Llojet e lajthitjeve

mitoman

Nëse keni ndaluar ndonjëherë të mendoni për filozofinë dhe psikologjinë, ato janë të ndryshme nga njëra-tjetra por ato janë gjithashtu të lidhura në shumë mënyra. Një mënyrë e lidhjes është se ato adresojnë tema të ideve dhe mendimeve. Llojet e lajthitjeve gjithashtu i bashkojnë ato.

Ne gjejmë mashtrimet logjike dhe argumentuese, koncepte që përdoren për të dhënë vlefshmëri ose për ta hequr atë nga përfundimet e arritura në një bisedë ose debat. Tjetra do të flasim më shumë për këtë lloj koncepti.

Cilat janë mashtrimet?

Një mashtrim është një arsyetim që megjithëse tingëllon si një argument i vlefshëm, nuk është kështu. Shtë një arsyetim i gabuar dhe konkluzionet që paraqiten nuk mund të pranohen sepse nuk janë të vlefshme.

Pavarësisht nëse përfundimi i lajthitjes është i vërtetë apo jo (mund të jetë i vërtetë rastësisht), procesi me të cilin keni arritur në atë arsyetim nuk është i saktë sepse nuk ndjek rregullat logjike. Është e rëndësishme njohin argumente të tilla të pavlefshme në marrëdhëniet e përditshme për të gjetur se çfarë nuk janë të vërteta absolute.

Gabimet dhe psikologjia

Njerëzit gjithmonë kanë pasur një tendencë të caktuar gjatë gjithë historisë për të mbivlerësuar aftësinë e tyre për mendim racional, duke qenë subjekt i rregullave logjike për të vepruar dhe argumentuar në mënyrë koherente.

Kuptohet që një i rritur i shëndetshëm mendor vepron sipas motiveve dhe arsyetimeve që mund të shprehen lehtë dhe që zakonisht bien brenda kornizës së racionalitetit. Kur një qenie sillej në mënyrë të paarsyeshme, mendohej se ishte për shkak të dobësisë ose sepse personi nuk di si të vlerësojë koherencën e veprimeve të tyre.

Ka qenë në vitet e fundit kur ka filluar të pranojë që sjellja iracionale është brenda jetës sonë si diçka e zakonshme, kjo racionaliteti është përjashtim dhe jo e kundërta. Njerëzit lëvizin nga impulse dhe emocione që nuk janë gjithmonë racionale.

marrëdhëniet midis njerëzve

Për shkak të kësaj, kanë filluar të dihen lajthitjet që janë në ditët tona në ditë, por duhet të dihen në mënyrë që të kenë pak peshë. Filozofia studion vetë gabimet dhe psikologjia heton se si ato përdoren. Ato janë argumente të rreme të pranishme në shoqëri.

Llojet kryesore të lajthitjeve

Ekzistojnë një pafundësi e llojeve të lajthitjeve, kështu që ne do të përqendrohemi në ato më të zakonshmet. Sidoqoftë, duke ditur ato që do t'i japim me hollësi, ato do të shërbejnë si referencë për t'i zbuluar në arsyetim. Për t'i organizuar në mënyrë që t'i kuptoni mirë, ne do t'i vendosim në dy kategori: lajthitjet formale dhe joformale.

Mashtrime joformale

Këto lloj gabimesh kanë të bëjnë gabimi i arsyetimit me përmbajtjen e argumentit. Ato janë argumente që nuk lejojnë të arrihen në përfundime, nëse premisat janë të vërteta apo nëse nuk janë të vërteta. Kjo do të thotë se idetë iracionale përdoren janë funksionimi i gjërave për t'u përdorur jepni ndjenjën e asaj që thuhet është e vërtetë, por nuk është kështu.

 • Falënderim dhe injorancë. Një ide merret e mirëqenë vetëm sepse nuk mund të tregohet e gabuar.
 • Fallacy ad verecundiam ose gabim i autoritetit. Nëse dikush në autoritet thotë një premisë duhet të jetë e vërtetë.
 • Argument për pasojë. Vërtetësia e një premise varet nëse është e dëshirueshme apo jo.
 • Përgjithësimi i nxituar. Përgjithësimi i pabazuar.
 • Mashtrimi i burrit kashte. Idetë e kundërshtarit nuk kritikohen por manipulohen.
 • Post hoc ergopropter hoc. Nëse diçka ndodh pas diçkaje tjetër, kjo është për shkak se ajo është shkaktuar nga gjëja e parë që ka ndodhur, pa asnjë provë tjetër që tregon ndryshe.
 • Mashtrimi ad hominem. Vërtetësia e ideve mohohet vetëm sepse theksohen pjesët negative të ideve. Ato gjithashtu mund të shtrembërohen.

marrëdhëniet midis njerëzve

Mashtrime zyrtare

Në këtë lloj mashtrimi ato janë sepse përmbajtja e ideve nuk lejon të arrihet në përfundimin që është arritur, nëse jo se marrëdhënia midis argumenteve e bën përfundimin të pavlefshëm. Dështimet nuk varen nga përmbajtja, por nga lidhja e ideve. Ata nuk janë të rremë duke arsyetuar idetë e parëndësishme, nëse jo sepse nuk ka koherencë në argumentin e përdorur.

Kur ndodh ky lloj lajthitje, ajo zbulohet duke parë nëse argumenti përputhet me rregullat logjike apo jo. Tjetra do të shohim disa lloje:

 • Mohimi i pararendësit. Shtë një gabim që fillon nga një kusht. Për shembull: "Nëse unë i jap një trëndafil, ai do të dashurohet me mua". Kur mohohet elementi i parë, në të dytin nxirret gabimisht se mohohet: "Nëse nuk i jap një trëndafil, ai kurrë nuk do të dashurohet me mua".
 • Pohimi i pasojës. Alsoshtë gjithashtu pjesë e një kushti me shembullin e mëparshëm, por elementi i dytë përfundon gabimisht megjithëse i pari është i vërtetë. Për shembull: "Nëse e aprovoj, ne kemi një birrë" / "Ne kemi një birrë, kështu që unë e aprovoj".
 • Afati i mesëm i pa shpërndarë. Shtë një silogjizëm që lidh dy proporcione por nuk ka përfundim kështu që nuk ka koherencë në tërësi. Për shembull: "Çdo grek është evropian", "Disa gjermanisht janë evropianë", "Prandaj disa gjermanisht janë grekë".

Mendja është shumë e fuqishme

Përfundim

Siç e keni parë, veçanërisht nëse nuk e dinit se cilat ishin mashtrimet para se të lexonit këtë artikull, ato janë fraza dhe argumente që përdoren çdo ditë në jetën e njerëzve. Në çdo sferë shoqërore, madje edhe në politikë.a mund ta gjesh veten me mashtrime vazhdimisht.

Shtë e rëndësishme të dini se si t'i njihni dhe analizoni ato në mënyrë që në këtë mënyrë, edhe nëse i zbuloni, ato të mos turbullojnë kriteret tuaja ose mendimin tuaj kritik. Në të njëjtën mënyrë, pasi t’i njihni ju nuk do të bini në to Dhe nëse duhet të argumentoni diçka, gjithmonë do ta bëni duke kërkuar vërtetësi absolute dhe jo vetëm të pjesshme.

Tani e tutje, ju mund të jeni më mendjemprehtë dhe të gjeni ato mashtrime që më parë mund të kalonin pa u vërejtur, por tani, ju e dini se cilat janë ato, çfarë nënkuptojnë dhe pse saktësisht ndodhin. Edhe nëse personi që po i thotë ato nuk është as i vetëdijshëm se çfarë po thotë është një mashtrim.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.