Cila është metoda analitike? Karakteristikat, rregullat, klasifikimi dhe më shumë

Ndoshta gjatë gjithë jetës sonë do të jemi në gjendje të gjejmë shumë metodologji për të hetuar ndonjë objekt apo fakt, siç është metoda analitike.Para se të dimë nga se përbëhet kjo, duhet të dimë se ekzistojnë më shumë se një metodë kërkimore, siç është metoda sintetike..

Sipas RAE, "Analiza" përkufizohet si "dallimi dhe ndarja e pjesëve të diçkaje për të njohur përbërjen e saj". Ndërsa "sinteza" njihet si "përbërja e një tërësie nga mbledhja e pjesëve të saj".

Pasi të jetë e qartë se analiza është e ndërlidhur me "Zbërthimi" dhe sinteza është e barabartë me "përbërjen", atëherë mund të kuptojmë se metoda analitike është ajo që vazhdon duke zbërthyer përbërjet reale, ose racionale dhe ideale, në pjesët e tyre dhe metoda sintetike është ajo që kalon nga e thjeshta në të përbëra dhe të veçanta.

Metoda sintetike përdoret në shkencat eksperimentale, pasi me anë të kësaj nxirren ligje përgjithësuese. Analitike është procesi që rrjedh nga njohuritë nga ligjet. Sinteza gjeneron një njohuri superiore duke shtuar njohuri të reja që nuk ishin në konceptet e mëparshme.

Pra, këto dy metoda mund të thuhet se korrespondojnë me dy llojet e arsyetimit që funksionojnë në kohën e duhur për të kuptuarit njerëzor, domethënë, induksioni dhe deduksioni.

Pra ... Cila është metoda analitike?

Metoda analitike është ai proces kërkimor empiriko-analitik që fokusohet në zbërthimin e një tërësie, duke e zbërthyer atë në disa pjesë ose elemente për të përcaktuar shkaqet, natyrën dhe efektet. Përkufizimi i analizës është studimi dhe shqyrtimi i një fakti ose objekti të caktuar, ai është më i përdoruri në fushën e shkencave shoqërore dhe të shkencave natyrore.

Për të njëjtën arsye, është gjëja kryesore që për për të realizuar një metodë analitike është e nevojshme të njihet natyra e dukurisë dhe të objektit që studiohet për të kuptuar thelbin e tij dhe për të dhënë një hetim të duhur. Kjo metodë na ndihmon të dimë më shumë për objektin e studimit dhe karakteristikat e tij me të cilat është e mundur: të shpjegohet, të bëhet analogji, të kuptohet më mirë sjellja e tij dhe të krijohen teori të reja.

Analiza merr formë nga çfarë konkrete në abstrakte, meqenëse me instrumentin e abstraksionit mund të ndahen pjesët e së tërës si dhe marrëdhëniet e tyre themelore që janë me interes për studim intensiv.

Më pas metoda analitike mbart me vete disa karakteristika, rregulla që duhen ndjekur dhe hapa për të qenë në gjendje të realizoni metodologjinë me sukses.

karakteristika të

 1. Ai nuk i konsideron konkluzionet e tij të pagabueshme apo përfundimtare, ato mund të jenë subjekt ndryshimi falë kërkimeve të reja që hedhin poshtë çdo hipotezë.
 2. Metoda është i hapur për përfshirjen e njohurive të reja dhe procedurat për të siguruar një qasje më të mirë ndaj së vërtetës.
 3. Ju duhen mostra: Marrja e mostrave është një pjesë e rëndësishme e metodës analitike, nëse kampioni merret gabimisht, rezultatet do të ishin të gabuara ose të padobishme.
 4. Ai përbëhet nga një eksperiment që ju mund të keni gabime, dhe në fund të merrni të vërtetën.

Rregullat e metodës analitike

 • Përpara se të ndërmerret shqyrtimi dhe zgjidhja e një pyetjeje, është e nevojshme të kuptosh natyrën e saj. Në të njëjtin objekt mund të ekzaminoni dhe të përpiqeni të zbuloni elementë të ndryshëm si thelbi, ose vetitë dhe atributet e tij, ose edhe marrëdhëniet e tij të veçanta me qeniet e tjera.
 • Shtë i përshtatshëm zbërthejë ngjarjen ose objektin duke marrë parasysh se do të kryhet një ekzaminim i imtësishëm i pjesëve, elementeve ose parimeve të tij. Ky zbërthim mund të jetë real dhe fizik, ose racional dhe ideal, në varësi të objektit në fjalë. Gjithashtu është e favorshme të kujdeset që ky zbërthim të verifikohet duke respektuar rregullat e ndarjes, për të shmangur konfuzionin.
 • Gjatë ekzaminimit elementet ose pjesët e një objekti, Duhet të bëhet në atë mënyrë që ata të mos harrojnë marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin dhe të ketë një lidhje midis çdo gjëje që të ketë një bashkim. Nëse një individ do t'i konsideronte pjesët e një objekti të veçuar, pa marrë parasysh ose pa marrë parasysh marrëdhëniet me njëri-tjetrin dhe me të tërën, padyshim që do të kishte shumë gjasa që për atë objekt të krijoheshin ide të pasakta dhe të gabuara.

Fazat e metodës analitike

Për të përdorur metodën analitike në kërkime, ajo do të duhet të kryhet sistematikisht në mënyrë të detyrueshme përmes disa fazave që janë:

vërejtje

Kjo fazë përbëhet nga një aktivitet që është kryhet nga qeniet e gjalla për të zbuluar dhe asimiluar informacionin. Termi gjithashtu i referohet regjistrimit të ngjarjeve të caktuara përmes përdorimit të instrumenteve.

përshkrim

Në këtë fazë, gjëja thelbësore është të përcaktohet diçka duke dhënë një ide të përgjithshme të asaj që tashmë është vërejtur. Përshkrimi është i rëndësishëm pasi jep informacion të dobishëm për atë që po hetohet, me sa më shumë detaje të jetë e mundur.

Ekzaminimi kritik

Është procesi i shikoni objektivisht atë që po analizohet ofrimi i propozimeve logjike për të arritur një rezultat që duhet të jetë i kuptueshëm në mënyrë që të interpretohet qartë dhe konciz.

Segmentimi i fenomenit

Përpiqet të zbërthejë pjesët e asaj që analizohet në mënyrë që të jetë në gjendje ta vizualizojë atë nga këndvështrime dhe këndvështrime të ndryshme që zbulon në një mënyrë të caktuar problemet e mundshme që pa analizën nuk do të ishte e mundur të realizoheshin.

Numërimi i palëve

Ai përbëhet nga ekspozimi kronologjik dhe i renditur i pjesëve që përbëjnë informacionin.

Renditja dhe klasifikimi

Organizimi i informacionit sipas klasave. Kjo fazë përfshin edhe analizën e informacionit të marrë, i cili ka një hapësirë ​​për të zgjeruar performancën në mënyrë më të qartë dhe më koncize. Ai konsiston në ndarjen reale të elementeve përbërëse të një tërësie.

Njerëz të tjerë i përmbledhin të gjitha këto faza në tre hapa:

 • Eksperimentimi: Ajo kryhet me një specialist ose studiues që vendos kushtet për të zbuluar karakteristikat themelore dhe marrëdhëniet e tyre thelbësore.
 • vëzhgimi: Ky hap kryhet para, gjatë dhe pas hetimit, pra në çdo kohë.
 • Metoda e matjes ose deduktive: Në këtë ajo mbështetet më shumë në shifrat në statistika nëpërmjet anketave, pyetësorëve apo instrumenteve të tjera.

Shembull i një metode analitike

Kur një individ vuan nga një sëmundje organesh, është e nevojshme të studiohen qelizat dhe indet e tij për të arritur në një përgjigje të bazuar në teori të ndryshme që lidhen me problemin.

 • Nëse është, për shembull, fakte ose dukuri të veçantaNe do të duhet të përdorim vëzhgimin, përvojën dhe induksionin.
 • Nëse është gati pak a shumë të vërtetat e përgjithshme, arsyetimi dhe zbritja janë mënyra e zakonshme për t'i arritur ato.
 • Nëse bëhet fjalë për objekte dhe të vërteta që lidhen me artet figurative, duhet të marrim parasysh funksionet e imagjinatës.

Nëse, përkundrazi, kemi të bëjmë me objekte thjesht shpirtërore dhe të kuptueshme, do të jetë e përshtatshme të heqim dorë nga paraqitjet e imagjinatës dhe të ndjekim konceptimet e arsyes së pastër.

Ngjashmëritë në metodën sintetike dhe analitike

Edhe pse fjala "analizë" është e kundërta e plotë e "sinteza"Siç u përmend më parë, të dy metodat analitike dhe sintetike kanë tendencë të kenë shumë ngjashmëri në praktikë, të cilat nëse nuk janë të qarta, mund të çojnë në konfuzion të lehtë.

 • Convenientshtë e përshtatshme të paraqitet pyetja dhe objekti që do të hetohen me saktësi dhe qartësi, dhe të deklarohen ose përcaktohen fjalët e fshehura. Kështu është përshpejtuar dhe përgatitet mënyra për të arritur njohurinë e objektit, dhe mbi të gjitha, pyetjet për emrin shmangen.
 • Vëmendja duhet të fiksohet në objektin që duhet njohur, duke e lënë mënjanë sa më shumë që të jetë e mundur nga objektet e tjera. Shumësia e objekteve dobëson shumë intensitetin e vëmendjes në lidhje me secilin në veçanti.
 • Shqyrtimi i një çështjeje dhe hetimi i realitetit duhet të fillojnë me gjërat më themelore ose më të lehta dhe të njohura paraprakisht. Procedura natyrale e të kuptuarit në hetimin dhe zbulimin e së vërtetës, është një proces gradual dhe i vazhdueshëm që natyrshëm kërkon që ju të renditni nga e lehtë tek e vështira, nga e njohura tek e panjohura.
 • Instrumentet për të njohur një fakt duhet të jenë në lidhje me natyrën dhe kushtet e objektit që duhet njohur. Ky është rregulli më i rëndësishëm në këtë çështje: mjetet dhe mënyrat për të arritur të vërtetën janë të ndryshme, siç janë klasat e objekteve dhe situatave.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   KËNAQËSI dijo

  Kontributi i mirë për fillestarët në hulumtim, ju falënderoj