Si strukturohet një justifikim i mirë për një projekt?

Për prezantimin e një projekti është e nevojshme të përmbushen disa faza brenda procesit hetimor që garantojnë suksesin e tij. Midis tyre është arsyetimi i projektit, i cili është aspekti që na shqetëson sot në këtë artikull. Ne do të thellohemi në atë që justifikimin e një projekti, rëndësinë e tij, karakteristikat e tij dhe mjetet për përpunimin e tij.

Çfarë është justifikimi i projektit?

Arsyetimi i projektit është një nga fazat më të rëndësishme në prezantimin e hulumtimit. I referohet pjesës së punës me shkrim ku duhet të shpjegohen arsyet që na shtyjnë të hetojmë temën e zgjedhur.

Ky seksion i një projekti kërkimor duhet t'u përgjigjet pyetjeve të pse dhe për çfarë zgjedhje, rëndësia dhe dobia e tij midis aspekteve të tjera që do të shqyrtojmë më vonë.

Por a mund të justifikojmë diçka për të cilën nuk kemi ide të qarta?

Sigurisht që jo, është e vështirë të mbrojmë diçka që nuk është e qartë për veten tonë. Për këtë arsye, një rend i veprimit duhet të ndiqet në zhvillimin e një projekti.

Para së gjithash, ne duhet të kemi një njohuri të qartë të asaj që duam të hetojmë, cilat janë objektivat e ndjekura, arsyet ose qëllimet që na shtyjnë. Këto duhet të përcaktohen qartë dhe që mund të kuptohen plotësisht nga aktorët e përfshirë në të.

Ne do të shpjegojmë shkurtimisht hapat përpara arsyetimit të projektit në mënyrë që të vendosim baza të forta që garantojnë prezantimin efektiv të tij.

Para së gjithash ne duhet zgjidhni temën atë që do të trajtojmëPër këtë duhet t'i kushtojmë vëmendje të veçantë nivelit tonë të përgatitjes dhe kapaciteteve për të studiuar lëndën bazuar në njohuritë, burimet bibliografike, burimet ekonomike, ndër aspekte të tjera.

Për shembull:

Merrni parasysh se një person që jeton në Brazil synon të hetojë zakonet e të ngrënit të afrikanëve dhe ndikimin e tyre në statusin shëndetësor të banorëve të tij krahasuar me çdo kontinent tjetër. Para çdo justifikimi duhet të bëni vlerësoni shanset tuaja për të lëvizur në kontinentin Afrikan dhe për të jetuar me ta, për të njohur drejtpërdrejt llojin e ushqimit dhe karakteristikat e tyre ushqyese. Kjo nënkupton një investim të kohës, parave dhe bazës së njohurive për të përqendruar hetimin. Pyetje e detyrueshme për të pyetur veten, a është i mundur ky studim për mua?

 1. Që lënda për të studiuar të jetë brenda interesave tona të veçanta dhe se ne jemi të apasionuar pas kësaj do të garantojë një performancë të mirë në hetim.

Për shembull: Nëse arti i fotografisë artistike na tërheq, do të ishte interesante të hetojmë efektivitetin e të mësuarit të këtij arti përmes internetit.

 1. Ne duhet të specifikojmë qartë dhe përmbledhur se cilat janë objektivat tanë.
 2. Pasi të jenë shteruar këto hapa, atëherë jemi në gjendje dhe është e nevojshme të shtjellojmë arsyetimin e projektit kërkimor.

Arsyetimi i një projekti2

Si të zhvillojmë një justifikim të projektit?

Bazuar në caktimin e mëparshëm që kemi bërë në lidhje me këtë temë, është shumë e dobishme të përgatisim një draft të parë, si një skicë, që na lejon të organizojmë idetë dhe të na ndihmojë të specifikojmë mendimin tonë mbi temën në fjalë. Duke shkruar ne mundemi analizojnë dhe vendosin Nëse arsyetimi është bindës, sepse për këtë bëhet fjalë, ne duam të bindim të tjerët për rëndësinë e projektit tonë.

Nuk ka probleme ose çështje më të parëndësishme se të tjerët, nëse në arsyetim është e mundur të thuhet qartë qëllimi, efektet dhe përfitimet e tij, ai do të marrë rëndësi dhe do të ketë shumë arsye që mbështesin ekzekutimin e tij.

P.sh. Një hetim mbi "Ndikimin e televizionit mbi qeniet njerëzore dhe pasojat e tij në sjelljen shoqërore" mund të jetë po aq i rëndësishëm sa studimi në "Dëmtimi psikologjik tek fëmijët e lindur në kushte të shtatëzënësisë së padëshiruar" ose "Sa kohë mund të jetoni një qenie në një gjendje rruge "

Stili i shkrimit

Gjuha e përshtatshme për të shkruar arsyetimin e një projekti duhet të jetë ajo që të na lejojë të specifikojmë se çfarë duam të arrijmë. Përdorimi i fjalëve kyçe të tilla si rritja, vendosja, eleminimi, zvogëlimi, ne mund të transmetojmë sigurinë e arritjes së asaj që po kërkojmë. Përndryshe mund të transmetojmë me fjalë denotuese të shanse të kufizuara për sukses, të tilla si; ndihmojnë, inkurajojnë, bashkëpunojnë, etj.

Disa shembuj:

 • Zbatimi i këtij projekti do të rrisë fuqinë blerëse të ...
 • Me krijimin e parkut për shumë qëllime në afërsi të shkollës, është e mundur që adoleshentët të investojnë kohën e tyre ...

Cilat janë pyetjet që duhet të përgjigjet një justifikim i projektit?

Nuk është se këto seri pyetjesh shtrohen gjatë punës, ato janë vetëm një udhëzues që do të na ndihmojë të fillojmë shkrimin.

Motivimet e autorit për hulumtimin e temës.

Për shembull, në një zonë të caktuar të një qyteti ku ekziston një shkollë për artizanat, rrobaqepësi dhe rrobaqepësi, nuk ka dardanierë, aq më pak dyqane aty pranë ku mund të blini pëlhura për rrobaqepësi. Për një student të atij institucioni, subjekti i interesit mund të jetë studimi i fizibilitetit nga një dyqan i rrobave dhe rrobave pranë institutit.

 • Do të jetë një ndihmë e madhe për të analizuar shqetësimet ose preferencat tuaja personale në lidhje me një temë. Për shembull:

Ose mund të përqendroheni në problemet që lidhen me grupin shoqëror në të cilin veproni

 • Shtë e rëndësishme të theksohet se kush përfiton dhe në çfarë mënyre, për shembull:

Studentët dhe komuniteti në përgjithësi do të kenë qasje të shpejtë në përvetësimin e materialeve që u duhen dhe për këtë arsye do të kursejnë kohë dhe para për të përmendur disa këtu.

Arsyetimi i një projekti

Shërbimi i zbatimit të projektit.

Kjo pjesë e projektit duhet të përcaktojë qartë pikat e mëposhtme:

 • Pasojat e projektit në periudhën afatshkurtër, afatmesme dhe afatgjatë.
 • Bazuar në shembullin e mëparshëm mund të konkludojmë në një rritje të numrit të studentëve në institucion; rritja e burimeve të punës; realizueshmëria e fillimit të ndërmarrjeve bashkëpunuese, etj.
 • Zgjidhje alternative të problemit.

P.sh.: Formoni një fond kapitali midis anëtarëve të institucionit në mënyrë që të merrni materiale me shumicë dhe t'i keni ato menjëherë në dispozicion brenda institucionit.

 • Reagimi i aktorëve të ndryshëm të përfshirë në projekt.

P.sh.; Opinione të studentëve, menaxherëve, mësuesve dhe komunitetit në përgjithësi.

 • Lajmet e dhëna me projektin.

P.sh.; Nxitje më e madhe për zhvillimin e zanateve artizanale.

Me rëndësi të madhe është të përcaktohet se si projekti lidhet me politikat shtetërore në nivelin rajonal, komunal dhe kombëtar.

Sidoqoftë, secila prej këtyre arsyeve nuk duhet domosdoshmërisht të përfshihet në arsyetim, duke vendosur arsyen më mbizotëruese që çon në kryerjen e projektit dhe qëllimin e tij në favor të një përfitim ose kontribut më i madh për kërkime të tjera do të jetë garancia e suksesit që kërkohet.

Të gjitha këto konsiderata mund të mbulohen ose grupohen në tre grupe që do të na lejojnë të shprehim në një mënyrë logjike dhe koncize atë që duam të arrijmë me arsyetimin e projektit; Shitet!

 • Aspekti teorik. Kuadri teorik, detajon njohuritë e problemit të ngritur.
 • Aspekti praktik. Tregon fizibilitetin e aplikimit dhe kush do të përfitojë prej tij.
 • Metodologjike. Identifikoni metodologjinë e përdorur dhe kontributet që do të ofrojë në hetimet e tjera

Shembull i justifikimit të një projekti.

Kthimi në rastin e vështirësisë për të marrë inputet e tekstilit të paraqitura nga anëtarët e një shkolle arti dhe zejtari, justifikimi i tij do të ishte si më poshtë:

Qëllimi i këtij studimi është të zgjidhë problemin me të cilin përballen anëtarët e komunitetit arsimor të arteve dhe zanateve Conchita Pérez Acosta, të vendosura në Urbanizimin La Isabela në Valencia, shtetin Carabobo, si dhe komunitetin në përgjithësi.

Kurse teorike-praktike të; përpunimi i çantave dhe çantave prej pëlhure dhe lëkure, prerja dhe konfeksioni, përpunimi i rrobave intime, thurja me grep, vegjë dhe thurje, kukulla, gatim dhe parukeri.

Ai përfaqëson një burim të të mësuarit falas për banorët e urbanizimit dhe zonave fqinje. Shtë një gjenerator i mjeteve për punë, megjithatë ato janë shumë të kufizuara në marrjen e materialeve të tekstilit dhe dardanisë të nevojshme për të kryer praktikat e tyre.

Dyqanet që lidhen me industrinë e tekstilit në qytet ndodhen shumë kilometra larg vendit ku ndodhet institucioni. Zhvendosja në atë zonë përfshin shpenzimin e kohës, parave dhe përpjekjeve fizike sepse sistemi i transportit publik është kaotik.  Komuniteti kryesisht punon në zona që lidhen me degën e tekstilit.

Objektivi kryesor i këtij projekti është të sigurojë që ky urbanizim të ketë një degë të zinxhirit të dyqaneve "Telares el Castillo". Kjo degë do të përfitojë nga popullsia e madhe e komunitetit dhe zonave përreth. 


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.