Çfarë është konsumi i qëndrueshëm?

Me qëndrueshmëri mund të kuptojmë diçka që zhvillimi i tij është i vetë-qëndrueshëm, që do të thotë se nuk kërkon burime të jashtme për të mbështetur zhvillimin e tij, pasi sistemi është i përbërë nga elementë, proceset e brendshme të të cilave mbështesin njëri-tjetrin, gjë që lejon qëndrueshmërinë e saj në kohëo.

Likelyshtë e mundshme që aktualisht kemi dëgjuar për konsum të qëndrueshëm dhe kjo për shkak se, në epokën aktuale, vetëdija për pasojat e zhvillimit njerëzor na ka bërë që të zgjedhim politikat dhe veprimet e planifikuara që lejojnë ekzekutimin e aktiviteteve të natyrshme të jetës së përditshme të qenie njerëzore, pa pasur këtë ndikim në ekuilibrin mjedisor. Në një kuptim praktik, ne mund të vërtetojmë se ky koncept përcakton planifikimin e aktiviteteve pa ndryshuar proceset natyrore të mjedisit.

Konsumimi i qëndrueshëm për të promovuar ekuilibrin mjedisor

Mjedisi përcaktohet si bashkësia e marrëdhënieve bimësi-faunë-atmosferë që na rrethojnë. Që kur njeriu filloi të ecte në tokë, ai u bë një agjent modifikues, pasi ajo dëshirë për të "shkuar më tej", ajo shtysë për të evoluar, e çoi atë të punonte për të gjeneruar dita ditës kushte më të mira që do të lehtësonin zhvillimin e jetës së tyre të përditshme.

Qenia njerëzore gjithmonë ka ndërvepruar në një shkallë më të vogël ose më të vogël me mjedisin pasi që andej ishte në gjendje të merrte të gjitha burimet për të mbijetuar dhe për të evoluar në zhvillimin e saj. Ata ishin faktorë që patën ndikim në ndryshimin e ekuilibrit mjedisor: rritja e popullsisë botërore në nivele të tepërta, duke rritur kërkesën për ushqim dhe burime të tjera, gjë që rezultoi që njeriu të gjeneronte dëme të mëdha në mjedisin e tyre, disa të pakthyeshëm. , të tilla si shterimi i burimeve të pa rinovueshme, ndotja e rrugëve ujore ose ajrit, gjenerimi i gazrave me efekt serrë të njohur.

Dhe njeriu punoi për përfitimin e tij, por nuk mori parasysh ndikimin në mjedisin e tij.

 • Për të ndërtuar shtëpi, ne shkatërrojmë pyje të tëra, duke lënë mijëra specie të pastreha.
 • Për të na ngrohur, ne marrim lëkurat e kafshëve; për të ushqyer veten, ne hamë mishin e tyre.
 • Për të ndërtuar qytete: ne presim, djegim dhe shkatërrojmë.
 • Për të krijuar në masë produkte për konsumimin tonë, ne industrializohemi, pa u shqetësuar për pasojat e shkarkimeve.

Kjo mënyrë e të vepruarit, lejoi evolucionin e specieve njerëzoreSidoqoftë, kjo formë e veprimit nuk ishte e qëndrueshme, sepse veprimi ynë pa kriter na çoi në një rrugë pa krye, sepse, kur donim t'u jepnim vazhdimësi proceseve tona të zakonshme, kuptuam se kushtet që ishin krijuar nuk lejonin që të vazhdonim ecjen përgjatë shtegut që kishim udhëtuar.

Koncepti i konsumit të qëndrueshëm

Kur u shfaq koncepti i konsumit të qëndrueshëm?

Kur efektet e ndotjes u bënë të pamohueshme, lind një rrymë që fillon të ndërmarrë veprime dhe të promovojë një metodologji të re pune, e cila fton një zhvendosje të paradigmës, për të ndërmarrë me vetëdije veprime, duke analizuar pasojat dhe duke bërë gjithmonë opsione që përfaqësojnë sa më pak të jetë e mundur ndikimi, dhe që sigurisht lejon rinovimin e produkteve.

Në vitin 1992, në kuadrin e një konference të Kombeve të Bashkuara për mjedisin dhe zhvillimin, koncepti i konsumit të qëndrueshëm u mor si i mirëqenë, duke pranuar rëndësinë e tij ndërtimi i një mendimi të ri u shtri në brezat e rinj, shënuar nga krijimi i marrëdhënieve më të mira me mjedisin. Në vitin 1998, kjo organizatë filloi një program të zhvillimit të qëndrueshëm, i cili konsistonte në planifikim që parashikonte disa aktivitete ekonomike dhe pasojat e tyre. Në vitin 2003, grupet e punës u nisën për të zhvilluar një metodologji të njohur si procesi i Marrakech.

Konsumi i qëndrueshëm bazohet në premisa të caktuara si:

 • Qenia njerëzore është një agjent modifikues i mjedisit të tij, por në kundërshtim me atë që besohej, mjedisi gjithashtu ndikon tek ai. Kështu veprimet e sjellshme zgjojnë një përgjigje të dobishme; abuzimet, nga ana e tyre, sjellin pasoja të ashpra.
 • Veprimi që përfshin mjedisin duhet të kryhet përmes planifikimit, bazuar në aftësinë për rinovim. Bëhet fjalë për të menduarit gjithmonë bazuar në një ekuilibër.
 • Zgjidhni, kur është e mundur, produkte që rinovohen shpejt.

Pasojat e ndotjes

Tashmë në këtë pikë, ne mund të pohojmë se konsumi i qëndrueshëm u zhvillua nga dëshmia e dëmit të shkaktuar nga ndotja, e cila jo vetëm që preku speciet e tjera, por gjithashtu kishte veprim të drejtpërdrejtë në mirëqenien e qenies njerëzore. Shkaqet kryesore që çuan në përhapjen e konsumit të vetëdijshëm renditen më poshtë:

 • Si një shembull i efektit bumerang të gjeneruar nga veprimet tona të dëmshme, ekziston fakti që një në katër vdekje në qenie njerëzore prodhohet si pasojë e degradimit të mjedisit.
 • Një larmi e madhe e problemeve shëndetësore janë pasojë e drejtpërdrejtë e problemeve mjedisore. Sidomos ato që përfshijnë ajrin, të lidhura drejtpërdrejt me zhvillimin e sëmundjeve të rënda të frymëmarrjes në popullatë. Sipas shifrave të menaxhuara nga Kombet e Bashkuara (KB), manipulimi i plumbit që përmbahet në bojra, me të cilat u pikturuan lodrat e fëmijëve, është shkaku kryesor i dëmtimit të trurit në një popullsi prej afro 600,000 fëmijë në vit; Shtë përcaktuar gjithashtu se detet përmbajnë zona ku ekosistemi detar është zhdukur, i njohur si "zona të vdekura", të cilat mbajnë nivele të ulëta të oksigjenit, gjë që kushtëzon zhvillimin e jetës detare. Kanalizimet kanë ndotur trupa të mëdhenj të ujit, duke shkaktuar vdekje dhe sëmundje.
 • Shumë ekosisteme janë shkatërruar nga veprimi shkatërrues i njeriut. Shumë specie, kafshë dhe bimë, janë zhdukur nga pa ndjenja.

Veprimet që rrjedhin nga konsumi i qëndrueshëm

Zhvillimi i këtij koncepti e ka ftuar qenien njerëzore të zhvillojë një metodologji të re të veprimit dhe ndërveprimit mjedisor, bazuar në hapat e mëposhtëm:

 • planifikimi: Isshtë një thirrje për të gjitha veprimet për të kryer një zhvillim të organizuar të të gjitha aktiviteteve të saj ekonomike në mënyrë që të shmangen pasojat e padëshirueshme të mungesës së kontrollit.
 • Rritja e organizuar e popullsisë: Ekstrapolitoni, duke marrë parasysh normat e lindjeve, për të marrë një ide se si do të rritet popullsia në vitet pasuese. Ky faktor është thelbësor për planifikimin efektiv. Në të njëjtën mënyrë, qeveria e një kombi ka për detyrë të krijojë plane kontrolli të lindjeve, në mënyrë që të shmangë rritjen e tepruar.
 • Përdorimi i rrymave në industri: Më parë, në proceset industriale, zhvillimi i një produkti ishte një objekt me interes, duke refuzuar nënproduktet dhe linjat e mbetjeve të gjeneruara. Në ditët e sotme, është i ftuar dizajni i qëndrueshëm i impianteve kimike, ku është planifikuar pozicionimi dhe / ose përpunimi i nënprodukteve, si dhe trajtimi i rrjedhave të mbeturinave (siç janë ujërat e zeza) përpara se të hidhen në trupat e ujit. Instalimi i filtrave në oxhakë është një veprim tjetër me qëllim kontrollimin e shkarkimeve në mjedis.
 • Ndërgjegjësimi: Në mënyrë që të përhapen këto veprime, ka filluar një fushatë globale, e cila kërkon të përfshijë të gjithë në këtë formë të re të veprimit. Ky ka për qëllim të garantojë suksesin dhe efektivitetin e planeve të konsumit të qëndrueshëm.

Procesi i Marrakech

Prezantuar në samitin botëror për zhvillimin e qëndrueshëm, të mbajtur në Johanesburg, një projekt u prezantua bazuar në një plan veprimi të zgjerueshëm për kombet e botës, i cili kërkon të kryejë një luftë efikase që ndihmon në kthimin e dëmeve të veprimeve të zhvilluara pa dallim.

Konsumi dhe Prodhimi i Qëndrueshëm (CPS) që është motoja e tij e punës. Zhvillimi i grupit Marrakech është një përgjigje. Për nevojën për të ushtruar veprime të fuqishme që shpërndahen në të gjitha kombet, dhe që menaxhohen në udhëzimet e qëndrueshmërisë.

Fazat e procesit:  

 • Kërkimet rajonale: Kjo fazë përfshin identifikimin e problemeve kryesore që ato shkaktojnë në nivel kombëtar, ka të bëjë me identifikimin e nevojave kryesore. Në këtë, autoritetet e secilit komb luajnë një rol vendimtar, pasi ata janë ata që i dinë në thellësi veçoritë e kombit, dhe për këtë arsye, mund të promovojnë zhvillimin e një plani të përshtatur me veçoritë e secilit prej tyre.
 • Përgatitja e strategjive rajonale dhe mekanizmat e zbatimit: Ajo përcaktohet si përgjegjësi e autoriteteve, afrimi i problemeve ndaj institucioneve që përbëjnë organizatën kombëtare, në mënyrë që ata të punojnë në sigurimin e përgjigjeve dhe në zhvillimin e planeve.
 • Zbatimi i projekteve dhe programeve specifike në të gjitha nivelet: Në këtë fazë, ngrihet rëndësia e vënies në praktikë të planeve dhe zhvillimit të mjeteve efektive për të zgjidhur një problem specifik.
 • Takimet ndërkombëtare: Për qëllime të  të monitorojë progresin, të nxisë shkëmbimin e informacionit dhe mekanizmat e bashkëpunimit të ndërsjellë midis kombeve. Kjo pjesë kërkon integrimin e përpjekjeve individuale për të arritur një fund më të lartë.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.