Mësoni të kuptoni llojet e ndryshme të arsyetimit

Tjetra do të analizojmë të ndryshme llojet e arsyetimit, e cila duhet të merret parasysh për të mësuar se si duhet të veprojmë në përputhje me karakteristikat e arsyetimit që duam të kryejmë.

Mësoni të kuptoni llojet e ndryshme të arsyetimit

Çfarë është arsyetimi

Arsyetimi është në thelb aftësia e një personi ose një grupi njerëzish për të arrijnë të zgjidhin probleme të caktuara, merrni një seri konkluzionesh dhe, natyrisht, gjithashtu mësoni rreth rezultateve, për të cilat është e nevojshme që të krijohen një seri lidhjesh rastësore dhe logjike.

Në thelb ky do të ishte përkufizimi i arsyetimit, por është gjithashtu e rëndësishme të merret parasysh se arsyetimi çon në hipoteza që lindin nga të dhëna empirike, kështu që, nëse një arsyetim është shumë konkret dhe lejon një parashikim sasior, ato mund të merren të dhënat empirike dhe t'i paraqesë ato në statistika në mënyrë që të konfirmojnë ose mohojnë një hipotezë të caktuar që do të dilte nga arsyetimi i thënë.

Në thelb kjo është ajo që duhet të dimë për të kuptuar pak më mirë llojet e ndryshme të arsyetimit që do të analizojmë më tej.

Klasifikimi i llojeve të arsyetimit

Pasi të kuptojmë përkufizimin e arsyetimit, më tej do të analizojmë llojet e ndryshme të arsyetimit duke i kushtuar vëmendje atyre që konsiderohen më të rëndësishëm dhe më të spikatur në shoqërinë e sotme.

Arsyetimi argumentues

Arsyetimi argumentues është në thelb aftësia për të thënë me fjalë një argument të dhënë.

Arsyetimi klinik

Arsyetimi klinik është a lloji i arsyetimit mjekësor Përdoret me qëllimin për të përshkruar një proces specifik të përqendruar në klinikë ekspertë dhe proceset e përdorura për të zgjidhur një problem mjekësor.

Në thelb po flasim për ato që janë shtyllat themelore të çdo mjeku sot, pasi që është e rëndësishme që ata të kenë aftësinë të përdorin mendimin e tyre për të arrijnë një diagnozë që është sa më e mundshme.

Mësoni të kuptoni llojet e ndryshme të arsyetimit

Për këtë arsye do të flisnim për një arsyetim që do të përzihej midis njohurive të modeleve klinike dhe arsyetimeve hipotetike ose deduktive.

Arsyetimi farmakologjik

Sa i përket arsyetimit farmakologjik, ai është gjithashtu një lloj arsyetimi mjekësor, edhe pse në këtë rast bazohet në përdorimin racional të barnave, duke i orientuar ato në parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e ndonjë prej sëmundjeve.

Arsyetimi logjik

Ne e dimë si arsyetim logjik llojin e arsyetimit që ndërhyn në një përfundim nga premisa të ndryshme. Duhet të theksohet se nuk është e nevojshme që përfundimi të jetë pasojë e premisave, pasi kjo nuk e pengon arsyetimin të ndodhë. Kjo sepse një arsyetim i gabuar është akoma arsyetim në mënyrë që të mund të gjejmë në këtë kuptim dy mundësi që janë arsyetim i vlefshëm ose arsyetim i saktë dhe arsyetim i pavlefshëm ose arsyetim i pasaktë.

Për ta konsideruar një arsyetim si logjik është e nevojshme që premisat të kenë një mbështetje të qëndrueshme në lidhje me përfundimin. Sidoqoftë, në rast se përballemi me një arsyetim të pavlefshëm, por duket se është, ne do ta gjenim veten para a ide e gabuar.

Arsyetimi jo logjik

Sa i përket arsyetimit jo logjik, ai është një lloj arsyetimi informal pasi nuk është i kufizuar për sa i përket zgjidhjeve të mundshme, por është shumë më i gjerë në këtë kuptim.

Karakterizohet duke u bazuar në përvojën dhe kontekstin, në mënyrë që nivelet më të larta arsimore të kenë më shumë gjasa të përdorin arsyetimin logjik.

Duhet të theksohet se është një arsyetimi i vlefshëm induktiv, që do të thotë se ju mund të pohoni premisat dhe madje të mohoni përfundimin pa pasur një kontradiktë në këtë kuptim, në mënyrë që marrja e përfundimit të drejtë të bazohet thelbësisht në probabilitet.

Arsyetimi matematik

Lidhur me arsyetimin matematik, ne po flasim për një lloj arsyetimi në të cilin duhet të demonstrojmë atë që dimë tashmë, dhe mund të paraqitet si un arsyetimi formal ose arsyetimi joformal në rast se dëshirojmë të vërtetojmë disa propozime ose teorema të caktuara matematikore.

Arsyetimi sipas ideve

Lidhur me arsyetimin sipas ideve, do të flisnim për arsyetimin psikologjik, pasi që këto ide në thelb janë objekte mendore që lindin nga sistemi ynë i trurit dhe çfarë është në mjedisin tonë.

Në fakt, këto stimuj të jashtëm janë ato që aktivizojnë arsyen, në një mënyrë të tillë që ne kërkojmë të nxjerrim një konkluzion në lidhje me vetitë dhe karakteristikat e secilit prej objekteve që na rrethojnë, si dhe marrëdhëniet që vendosen midis ideve të ndryshme, gjithmonë frymëzuese në vetë nevojën e individit që kryen analizën, në të dhënat e marra nga jashtë, dhe natyrisht kujtimet natyrore janë gjithashtu pjesë e këtij arsyetimi.

Në thelb këto janë llojet kryesore të arsyetimit që duhet të dini, nga të cilat themelohen organizata të tjera më të mëdha që do t'ju ndihmojnë të kuptoni shumë më mirë se si duhet të zhvillohet të menduarit.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.