Si të bëni një llogari historike sipas strukturës universale

Llogaria historike ka qenë një pjesë e jetës sonë që nga fëmijëria, ne thjesht nuk kemi bërë kërkime të mjaftueshme për të kuptuar se përkufizimi i tij është thjesht rrëfim kronologjik me detaje të caktuara të ngjarjeve reale që kanë ndodhur disa kohë më parë.

Rrëfimi historik kërkon nga autori një përgatitje të madhe shteruese dhe një hetim shumë të detajuar dhe preciz të fakteve që ai do të tregojë, pasi përndryshe mund të vendoset keq si një roman aventureske, një nën-zhanër ku historia bëhet një pretekst për të krijuar një rezultat imagjinar ku mbizotëron veprimi.

Nga ana tjetër gjithashtu zhanri është mërzitur me historinë e trilluarNë këtë faktet historike mbizotërojnë mbi faktet e shpikura. Historia e sajuar krijon mbivendosjen e komenteve të autorit dhe historia është vetëm një justifikim për të ekspozuar teoritë e tij.

Lufta e Dytë Botërore, pushtimi i Amerikës, Revolucioni Francez janë në fakt llogari historike. Këto zakonisht shfaqen zakonisht në libra në një mënyrë skematike të shoqëruar nga preambulat dhe mbaresat ose përfundimet që lidhen nga një redaktor ose tregimtar. Ky është ai që vendos se si fillon, në çfarë mase zhvillohet dhe kur mbaron historia.

Struktura e një llogarie historike

Struktura e një historie historike fillon me një prolog ku bëhet një hyrje e asaj që do të diskutohet, ju mund të përmendni atë që ndodhi para historisë ose të komentoni se cili ishte shkas që shkaktoi ngjarjet.

Pastaj vjen zhvillimi, ngjarjet diskutohen në detaje të imtësishme, dhe për ta mbyllur me tekstin, një përfundim.

Llogaria historike duhet të ketë gjithmonë një fund, kështu që historiani vendos kur përfundon rrëfimi bazuar në njohuritë e tij. Ngjarjet që detajon tashmë kanë ndodhur, kështu që ato nuk duhet të shpiken, supozohen ose zgjerohen.  Zbulime, hetime dhe zbulime të rralla të reja bëjnë që historia të modifikohet për sa kohë që ngjarjet që kanë ndodhur tashmë nuk ndryshojnë.

Llogari historike1

karakteristika të

Historia historike duhet të ruajë disa karakteristika në mënyrë që narratori të ketë besueshmëri dhe historia e tij të mos duket e trilluar.

qartësi

Teksti duhet të jetë i qartë dhe i thjeshtë, në mënyrë që të mos ngatërrojë lexuesin.

Objektiviteti

Autori i domosdoshmërisë duhet t'i përmbahet realitetit të fakteve pa lëshuar një mendim të vetëm, nuk duhet të tërhiqet nga supozimet ose imagjinata e tij. Qëllimi i rrëfimit historik është tregoji botës një përmbajtje që do të shërbejë për brezat e ardhshëm, prandaj, duhet të jetë e vërtetë ndaj fakteve, duhet të paraqiten provat e kompetencës njohëse të autorit dhe burimet e saj të informacionit duhet të jenë të besueshme për të qenë të besueshëm. Kjo kthehet në tekstin e synuar.

gjuhë formal

Në çdo tekst duhet të ketë një gjuhë zyrtare. Në libra, gazeta, vepra, revista dhe histori historike ka një prani të tyre. Shkrimet me një gjuhë zyrtare u përmbahen rregullave të gramatikës dhe shmangin shprehjet e zhargonit ose bisedave.

Rrëfyesi duhet të përjashtojë formën gjuhësore autobiografike, Ajo nuk duhet të interpretojë në vetën e parë (I) në fjali, as personin e dytë (ju), a këtu ose a tani. Format e duhura janë ato të personit të tretë (ai, ajo, ata), së bashku me përdorimin e emrave të përveçëm.

Foljet në kohën e shkuar

Rrëfyesi duhet të kufizojë rrjedhën e kohëve të foljes. Koha e paravendosur e foljes në të gjitha llogaritë historike është koha e shkuar (ose e kaluara), pasi historitë ndodhën shumë më përpara historisë së autorit.

Shënuesit e kohës

Faktori më i rëndësishëm në një tregim historik është kronologjia e rrëfimit, prandaj duhet të ketë një sekuencë ngjarjesh. Fjalët dhe shprehjet duhet të përdoren në mënyrë korrekte për të shënuar renditjen e kohës dhe ngjarjeve.

Llojet e llogarive historike

Biografitë

Kjo është një nga më të zakonshmet midis llojeve. Zakonisht shohim shumë prej tyre deri në filma dhe këtu tregohet se personazhet e trilluara ndonjëherë shtohen për ta bërë historinë më "interesante". Përveç rikrijimit të elementeve të jashtme që rrethojnë personazhet, ajo rrëfen, në mënyrën më objektive të mundshme, jetën dhe anekdotat e një karakteri të veçantë.

Personazhe të trilluara (të cilët gjithashtu priren të marrin një rol mbështetës) ato shtohen në histori për t'i dhënë asaj më shumë dinamikë ose thjesht për ta zgjatur atë. Autorit i takon të vendosë nëse historia origjinale ose trillimi mbizotëron më shumë.

Për të treguar historinë, narratori qëndron pranë lexuesit / shikuesit jashtë skenave ndërsa rrëfen ngjarjet, qofshin ato nga një e kaluar e largët apo më e re.

Romani historik

Mund të ketë personazhe reale ose të trilluara që zhyten në një kohë dhe vend real që tregon një histori nga këndvështrimi i autorit; kjo pikëpamje mund të jetë afër së vërtetës, varësisht nga qëllimi ose qëllimi.

Zakonisht, romanet historike rikrijojnë një epokë në të gjitha aspektet e saj, duke thithur veten në detajet e saj. (gjeografia, veshja, arkitektura, zakonet, etj.) për të vendosur personazhet në atë skenë. Në këtë lloj rrëfimi historik, lejohen edhe modifikime të caktuara që "zbukurojnë" historinë e vërtetë.

Dokumentari

Në këtë zakonisht nuk ka aktorë, ose personazhe të trilluar që zënë vendin e parë. Por mund të ketë figura që mund të jenë pjesë e historisë si entitete që kanë qenë dëshmitarë të ngjarjeve dhe shpesh kanë dëshmi.

Narracioni ka një zhanër më gazetaresk, ku personazhet e tregojnë historinë në vetën e parë.

Historia nuk duhet të lëkundet për sa i përket kronologjisë së ngjarjeve. Autori duhet të jetë i bindur se të gjithë vizionin, qëllimet dhe personazhet e tij, së bashku, do ta bëjnë një interpretim i mirë i ngjarjes që do të afrohet sa më shumë me realitetin e ngjarjeve në mënyrë që shikuesi ta kuptojë atë lehtësisht dhe në mënyrë të sigurt.

Për këtë, është e nevojshme që rrëfimtari të ketë një njohuri të madhe të kulturës dhe historisë, kjo kërkesë është më e rëndësishme sesa për rrëfyesin e një historie imagjinare, ku gjithçka që ai shpik do të jetë e vlefshme.

Llogaria historike kombinon degët e shkencës, historisë dhe letërsisë.

Elementet e rrëfimit historik

I gjithë teksti duhet të përbëhet nga një strukturë, karakteristikat që e përcaktojnë atë dhe elementet që përbëjnë përkufizimin e tij:

Personazhe ose protagonistë

Si gjithmonë, ato janë një nga elementët më të nevojshëm në çdo histori. Ato mund të jenë një ose ato të përshtatshme për ta bërë koherente dhe për të punuar pjesën e historisë që dëshironi të komunikoni.

Rrëfimi sillet rreth këtyre njerëzve dhe ata janë ata që do t'i japin asaj përmbajtje.

Shkrimtari / rrëfyesi duhet të jetë i qartë për mesazhin ose pjesën e tregimit që dëshiron të përcjellë.

Nëse e keni të qartë se cili është qëllimi i tij, atëherë ju keni aftësinë të merrni mjetet dhe shkathtësinë e zhytjes në jetën e personazheve, duke përfituar nga ajo që është e rëndësishme për qëllimin tuaj kryesor dhe duke hedhur poshtë ato detaje që ju nuk i konsideroni të rëndësishme ose që kontribuojnë diçka në histori.

hapësirë

Ju gjithashtu duhet një hetim i shkëlqyeshëm dhe shterues për të njohur detajet e vendit ku kanë ndodhur ngjarjet e vërteta dhe për të qenë në gjendje ta riprodhoni atë sa më afër me atë që ka ndodhur në të vërtetë.

Si ishte atmosfera? Çfarë ekzistonte dhe çfarë ende nuk ka ekzistuar?Si ishin toka dhe ndërtesat e atij vendi? Cilat ishin objektet karakteristike të asaj kohe? Si ishte temperatura? Nga cilat materiale ishin objektet?

Tiempo

Nuk është thjesht periudha kohore ose data që kanë ndodhur gjërat. Ajo po kërkon plotësisht një hetim të thelluar të kohës në të cilën zhvillohet historia në mënyrë që të rikrijohet me besueshmëri.

Në çfarë mënyre folën ata? Çfarë fjalësh përdorën ata?Cila ishte mënyra e të menduarit? Çfarë ishte në modë? Çfarë ishte e ndaluar? Cili ishte niveli i njohurive të njerëzve? Cili ishte niveli i arsimit? Si u veshën ata? Si ishte ekonomia, politika, klasat shoqërore?

Sa më shumë pyetje të marrin përgjigje, aq më shumë mjete do të ketë shkrimtari.

Nyje

Të gjitha tregimet kanë momente në të cilat situatat ndërlikohen ose objektivat që duhen përmbushur bëhen më të vështira. Guximi i autorit do të jetë ai që përfiton nga këto pika shkas në histori. Thereshtë aty ku të gjitha mjetet rrëfyese japin hua impresiononi lexuesin / shikuesin.

Rezultati

Çdo nyje ka një zhvlerësim, një pikë përfundimtare.

Shkrimtari vendos se në cilën pjesë të tregimit përfundon rrëfimi i tij, por nuk duhet të jetë në një pikë ku ai e lë lexuesin i qetë, duhet të jetë në një kapitull të historisë në të cilën ai ka shpjeguar mjaft, Bëni të qartë pikëpamjen dhe përfundimin tuaj.

Motivimet

Ky do të ishte arsyetimi pse rrëfyesi e vendos lexuesin / shikuesin në atë kohë dhe hapësirë ​​precize.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.