Ngacmimi ose ngacmimi - Gjithçka që duhet të dini në lidhje me këtë temë

Në vitet e fundit, ajo që ne e dimë në anglisht si «Bullying«, Që nuk është asgjë më shumë se ngacmim ose ngacmim në shkollë. Për shkak të shqetësimit në rritje që kanë prindërit nëse fëmijët e tyre po përballen me situata, ne kemi vendosur të përgatisim një artikull që shpjegon secilën nga aspektet për t'u marrë parasysh në lidhje me ngacmimin. Në të mund të mësoni për llojet, shkaqet, profilet e ngacmuesit dhe të ngacmuarit, pasojat, parandalimet dhe shumë më tepër.

Çfarë është ngacmimi apo ngacmimi?

Bullizmi mund të përkufizohet si keqtrajtim i çfarëdo lloji që kryhet nga një student (ngacmues) te tjetri (i ngacmuar) shpesh dhe për një periudhë të pacaktuar kohe; e cila ka bashkëpunim në heshtjen ose indiferencën e shokëve të klasës. Zakonisht lloji i abuzimit është emocional ose psikologjik, por gjithashtu mund të jetë verbal ose fizik. Nga ana tjetër, megjithëse këto lloje të rasteve janë zakonisht brenda shkollës, me përparimin e teknologjisë ngacmimi në internet; Alsoshtë gjithashtu një nga mënyrat me të cilat studentët e sotëm kryejnë ngacmime.

Qëllimi i ndjekësit është keqtrajtoni dhe frikësoni viktimën, duke arritur ta ekspozojë atë psikologjikisht, emocionalisht dhe në disa raste, fizikisht. Kjo sjell pasoja jashtëzakonisht të forta psikologjike për të ngacmuarit, të cilat mund të shkaktojnë frikë për të shkuar në klasë ose të bien në një pamje depresive, për shembull.

Cilat janë llojet e abuzimit?

Siç e përmendëm, ngacmimi mund të bëhet në a fizike, verbale ose psikologjike, të cilat do t’i shpjegojmë më poshtë.

 • Ngacmimet fizike Abuseshtë abuzimi që kryhet në formë fizike, domethënë kur ngacmuesi shtyn, shkelmon ose godet viktimën, për shembull. Përveç kësaj, është gjithashtu pjesë e këtij grupi kur sendet personale të të ngacmuarve keqtrajtohen.
 • Psikologjike Whenshtë kur bëhen kërcënime në mënyrë që viktima të ketë frikë nga ngacmuesi, për shembull. Një rast i zakonshëm është kur diçka e turpshme kërcënohet për ta bërë viktimën të përmbushë dëshirat e stalker.
 • Folja Oneshtë një nga ngacmimet më të përdorura, madje edhe pa vetëdije në disa raste. Alsoshtë gjithashtu shumë i fuqishëm sepse nuk lë gjurmë dhe vetëm viktima ose ata që kanë dëgjuar do ta dinë problemin. Ky lloj ngacmimi karakterizohet nga dëshira për të minuar vetëvlerësimin e të ngacmuarve; duke përdorur, pos të tjerave, fyerje, raciale, fyerje, fjalë seksuale, mesazhe ose thirrje.
 • Sociale, së fundmi, zakonisht bëhet zakonisht me frekuencë të madhe dhe është jashtëzakonisht e zakonshme tek studentët e rinj që hyjnë në shkollë; Për shkak se ngacmuesit janë përgjegjës për të injoruar viktimën, duke e parandaluar atë të marrë pjesë në aktivitetet e kryera nga studentë të tjerë, ndër të tjera.

Njihni llojet e ngacmimit

Përveç formave të ndryshme të abuzimit që kanë ngacmuesit, më konkretisht kemi llojet e mëposhtme të ngacmimit: Bllokimi social, përjashtimi dhe manipulimi, ngacmimi, frikësimi dhe kërcënimet.

 • Bllokada sociale është kur viktima është e margjinalizuar ose objektivi i ju izolojnë nga studentët e tjerë; si përjashtimi social, ku nuk lejon që viktima të shoqërohet si duhet. Nga ana tjetër, manipulimi shoqëror synon të krijojë një imazh fiktiv ose të deformuar të personit në mënyrë që të tjerët ta refuzojnë atë.
 • Ngacmimi i referohet veprimeve të kryera nga ngacmuesi ose ngacmuesit për të ndikuar në dinjitetin e të ngacmuarit. Midis tyre mund të gjejmë tallje, tallje, mizori dhe llojet e tjera të veprimeve të ngacmimit.
 • Frikësimi Whenshtë kur ngacmuesi ka sjellje me viktimën në mënyrë që ajo të frikësohet prej tyre, të tilla si frikësimi ose frikësimi, gjë që e bën fëmijën të ketë frikë.
 • Kërcënimet ato nuk kanë nevojë të shpjegohen, por janë mjaft të shpeshta në ngacmime.

Shkaqet e ngacmimit

Nuk ka shkaqe specifike, por ka profile të përgjithshme që normalisht janë afër asaj të stalkers. Ata nuk kanë domosdoshmërisht ndonjë sëmundje ose çrregullim të metaleve, por mund të kenë ndonjë psikopatologji. Përveç kësaj, në shumicën e rasteve ata janë njerëz fizikisht i fortë, agresiv, temperament dhe nuk ka vetëkontroll. Disa nga karakteristikat më të shpeshta të profilit stalker janë:

Profili i stalker

 • Mundësia e të pasurit të një psikopatologjie.
 • Në shumicën e rasteve, atyre u mungon ndjeshmëria dhe mund të vuajnë nga shtrembërimi njohës.
 • Zakonisht janë e përdorur për dhunë, duke qenë e zakonshme që kjo është e pranishme në shtëpi.
 • Në shumicën dërrmuese të rasteve, ata nuk kanë marrëdhënie të mira me prindërit e tyre dhe fëmija nuk u mësua rreth kufijve. Nga ana tjetër, prindërit janë zakonisht shumë lejues.

Ambienti ose ambienti në shkollë është gjithashtu një faktor për t'u marrë parasysh, pasi në shumë raste nuk ka autoritet të mjaftueshëm ose vëmendje i kushtohet këtij lloji të problemit. Sidoqoftë, ka edhe raste në të cilat ngacmimi është vuajtur në shkolla që kanë trajnuar mësuesit e tyre.

Stalker po kërkon një viktimë se ai është kryesisht pjesë e pakicës, për ta frikësuar, ngacmuar dhe për ta bërë të vuajë. Ndonjëherë pa ndonjë arsye dhe vetëm si një impuls për të tallur dhe përqeshur me kolegët e tjerë; në raste të tjera, për shkak të zilisë ndaj performancës së studentit ose arsyeve të tjera në të cilat ngacmuesi është tejkaluar në një aspekt. Problemi është se megjithëse shkolla është e kualifikuar, heshtja e shokëve të klasës indiferente dhe të atyre që frikësohen nga ngacmuesi bëhen bashkëpunëtorë të këtij lloji të abuzimit që zakonisht kalon pa u vënë re.

Pasojat e ngacmimit

Pasojat e ngacmimit mund të përkeqësohen me kalimin e kohës, përveç që ka pasoja në varësi të rolit që luan secili student; duke qenë ndryshe për të dy viktimat, sa i përket agresorët dhe dëshmitarët. 

Pasojat e të ngacmuarit

 • Viktimat mund të zhvillojnë probleme shëndetësore dhe psikologjike që mund të ndikojnë në të ardhmen e tyre.
 • Në disa raste ata mund të hakmerren duke përdorur dhunë.
 • Ata shmangin kontaktet shoqërore nga frika se mos u poshtërojnë, izolojnë veten dhe mbeten pa mbështetje.
 • Ata mund të kalojnë ose braktisin shkollën dhe të braktisin shkollën.
 • Në raste ekstreme ata mund të provojnë vetëvrasjen.

Pasojat e stalker

Nëse rastësisht fëmija juaj është një ngacmues dhe nuk ju intereson vërtet të mos jeni viktimë, do të jeni të interesuar të dini se ata gjithashtu vuajnë pasojat.

 • Ata zakonisht kanë tendencë të kenë sjellje agresive në situata të ndryshme.
 • Ata gjithashtu kanë tendencë të kenë nota ose nota të dobëta, gjë që është një arsye për braktisjen e shkollës.
 • Commonshtë e zakonshme që nëse profili ruhet ndërsa rritet, ai has në telashe me ligjin.
 • Ju rrisni në mënyrë dramatike shanset tuaj për t'u futur në telashe duke u rritur dhe duke qenë abuziv.

Pasojat e dëshmitarëve

Dëshmitarët gjithashtu vuajnë pasojat e të qenit bashkëpunëtorë dhe të mos akuzojnë ngacmuesin.

 • Ata kanë frikë se do të poshtërohen nga i njëjti ngacmues, të cilin e trajtojnë për respekt.
 • Ata ndihen bashkëfajtorë duke mos bërë asgjë për të parandaluar abuzimin, gjë që u jep atyre një ndjenjë faji.
 • Ekziston mundësia e dëmtimit emocional.

Këshilla dhe Parandalimi i Bullizmit për Prindërit dhe Mësuesit

Nëse jeni një mësues ose prind, do të jeni të interesuar të lexoni disa këshilla për të qenë në gjendje të mbani gjithçka nën kontroll dhe të mbroni fëmijët ose studentët tuaj nga vuajtja e këtij abuzimi të pakëndshëm dhe të rrezikshëm. Në shumë raste, fëmijët kanë frikë t'u tregojnë të rriturve për këtë problem, pasi ata mendojnë se mund të përkeqësohet (gjë që ndodh kur ata nuk dinë si ta trajtojnë situatën); kushtojini vëmendje këshillave që do t'ju ofrojmë së shpejti.

 1. Ju duhet të flisni me fëmijën tuaj në lidhje me këtë për ta bërë atë të kuptojë se kjo lloj sjellje është plotësisht e papranueshme; nëse ai e bën atë, një partner apo është viktimë. Prandaj, ata duhet t'ju informojnë në rast se janë pjesë, vuajnë ose kanë parë ngacmim në shkollë.
 2. Ashtu siç duhet të flasim me fëmijët tanë, ne gjithashtu duhet të mësojmë të dëgjojmë. Nëse fëmija ose studenti juaj ju tregon se vuan nga një lloj abuzimi, ai nuk po e ekzagjeron sepse përndryshe ai nuk do të kishte kërkuar ndihmën tuaj. Përveç kësaj, nëse nuk ia jepni, ai nuk do t'ju besojë për herën tjetër, kështu që nuk do të jeni në gjendje të zbuloni nëse sjellja vazhdon të përsëritet.
 3. Ju duhet të jeni të vetëdijshëm për shenjat që tregojnë se fëmija ose studenti juaj mund të jetë viktimë e ngacmimit ose është ngacmues. Siç e dini, pasojat e secilit prej atyre që janë të përfshirë mund t'ju japin një të dhënë të profilit të fëmijës tuaj dhe ju mund të zbuloni më mirë se çfarë po ndodh.
 4. Ju duhet të kontaktoni shkollën për shenjat që shihni. Nëse mendoni se fëmija juaj po ngacmohet, informoni gjithashtu mësuesin ose mësuesit në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për situatën. Gjithashtu, mbani lidhje me fëmijën tuaj në mënyrë që ata të mund t'ju tregojnë nëse mësuesit kanë përmbushur rolin e tyre. Nëse jeni mësues, atëherë duhet të përdorni mjetet e nevojshme për të parandaluar që të ndodhë ky lloj abuzimi. Ndër këto të fundit mund të përmendim:
 • Telefononi prindërit për t'u treguar situatën. Në shumë raste, përfaqësuesit e agresorëve janë ofenduar ose me indiferencë ndaj situatës, kështu që shkolla duhet të marrë masat e nevojshme për të ruajtur integritetin dhe dinjitetin e të gjithë nxënësve të saj.
 • Mund të krijohet programet e parandalimit të ngacmimitNë këtë mënyrë, të gjithë nxënësit, prindërit dhe mësuesit mund të trajnohen dhe ushqehen me sasinë më të madhe të informacionit mbi këtë temë.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.