Di cilat janë karakteristikat kryesore të shkencës

Karakteristikat kryesore të shkencës janë se kur zbatohet ajo, është sistematike, analitike, faktike, e specializuar, gjeneraliste, metodike, kumulative, provizore, e verifikueshme dhe e hapur.

Shkenca është e njohur si tërësia e njohurive që zbatohet sistematikisht në një studim ose hulumtim që ju doni të bëni, duke zbatuar metodën shkencore.

Falë aplikimit të shkencës për zbulimin dhe sqarimin e dyshimeve që kanë lindur gjatë gjithë historisë së njerëzimit, qenia njerëzore ka arritur të dalë nga ato besime të lashta magjike, për të gjetur një kuptim logjik të gjërave, me baza dhe themele.

Kjo ka degë të ndryshme, sepse ka shumë fusha në të cilat zbatohet metoda shkencore, por kjo nuk do të thotë se zbatohen disa nga karakteristikat kryesore të shkencës, sepse këto janë baza e të gjitha kërkimeve shkencore që dëshironi të bëni.

Përdoret për të sqaruar të gjitha ato pyetje që nuk kanë mundur të përgjigjen, bazuar në modele të strukturuara në mënyrë rigoroze, në të cilat ekziston një qasje ndaj problemit, si dhe zgjidhjeve të mundshme të tij, në mënyrë që t'i arrijë ato i drejtohet këtyre taktikave

 • Krijimi i modeleve: Ai bazohet në ndërtimin e skenarëve të mundshëm që janë të ngjashëm me mjedisin në të cilin do të kryhet një studim, duke zbatuar rrethana që mund të tregojnë ose të japin rezultate të përshtatshme për hetimin.
 • Hipoteza: Whenshtë kur personi nën hetim ka arritur të marrë një pohim të asaj që ka bërë, edhe pse kjo nuk ka ende ndonjë vërtetim nga një agjent i jashtëm.
 • Teoritë: të cilat janë besime të një lloji që janë përgjithësuar dhe kanë arritur të kapërcejnë pengesat e verifikimit të vendosura nga shkenca, duke arritur të vendosen praktikisht me forcë.

Shkencëtari duhet të posedojë të gjitha cilësitë e shkencës që të jetë në gjendje ta zbatojë atë në një mënyrë korrekte, sepse nëse ai që e praktikon atë, nuk i plotëson ato kërkesa, ai do të dështonte në ligjet e vendosura për të vendosur ndonjë të dhënë si të vërtetë, dhe ai nuk do të jetë se do të merrte parasysh punën që ajo bëri ose po bën.

Ekzistojnë gjithashtu lloje të ndryshme të shkencave, të cilat, në disa përdorin të dhëna matematikore, dhe në disa të dhëna të bazuara në hetime në terren, më reale, megjithëse të gjitha bazohen në paraqitjen e një hipoteze dhe përpjekjen për t'i verifikuar dhe testuar ato.

Karakteristikat më të spikatura të shkencës

Pasi të keni ditur pak se çfarë është shkenca dhe si duhet të zbatohet, duhet të merren parasysh karakteristikat që duhet të merren parasysh kur vendosni kërkime në praktikë ose punë shkencore, ato janë si më poshtë:

Duhet të jetë sistematik

Shkenca ka sistemin e vet operativ, i cili duhet të ekzekutohet në mënyrë të përsosur për të përdorur metodën shkencore, kjo lloj njohurie është rritur në një mënyrë homogjene gjatë gjithë historisë së studimit dhe hulumtimit të qenies njerëzore.

Ky lloj arsyetimi sistematik po krijon pyetje që përfundojnë duke u bërë paradigma ose teori, të cilat janë të afta të kuptojnë pyetjet e mëdha që njerëzimi ka bërë që nga fillimi i tij.

Secila degë e shkencës ka karakteristikat e veta dhe sistemin e vet, i cili bën të mundur dallimin e tyre, megjithëse në fund të fundit, ato bazohen në të njëjtat parime për të përcaktuar kërkimin e tyre.

analitikë

Në qasjet më themelore të shkencës, mund të vërehet një kompleksitet i madh, prandaj kjo karakteristikë duhet të përdoret në mënyrë rigoroze nga shkencëtarët, pasi që nevojitet një analizë e shkëlqyeshme e situatave dhe rrethinës së tyre për të qenë në gjendje të zgjidhin problemet.

Analiza përcaktohet si studimi i karakteristikave ose cilësive të çdo gjëje, duke e ndarë atë në pjesë në mënyrë që të kemi një kuptim më të mirë të mënyrës se si funksionon.

Pra, shkenca e zbaton këtë cilësi në të gjitha hulumtimet e saj, sepse edhe detajet më të vogla të deklaratave të problemeve duhet të dihen, në mënyrë që të përcaktohen zgjidhjet e mundshme, deri në arritjen e asaj më konkrete, në mënyrë që të vërtetohet.

Faktike

Kur aplikoni njohuritë shkencore, duhet të merret parasysh se këto bazohen në të dhëna të sakta që kanë pasur ndonjë vërtetim ose kanë disa cilësi që i identifikojnë ato si të vërteta.

Ju kurrë nuk duhet të drejtoheni nga të dhëna, mendime ose hamendësime të pasigurta, pasi këto mund të shkaktojnë një rezultat të keq kur aplikoni metodën shkencore, sepse këto mund të jenë false.

Të specializuara

Për shkak të sasisë së madhe të përmbajtjes që mund të hetohet dhe studiohet, shkenca ka nevojë të ndahet në degë të ndryshme, për të cilat shkencëtarët duhet të specializohen, duke u përqendruar kështu vetëm në një fushë për të arritur një rezultat më të mirë të hulumtimit.

Ndër specializimet mund të gjesh të gjitha llojet e degëve, nga studimi i jetës, te studimi i molekulave që e përbëjnë atë, duke qenë shumë të gjera për shkak të pyetjeve të mëdha që lindin dhe kanë lindur në mendimet e njerëzimit.

Gjeneralist

Faktet që janë duke lënë të gjitha specializimet e shkencës skematizohen në një mënyrë të përgjithshme, duke shërbyer si një shembull për të gjithë, duke punuar së bashku edhe pse ata kanë drejtimin e tyre të vendosur në mjedise të ndryshme

Metodike

Në kohën e kryerjes së kërkimit, shkencëtarët duhet të zbatojnë metodologjinë, pasi që ky lloj aktiviteti, cilado degë që të jetë, meriton dhe kërkon, nga ana tjetër, që të zbatohen metodat e sakta.

Kjo cilësi përfshin metodën shkencore të lartpërmendur, e cila është një nga ligjet kryesore që zbatohet kur praktikoni çdo lloj shkence.

Kumulative

Në mënyrë që të gjenerohet një teori, duhet të ndiqet një procedurë e caktuar, shumë e ngjashme me ndërtimin e një muri, duke vendosur tulla për tulla për ta përfunduar atë.

Çdo njohuri e re që merret nga disa hulumtime mblidhet, dhe pastaj të gjitha ato përdoren së bashku si një informacion i vetëm, brenda kësaj hyn edhe analiza, sepse të gjitha pjesët ndahen pjesë-pjesë për t'i kuptuar më mirë, dhe pastaj bashkoni ato për të formuar hipotezat tuaja.

i përkohshëm

Shkenca duhet të ketë një natyrë në ndryshim, kështu që asnjë deklaratë nuk duhet të merret si deklaratë përfundimtare, sepse gjithmonë mund të ketë një ndryshim për shkak të mungesës së hulumtimit ose një ndryshimi të shkaktuar nga kalimi i kohës.

E konstatueshme

Sa herë që aplikohet njohuria shkencore, ajo duhet të jetë e besueshme dhe e verifikueshme, përmes hulumtimeve dhe eksperimenteve që arrijnë të përcaktojnë si të vërteta çdo të dhënë që mund të merret.

E hapur

Një nga karakteristikat kryesore të shkencës është se nuk lejohet të krijohen pengesa në njohuritë e saj, megjithëse ekziston një probabilitet që të krijohen disa pengesa, në të ardhmen ato mund të prishen, për shkak të nevojës së vazhdueshme për të kuptuar operacionin dhe arsye për të qenë i ndonjë sendi ose qenieje që është brenda ose jashtë sipërfaqes së tokës.

Një shembull i shkëlqyeshëm është se si janë zhvilluar studimet e universit, që në kohët e mëparshme, nuk dihej që bota mund të ishte aq e madhe sa të ekzistonte një hapësirë ​​pas qiellit tokësor.

Në kohën e aplikimit të të gjitha këtyre cilësive, do të veprohet saktë kur zbatohet metoda shkencore në çdo hulumtim ose punë, e cila do të sjellë rezultate shumë të mira për ta, falë faktit se me këto etika që ka rëndësi të madhe për këtë .

Shkenca është studimi i gjithçkaje që rrethon qenien njerëzore dhe për sa kohë që ka pyetje se si dhe pse të ndonjë gjëje, ajo do të vazhdojë të ekzistojë duke u përpjekur të zgjidhë problemet e ngritura.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Iris Andrade Aburto dijo

  Supershtë super mirë të mbash mend këto karakteristika pasi që në punën time unë vazhdimisht aplikoj metoda, duke u përpjekur të verifikoj dhe verifikoj të dhëna ose ngjarje të kaluara.