veten tuaj, njerëzit e tjerë do ta jetojnë. - Peter Shaffer
 • Vullneti është qëllimi i favorizuar nga emocionet. - Raheel Farooq
 • Nëse po e lexoni këtë ... Urime, ju jeni gjallë. Nëse kjo nuk është diçka për të buzëqeshur, atëherë unë nuk e di se çfarë është. - Chad Sugg
 • Indeksi më i mirë i karakterit të një personi është mënyra se si ai i trajton njerëzit që nuk mund t'i bëjnë ndonjë të mirë dhe mënyra se si i trajton ata që nuk mund të mbrojnë veten. - Abigail Van Buren
 • Një person inteligjent mund të racionalizojë gjithçka, një person i mençur as nuk përpiqet. —Jen Knox
 • Në një kuptim shumë real, të gjithë kemi dy mendje, një mendim dhe një mendje. - Daniel Goleman
 • Kjo është ajo që ndodh me mësimet, ju gjithmonë mësoni prej tyre, edhe kur nuk dëshironi. - Cecelia Ahern
 • Të mendosh për diçka nuk do të thotë se është e vërtetë. Të duash diçka nuk do të thotë se është e vërtetë. - Michelle Hodkin
 • Çdo emocion ka vendin e vet, por nuk duhet të ndërhyjë në veprimin e duhur. - Susan Oakey-Baker

 • Amazingshtë e mahnitshme se si sapo mendja është e lirë nga ndotja emocionale, del logjika dhe qartësia. - Klajdi DeSouza
 • Dhembshuria e vërtetë jo vetëm që do të thotë të ndiesh dhimbjen e tjetrit, por edhe të veprosh për ta lehtësuar atë. - Daniel Goleman
 • Ne harrojmë shumë lehtë se çfarë na shkakton dhimbje. - Graham Green.
 • Biznesmenët perëndimorë shpesh nuk e kuptojnë rëndësinë e ndërtimit të marrëdhënieve njerëzore. - Daniel Goleman
 • Çdo veprim i të mësuarit të vetëdijshëm kërkon vullnetin për të dëmtuar vetë-vlerësimin. Kjo është arsyeja pse fëmijët e vegjël mësojnë kaq shpejt përpara se të jenë të vetëdijshëm për rëndësinë e tyre. Thomas Szasz.
 • Njohja e vetvetes është fillimi i gjithë mençurisë. - Aristoteli
 • Nuk më intereson se çfarë më thua. Më intereson se çfarë ndani me mua. - Santosh Kalwar
 • Truri emocional i përgjigjet një ngjarjeje më shpejt sesa truri racional. - Daniel Goleman
 • Zhvendosni vëmendjen tuaj dhe ju ndryshoni emocionet tuaja. Ndryshoni emocionin tuaj dhe vëmendja juaj do të ndryshojë vendet. - Frederick Dodson

 • Aftësia jonë për tu përshtatur është e pabesueshme. Aftësia jonë për të ndryshuar është spektakolare. - Liza Lutz.
 • Nuk është stresi ai që na bën të biem, por është mënyra se si reagojmë ndaj situatave stresuese. - Wayde Goodall
 • E vetmja mënyrë për të ndryshuar mendjen e dikujt është të lidheni me të përmes zemrës. - Rasheed Ogunlaru
 • Guximi është më i rëndësishmi nga të gjitha virtytet, sepse pa guxim, asnjë virtyt tjetër i qëndrueshëm nuk mund të praktikohet. - Maya Angelou
 • Nëse luftoni kundër vetes për të zbuluar veten tuaj të vërtetë, do të zbuloni se ka vetëm një fitues. - Stephen Richards
 • Ecni si luani, flisni si pëllumba, jetoni si elefantët dhe dashuroni si një fëmijë i vogël. - Santosh Kalwar
 • Një mënyrë për të rritur vullnetin tonë është të dimë si të menaxhojmë shpërqendrimet tona në vend që t’i lëmë ata të na kontrollojnë. - Daniel Goleman
 • Mos kini frikë nga frika juaj. Ata nuk janë aty për të të trembur. Ata janë aty për t'ju bërë të ditur se diçka ia vlen. - C. JoyBell C.

Fatkeqësisht këtu ka ardhur hyrja, por qetësohuni, më vonë do të vazhdojmë të thellohemi në këtë temë interesante. Shpresojmë që të kënaqeni me përmbajtjen e dhënë dhe siç themi gjithmonë, nëse doni të kontribuoni ose keni ndonjë pyetje, mos harroni se më poshtë është kutia e komenteve. Ah, ne gjithashtu ju ftojmë të ndani artikullin në rrjetet tuaja, pasi do t'i ndihmoni njerëzit të mësojnë rreth këtij lloji të inteligjencës


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Veronica Rodriguez dijo

  Mirëmëngjesi më dukej shumë interesante, më pëlqeu, sidomos frazat

 2.   alberto dijo

  Nga sa kuptova, besoj se inteligjenca emocionale konsiston në të pasurit një vetëkontroll të emocioneve tuaja, të mos bini në pusin e gjërave të këqija pasi që ata janë fajtorët e shumicës së problemeve tuaja, ajo që është e mirë dhe jam dakord është që mund të të përdoren në favorin tuaj për të qenë në gjendje të zgjidhni konfliktet tuaja ose më mirë, mos i futni ato.

 3.   Marcos Vega dijo

  gjëja më thelbësore inteligjenca emocionale do të ishte mënyra e të menduarit, veprimit dhe ndjenjës, në mënyrë që të mos bëjmë ndonjë gabim në mjedisin tonë profesional.