Cilat janë 16 llojet e ndryshme të teksteve?

Tekstet mund të përkufizohen si grup deklaratash që përbëjnë një dokument të shkruar, ose me dorë ose dixhital. Nga ana tjetër, ka disa lloje të teksteve, për të cilat do të flasim gjatë gjithë këtij postimi së bashku me disa shembuj për të lehtësuar të kuptuarit.

Zbuloni 16 llojet e teksteve ekzistuese

Tekstet mund të klasifikohen në tre mënyra. E para i referohet objektivit ose qëllimit për të cilin janë shkruar, për shembull, tekste informuese, udhëzuese ose shprehëse; ndërsa e dyta konsiston në praktikën diskursive, domethënë, sipas kontekstit të vetë tekstit. Nga ana tjetër, e treta i referohet strukturave të tyre globale (përshkrimi, ekspozimi, argumentimi dhe tregimi).

Llojet sipas funksionit të tyre

  • Informative: Ato janë më të zakonshmet kur qëllimi i tyre kryesor është të transmetojnë, komunikojnë dhe shpjegojnë informacione për të kuptuar lexuesit. Ato janë ato që përdoren zakonisht në revista, lajme ose reklama, gazeta, ndër të tjera.
  • Drejtorët: ato u referohen teksteve në të cilat qëllimi i tyre është të inkurajojnë lexuesin të ndërmarrë një veprim specifik.
  • Shprehëse: këto nga ana e tyre janë ato që janë shkruar për të shprehur mendimin ose mendimin e autorit.

Llojet sipas praktikës diskursive

Llojet e ndryshme të tekstit mund të ndryshojnë në varësi të funksionit, siç e përmendëm më parë. Ndër këto mund të gjejmë shkencore, juridike, informuese, administrative, reklamuese, dixhitale, letrare, gazetareske dhe humaniste; të cilat kanë karakteristikat e tyre që do t’i detajojmë më poshtë.

Tekste shkencore

Ata janë funksioni i të cilëve është të tregojnë përparim në fusha të ndryshme përmes hulumtimeve ose studimeve, të cilat funksionojnë si referencë. Zakonisht përdoret nga komuniteti shkencor, është ai që përdor duke shkruar zyrtarisht dhe përveç kësaj, zakonisht përdor gjuhë teknike.

Teksti administrativ

Tekstet administrative përdoren zakonisht në komunikimet që një institucion mban me një individ. Karakterizohen duke pasur struktura të ngurta, përveçse janë tepër formale.

Tekste letrare

Teksti letrar është ai ku mund të gjejmë një manifestim letrar ose poetik. Këto janë tekste narrative, me një prekje drame dhe lirike; ato janë gjithashtu ato që zakonisht gjenden në ese letrare, mite, romane, poezi, tregime, ndër të tjera.

Teksti gazetaresk

Gjinitë kryesore të kësaj lloji i tekstit Ato janë mendimi dhe informacioni, që zakonisht përdoren për të informuar ose komentuar tema me rëndësi, interes ose popullaritet. Nga ana tjetër, është gjithashtu e mundur të gjesh kritika ose vlerësime në to.

Këta njerëz janë mjaft fleksibël, pasi mund të flasin për shumë tema në fusha të ndryshme; prandaj shtypi (si i shkruar ashtu edhe gojar dhe në internet) preferon ta ndajë atë në kategori të ndryshme. Për më tepër, ato shkruhen me qëllimin që marrësi i informacionit të mos japë përgjigje, por vetëm të informohet ose argëtohet.

Tekste humaniste

Ato janë të gjitha ato që u referohen temave në shkencat njerëzore, të tilla si arti, filozofia, sociologjia ose psikologjia. Ato nuk janë tekste zyrtare, por më tepër një këndvështrim i ofruar nga autori i tekstit.

Teksti reklamues

I referohet teksteve që janë të një natyre reklamuese, domethënë synon t'ju ofrojë juve dhe bindni lexuesin se keni një nevojë për të kënaqur ose, me fjalë të tjera, autori përpiqet ta bëjë lexuesin të konsumojë. Karakteristikat e tij kryesore janë përdorimi i lojërave me fjalë dhe parulla.

Teksti Ligjor

Ata u referohen llojeve të teksteve të tilla si ligjet ose dënimet, të cilat bëhen nga institucioni i drejtësisë (për këtë arsye ato administrative quhen edhe "tekste juridiko-administrative"). Karakteristikat janë gjuha zyrtare, përdorimi i termave të vjetër dhe teknikë, ndër të tjera. Përmbajtja është shkruar duke menduar se ato nuk mund të interpretohen gabimisht.

Tekste dixhitale

Ai u referohet teksteve më moderne, domethënë atyre që kanë arritur falë përparimit teknologjik. Midis tyre ne mund të grupojmë një numër të madh shembujsh, të tilla si ato që përdoren në faqet e internetit, bisedat e komunikimit të menjëhershëm, ndër të tjera.

Shumë nga tekstet e përmendura më sipër mund të gjenden edhe në format dixhital. Dallimi midis tyre dhe tekstit dixhital është se ky i fundit nuk ka referenca me të cilat informacioni mund të vërtetohet.

Llojet sipas strukturave globale

Këto struktura karakterizohen sepse është e mundur të gjesh të ndryshme prej tyre në të njëjtin tekst; kjo sepse formatet e saj janë të hapura. Ne mund të gjejmë midis tyre si më poshtë:

Tekst pershkrues          

El objektiv i tekste përshkruese është të bësh një përkufizim (me vlerë të tepërt) për diçka në veçanti dhe me liri totale. Karakteristika e tij më goditëse është se vëmendja duhet t'i kushtohet atributeve të çfarëdo që përshkruhet. Ajo ndahet në dy lloje, teknike (për të përshkruar bazuar në të dhëna) dhe letrare (ku shkrimtari përshkruan sipas këndvështrimit të tij).

Tekste historike

Teksti historik kërkon të informojë lexuesin në një mënyrë më të hollësishme për një histori apo fakt historik, i cili na jep njohuri për të kaluarën. Mund të thuhet se është një ndërthurje e teksteve rrëfyese dhe përshkruese, pasi ngjarjet rrëfehen në detaje në mënyrë që marrësi i informacionit të mund të imagjinojë situatën.

Teksti tregimtar

I referohet tekstet ku lidhen situatat, duke marrë parasysh aspekte të tilla si personazhet dhe afatet kohore. Ata gjithashtu kanë të njëjtin cikël, pasi të gjithë kanë një fillim, një komplot dhe një mbarim. Gjithashtu, gjithçka mund të jetë reale ose fiktive. Shembuj janë histori, ngjarje, fakte, përralla dhe mite.

Tekste ekspozuese

Ekspozitat nuk janë asgjë më shumë se ato tekste kushtuar thjesht shpjegimit të diçkaje specifike, por jo dhënies së mendimeve ose argumentimit të ideve të autorit. Përkundrazi, ato janë tekstet tipike që mund t'i gjejmë në mësimin e librave, siç janë ato që lexohen në shkollën e mesme.

Ne gjithashtu mund të përdorim si shembull punimet aq të zakonshme të shkruara të shkollës, të cilat duhet të kenë një hyrje, zhvillim dhe përfundim.

Teksti argumentues

Në fund të fundit, lloji i tekstit argumentues është ai që përdoret për të bindur marrësin e informacionit dhe kështu të ndryshojë pozicionin e tij (qoftë kundër ose pro). Për ta bërë këtë, ai së pari shpjegon pse është e nevojshme dhe pastaj ofron argumentet e tij, të cilat mbështeten nga referenca që lejojnë demonstrimin e vlefshmërisë së tij (ose gjithashtu duke kërkuar një mënyrë për ta bërë atë, edhe nëse është një gënjeshtër).

Këto janë llojet ekzistuese të tekstit sipas tre klasifikimeve ekzistuese të ndryshme. Shpresojmë që informacioni të ketë qenë i qartë, i hollësishëm dhe i dobishëm, të paktën për të zgjeruar njohuritë tuaja. Ndani postimin nëse doni ta ndani këtë informacion me miqtë tuaj.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.