Zbuloni pasojat e barnave në zona të ndryshme

Në një kuptim të ngushtë, fjala ilaç u përcaktua nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) t'u referohet substancave që shërojnë ose parandalojnë sëmundjet; megjithatë, shumë prej tyre kanë tendencë gjenerojnë varësi meqenëse ato prodhojnë tek individi një ndjesi të përkohshme të mirëqenies, prandaj, kush e konsumon atë tundohet të përsërisë përdorimin e tij në mënyrë që të ketë qasje në atë gjendje të këndshme pa pushim. Prej aty rrjedh konteksti në të cilin përdoret zakonisht kjo fjalë, dhe që i referohet "keqpërdorim" që i është dhënë.

Ndër pasojat kryesore të barnave është Adiccion që gjeneron, dhe si rezultat i saj, rrjedhin një sërë efektesh dytësore që mund të klasifikohen si: fizike, psikologjike dhe sociale. Duke marrë parasysh që ndryshon të gjitha këto zona, mund të thuhet se pavarësisht se përdoret nga shumë si një mjet për "arratisje ", meqenëse ata zakonisht shohin në këto substanca një mbështetje për të përballuar realitetin e tyre, përdorimi i tyre është larg nga përfaqësimi i një zgjidhje alternative, sepse çmimi që paguhet është shumë më i lartë, pasi që ilaçet shkatërrojnë neuronet tuaja, duke ndryshuar kapacitetet tuaja fizike dhe mendore, duke kufizuar mundësitë tuaja .

Si ndikojnë barnat në zhvillimin tuaj integral?

Edhe kur matemi dhe ndjekim udhëzimet e një mjeku, përdorimi i substancave kimike gjeneron efekte anësore në trup, të cilat mund të kontrollohen nëse veprojmë nën recetë mjekësore. Megjithatë, nëse është një rast i "keqpërdorim" në të cilën varësia nga substanca na çon në rikthim, trupi do të përjetojë një përkeqësim gradual, dhe përveç kësaj, shëndeti mendor dhe stabiliteti emocional për t'u përballur me situatat do të ndryshojnë seriozisht. Nga ana tjetër, zhvillimi shoqëror dhe përshtatja e atyre që i konsumojnë ato është e vështirë për shkak të çrregullimeve të personalitetit të gjeneruara nga ndryshimi dhe përkeqësimi i strukturave dhe proceseve neurologjike.

Ndër pasojat e barnave kemi që ato shkatërrojnë trupin tuaj, duke ndikuar në shëndetin tuaj, duke kufizuar kështu aktivitetet tuaja, aftësinë tuaj për të mësuar, marrëdhëniet tuaja me familjen dhe miqtë, me pak fjalë, ato ju anulojnë në të gjitha aspektet e rëndësishme, deri në pikën që jeta juaj përfundon duke u përqëndruar në to.

Pasojat e paraqitjes fizike

 • kanceri: Një nga pasojat më të tmerrshme të përdorimit të barnave është kjo gjendje, e përcaktuar në terma të përgjithshëm si çekuilibër në procesin e ndarjes së qelizave, e cila gjeneron rritje anormale në indet dhe organet. Si mund ta shkaktojnë barnat këtë sëmundje? E di që tingëllon paradoksale, në fund të fundit, ato u krijuan për të kuruar sëmundjet, jo për t’i prodhuar ato. Sidoqoftë, përdorimi pa kriter i këtyre substancave ndryshon ekuilibrin e proceseve biokimike të trupit tuaj, dhe kjo përkthehet në mutacione të gjeneve dhe qelizave, dhe kjo është pika fillestare e kësaj rritje të përshpejtuar të quajtur tumori, karcinoma, sarkomat, etj. Studiesshtë vërtetuar përmes studimeve që një nga shkaqet kryesore të kancerit të mushkërive është konsumimi i cigareve dhe duhanit, të cilat pavarësisht se janë të ligjshme, janë mjaft të dëmshme për shëndetin.
 • HIV: Ky virus i tmerrshëm që ndikon drejtpërdrejt në sistemin tuaj imunitar dhe e bën trupin tuaj të prekshëm ndaj sëmundjeve të tilla si: tuberkulozi pulmonar, kandidiaza, toksoplazmoza, pneumonia, kushtet e lëkurës dhe kushtet e stomakut. Ta themi thjesht, ky virus sulm sistemi juaj imunitar dhe përhapet në indet limfoide dhe nyjet limfatike, të cilat janë ato që ndihmojnë trupin tuaj për të njohur dhe mbrojtur kundër patogjene dhe infeksione, duke ju lënë të prekshëm nga një sëmundje aq e padëmshme sa një i ftohtë. Në këtë pikë mund të pyesni veten Çfarë roli luajnë droga në këtë? Epo, shumë ilaçe administrohen në mënyrë intravenoze, dhe është e zakonshme që shiringat të përdoren nga disa njerëz, përveç kësaj, mënyra e jetesës së shumë të varurve nga droga është mjaft e çrregullt dhe karakterizohet nga praktika seksuale të papërgjegjshme dhe të pasakta.
 • Cirroza dhe gjendjet e mëlçisë: La hepatoksiciteti Shtë mjaft e zakonshme tek ata që marrin ilaçe rregullisht, dhe në varësi të frekuencës së gëlltitjes dhe llojit të substancës, mund të çojë në sëmundje serioze si: cirroza, sëmundja e mëlçisë yndyrore, madje edhe kanceri i mëlçisë. Pastaj, një tjetër nga pasojat e ilaçeve është se ato sulmojnë proteinat e hepatocitit (qeliza e mëlçisë) dhe përgjigjja e këtij subjekti mund të jetë një imunotolerancë, rasti i dëshiruar, pasi që substanca është asimiluar dhe nuk shkakton ndikim negativ; por për fat të keq, rastet e abuzimit të drogës çojnë në dëmtime funksionale dhe anatomike të mëlçisë (hepatoksiciteti), e cila është pika fillestare e lëndimeve të tjera të rënda.
 • Kushtet e zemrës: Shumica e barnave ato shkaktojnë probleme kardiovaskulare sepse si pasojë e ilaçeve rritet temperatura e trupit, presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës. Toksiciteti kardiovaskular nuk varet nga doza dhe mënyra e administrimit. Kombinimi i tij me alkoolin rrit varësinë, ato janë më toksike dhe mund të çojnë në muerte te të rinjtë me zemër të shëndetshme. Sipas një studimi të rëndësishëm nga Burra biznesi nga Minesota dhe një Framingham, një rrezik relativ i vdekjes së papritur kardiake u demonstrua 10 herë më i lartë tek duhanpirësit meshkuj dhe 4,5 herë më i lartë në gratë që pinë duhan dhe konsumojnë substanca psikotrope.
 • shtatzënisë: Gjatë procesit të shtatzënisë, foshnja varet drejtpërdrejt nga nëna, dhe zhvillimi i duhur i tij varet nga faktorë të tillë si ushqimi dhe mjedisi që e rrethon atë (situatat stresuese mund të jenë shumë të dëmshme). Kur nëna merr ilaçe, foshnja ekspozohet ndaj rreziqeve të tilla si lindja e parakohshme, vonimi i rritjes, keqformimet, verbëria, madje sëmundje të tilla si AIDS mund të transmetohen tek foshnja. Gjithashtu vdekja e fetusit është pasojë në rastet kronike të abuzimit me ilaçet.

Pasojat psikologjike

Varësia mund të krahasohet me një mani, sepse një tjetër nga pasojat e barnave është se ato ndikojnë drejtpërdrejt në sistemi nervor, e cila gjeneron halucinacione, sjellje psikotike, paranojë, pagjumësi, depresion dhe humor të ndryshuar. Pasoja më e tmerrshme e përdorimit të barnave është që me kalimin e kohës trupi juaj ai po bëhet imun ndaj tyre, kështu që ju duhet të pësoni një ritëm të lartë përsëritjeje dhe / ose të rrisni dozat.

 • Përkeqësimi i strukturave të trurit: Kur një person merr një kimikat të huaj është  modifikon kiminë e trurit, gjë që ndikon në funksionimin e duhur të strukturave të caktuara. Në varësi të substancës specifike që konsumohet, efekti që do të prodhojë në tru do të jetë i ndryshëm. Për shembull, disa ilaçe si kokaina ose amfetaminat bëjnë që neuronet të lëshojnë një sasi të pazakontë të neurotransmetuesve. Nga ana tjetër, droga të tilla si marihuana dhe heroina, duke përmbajtur një kimikat të ngjashëm me atë të transmetimit neuronal, aktivizojnë neuronet në një mënyrë të pazakontë.
 • Paranoja: Kjo është një pasojë e drejtpërdrejtë e çekuilibrit neuronal si pasojë e ilaçeve. Këto ndryshime në nivelin e sistemit nervor që përfshijnë shkatërrimin e neuroneve dhe ndryshimet në strukturat themelore të tilla si truri i trurit, lëvore dhe sistemi limbik, përkthehen në efekte të padëshiruara të tilla si paranoja, personi i varur tenton të përjetojë episode të iluzioneve psikotike, të karakterizuara nga halucinacione, në të cilat personi manifeston panik në situata jo reale (prodhuar nga psikika e tyre e ndryshuar).
 • Çrregullimi në modelet e gjumit dhe sjelljes: Shumë ilaçe përbëhen nga substanca stimuluese (Shembull: nikotina, kokaina dhe amfetamina), të cilat veprojnë përmes neurotransmetuesve si norepinefrina dhe dopamina, të dyja të lidhura me efekte që promovojnë gatishmëri, zgjim dhe vëmendje në gjendjen aktive të sistemit nervor. pajtimi, i cili në raste kronike mund të zgjasë deri në më shumë se 4 javë. Përveç pagjumësisë, si efekte kolaterale ka modifikimin e modeleve të sjelljes së personit, depresionin, nervozizmin, ndryshimin dhe reagimet e dhunshme.

Pasojat shoqërore

Studimet e kryera në hetime të shumta kanë krijuar si pasojë të ilaçeve prirjen për të izolim. Ajo që gradualisht po shndërrohet në raste të keq rregullimit shoqëror, duke rritur kështu mundësinë e përfshirjes në veprime të dhunshme kundër mjedisit (vjedhje, vrasje, përdhunim).

 • Izolim: Si pjesë e zhvillimit të varësisë, personi ka tendencë të largohet nga mjedisi, veçanërisht nëse shfaq refuzimin e drogës, duke u fshehur në vetvete nga frika e shfaqjes së varësisë së tij, gjithashtu si pasojë e drogës, i varuri zhvillon modele paranojake dhe sjellje agresive që e pengojnë atë të përshtatet me funksionimin në mjediset shoqërore.
 • Papunësia dhe varfëria ekstreme: Një shkallë e lartë e popullatës që konsumon drogë parandalohet të përfundojë studimet e tyre fillore, ose për shkak të uljes së aftësive të tyre njohëse (produkt i ndryshimit të strukturave të trurit), ose për shkak të mungesës së motivimit dhe mungesës së interesit të lidhur me gjendjen e tyre, për këtë arsye atyre u mungojnë aftësitë për të aplikuar për punë të kualifikuara. Përveç kësaj, ata nuk kanë qëndrueshmëri dhe vendosmëri për të mbajtur vendet e punës që marrin, që nga viti Adiccion bëhet përparësia e tyre në jetë, gjë që i bën ata të mungojnë në punë dhe të zhvillojnë qëndrime të padëshirueshme si mosrespektimi i punës së tyre, agresiviteti dhe marrëdhënia e keqe me kolegët e tyre. Kjo paaftësi për t'u zhvilluar në mjedise të qëndrueshme të punës i çon ata në kushte të varfërisë, të cilat mund të kthehen në situata rruge (i pastrehë) pasi që në shumë raste personi largohet nga shtëpia e tij i motivuar nga kjo nevojë për izolim dhe nga ndjenja e moskuptimit që shkakton refuzimi i mjedisit për zakonet e tyre të dëmshme. E gjithë kjo panoramë mund të përkeqësohet kur i varuri është kujdestari i të miturve, pasi është larg garantimit të kushteve të pranueshme të jetesës.

Popullsia e pambrojtur

Faza e zhvillimit njerëzor më e ndjeshme ndaj ndikimit të një varësie ndaj substancave psikotrope është midis adoleshencës dhe moshës së pjekurisë së hershme, pasi në këtë fazë fillojnë të përcaktohen vetë tiparet e personalitetit, gjë që e bën personin të paqëndrueshëm dhe me prirjen për të jetuar në periudha të gjata të pyetjes së vetvetes dhe bota e jashtme, e cila mund të zgjojë gjendje konfuzioni që mund të çojnë në përdorimin e drogës. Po kështu, dëshira për integrim shoqëror mund të zgjojë te të rinjtë përvetësimin e këtij zakoni të dëmshëm.

Në një përqindje më të ulët, njerëzit që kalojnë kriza të thella si: divorci, papunësia, mjerimi, janë gjithashtu të prekshëm ndaj krijimit të varësive.

Si pasojë e drogës, të varurit bëhen a problem social, pasi që shumica e tyre janë zhytur në situata të varfërisë ekstreme, për shkak të përkeqësimit fiziko-emocional dhe paaftësisë për adaptim shoqëror, duke i penguar ata të kujdesen për veten e tyre, kështu që ata nuk mund t'i sigurojnë vetes kushte të mira jetese. Shumica e rasteve të abuzimit në familje shoqërohen me probleme të drogës midis anëtarëve të familjes.

Fushatat dhe veprimet  

Pas vlerësimit të pasojave të ilaçeve për zhvillimin e kombeve, shoqata të shumta si Organizata e Shteteve Amerikane (OAS) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) kanë zhvilluar studime, në të cilat është përcaktuar se Parandalimi primarMe fjalë të tjera, parandalimi i individit nga përdorimi i drogës për herë të parë është çelësi për të sulmuar problemin. Duke kuptuar se një nga faktorët që nxisin përdorimin e drogës është mungesa e udhëzimit të saktë dhe komunikimi i dobët me prindërit, fushata janë zhvilluar në shkolla për të zgjuar ndërgjegjësimin e fëmijëve adoleshentë për ndikimin që gjenerojnë drogat. Ndër politikat e kryera nga shumë kombe është zhvillimi i aktivitete jashtë shkollore që i mbajnë fëmijët dhe adoleshentët në mjedise të shëndetshme, ku ndalohet koha e lirë që t'i çojë ata në përdorimin e këtyre substancave. Prania në shkolla të tutorë dhe këshilltarë, vini në dispozicion të tyre këshilla në kohë, të cilat u lejojnë atyre të hartojnë plane dhe qëllime dhe të pastrojnë dyshime në mënyrën e duhur.

Përveç fushatës parandaluese, si pjesë e veprimeve që synojnë minimizimin e ndikimit të këtij problemi shoqëror, janë zhvilluar trajtime për të mbështetur ata që kanë zhvilluar varësi. Përveç procesit të detoksifikimit, terapi plotësuese janë zhvilluar për të zvogëluar mundësinë e rikthimit. Midis disa, ata mund të emërtohen: terapi njohëse e sjelljes, e cila bazohet në teorinë e të mësuarit shoqëror, e cila thotë se sjellja e konsumatorit mësohet, dhe për këtë arsye mund të mos mësohet përmes përvetësimit të aftësive të ndryshme; të terapi motivuese kërkon të bëjë që njerëzit të shohin ndryshimet në sjelljen e tyre; dhe së fundmi është e mirënjohura ndërhyrje me dymbëdhjetë hapa, i cili përbëhet nga një model shërimi, bazuar në terapinë e zhvilluar nga grupi Anonim i Alkoolistëve.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.