Llojet më efektive të të mësuarit

Shumica dërrmuese mendojnë se të mësuarit ka vetëm një rrugë, por e vërteta është se ka të ndryshme llojet e të mësuarit Përmes së cilës një person mund të marrë njohuritë e nevojshme për të evoluar, duke përvetësuar jo vetëm njohuritë, por edhe vlerat, aftësitë dhe qëndrimet e nevojshme për të qenë në gjendje të bashkëjetojmë në shoqëri dhe të kryejmë çdo lloj aktiviteti ose procesi të cilit duam t'i kushtohemi.

Mësimi i nënkuptuar

Whatshtë ajo që ne mund ta konsiderojmë si të mësuarit fillestar, pasi që mësimi i nënkuptuar është ai që zhvillohet pa ndonjë qëllim ose vetëdije që po mësoni.

Kjo do të thotë, ky lloj i të mësuarit zhvillohet pa e kuptuar, siç është mësimi i ecjes apo edhe i të folurit.

Të mësuarit qartë

Sidoqoftë, në rast se ka një interes për të mësuar diçka specifike, padyshim që shfaqet vetëdija dhe për këtë arsye ne do të flisnim për mësim të qartë, në mënyrë që ne do të marrim informacion vullnetarisht dhe do ta detyrojmë trurin tonë ta mësojë atë.

Në këtë rast, për mësim të qartë është e nevojshme të aktivizojmë lobet paraballore, që do të thotë se do të duhet të përdorim pjesën më të evoluar të trurit tonë. Kjo do të thotë që shumica dërrmuese e kafshëve të tjera nuk kanë kapacitet ose, të paktën, jo të njëjtën aftësi si njerëzit për të mësuar qartë.

Të mësuarit shoqërues

Në këtë rast flasim personi mëson shoqërimin midis stimujve ose midis një stimuli dhe një sjelljeje, dhe paraqitet në modalitete të ndryshme që varen nga zhvilluesit e ndryshëm të këtij lloji të të mësuarit.

Të mësuarit jo-shoqërues

Në këtë rast, të mësuarit përqendrohet në ndryshimi i përgjigjes ndaj një stimuli të caktuar që përsëritet.

Ky lloj mësimi ka edhe një pjesë të pavetëdijshme, e cila është fakti që zhvillohet pa e detyruar ne, kështu që, kur vazhdimisht t’i nënshtrohemi të njëjtit stimul, më në fund krijohet një zakon që na lejon të normalizojmë situatën edhe pse në realiteti asgjë nuk ka ndryshuar nga jashtë.

Si shembull mund të vendosim faktin e të pasurit të një fqinji që luan një instrument të caktuar, i cili në fillim ndoshta mund të na bezdisë, por me kalimin e kohës në fund e pranojmë atë në mënyrë të pavetëdijshme në mënyrë që shumë herë të mos e kuptojmë nëse atë ditë ka luajtur apo jo.

Të mësuarit kuptimplotë

Kalojmë në këtë lloj tjetër të llojeve më interesante të të mësuarit në të cilin personi do të marrë informacion të cilin do të vazhdojë të zgjedhë bazuar në nevojat e tij, të krijojë një organizatë dhe më pas vendos marrëdhënie të bazuara në njohuri që ai e kishte marrë më parë, që do të thotë se ai po përdor njohuritë që ekzistojnë tashmë tek personi i tij për të marrë njohuri krejtësisht të reja.

Të mësuarit në bashkëpunim

Shtë një lloj i të mësuarit në të cilin personi do të mësojë në shoqërinë e individëve të tjerë, për të cilat zakonisht krijohen grupe që zakonisht nuk do të kalojnë gjashtë anëtarë, kështu që secili do të ketë një përgjegjësi brenda tij. Gjithçka do të menaxhohet dhe kontrollohet nga mësuesi.

Të mësuarit në bashkëpunim

Isshtë një lloj i të mësuarit që ka ngjashmëri me të mësuarit bashkëpunues, por në këtë rast do të jenë anëtarët e grupit ata të marrë vendimin për mënyrën në të cilën do të trajtohet zgjidhja e problemit të ngritur nga mësuesi.

Të mësuarit emocional

Ne bëjmë një hap në këtë rast drejt të mësuarit emocional, një lloj mësimi që përqendrohet të përmirësojmë aftësinë për të menaxhuar emocionet tona në mënyrë sa më efikase të jetë e mundur.

Isshtë një modalitet thelbësor që gjithashtu ka një rëndësi të madhe në nivelin psikologjik, duke qenë në gjendje të përfitojë në mënyrë të konsiderueshme të gjitha aspektet e jetës sonë të përditshme, duke arritur kështu një cilësi më të mirë të jetës dhe natyrisht një kapacitet më të madh për tu lidhur dhe për tu zhvilluar personalisht.

Të mësuarit vëzhgues

Siç sugjeron emri i tij, të mësuarit vëzhgues bazohet në të mësuarit përmes imitimit dhe vëzhgimit të një ose më shumë njerëzve të cilët do të quhen "model", në mënyrë që sjelljet të vërehen për t'i fituar më vonë ato dhe për t'i futur në zakone individuale.

Të mësuarit përjetues

Isshtë një lloj i të mësuarit që bazohet në përvojat tona, në mënyrë që të mësojmë si nga sukseset tona, ashtu edhe nga gabimet tona, duke sjellë reflektim dhe vlerësim personal bazuar në njohuritë, karakteristikat dhe aftësitë tona.

Sigurisht, është e rëndësishme të kihet parasysh se ky mësim mund të jetë pozitiv ose negativ në varësi të përvojave të jetuara nga personi, dhe veçanërisht nga aftësia e tij për të analizuar në detaje fytyrën e vlefshme dhe atë që mund të jetë e dëmshme për ne ose këdo të njerëzve që mund të kalojnë nëpër jetën tonë.

Të mësuarit me zbulim

Isshtë një lloj shumë aktiv i të mësuarit, pasi është personi i cili është i ngarkuar me kërkimin e njohurive, në mënyrë që ai të mbajë një qëndrim aktiv me qëllim të zbulimit, lidhjes dhe organizimit të koncepteve për t'i përshtatur ato me të tijat skema njohëse.

Të mësuarit përmendsh

Kalojmë në këtë lloj mësimi që bazohet rregullojmë në kujtesën tonë konceptet që duam të mësojmë pa pasur nevojë t’i kuptojmë, kështu që ne vetëm mësojmë përmendësh edhe pse në të vërtetë nuk po i japim një vlerë asaj njohurie që na shërben më shumë sesa ta përsërisim më vonë.

Të mësuarit pritës

Dhe ne e përfundojmë listën me të mësuarit pranues, i cili është ai në të cilin individi merr informacion të caktuar që do të duhet të thithë, kështu që ne po flasim për mësimin pasiv, dhe një shembull i mirë i kësaj është kur mësuesi lehtëson një seri fotokopjesh ose përqendrohet në një faqe të caktuar të një libri, dhe shpjegon të gjithë përmbajtjen, por përqendrohet ekskluzivisht në tekstet e ofruara, domethënë siguron një tekst dhe studenti po lexon ndërsa mësuesi shpjegon atë që është lexuar, në mënyrë që nxënësi të mbetet vetëm vazhdoni të lexoni dhe kuptoni gjithçka që ajo që ne e quajmë të mësuarit pranues të hyjë në fuqi.

Këto janë të gjitha llojet më efektive të të mësuarit që mund të keni vërejtur se zhvillohen sot, dhe brenda gjithçkaje është e rëndësishme të kemi parasysh që ideali është të bëjmë një kombinim të mirë që të na lejojë të thithim njohuritë e nevojshme duke siguruar që edhe ne të punojmë në aftësinë tonë për të zbuluar, sintetizuar, zbuluar dhe në përgjithësi për ta përqendruar mësimin tonë në drejtimin që na intereson më shumë, duke arritur kështu objektivat tona.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

  1.   Pallto Mará dijo

    Faleminderit që informacioni ndihmon për të kuptuar më mirë rreth nxënësve