12 Poezi baroke që nuk mund të ndaloni së lexuari

"Barok" konsiderohet të jetë periudha nga XVII deri në VXIII ku ka pasur një ndryshim kulturor në mënyrën e admirimit dhe perceptimit të artit në ndonjë nga format e tij, domethënë, letërsia, skulptura, muzika, teatri ose poezia.

Me këtë rast, ne kemi dashur të theksojmë poezinë barok, duke ju sjellë disa nga poezi barok që patën më shumë pasoja në ato kohë dhe që edhe sot vazhdojnë të gëzojnë popullaritet.

Në thelb, në këtë periudhë pas artit të Rilindjes, njeriu përqendrohet në krijimin e artit që reflekton zhgënjimin dhe pesimizmin si një mënyrë për të parë jetën, domethënë artistët u frymëzuan nga ideja se bota ishte plot me iluzione të rreme. Ku në Spanjë, vendi më i shquar i lëvizjes, dështimi arriti në perandori dhe i dha fund monarkisë së mbretërve të fundit të Shtëpisë së Austrisë (Felipe IV dhe Carlos II).

Ne ju tregojmë këto 12 Poezi Barok

Poezia barok mbuloi një numër të madh temash që u shkruan lirikisht për herë të parë. Megjithëse "dashuria" ishte gjithashtu një temë e zakonshme e kësaj epoke, artistët u përqendruan më shumë në temat sociale, fetare dhe filozofike.

Në mes poetët më të shquar të barokut, ne mund të gjejmë Luis de Góngora, Francisco de Quevedo, Sor Juana Inés de la Cruz, Giambattista Marino, Andreas Gryphius, Daniel Casper Von Lohenstein, Jean-Baptiste Poquelin, Pedro Calderón de la Barca, Tirso Molina, Torquato Tasso, John Milton, Gregório de Matos Guans , Bento Teixeira dhe shumë të tjerë më shumë. Sidoqoftë, më poshtë do t'ju tregojmë disa nga poezitë më të mira të barokut.

1. iceshtë akull i zjarrtë, është zjarr i ngrirë

Po digjet akulli, është zjarri i ngrirë
është një plagë që dhemb dhe nuk mund të ndihet,
është një e mirë e ëndërruar, një dhuratë e keqe,
është një pushim i shkurtër shumë i lodhshëm.

Shtë një mbikëqyrje që na jep kujdes,
një frikacak me një emër të guximshëm,
një shëtitje e vetmuar mes njerëzve,
një dashuri vetëm për t’u dashur.

Shtë një liri e burgosur
që zgjat deri në paroksizmën e fundit,
sëmundje që rritet nëse shërohet.

Ky është fëmija i Dashurisë, kjo është humnera juaj.
Shikoni çfarë miqësie do të ketë me asgjë
ai që është në kundërshtim me veten e tij në gjithçka!

Author: Françesku i Kuevedos

2. Ndal hijen ...

Ndal, hija e së mirës sime të pakapshme,
imazhi i magjisë që e dua më shumë,
iluzion i bukur për të cilin vdes me lumturi,
trillim i ëmbël për të cilin jetoj.

Nëse magneti i falënderimeve tuaja, tërheqës,
shërbej gjoksin tim prej çeliku të bindur,
Pse me ben te dashurohem lajkatare
nëse duhet të tallesh me mua atëherë i arratisur?

Më shumë emblazon nuk mund, i kënaqur,
që tirania juaj të triumfojë mbi mua:
që edhe pse e lini të tallur lidhjen e ngushtë

që forma juaj fantastike ka rrip,
nuk ka rëndësi të talleni me krahët dhe gjoksin
nëse fantazia ime të gdhend burg.

Author: Sor Juana Ines de la Cruz

3. Një sonet më thotë të bëj Violante

Një sonet më thotë të bëj Violante,
që në jetën time e kam parë veten në kaq shumë telashe;
katërmbëdhjetë vargje thonë se është një sonet,
tallje tallje shkoni të tre përpara.
Mendova se nuk do të gjente një bashkëtingëllore
Dhe unë jam në mes të një katërshe tjetër
por nëse e shoh veten në treshen e parë,
nuk ka asgjë në kuartete që më frikëson.
për treshen e parë që po hyj,
dhe duket se hyra në këmbën e djathtë
Epo, mbaro me këtë varg që po jap.
Unë jam tashmë në të dytin dhe ende dyshoj
Po kaloj nëpër trembëdhjetë vargje duke përfunduar:
numëro nëse janë katërmbëdhjetë dhe bëhet.

Author: Lope de Vega

poezi barok

4. Luleve

Këto ishin madhështi dhe gëzim
duke u zgjuar në të gdhirë të mëngjesit,
pasdite do të jenë keqardhje të kota
duke fjetur në krahët e natës së ftohtë.

Kjo nuancë që sfidon qiellin,
Iris me shirita prej ari, dëbore dhe flakë të kuqe,
do të jetë një shembull i jetës njerëzore:
Ndërmerren kaq shumë në një ditë!

Për të lulëzuar trëndafilat u ngritën herët,
dhe për t'u plakur ata lulëzuan:
djepi dhe varri në një buton të gjetur.

Burra të tillë pasuritë e tyre panë:
në një ditë ata lindën dhe skaduan;
që pas shekujve, orët ishin.

Author: Pedro Calderon de la Barca

5. Për një piktor flaman, ndërsa pikturon portretin e tij

Ju vjedhni adhurimin tim dhe aq më shumë ai i detyrohet atij
te furça juaj, dy herë pelegrin,
me shpirt të gjallë liri të shkurtër
në ngjyrat që pi etja,

hiri i kotë kam frikë prej liri të shkurtër,
çfarë imitimi të baltës imagjinoj,
kujt, qoftë eterik apo hyjnor,
jeta i dha atij shkëlqim të butë të butë.

Belgjikë xhentil, vazhdo me vjedhje fisnike;
ai zjarr do t'ia falë çështjen,
dhe koha do të injorojë strukturën e saj.

Shekujt që një lis ka në gjethet e tij,
pema i numëron të shurdhër, të verbër të trungut;
Kush shikon më shumë, kush dëgjon më shumë, zgjat më pak.

Autori: Luis de Góngora

6. Një burrë me hundë të madhe

Dikur një njeri mbërtheu hundën,
njëherë e një kohë kishte një hundë superlative,
Njëherë e një kohë ishte një hundë e thënë dhe shkruaj,
Dikur një peshk shpate shumë mjekër.

Ishte një orë diellore e ballafaquar keq,
dikur mbi një altar të zhytur në mendime,
njëherë e një kohë ishte një elefant me fytyrë lart,
Ovidio Nasón u tregua më shumë.

Njëherë e një galeri,
dikur një piramidë në Egjipt,
dymbëdhjetë Fiset e hundëve ishte.

Dikur një hundë shumë e pafund,
kaq shumë hundë, hundë aq e ashpër
që përballë Annas ishte një krim.

Author: Françesku i Kuevedos

7. Kur mendoj se si më mbaron drita

Kur mendoj se si më mbaron drita
Së shpejti në këtë botë të errët dhe të gjerë
Dhe ai talent që është vdekja për ta fshehur
I vendosur në mua, i padobishëm; megjithëse shpirti im është përkulur
Për t'i shërbyer kështu Krijuesit tim dhe për t'i paraqitur atij
Faji im dhe fitoj vlerësimin e tij
Çfarë pune do të dërgonte pasi më refuzoi dritën?
Pyes me dashuri. Por durim, për të parandaluar
Kjo murmuritje, së shpejti përgjigjet: "Zoti nuk ka nevojë
As puna e njeriut dhe as dhuratat e tij: kush më mirë
Mbështetni zgjedhën tuaj të lehtë që t'i shërbeni më mirë. Mandati juaj
Noshtë fisnike; mijëra nxitojnë në thirrjen tuaj
Dhe ata udhëtojnë tokës dhe detit pa pushim.
Por është gjithashtu e dobishme për ata që janë vetëm në këmbë dhe duke pritur.

Author: John Milton

8. Gallant qëndron

Lëre dashurinë të të zbulojë tani.
Me psherëtimat e mia le të jesh i përflakur.
Mos flini më, krijesë joshëse,
Epo, jeta po fle pa dashur.

Mos u shqeteso. Në historinë e dashurisë
më e keqja bëhet nga e keqja që pësohet.
Kur ka dashuri dhe zemra qan,
e keqja vetë i zbukuron hidhërimet.

E keqja e dashurisë konsiston në fshehjen e saj;
Për ta shmangur atë, flas në favorin tim.
Ky zot ju frikëson, ju dridheni kur e shihni ...
Por mos bëni një mister të dashurisë.

A ka hidhërim më të ëmbël sesa të jesh i dashur?
A mund të vuhet një ligj më i butë?
Se në çdo zemër gjithmonë mbretëron,
dashuria mbretëron në tëndin si mbret.

Dorëzohuni, pra, o krijesë qiellore;
jep komandën e Dashurisë së shpejtë.
Dashuria ndërsa bukuria juaj zgjat
se koha kalon dhe nuk kthehet më!

Author: Jean-Baptiste Poquelin (Molieri)

9. Krahasoni të dashurin tuaj me agimin

Kur del agimi dhe fytyra e saj duket
në pasqyrën e valëve; une ndiej
gjethet jeshile pëshpëritin në erë;
si në gjoksin tim zemra psherëtin.

Unë gjithashtu kërkoj aurorën time; dhe nëse më kthehet
vështrim i ëmbël, vdes nga kënaqësia;
Shoh nyjet që në ikje jam i ngadaltë
dhe kjo e bën arin të mos admirohet më.

Por te dielli i ri në qiellin e qetë
nuk e derdh leckën aq të nxehtë
Shoku i bukur xheloz i Titonit.

Si flokët e artë që vezullojnë
që zbukuron dhe kurorëzon ballin me dëborë
nga e cila prehja e saj më vodhi nga gjoksi.

Author: Torquato Tasso

10. Veset

Unë jam ai që në vitet e kaluara
Kam kënduar me lirën time mallkuese
Ankth, vese dhe mashtrime braziliane.

Dhe mirë që ju pushova kaq gjatë,
Unë këndoj përsëri me të njëjtën lirë,
të njëjtën çështje në një plektrum të ndryshëm.

Dhe e ndiej që më ndez dhe më frymëzon
Talía, i cili është engjëlli im mbrojtës
pasi që ai e dërgoi Phoebus për të më ndihmuar

Author: Gregorio de Matos Guerra

11. Në një altar të Santa Terezës

Ai që shihni në mëshirë, në flakë, në fluturim,
Çan në tokë, në shtyllën e diellit, në zogun e erës,
Argus yjesh, anije e imituar,
Retë kapërcen, ajri prishet dhe prek qiellin.

Prandaj është maja e Karmelit
duken besnikë, të butë pushtojnë dhe brazdë varrin,
me admirim të heshtur ai tregon süave
dashuri e dëlirë, besim i drejtë, zell i devotshëm.

Oh kishë militante, më e sigurt
shkel tokën, ndez ajrin, velat e detit,
dhe më shumë pilotë beson qeveria juaj!

Triumf i përjetshëm, qëndro i vendosur, jeto i pastër;
që tashmë në gji që ju shihni është përmbytur
faj i pabesë, gabim i ngathët, herezi e verbër.

Author: Pedro Calderon de la Barca

12. Fatkeqësia e të detyruarit

Fatkeqësia e të detyruarve,
Dhe industria nga corsair,
Distanca nga vendi
Dhe favorin e Fortune,
Kjo përmes gojës së erës
Unë u dhashë ndihmë
Kundër kryqeve të krishtera
Në hënat osmane,
Ata i bënë sytë
Nga të ikurit e detyruar në një kohë
Atdheu i ëmbël, miq qiri,
Shpresa dhe fat të mirë.

Kthehuni, pra, sytë e trishtuar
Për të parë se si e vjedh deti
Kullat, dhe ju jep re,
Qirinj, dhe jep shkume.

Dhe duke parë më të qetë
Në furi e tërbuar,
Derdhja e lotëve ajo thotë
Sa më të hidhur:
Për kë ankohem me një fund kaq të shkëlqyeshëm,
Nëse e ndihmoj dëmtimin tim me vozis?

«Mos prit të shohësh sytë e mi më,
Epo tani ata nuk e panë atë
Pa këtë vozis duart,
Dhe këmbët pa këto pranga,
Se në këtë fatkeqësinë time
Pasuria më ka zbuluar
Sa ishin vitet e mia
Kaq shumë do të jenë mundimet e mia.

Për kë ankohem me një fund kaq të shkëlqyeshëm,
Nëse e ndihmoj dëmtimin tim me vozis?
Qirinj të fesë,
Kontrolloni guximin tuaj,
Sa keq mund të na arrish
Epo, ju jeni duke provuar ilaçin tim.

Armiku po të lë
Dhe favorizoji kohën
Për lirinë tuaj jo aq shumë
Sa për robërinë time.

Për kë ankohem me një fund kaq të shkëlqyeshëm,
Nëse e ndihmoj dëmtimin tim me vozis?
Qëndro në plazhin Akeas,
Nga mendimet e mia liman;
Ankohu për fatkeqësinë time
Dhe mos e fajësoni erën.

Dhe ti, psherëtima ime e ëmbël,
Thyej ajrin që digjet
Vizitoni gruan time të bukur,
Dhe në detin e Algjerit ju pres. »
Për kë ankohem me një fund kaq të shkëlqyeshëm,
Nëse e ndihmoj dëmtimin tim me vozis?

Author:Luis de Gongora

Shpresojmë që këto poezi baroke të kenë pëlqyer. Sikur të dini ndonjë poezi tjetër që dëshironi të ndani, ne ju ftojmë të përdorni komentet.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

0 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.