Këto janë llojet më të spikatura të njohurive

Duhet të kihet parasysh se njohuritë janë një fushë mjaft e ndërlikuar, prandaj është e nevojshme të nxirren disa ide dhe të bëhet një klasifikim adekuat në mënyrë që të jetë në gjendje të kryejë një studim me thellësi dhe efektivitet më të madh. Veçanërisht e gjithë njohuria njerëzore ka një dimension kulturor, dhe mund të shprehet përmes përdorimit të gjuhës si dhe të interpretohet në mënyra të ndryshme në varësi të kulturës dhe koncepteve të veçanta. Pa zhurmë të mëtejshme nga ana jonë, ne do t'ju tregojmë një lista me llojet kryesore të njohurive që duhet të dimë, si dhe klasifikimet e tyre të brendshme.

Këto janë llojet më të spikatura të njohurive

Dituria si funksion i specifikës

Në këtë rast mund të gjejmë dy lloje të klasifikimit që do të ishin njohuritë teorike dhe njohuritë praktike, të cilat do t'i detajojmë më poshtë.

Njohuri teorike

Lidhur me njohuritë teorike, ato janë ato në të cilat kërkon të manifestojë të vërtetën duke interpretuar realitetin, në mënyrë që të gjejmë tre alternativa kryesore që janë si më poshtë:

Njohuri shkencore

Njohuritë shkencore janë rezultat i një përpjekjeje dhe një metodologjie të bazuar në kërkime përmes të cilave merren përgjigje për pyetje specifike që duhet të interpretohen.

Njohuri filozofike

Nga ana e saj, njohuria filozofike është ajo që kërkon të njëjtën njohuri, por nga një perspektivë kritike bazuar në bazat e saj.

Njohuri të bazuara në besime

Sa i përket asaj që bazohet në besime, ne po përballemi me një lloj njohurie që bazohet në faktin e pranoni besime të tilla si të vërteta të vetëkuptueshme. Këtu nga ana tjetër kemi një nënndarje tjetër që është si më poshtë:

Vështrime teologjike

Vështrimet teologjike janë ato që përqendrohen te një zbulesë hyjnore.

Njohuri tradicionale

Sidoqoftë, njohuria tradicionale është ajo që transmetohet kulturalisht nga brezi në brez. Kjo lloj njohurie ka gjithashtu një nënndarje që është si më poshtë:

Njohuri tradicionale lokale

Ato janë ato që transmetohen në një zonë të përcaktuar gjeografike.

Njohuri globale tradicionale

Ato janë ato që transmetohen ndërmjet vendeve të ndryshme gjeografike, duke qenë në gjendje të bëhen pjesë e kulturave që a priori janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Njohuri praktike

Lidhur me njohuritë praktike, mund të themi se ato janë ato që synojnë studioni veprimin që na çon në arritjen e objektivit.

Këtu mund të shohim pesë lloje të njohurive praktike:

Njohuri morale

Njohuritë morale janë ato që i referohen normat e sjelljes shoqërore.

Njohuri etike

Kur flasim për njohuri etike i referohemi arsyetimit në lidhje me moralin për të arritur qëllimin që ne propozojmë.

Njohuri politike

Duke iu kthyer njohurive politike, ne do të hynim në ato njohuri që referohen në drejtim të themelimit dhe organizimit të një fuqie shoqërore.

Njohuri artistike

Njohuritë artistike janë njohuri praktike që lind nga nevoja për shprehjen e ndjeshmërisë dhe bukurisë estetike nga qenia njerëzore.

Njohuri teknike

Njohuritë teknike janë ato që i shërbejnë shërbimeve bazuar në fusha të ndryshme në të cilat ato aplikohen, dhe në këtë rast do të gjenim katër mundësi që janë prodhimi ekonomik, ekonomia e brendshme, aftësitë personale dhe drejtimi politik dhe shoqëror i organizatave.

Njohuri bazuar në strukturën e saj

Në këtë kuptim, ne gjithashtu do të gjejmë një klasifikim që ndahet në njohuri formale dhe njohuri materiale.

Njohuri formale

Njohuritë formale janë ato që nuk kanë përmbajtje materiale, por paraqiten në një mënyrë logjike përmes marrëdhënieve që janë përcaktuar më parë përmes përdorimit të simboleve.

Një shembull i mirë është matematika.

Njohuri materiale

Sa për njohuritë materiale, janë të gjitha njohuritë e tjera që nuk hyjnë në katalogun e njohurive zyrtare. Këtu kemi mundësinë e gjetjes së dy alternativave që janë:

Njohuri të orientuara

Knowledgeshtë njohuria materiale që i referohet marrëdhënies midis koncepteve të ndryshme.

Njohuri aksiomatike

Knowledgeshtë njohuria materiale që u referohet shpjegimeve të shkaqeve përfundimtare si të vërteta, dmth teoritë shkencore.

Njohuri bazuar në zbulimin e saj

Bazuar në karakterin e tij të zbulimit, ekzistojnë gjithashtu lloje të ndryshme të njohurive që janë publike, private, të qarta, të nënkuptuara dhe të kodifikuara.

Njohuri publike

Sa i përket njohurive publike, ato kanë të bëjnë me ato njohuri që përhapet lehtë në të gjithë shoqërinë.

Njohuri private

Sidoqoftë, njohuria private është ajo që lind tek individi që e mban atë, në mënyrë që të krijohet një bazë për ngjitjen e mëvonshme në njohuritë publike.

Njohuri të qarta

Shtë ai që mund të transmetohet nga një person tek tjetri në një mënyrë të thjeshtë.

Njohuri të nënkuptuara

Oneshtë ai që bazohet në përvojat personale, zakonet dhe mënyrat e veçanta të të menduarit të secilit.

Njohuri të koduara

Theshtë njohuria që mund të ruhet duke parandaluar humbjen e çdo lloji informacioni.

Këto janë llojet më të spikatura të njohurive

Njohuri të bazuara në origjinë

Lidhur me njohuritë bazuar në origjinën e saj, ne kemi tre mundësi që janë si më poshtë:

Njohuri analitike

Gjithashtu i njohur si njohuri apriori, është ai mbi të cilin bazohet informacioni vendosni marrëdhënie logjike bazuar në përmbajtjen që diskutohet, duke qenë në këtë mënyrë i pavarur nga vetë përvoja, në mënyrë që të merret një përfundim nga zbritja.

Njohuri sintetike

Quhet nje njohuri posteriori, në mënyrë që informacioni të bazohet në përvojën e dikujt, me të cilën merret një përfundim nga induksioni.

Njohuri empirike

Në këtë rast ne flasim për njohuri të bazuara vetëm në përvojë, kështu që vështirë se mund të shprehet me fjalë.

Brenda njohurive empirike ne mund të nxjerrim në pah ndjeshëm ndjenjat dhe emocionet.

Njohuri bazuar në qëllimin e saj

Lidhur me qëllimin e tij, ne gjejmë tre alternativa:

Njohuri shkencore

Isshtë një lloj njohurie që synon të interpretojë realitetin në mënyrë të përshtatshme.

Njohuri komunikuese

Ai kërkon të transmetojë informacione të caktuara të marra më parë.

Njohuri shprehëse

Shtë një nga llojet e njohurive që kanë si objektiv përcjellin ndjenja dhe emocione.

Njohuri të bazuara në mbështetjen e ruajtjes dhe shpërndarjes

Bazuar në mbështetjen e ruajtjes dhe zbulimit, ne gjithashtu kemi katër alternativa të cilat janë si më poshtë:

Njohuri kulturore

Knowledgeshtë njohuri në të cilën përdoren termat dhe kryhen procedurat për të cilat është rënë dakord brenda grupit, në mënyrë që të kuptohet si një sferë kulturore nga një grup i reduktuar shoqëror siç është një ekip shkencëtarësh, madje një civilizim i plotë një grup miqsh, sekte dhe në përgjithësi të gjitha llojet e grupeve bazuar në njohuritë dhe procedurat e përcaktuara nga brenda.

Njohuri bibliografike

Shtë njohuria e marrë nga librat dhe fjalorët.

Njohuri artistike

Whatshtë ajo që marrim nga muzika, piktura, letërsia, skulptura, teatri dhe çdo manifestim tjetër artistik.

Njohuri të kompjuterizuara

Njihet gjithashtu si njohuri të dixhitalizuara, dhe është ai që lind nga përdorimi i sistemeve kompjuterike.

Njohuri të bazuara në mënyrën e përvetësimit të tyre

Dhe për të përfunduar listën tonë me llojet më të rëndësishme të njohurive, ne kemi një klasifikim të ri që orientohet në mënyrën në të cilën janë marrë njohuritë në fjalë.

Njohuri akademike

Njohuritë akademike janë njohuritë e marra në institucione që kanë qëllime dhe rregullore specifike.

Njohuri profesionale

Oneshtë ai që fitohet gjatë ushtrimit të një profesioni.

Njohuri vulgare

Ne e quajmë njohuri vulgare të njohurive që synon shkëmbimin e informacionit midis të barabartëve.

Njohuri tradicionale

Theshtë njohuria që transmetohet në një mënyrë të trashëguar bazuar në kulturë.

Njohuri fetare

Më në fund kemi njohuritë fetare që janë ato që zhvillohen brenda një institucioni shoqëror të një lloji fetar.

Me këtë ne përfundojmë listën tonë me llojet më të spikatura të njohurive, duke shpresuar që të analizoni secilën prej tyre mirë dhe të merrni parasysh klasifikimet e ndryshme që ekzistojnë në varësi të karakteristikave dhe veçorive të varianteve të ndryshme, duke theksuar mënyrën në të cilën ato janë merr, mënyrën në të cilën transmetohet dhe, natyrisht, edhe mënyrën në të cilën arrin të arrijë qëllimin për të cilin është menduar, në mënyrë që të organizohet një klasifikim shumë interesant nga i cili ne do të jemi në gjendje të kuptojmë dhe studiojmë më mirë secili prej këtyre koncepteve.


Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

  1.   NICOLAS GSCHWIND dijo

    Urime shumë të plota dhe interesante, në përgjithësi është shumë e vështirë të bashkosh këto dy personazhe. Kohët e fundit është treguar se inteligjenca është një koncept shumë gjithëpërfshirës, ​​ne nuk flasim më për një person inteligjent kur ata kanë një strukturë për problemet matematikore dhe logjike, tani ky koncept është relativ dhe shumë i gjerë, secili person ka lehtësi më të madhe dhe performancë më të mirë në një zonë se një tjetër dhe jo për atë arsye njëra është më inteligjente se tjetra, kështu që inteligjenca nuk ka të bëjë me atë që dini, por me atë se sa shpejt mësoni. Unë jam i gatshëm t'u përgjigjem pyetjeve dhe t'ju informoj se çfarë dëshironi nëse më lini një mesazh në faqen time ose vizitoni artikujt e mi.