Paradigma humaniste në arsim; mësimdhënie për transformim

paradigmë humaniste

Ndoshta keni dëgjuar ndonjëherë për paradigmën humaniste në arsim, por nuk jeni të sigurt se për çfarë i referohet. Po flasim për zbatimin e cilësive humaniste në mjedisin arsimor. Kjo do të thotë që vlerave emocionale dhe personale të njerëzve u jepet më shumë rëndësi se çdo njohuri tjetër rreth trajnimit. Emocionet luajnë një rol themelor për sa i përket performancës akademike.

Paradigma humaniste karakterizohet nga njohja e njerëzve si personi i tyre, unik dhe i cili ka aftësi të mjaftueshme për të menduar dhe për të pasur kriteret e tyre sipas përvojave që vajza ka jetuar, perceptimi që ajo ka për jetën varet nga ajo që ajo ka jetuar Y falë kësaj do të keni mendimet tuaja.

Nga vjen

Paradigma humaniste vjen nga shoqëria njerëzore pas Mesjetës, ku fillojnë të zbriten modele të tjera të të kuptuarit të tilla si fetare apo të mbinatyrshme ... mendimi për njeriun fillon të jetë më i pranishëm. Pas gjithë paradigmës humaniste në arsim ka shumë punë nga shumë autorë dhe mendimtarë të kohës që ata filluan të kuptojnë rëndësinë e mendimit njerëzor dhe përvojat e tyre.

paradigma humaniste e arsimit

Paradigma humaniste në arsim

Çdo paradigmë e arsimit ka një këndvështrim të ndryshëm për qëllimin e arsimit, që do të thotë të mësosh rolet e mësuesve dhe studentëve në procesin e të mësuarit. Shtë e rëndësishme të njihni paradigmat e ndryshme të arsimit, sepse ato ndikojnë në hartimin dhe praktikën e arsimit: si mësohen studentët, si vlerësohen dhe çfarë vlerësohet dhe përfshihet në kurrikulë.

Njohja e paradigmave të ndryshme dhe mënyra se si ato punojnë së bashku, mund të mbështesin rreshtimin e qasjeve të mësimdhënies dhe vlerësimit. Paradigmat e arsimit po zhvillohen vazhdimisht. Aktualisht, ne priremi të shohim më shumë përpjekje arsimore të bazuara në tre paradigma: cvalëzim, kognitivizëm dhe konstruktivizëm.

Në profesionet shëndetësore, ne po shohim një përfshirje më të madhe të paradigmave humaniste dhe transformuese të arsimit. Në çdo pikë të historisë, paradigmat e shumta të arsimit mund të shihen në punë në programet mësimore të profesioneve tona shëndetësore, disa më dominuese se të tjerët.

Humanizmi si origjina e gjithçkaje

Humanizmi konsiderohet si ajo që përfaqëson bota, është një mënyrë për të jetuar dhe perceptuar jetën. Me humanizmin, njeriu fillon të shihet si një individ që mendon, unik midis të gjithë të tjerëve. Mund të ketë shumë njerëz, por secili prej tyre do të ketë mënyrën e vet të të ndjerit dhe të perceptuarit të botës, në varësi të përvojave tuaja të jetuara.

paradigmë

Kur mbërriti Rilindja, humanizmi filloi të zbatohej në një mënyrë pedagogjike përmes mësimit të ideve dhe doktrinave të cilët e konsideronin veten humanistë. Këto mendime u ushqyen plotësisht nga rrymat e mendimit të tilla si realizmi, liberalizmi dhe integriteti. Rrymat e ndryshme filozofike merren parasysh:

 • Liberalizmi: sjell nocionin e vlerës. Njeriu si forma kryesore e edukimit.
 • Realizmi: merr përvojën e njerëzve me rëndësi të madhe për trajnimin e saj.

Ndjeshmëria njerëzore është ajo që karakterizon mendimin dhe falë këtij humanizmi vazhdon të evoluojë dhe për këtë arsye edhe edukimin. E gjithë kjo ka arritur në këtë shekull ku ka ende shumë ndikime psikologjike ku zbulohen metodat dhe modele edukative ku merren parasysh cilësitë njerëzore dhe gjithashtu sjellja e tyre.

Ky lloj i paradigmës humaniste në arsim adreson aspekte të psikologjike, fizike, emocionale, social dhe etike.

Kur aplikohet në arsim

Sistemi arsimor ka qenë gjithmonë në evolucion dhe njohuritë gjithmonë janë transmetuar në mënyrë të ngurtë dhe pothuajse të njëanshme. Kjo gjithmonë ka kufizuar aftësinë e studentit për të bashkëvepruar me të mësuarit, duke e bërë kujtesën, por duke mos i kuptuar protagonistët e një mësimi që së shpejti do të bëhet harresë. Duke pasur këtë në mendje, është normale që kishte pak ndikim real mbi studentët dhe se potenciali i vërtetë i njerëzve nuk mund të shfrytëzohej.

Edukimi gjithmonë ka qenë i përqendruar te mësuesit, pavarësisht nga të menduarit e studentëve, nuk ishte e nevojshme të mendohej se çfarë ndienin ose si ishin. Por realiteti është se emocionet e studentëve janë më të rëndësishme se çdo gjë tjetër, sepse pa emocione, nuk ka të mësuar. Arsimi duhet. Duke qenë në qendër të studentit, në fakt, paradigma humaniste e di këtë dhe përqendrohet në to në mënyrë që të mësuarit të jetë i vërtetë.

Studentët, në këtë paradigmë, kuptohet se janë qenie individuale që kanë idetë e tyre dhe që kanë potencialin dhe kapaciteti i mjaftueshëm për tu rritur, mësuar dhe e gjithë kjo, e lidhur me përvojat personale.

Kur një mësues jep arsim nën paradigmën humaniste, ai ka një pozicion të fleksibilitetit njerëzor. Për këtë, merren parasysh disa kritere të rëndësishme:

 • Interesi për studentin si një person unik me idiosinkrazitë e tyre
 • Jini të vetëdijshëm se mësimdhënia është në zhvillim e sipër
 • Nxitja e një mjedisi të mirë të mësimdhënies dhe të nxënit
 • Nxitja e një sistemi bashkëpunimi të të mësuarit
 • Të mos kesh një qëndrim për të qenë superior ndaj studentëve
 • Refuzoni çdo qëndrim autoritar të mësimdhënies dhe të të nxënit
 • Keni një qëndrim të kuptuar rreth aftësive individuale të studentëve

Në këtë mënyrë studentët do të fillojnë të promovojnë mësimin e tyre me motivim dhe interes më të madh. Studentët do të mësojnë më së miri përmes zbulimit, sepse ata do të marrin pjesë aktivisht në procesin e fitimit të njohurive të tyre. Një student duhet të ndiejë se të mësuarit e tij e sfidon atë dhe atë Ju mund të mendoni në mënyrë krijuese për të kapërcyer çdo pengesë për të mësuar.

mësimdhënies dhe të nxënit

Për të ndodhur kjo, është e rëndësishme që të ketë njohuri paraprake dhe që të hulumtohet para se të fillojë të futet njohuria e re pasi që disa njohuri duhet të kenë lidhje me të tjera. në mënyrë që studenti t’i japë kuptim në një mënyrë personale dhe që në këtë mënyrë mësimi të jetë kuptimplotë.

Metodologjia e mësimdhënies duhet të jetë e ekuilibruar dhe mbi të gjitha, të mendoni për idiosinkrazitë e studentëve, sepse mësuesi duhet t’u përshtatet studentëve të tyre dhe jo e kundërta ... Vetëm në këtë mënyrë mund të krijohet një harmoni e vërtetë midis mësimdhënies dhe të nxënit.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.