Karakteristikat dhe ndryshimet midis kontratës dhe marrëveshjes

Bazuar në kontekstin dhe kornizën në të cilën ato janë zhvilluar, është e mundur të njihen ndryshimet e marrëveshjeve dhe kontratave që ekzistojnë, sepse njëra gjendet në pjesën juridike, ndërsa tjetra mund të jetë në një nivel ndërpersonal.

Kontratat dhe marrëveshjet janë pjesë e jetës së përditshme të njerëzve, në të gjitha termat, pasi ato janë të domosdoshme për të lënë trashëgimi marrëveshje që kërkojnë një të mirë të përbashkët për ata që janë të përfshirë, qoftë me karakteristika ligjore apo jo.

Çfarë janë marrëveshjet dhe kontratat?

Marrëveshjet

Ato janë marrëveshje rregullat dhe rregulloret e të cilave rregullohen jashtë kornizës ligjore në shumë raste, sepse ka marrëveshje me karakter të madh të cilat mund të merren me rëndësinë ose peshën e një kontrate.

Marrëveshjet mund të respektohen çdo ditë, pasi njerëzit zakonisht i praktikojnë ato për të përcaktuar terma në lidhje me një aktivitet që kërkon përpjekje të ndërsjellë për t'i realizuar ato, një shembull i këtyre mund të jetë shprehja "nëse më ndihmoni, Unë do të të ndihmoj. Unë të ndihmoj ”, duke iu referuar faktit se ekziston një aktivitet në pritje nga i cili përfitohet një përfitim duke pasur mbështetjen fizike ose kognitive të një personi tjetër, i cili gjithashtu kërkon ndihmë në një aktivitet të përgjegjësisë së tyre.

Ekzistojnë marrëveshje midis akademive, instituteve dhe shteteve, të cilat mund të kenë ndonjë rëndësi ligjore, për shkak të rëndësisë së tyre, siç janë marrëveshjet tregtare, për shembull.

Duhet të theksohet se marrëveshjet zakonisht propozohen gojarisht, midis dy ose më shumë personave.

kontratë

Kontratat janë marrëveshje të nënshkruara nga pjesëmarrësit, të cilat nga ana tjetër duhet të jenë të detyrueshme, të shkruara, për arsyen se këto dokumente janë rreptësisht ligjore. Ekzistojnë lloje të ndryshme të kontratave, pasi nga ana tjetër kjo përbëhet nga pjesë të ndryshme që e strukturojnë atë.

Këto mund të vërehen rregullisht, kur marrin pjesë në një grup pune në një kompani, zakonisht nënshkruhet një kontratë që të jetë në gjendje të kryejë punën në të, pasi që kushtet dhe rregullat duhet të vendosen, duke shmangur keqkuptimet në një të ardhme, të cilat mund të përfshijë një proces ligjor.

Llojet e kontratës

Këto dokumente mund të klasifikohen sipas mënyrës në të cilën përmbahet informacioni dhe gjithashtu sipas detyrimeve të palëve.

Pa një kontratë specifike dhe sqaron të gjitha kushtet e saj, quhet e qartë, por kur ato nuk janë plotësisht të hollësishme, se kjo është për shkak të vendimit të njërës prej dy palëve, quhet e nënkuptuar.

Lidhur me detyrimet, ne flasim për një kontratë dypalëshe kur të dy palët përmbushin funksione të rëndësishme dhe kontrata të njëanshme që i drejtohen vetëm një pale, e cila duhet të jetë në përputhje me atë që propozohet nga ajo.

Në termat e punës ekziston një numër i madh i kontratave që varen nga nevoja e ndërmarrjes për një shërbim të ofruar nga dikush, i cili mund të jetë i përkohshëm, i provës, i papërcaktuar dhe madje i heshtur që praktikisht janë marrëveshje pasi ato janë me gojë.

Pjesët e një kontrate

Kontratat duhet të ndjekin rregulloret ligjore të vendosura në vendin ku ajo kryhet, duke arritur kështu një strukturim të përsosur të së njëjtës, sepse nëse është përgatitur dobët, ose nëse njëra nga palët nuk i plotëson kërkesat e nevojshme, mund të konsiderohet e anuluar.

 • Pjesëmarrësit ose nënshkruesit: Ata që përfshihen në kushtet e kontratës duhet të jenë njerëz të ligjshëm të qëndrueshëm që flasin në terma psikologjikë dhe mendorë, ata nuk duhet të jenë njerëz të varur nga substanca të tilla si droga ose alkooli, ose, nëse nuk e bëjnë këtë, të varur, dhe ata gjithashtu duhet të jenë në përputhje me kërkesën kryesore kjo do të jetë në moshën ligjore të vendosur në shtetin ku zhvillohet.
 • propozim: Isshtë shprehja e vullnetit të njërës nga palët, e cila mund të përshkruhet me shkrim, duke u parafrazuar nga personi që dëshiron të vendosë kontratën, për sa kohë që ajo përputhet me kushtet e përshkruara më sipër, domethënë ato nuk kanë probleme psikologjike, të qenit agresiv ose i varur nga një substancë e dëmshme.
 • Arsyeja: Objektivi i kontratës, ajo duhet të jetë brenda parametrave të përcaktuar nga ligjet e shtetit, pasi kontratat ose marrëveshjet e paligjshme që nënkuptojnë çrregullime shoqërore, vdekja e individëve ose vjedhja nuk mund të vërtetohen.
 • Arsyeja: Isshtë shkaku për të cilin kryhet një dokument i tillë, i cili duhet të jetë plotësisht i ligjshëm dhe duhet të ketë pëlqimin e të dy palëve, në rast se kontrata nënshkruhet sigurisht.
 • Struktura: Shtë mënyra në të cilën lëshohet kontrata në fjalë, e cila nuk duhet domosdoshmërisht të shkruhet, pasi ka disa prej tyre që janë bërë me gojë, por që nuk rekomandohet shumë.

Në kohën e bërjes së një kontrate, ju gjithashtu mund të punësoni një avokat hartues, i cili do të transkriptojë atë që është shprehur nga personi që dëshiron të bëjë dokumentin, duke i dhënë asaj një kontekst ligjor.

Dallimet midis marrëveshjeve dhe kontratave

Ju mund të shihni ngjashmërinë midis të dyve, sepse të dyja janë marrëveshje midis dy ose më shumë njerëzve, por kanë karakteristika të ndryshme kur tema thellohet më thellë, disa nga ndryshimet midis kontratës dhe marrëveshjes janë:

 1. Marrëveshja është vetëm një marrëveshje midis dy personave që normalisht diskutohet dhe bihet dakord me disa kushte të përshkruara prej tyre, ndërsa kontratat hyjnë në një kornizë ligjore.
 2. Kontratat kanë një strukturë të barabartë me atë të çdo dokumenti të shkruar, që mban një titull, zhvillimin e subjektit, ndër të tjera, ndërsa marrëveshjet janë praktikisht të improvizuara, nuk është e nevojshme të zbatohet një urdhër për to.
 3. Mosrespektimi i një kontrate mund të dënohet me ligj duke shkaktuar zbatimin e sanksioneve ekonomike, të njohura më mirë si gjoba, dhe madje mund të privojë nga liria, varësisht nga sa serioze është çështja.
 4. Marrëveshjet janë zakonisht marrëveshje gojore, dhe kontratat, megjithëse ka disa të folura, janë zakonisht të drejtpërdrejta, domethënë dokumente të shkruara.
 5. Marrëveshjet mund të bëhen me njerëz të çdo moshe ose kushti, pasi që këto nuk kanë parametra për t'u finalizuar, nga ana tjetër, kontratat janë ligjore, kanë parametra të vendosur nga shteti, kështu që çdo pjesëmarrës në një kontratë duhet të jetë më i moshuar dhe të jetë optimal në çështjet e psikologjisë.
 6. Marrëveshjet mund të vijnë nga çdo ngjarje siç është marrëveshja ndërmjet dy fëmijëve për huazimin e një loje video, në vend të kësaj kontratat praktikohen në punë, shitje, ndër të tjera.

Dallimet midis marrëveshjeve dhe kontratave duhet të merren parasysh, pasi që duke qenë shumë e zakonshme në shoqëri, një situatë që çon në nënshkrimin e një kontrate mund të përjetohet në çdo kohë, të tilla si gjetja e një pune, ose thjesht rënia dakord për një marrëveshje me një mik , një i njohur apo edhe një i afërm.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Carlos Diaz Anzures dijo

  E vlerësoj ilustrimin që më dha përmbajtja juaj