Llojet e krijimtarisë sipas Maslow, DeGraff, Taylor dhe Guilford

Ne shpesh vërejmë se ka njerëz me aftësi të veçanta, të cilat i lejojnë ata të krijojnë objekte, të marrin produkte dhe / ose të ofrojnë zgjidhje për nevoja ose probleme të ndryshme në jetë. Secili e bën atë ndryshe, dhe kjo do të varet nga mënyra në të cilën e bëjnë kreativiteti. Për të ditur pak më shumë rreth kësaj teme, ne shpjegojmë në artikullin vijues disa lloje të krijimtarisë të ngritura nga autorë të ndryshëm në zonë.

Cilat janë llojet e krijimtarisë?

Kreativiteti mund të përkufizohet si një proces në të cilin individët, nga një ndjenjë frymëzimi spontan, kanë aftësinë për të zhvilluar një produkt specifik; ose thjesht arrini në një zgjidhje për një situatë duke përdorur njohuritë dhe aftësitë tuaja.

Isshtë një aftësi shumë e studiuar, jo vetëm nga pikëpamja psikologjike, por gjithashtu i siguron asaj një numër të pafund aplikimesh në fushën e shkencës. Pikërisht për këtë arsye është konsideruar si një proces, produkt dhe cilësi e marrë nga një kontekst specifik në të cilin ndodhet një individ; përveç kësaj, edhe si një tipar karakteristik i personalitetit të të njëjtit.

Kjo mund të klasifikohet në mënyra të ndryshme sipas autorëve dhe teorive të ndryshme të ngritura deri më tani; por nga një pikë e përgjithshme, janë tre llojet e krijimtarisë përshkruar më poshtë:

Krijimtaria normative

Oneshtë një në të cilën lindin idetë për të analizuar situata të ndryshme dhe për t'i zgjidhur ato. Kjo është një nga më të vlerësuarat në fushën e punës, pasi është ajo që gjeneron efikasitetin më të madh në lidhje me kostot dhe përfitimet.

Krijimtaria eksploruese

Krijimtaria hulumtuese është ajo në të cilën idetë që burojnë nuk janë të lidhura me një nevojë ose problem specifik. Sidoqoftë, ky nuk është një kufizim, pasi që nëse qëllimi i mendimit do të ishte të ofronte një zgjidhje, mundësi të ndryshme për të do të hulumtoheshin gjatë procesit. Preciselyshtë pikërisht për këtë arsye që pohohet se ky lloj krijimtarie stimulon ndërlidhjen e njohurive që posedohen.

Krijimtaria rastësisht

Siç nënkupton vetë emri, në këtë rast proceset e krijimtarisë kryhen aksidentalisht, duke rezultuar në produkte të pritura shumë mirë. Një shembull i këtij lloji të situatës kuptohet nga ata që njihen si "serendipity".

Krijimtaria sipas autorëve të ndryshëm

1. Llojet e krijimtarisë sipas Maslow

Sipas Maslow ekzistojnë dy lloje të krijimtarisë: kryesore dhe e mesme. Të dy konsiderohen si elementë jashtëzakonisht të rëndësishëm, të cilët pavarësisht se janë të motivuar nga arsye të ndryshme, përfundojnë duke plotësuar ose shkrirë në një proces të vetëm.

Krijimtaria primare

Krijimtaria primare lidhet drejtpërdrejt me procesin e frymëzim krijues. Karakterizohet nga spontanitet dhe improvizim dhe zhvillohet shpesh me motive festive; Me fjalë të tjera, është një cilësi e natyrshme dhe e veçantë në secilin person.

Krijimtaria dytësore

Krijimtaria dytësore është ajo në të cilën proceset e frymëzimit dhe krijimit kryhen në një mënyrë të kontrolluar, në mënyrë që të ekspozohet një produkt përfundimtar specifik. Kjo karakterizohet nga kërkimi i dozave të mëdha të përgatitjes dhe përpjekjes, në një ushtrim shterues të disiplinës dhe përkushtimit.

2. Kreativiteti sipas Jeff DeGraff

Nga ana e tij, profesori dhe studiuesi Jeff DeGraff dallon pesë lloje të krijimtarisë nga pikëpamja eksploruese: mimetike, analoge, bisocitive, narrative dhe intuitive.

Mimika

Krijimtaria mimike përcaktohet si aftësia për të krijuar nga diçka që tashmë ekziston. Kjo do të thotë, ajo që merret nga ky proces do të jetë rezultat i imitimit ose kopjimit të diçkaje që dihet tashmë, kështu që shkalla e kompleksitetit të saj është mjaft e ulët.

Mbiemri "mimetik" vjen nga fjala "mimesis", e përdorur për të treguar imitimin e të tjerëve. Ky është një nga llojet më themelore të krijimtarisë, pasi nuk kërkon përgatitje dhe madje mund të zhvillohet nga kafshët. Në fakt, në fushën arsimore është përdorur gjerësisht për të qenë në gjendje të zbatojë teknika ose njohuri të ndryshme të marra në një lëndë në të tjera.

Analoge

Oneshtë një në të cilën idetë që lindin janë rezultat i analogjive të ndryshme, të bëra nga marrëdhënia e njohurive të marra. Kjo do të thotë që për të kuptuar ato gjëra që janë të panjohura, individi u drejtohet atyre që i dinë; Përmes krahasimit bazuar në ngjashmëritë dhe metaforat, është e mundur të tretet informacioni i ri.

Bisociativ

La krijimtaria bisociative Oneshtë një në të cilën bashkohen dy ide krejtësisht të ndryshme, gjë që çon në krijimin ose zgjidhjen e diçkaje. Karakterizohet nga rrjedhshmëria, fleksibiliteti dhe rrjedha, tre terma të kondensuar në një të njohur si 3F. Këto deklarojnë që bisociimi kryhet me anë të takimit të ideve shumë të ndryshme, të cilat mund të organizohen në një mënyrë të zgjuar në një pikë të caktuar të procesit, e cila do të jetë e këndshme për individin dhe do të lejojë që rrjedha e të njëjtës të marrë Rezultati.

Rrëfim

I referohet posaçërisht aftësisë së një personi për të krijuar histori. Për ta bërë këtë, ai përdor lidhjen e elementeve të ndryshëm që përbëjnë një rrëfim, të tilla si personazhet, mjedisi, veprimet, koha, lloji i narratorit dhe burime të caktuara si dialogu, përshkrimi dhe ushtrimet e mira gramatikore.

Intuitiv

Oneshtë një në të cilën idetë që vijnë nuk bazohen në imazhe ose njohuri para-ekzistuese, kështu që ato kërkojnë një kapacitet të gjerë për abstraksion.

Krijimtaria intuitive është një cilësi shumë e dobishme për të zgjidhur problemet, pasi lejon zhvillimin e ideve bazuar në parimin se çdo situatë ka një zgjidhje dhe kufizimet, të vendosura në mënyrë ironike nga njohuritë ekzistuese, janë hequr plotësisht.

Kjo është një nga llojet e krijimtarisë që mund të stimulohen ose të zhvillohen përmes praktikës së meditimit dhe yogës, pasi ato promovojnë pastrimin mendor dhe zgjojnë vetëdijen.

3. Kreativiteti sipas Edward Taylor

Alfred Edward Taylor, nga ana e tij, paraqet pesë mënyra në të cilat krijimtaria shfaqet tek individi:

Shprehës

Oneshtë ai që manifestohet në vitet e para të jetës, kështu që ka atribuime të lindura, domethënë përfshin aftësitë e secilit person. Fromshtë pikërisht nga ajo që aftësitë e tjera mund të zhvillohen.

Produktive

Ky është një nga llojet e krijimtarisë i njohur për natyrën e tij praktike, pasi nënkupton zhvillimin e aftësive, të cilat do të dallojnë individin.

Shpikësi

Oneshtë një në të cilën idetë që gjenerohen lindin nga përdorimi i përvojës dhe njohurive të marra tashmë më parë, në një mënyrë origjinale.

Inovative

Krijimtaria inovative përcaktohet si ajo që karakterizohet nga një nivel i lartë abstraksioni, i cili lejon modifikimin, përmirësimin ose krijimin e një procesi të ri si në shkencë ashtu edhe në art.

Emergjente

Sipas Taylor, shumë i ngjashëm me klasifikimin e Degraff, ai argumenton që krijimtaria në zhvillim është një nga më të ndërlikuarat, pasi çon në zhvillimin e parimeve, themeleve dhe ideve krejtësisht inovative. Natyrisht, këto janë kuptuar dobët nga nivelet e tjera të përshkruara, pasi ajo është e ndarë nga imazhet e paravendosura.

4. Kreativiteti sipas Joy P. Guilford

Më në fund, Joy P. Guilford paraqet një klasifikim të ndryshëm të krijimtarisë nga Degraff dhe Taylor.

Filogjenetika

Eshte ajo krijimtaria karakteristike dhe dominuese në secilin person, dhe kjo shprehet dhe zhvillohet në mënyrë të pavarur nga lloji i trajnimit që ata kanë kaluar.

potencial

Lidhur ngushtë me filogjenetikën, është ajo që rrjedh nga aftësitë ose aftësitë e veçanta të secilit person, të cilat përbëjnë potencialin e tyre. Krijimtaria e mundshme është ajo që lejon marrëdhënien e individit me mjedisin, dhe për këtë arsye, transformimin e tij.

Faktike

Manifestohet në fund të procesit të krijimit, kështu që mund të përkufizohet si shprehje ose produkt i tij. Relatedshtë e lidhur ngushtë me llojin kinetik.

Kinetika

Siç nënkupton emri i saj, ajo nënkupton lëvizjen. Krijimtaria kinetike është ajo që manifestohet në procesin krijues.

Siç ka qenë e mundur të thuhet, procesi i krijimit kërkon përdorimin e burimeve të ndryshme të trurit (pavarësisht nga fakti se këto lidhen kryesisht me hemisferën e djathtë të trurit); të cilat zhvillohen në një mënyrë të veçantë në secilin person. Kuptimi dhe shfrytëzimi i tij në sferën akademike, të punës ose personale kërkon një studim të gjerë të tyre, dhe kjo është rëndësia e njohjes së mënyrave të ndryshme në të cilat mund të kryhet.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.